Huawei Mate 10 Pro review: groot formaat met grootse klasse

Thomas Haenen
21 november 2017, 13:01
7 min leestijd
Huawei Mate 10 Pro review: groot formaat met grootse klasse

Reviewscore

8,5

Na Samsung, LG, Apple en anderen springt ook Huawei in de wereld van randloze schermen. In deze review werpen we een blik op de stijlvolle Huawei Mate 10 Pro, met een dubbele camera, Android 8.0 en meer.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Huawei Mate 10 review

Hoewel we Huawei in Nederland nog altijd vooral kennen van betaalbare, degelijke Android-smartphones, pakt het bedrijf één keer per jaar flink uit met de Mate-serie. Het zijn de grootste, krachtigste en ook duurste telefoons van de Chinese fabrikant. De nieuwe Mate 10 Pro zet die trend voort en is met een prijskaartje van 799 euro één van de duurdere smartphones van het moment. Weet men die adviesprijs te rechtvaardigen?

Design en scherm: randloos en glanzend

Huawei volgt de concurrentie op de voet en heeft de Mate 10 Pro voorzien van een nagenoeg randloos 6 inch-scherm. Slechts aan de boven- en onderkant is een kleine rand te zien. Daardoor is de smartphone nog redelijk handzaam. De Mate 10 Pro is zelfs een halve centimeter kleiner en minder breed dan de Mate 9, terwijl het nieuwe toestel een iets groter scherm heeft. Daardoor past ‘ie toch nog heel aardig in je broekzak en kun je hem prima met één hand bedienen.

Huawei Mate 10 Pro review

Het scherm heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Dat is iets lager dan bij andere vlaggenschepen, al merk je daar in de praktijk weinig van. Alleen als je met je neus bovenop het scherm zit, valt op dat het beeld ietsje korreliger is. Het voordeel van zo’n lagere resolutie is dat er minder stroom wordt verbruikt. Ook is het amoled-scherm lekker helder en spatten de kleuren van het scherm.

Helaas zijn andere designkeuzes moeilijker te begrijpen. Zo heeft Huawei de koptelefoonaansluiting geschrapt. Muziek luisteren doe je draadloos of via de usb-c-poort. Waarom de poort gesneuveld is snappen we niet helemaal, omdat andere Huawei-toestellen er wel ruimte voor hebben. Sterker nog: zelfs de gewone Huawei Mate 10, die niet in Nederland verschijnt, heeft de aansluiting gewoon. Dat terwijl de smartphones over vrijwel identieke hardware beschikken.

Huawei Mate 10 Pro review

Tevens is de achterkant dit jaar glanzend, in plaats van het matte metaal op de Mate 9. Zo is het een ware magneet voor vingerafdrukken. Al na vijf minuten gebruik oogde de achterkant vettig. En in plaats van één uitstekend blok voor de cameralenzen, zijn er nu twee losse bultjes. Dat maakt de lenzen behoorlijk krasgevoelig. Tijdens onze testperiode raakte de rand rond de lenzen al licht beschadigd. Een hoesje is daarom geen overbodige luxe.

Android Oreo en meer updates

De Mate 10 is Huawei’s eerste smartphone met Android 8.0 (Oreo). Dat betekent dat je direct de nieuwste features hebt, zoals minder accuverbruik op standby en een picture-in-picture-modus voor het kijken van video’s.

Het bedrijf heeft ter ere van die nieuwe software ook zijn eigen interface, EMUI, bijgewerkt naar versie 8.0. De verschillen met vorig jaar zijn echter minimaal. Huawei’s versie van Android oogt vrij druk en de fabrikant probeert er veel eigen features bij te proppen. Sommige, zoals de Oogcomfort-modus die het scherm ‘s nachts minder felle kleuren geeft, zijn welkom. Anderen, zoals een niet-verwijderbare Booking.com-app, wat minder.

Hoewel smaak over het algemeen subjectief is, vinden we de Huawei-interface zelf nogal lelijk. De afwerking deugt op meerdere plekken simpelweg niet. Bijvoorbeeld bij het snelle instellingen-paneel, waar sommige opties net niet op één regel passen. Of bij de instellingen, waar felgekleurde, onduidelijke icoontjes weinig helderheid verschaffen. En anders zijn het wel de meegeleverde thema’s, de één nog rommeliger dan de andere. Functioneel is EMUI in orde, maar mooi is anders.

Het goede nieuws is dat Huawei Android-updates eindelijk serieus lijkt te nemen. De fabrikant belooft dat het alle smartphones van 349 euro of meer, waaronder dus de Mate 10 Pro, minimaal anderhalf jaar van updates voorziet. Hoewel het afwachten is of Huawei zich aan die belofte houdt, klinkt het ons vooralsnog goed in de oren. Of het bedrijf net zo volledig wordt met beveiligingsupdates is nog maar de vraag. Op moment van schrijven loopt ons reviewtoestel nog op de beveiligingsupdate van oktober 2017, terwijl Google die van november al heeft vrijgegeven.

Huawei Mate 10 Pro review

Hardware

Belangrijk onderdeel van de Mate 10 Pro is de nieuwe Kirin 970-chip. Het is volgens Huawei de eerste chip met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Dat vertaalt zich in de praktijk onder andere naar snelle beeldherkenning. Als je de camera op een kat, besneeuwd landschap of een vriendengroep richt, herkent de Mate 10 dat direct en worden de instellingen daarop aangepast.

Het werkt in de praktijk vrij goed. Bij het fotograferen van tekst zorgt de camera dat alles leesbaar blijft, terwijl deze bij een dierenfoto altijd het beest scherp in beeld houdt. Revolutionair zouden we het echter ook weer niet noemen. Sommige andere fabrikanten, zoals Sony, bieden deze functionaliteit al langer.

Verder is de hardware van de Mate 10 Pro uitstekend in orde. Apps openen snel en werken zonder gehaper. Ook na een volle maand testen liepen we geen enkele keer tegen problemen aan. Daarbij wordt de Pro waarschijnlijk geholpen door de ruime 6GB werkgeheugen.

Van de ingebouwde 128GB opslagruimte is na het instellen zo’n 110GB beschikbaar voor de gebruiker. Dat is voor de meeste gebruikers waarschijnlijk meer dan voldoende. Dat moet ook wel, want de Mate 10 Pro biedt geen plek voor een geheugenkaartje. Zit je ruimte toch vol, dan moet je met online opslagdiensten aan de slag.

Huawei Mate 10 Pro review

Verbeterde camera

Achterop zit een dubbele camera, die in samenwerking met Leica is ontwikkeld. Er is een primaire 12 megapixel-camera die in kleur schiet, aangevuld met een secundaire 20 megapixel-camera die monochrome beelden maakt. De beelden van die twee lenzen worden – net als bij de Mate 9 en P10 – gecombineerd om scherpere foto’s te schieten. Ook kun je met de camera 2x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Het bedrijf gebruikt in ieder geval tal van technische truucjes om mooie foto’s te maken onder alle omstandigheden – en dat werkt.

De foto’s zijn helder, scherp en vooral heel kleurrijk. Waar ze op de Mate 9 soms wat dof waren, spatten de kleuren op de Mate 10 Pro een stuk meer van het scherm. Soms iets teveel, want volledig kleurecht lijken de foto’s niet te zijn.

Foto gemaakt met de Huawei Mate 10

In de camera-app kun je voor het fotograferen ook de diafragma-sterkte aanpassen. Hoe verder je deze balk naar links schuift, des te sterker het scherptediepte-effect. Met een klein beetje blur zien de meeste foto’s er direct een stuk mooier uit. Schroef je het echter iets te ver op, dan heeft de camera soms wat moeite met het onderscheiden van randen. Zoom je bij een portretfoto bijvoorbeeld in op het haar, dan blijkt dat ook opeens deels wazig te zijn.

Ook kun je ervoor kiezen om alleen met de monochrome camera te fotograferen. Deze zwart-wit-foto’s hebben een sterk contrast, waardoor zelfs je huisdier, een stuk speelgoed of iets anders frivools nog kunstzinnig oogt. Bij foto’s met veel licht of wit beeld is het eindresultaat soms een klein beetje dof. ‘s Nachts of in donkere kamers komt de monochrome camera een stuk beter tot zijn recht.

Voorop zit een selfiecamera van 8 megapixel. Daarbij kun je niet alleen de diafragma-sterkte aanpassen, maar ook een beautyfilter toepassen. Zo heb je niet alleen een vage achtergrond, maar ook een blurry gezicht waarbij oneffenheden weggepoetst worden. Ook hier geldt dat je de filters het beste met mate gebruikt. Zet je beide sliders voluit, dan heb je een selfie die zo in een folder voor plastische chirurgie mag.

Accuduur

Met een capaciteit van 4000 mAh heeft de Mate 10 Pro één van de grootste accu’s van het moment. Dat merk je in het dagelijks gebruik direct. Zelfs met vrij actief gebruik haalden we moeiteloos een volle dag zonder opladen. Vaak was er ‘s avonds nog zo’n 40 procent accu over. Het is ons tevens meerdere keren gelukt om het twee dagen zonder opladen vol te houden.

Huawei Mate 10 Pro review

Mocht je accu onverhoopt toch opeens leeg zijn, dan ondersteunt de Mate 10 Pro gelukkig nog snel opladen. In slechts dertig minuten zit de accu al voor meer dan 60 procent vol. Zelfs als je maar een paar minuten oplaadt, kun je alweer een paar uur verder. Het is een accu waar je je nooit zorgen over hoeft te maken, en dat is een groot pluspunt.

Conclusie Huawei Mate 10 Pro review

De Huawei Mate 9 was stiekem één van onze favoriete Android-smartphones, en met de Mate 10 Pro weet Huawei enkele verdere stappen in de juiste richting te zetten. Het randloze scherm maakt de smartphone stijlvoller en de belofte van snellere, consistentere updates is meer dan welkom. Vooral de camera is indrukwekkend. Huawei behoort met de Mate 10 Pro overtuigend tot de top van smartphonecamera’s.

Helaas kunnen we ons minder vinden in enkele andere keuzes. Zo is het jammer dat ook Huawei de koptelefoonaansluiting schrapt, en is de software soms ronduit lelijk. Bovendien is de adviesprijs van 799 euro vrij stevig, zeker omdat alternatieven als de Samsung Galaxy S8 inmiddels voor veel minder te vinden zijn. Wil je veel opslagruimte, veel rauwe kracht en een goede dubbele camera met veel opties dan is de Mate 10 Pro absoluut een goede upgrade.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu