De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Huawei Mate 30 Pro preview: indrukwekkend toestel met een groot probleem

Wouter Nijsen
20 september 2019, 11:33
7 min leestijd
Huawei Mate 30 Pro preview: indrukwekkend toestel met een groot probleem

De Mate 30 Pro is het nieuwste toptoestel van Huawei, dat door het ontbreken van Google-apps direct bij de release een enorm groot probleem heeft. Android Planet ging in München kort aan de slag met de smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Check de Huawei Mate 30 Pro preview

Al maandenlang werd er druk gespeculeerd over wat de handelsblokkade van de Verenigde Staten voor gevolgen zou hebben voor de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro. Het Chinese bedrijf mag door de blokkade geen Google-apps en -diensten leveren op nieuwe smartphones, en de Mate-reeks zijn de eerste high-end telefoons die de fabrikant uitbrengt. De vraag was dan ook hoe Huawei tijdens de presentatie op de blokkade zou reageren.

Bizar genoeg werd het woord ‘Google’ tijdens de keynote niet één keer gebruikt en stond Huawei niet stil bij de handelsblokkade en wat dit voor gebruikers betekent. In plaats daarvan besprak het bedrijf uitgebreid alle nieuwe features, zoals het verbeterde design, de vernieuwde camera-setup, processorkracht en lange accuduur. En hoewel de Mate 30 Pro weer een flinke vooruitgang is ten opzichte van de Mate 20 Pro, lijkt het erop dat de release van de smartphone in Europa een lastig verhaal wordt.

Geen Google-apps is enorm groot probleem

Een woordvoerder van Huawei Nederland liet kort na de presentatie weten dat de Mate 30 Pro later dit jaar sowieso in ons land wordt uitgebracht. Het toestel verschijnt dan met een open source-versie van Android 10, waarbij alle Google-apps en -diensten ontbreken. Wat betekent dat in de praktijk? Chrome is niet de standaard browser, Google Agenda ontbreekt en video’s kijken via de YouTube-app kan niet. Navigeren via Google Maps? Nee. En stemcommando’s geven aan de Google Assistent? Ook niet.

Huawei lost dit gedeeltelijk op door bijvoorbeeld een eigen browser en agenda-app mee te leveren, en hoewel die niet per se slecht zijn, zijn Googles varianten doorgaans fijner om mee te werken. Natuurlijk kun je een andere browser of agenda-app downloaden, maar dat je geen Google-apps hebt om uit te kiezen, maakt het aanbod wel meteen iets beperkter.

huawei mate 30 pro preview

Het downloaden van apps kan ook niet via de Play Store, maar gebeurt via Huawei’s eigen app-winkel: AppGallery. Dat is voorlopig geen goede oplossing want de app-winkel is lang niet zo groot als de Play Store. Huawei belooft dat populaire apps als Facebook en Instagram straks in AppGallery te vinden zijn, maar verder is het afwachten welke applicaties nog meer verschijnen. Google-apps staan overigens niet in AppGallery en Huawei raadt het ook niet aan om daar de losse apk-bestanden van te downloaden en installeren.

Ook belangrijk is dat de Google Mobiles Services ontbreken, wat bijvoorbeeld gevolgen heeft voor de locatiebepaling op de Mate 30 Pro. Weer-apps kunnen bijvoorbeeld niet goed je locatie vaststellen. Ook video-apps, zoals Netflix en Videoland, werken niet of minder goed zonder Google Mobiles Services. En omdat WhatsApp-backups alleen via Google Drive worden gemaakt, is ook dit niet mogelijk op de Mate 30-serie. O ja, en omdat beveiligingsupdates later voor de open source-versie van Android verschijnen, kunnen de Huawei-telefoons met vertraging worden bijgewerkt.

huawei mate 30 pro preview

Al met al is de software van de Mate 30 Pro een enorm groot probleem en Huawei heeft er geen goede oplossing voor. Dat is niet volledig toe te wijten aan het bedrijf, maar op dit moment is er absoluut geen enkele reden om de Mate 30 Pro ook maar te overwegen als de telefoon straks in Nederland verschijnt. Zonder Google-apps en -diensten ontbreekt er een essentieel onderdeel van Android, dat simpelweg (nog) niet te vervangen is.

Indrukwekkende hardware

Als we het gemis van de Google-apps even loslaten, dan is de nieuwe Mate op veel fronten een indrukwekkende smartphone. Het toestel beschikt over de nieuwe Kirin 990-chip met 8GB RAM en hij voelde tijdens mijn korte hands-on dan ook vloeiend aan. Dat zal ook te maken hebben met de software, die Huawei weer verder heeft verbeterd.

huawei mate 30 pro preview

De Mate 30 Pro draait op Android 10 met de nieuwste van de skin van het bedrijf: EMUI 10. De schil oogt simpeler en meer opgeruimd dan de vorige versies, maar past Android alsnog behoorlijk aan. Vooral op visueel vlak is stock-Android nauwelijks te herkennen. Dit is echter niet per se geen ramp, want EMUI werkt inmiddels best fijn en is redelijk overzichtelijk.

Scherm met gebogen randen

Opvallend aan het design van de Mate 30 Pro zijn de schermranden, die met een hoek van 88 graden om de telefoon heen buigen. Dat oogt tof en futuristisch en maakt de Mate 30 Pro herkenbaar. Door die extra gebogen schermranden heeft Huawei de volumeknoppen geschrapt. In plaats daarvan tik je twee keer op een schermrand, waarna je door te swipen het geluid harder of zachter zet. Dat is even wennen, maar vond ik tijdens mijn testperiode best goed werken.

huawei mate 30 pro preview

Het scherm van de Mate 30 Pro is 6,53 inch groot en heeft een resolutie van 2400 bij 1176 pixels. Beelden zagen er scherp uit, al is het lastig om meteen een oordeel over de schermkwaliteit te vellen.

De Mate 30 Pro is overigens iets kleiner dan de ‘normale’ Mate 30, aangezien dit toestel een 6,62 inch-display (2340 bij 1080 pixels) heeft. De reguliere Mate 30 Pro heeft bovendien een bredere notch, waarover later meer.

Typische Mate-features

Zoals we inmiddels van Huawei-smartphones gewend zijn, is de Mate 30 Pro voorzien van een forse accu. Het gaat om een batterij van 4500 mAh die met maximaal 40 Watt oplaadt, net als de Mate 20 Pro en P30 Pro. Draadloos opladen gaat nu ook een stuk sneller (27 Watt) en dat is indrukwekkend.

Ook heeft Huawei het ‘reverse wireless charging’, waarmee je andere apparaten kunt opladen door ze op de achterkant van de Mate 30 Pro te leggen, verbeterd.

huawei mate 30 pro preview

Ook tof is dat de Mate 30 Pro is voorzien van 3D-gezichtsherkenning, wat een stuk veiliger is dan de simpele gezichtsontgrendeling via de frontcamera die we op de meeste Android-telefoons zien. De infraroodscanner zit in de notch in het scherm, net als bij zijn voorganger. Ook heeft de Mate 30 Pro een vingerafdrukscanner achter het scherm.

huawei mate 30 pro preview

Natuurlijk ging het tijdens de presentatie ook uitgebreid over de camera’s. De Mate 30 Pro heeft vier camera’s aan de achterkant: een primaire sensor van 40 megapixel, 40 megapixel-groothoeklens, 8 megapixel-telelens voor optische zoom en een Time of Flight-sensor. De groothoeklens vangt meer licht op dan voorheen, waardoor je ook in de avonduren scherpe foto’s kunt maken. Hoe goed die camera precies is, kunnen we pas zeggen na een uitgebreide testperiode.

Wel is het jammer dat de optische zoom ‘maar’ tot 3x gaat, terwijl dit bij de P30 Pro tot 5x gaat, waardoor je beelden dus minder dichterbij kunt halen. Wel bezit de Mate 30 Pro een super slowmotion-functie, waarmee de telefoon beelden met 7680 frames per seconde en dus met extreme vertraging vastlegt. Tot slot heeft Huawei een functie toegevoegd om video’s met een portreteffect vast te leggen, waarbij de achtergrond in realtime wordt vervaagd. Een leuke feature, maar niet per se nieuw aangezien de Galaxy Note 10 Plus dit bijvoorbeeld ook heeft.

Conclusie Huawei Mate 30 Pro preview

De Huawei Mate 30 Pro is een echte high-end smartphone met een opvallend scherm, krachtige hardware, grote accu en indrukwekkende camera-setup. De telefoon lijkt weer een flinke verbetering te zijn van de Mate 20 Pro, wat al een uitstekende smartphone was. Hoe goed de prestaties, camera’s en accuduur daadwerkelijk zijn, moeten we ondervinden tijdens een uitgebreide testperiode.

Toch is het maar zeer de vraag of al die indrukwekkende specs het toestel kunnen redden, want het gebrek aan Google-apps is een groot probleem en Huawei biedt nog geen goede oplossing. Mogelijk komt die er nog, maar als – zoals er na de presentatie werd aangegeven – de Mate 30 Pro daadwerkelijk op open source-Android en zonder Google-diensten (en een goed alternatief) in Nederland verschijnt, dan is het simpelweg onverstandig om de smartphone in huis te halen.

Huawei Mate 30 Pro release en prijs

De Huawei Mate 30 Pro verschijnt later dit jaar in Nederland, maar een specifieke releasedatum is onbekend. Ook weten we niet wat de smartphone hier gaat kosten, al werd tijdens de presentatie een adviesprijs van 1099 euro voor Europa genoemd.

Zodra er meer bekend is over de Mate 30 Pro, dan lees je het natuurlijk op Android Planet. Volg ons via de app of schrijf je in voor de dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu