Preview: randloze Huawei Mate 10 Pro blijft niet onbevlekt

Thomas Haenen
16 oktober 2017, 17:11
4 min leestijd
Preview: randloze Huawei Mate 10 Pro blijft niet onbevlekt

Reviewscore

8,5

Na Samsung, LG, Apple en anderen springt ook Huawei in de wereld van randloze schermen. In deze preview werpen we een eerste blik op de stijlvolle Huawei Mate 10 Pro.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Huawei Mate 10 preview

Hoewel we Huawei in Nederland nog altijd vooral kennen van betaalbare, degelijke Android-smartphones, pakt het bedrijf één keer per jaar flink uit met de Mate-serie. Het zijn de grootste, krachtigste en dus ook duurste telefoons van de Chinese fabrikant. De nieuwe Mate 10 Pro zet die trend voort en is met een prijskaartje van 799 één van de duurde smartphones. Weet men die adviesprijs te rechtvaardigen?

Design en scherm: randloos en glanzend

Huawei volgt de concurrentie op de voet en heeft de Mate 10 Pro voorzien van een nagenoeg randloos 6 inch-scherm. Slechts aan de boven- en onderkant is een kleine rand te zien. Daardoor is de smartphone nog redelijk handzaam. Het toestel past prima in je broekzak en is goed met één hand te bedienen.

Het scherm heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Dat is iets lager dan de 2880 bij 1440 resolutie van andere vlaggenschepen, al merk je daar in de praktijk weinig van. Alleen als je met je neus bovenop het scherm ziet, valt op dat het beeld ietsje korreliger is. Volgens Huawei zorgt de lagere resolutie voor een betere accuduur. Een goed excuus wat ons betreft.

Helaas zijn andere designkeuzes moeilijker te begrijpen. Zo heeft Huawei de koptelefoonaansluiting geschrapt. Muziek luisteren doe je draadloos of via de usb-c-poort. Waarom de poort gesneuveld is snappen we niet helemaal, omdat vrijwel alle Android-concurrenten van Huawei er wel ruimte voor hebben.

Tevens is de achterkant dit jaar glanzend, in plaats van het matte metaal op de Mate 9. Zo is het een ware magneet voor vingerafdrukken. Al na vijf minuten gebruik oogde de achterkant vettig. En in plaats van één uitstekend blok voor de cameralenzen, zijn er nu twee losse bultjes. Dat maakt de lenzen behoorlijk krasgevoelig. Huawei claimt stevig glas te gebruiken, maar we zouden de Pro toch maar uit de buurt van metalen tafels houden.

Verbeterde camera

Achterop zit een dubbele camera, die in samenwerking met Leica zijn ontwikkeld. Er is een primaire 12 megapixel-camera die in kleur schiet, aangevuld met een secundaire 20 megapixel-camera die monochrome beelden maakt. De beelden van die twee lenzen worden – net als in de Mate 9 en P10 – gecombineerd om scherpere foto’s te schieten.

Hoewel de camera’s op recente Huawei-smartphones van doorgaans mooie foto’s afleverden, kenden ze vaak twee kleine gebreken. In situaties met weinig licht zijn foto’s soms onscherp, en veel beelden ogen tevens niet helemaal kleurecht. Beide problemen lijkt Huawei aan te pakken. De camera’s hebben een diafragma van f/1.6. Hoe lager het diafragmacijfer, hoe meer licht een sensor binnenlaat. De Mate 10 heeft één van de laagste diafragma’s voor een smartphone. Tijdens onze korte test maakte de Pro scherpe, mooie foto’s, maar of er voldoende verbetering is, weten we pas later.

Belangrijk onderdeel van de Mate 10 Pro is de nieuwe Kirin 970-chip. Het is volgens Huawei de eerste chip met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Dat vertaalt zich in de praktijk onder andere naar snelle beeldherkenning. Als je de camera op een kat, besneeuwd landschap of een vriendengroep richt, herkent de Mate 10 dat direct en worden de instellingen daarop aangepast. Tijdens een korte test zagen we de voordelen nog niet echt, maar wellicht dat die bij langdurig gebruik wel zichtbaar zijn.

Bij de goedkopere Mate 10 Lite, die binnenkort naar Nederland komt, heeft Huawei ervoor gekozen om ook voorop een dubbele camera te gebruiken. De Pro moet het met een enkele lens voorop doen. Wel is hier een portretmodus aanwezig, om een scherptediepte-effect aan je selfies toe te voegen.

Android Oreo en meer updates

De Mate 10 is Huawei’s eerste smartphone met Android 8.0 (Oreo). Het bedrijf heeft ter ere van die nieuwe software ook zijn eigen interface, EMUI, bijgewerkt naar versie 8.0. De verschillen met vorig jaar zijn echter minimaal. Huawei’s versie van Android oogt vrij druk en de fabrikant probeert er veel eigen features bij te proppen. Sommige, zoals een verbeterde multitaskscherm, zijn welkom. Anderen, zoals een niet-verwijderbare vertaal-app, wat minder.

Groter nieuws is het dat Huawei Android-updates eindelijk serieus lijkt te nemen. Het bedrijf is tot nu toe altijd rijkelijk laat en behoorlijk inconsistent wanneer het Android-updates uitbrengt. De fabrikant belooft echter dat het alle smartphones van 349 euro of meer, waaronder dus de Mate 10 Pro en Lite, minimaal anderhalf jaar van updates voorziet. Hoewel het afwachten is of Huawei zich aan die belofte houdt, klinkt het ons vooralsnog goed in de oren.

Conclusie Huawei Mate 10 Pro preview

De Huawei Mate 9 was stiekem één van onze favoriete Android-smartphones, en met de Mate 10 weet Huawei enkele verdere stappen in de juiste richting te zetten. De camera’s werken beter en sneller, het randloze scherm maakt de smartphone stijlvoller en de belofte van snellere, consistentere updates is meer dan welkom.

Helaas kunnen we ons minder vinden in enkele andere keuzes. Zo is het betreurenswaardig dat ook Huawei de koptelefoonaansluiting schrapt, en zijn we nog geen fan van de glanzende achterkant. Of de grote accu, Kirin 970-chip met kunstmatige intelligentie en die slimme camera die gebreken goed maken, hopen we je in de uitgebreide review te vertellen.

Release en prijs

De Huawei Mate 10 Pro is vanaf 23 november in Nederland te koop voor 799 euro. Vergelijk nu de prijzen. Eerder die maand (8 november) verschijnt de goedkopere Mate 10 Lite voor 349 euro. Vergelijk nu de prijzen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu