De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Preview: onze eerste indruk van de Huawei Mate 9

Thomas Haenen
3 november 2016, 17:06
6 min leestijd
Preview: onze eerste indruk van de Huawei Mate 9

Reviewscore

8

De concurrentie is weggevallen, dus de Huawei Mate 9 heeft dit najaar het rijk voor zich alleen. Met camera’s van Leica, een forse accu en een groot beeldscherm heeft Huawei alles in huis voor een phablet van formaat. In deze preview nemen we onze eerste bevindingen met je door.

Lees verder na de advertentie.

Check de Huawei Mate 9 preview

Ben je een Android-fan en op zoek naar een grote smartphone met krachtige hardware, dan is het najaar van 2016 een teleurstellende tijd. Vrijwel alle grote fabrikanten laten het deze maanden afweten, allemaal om andere redenen. De Samsung Galaxy Note 7 werd geschrapt na serieuze productieproblemen, de Google Pixel XL en LG V20 zijn voorlopig niet in Nederland verkrijgbaar, en helaas brengt ook HTC dit najaar niets uit.

Gelukkig is er Huawei, dat vandaag de Mate 9 introduceert. Een smartphone die in elk opzicht groots oogt. Groots formaat, krachtige hardware, grote accu en indrukwekkende camera’s. De Mate 9 is vanaf 21 november in Nederland verkrijgbaar, maar Android Planet probeerde het toestel vandaag al even uit. We nemen onze eerste indrukken met je door; een uitgebreide en definitieve Huawei Mate 9 review kun je volgende week verwachten.

Design & beeldscherm

Met zijn 5,9 inch-scherm is de Mate 9 één van de grootste smartphones van het moment. Door de randen rond het scherm zo klein mogelijk te maken, voelt het toestel echter relatief compact aan. Je zult hem zeker niet met één hand kunnen bedienen, maar het toestel is tegelijkertijd nauwelijks groter dan een iPhone 7 Plus.

Bij de presentatie deed Huawei het lijken alsof het scherm van de Mate 9 haast de zijkant aanraakt. Dat valt in de praktijk een beetje tegen. Om het volledige scherm zit een zwarte kant van enkele millimeters. Dat valt flink op, tenzij je de Mate 9 in het zwart koopt. Staat het toestel aan, dan heb je een fel beeld, met daaromheen een kleine zwarte rand, met dááromheen nog de rand van het toestel zelf. Jammer, want daardoor voelt deze verder mooi afgewerkte smartphone toch nog wat goedkoop aan.

huawei mate 9 preview

Ook is het licht teleurstellend dat het beeldscherm het nog altijd met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels moet doen. Huawei is zowat de enige fabrikant die nog vasthoudt aan een full hd-resolutie, terwijl de concurrentie al voor QHD kiest. Op het 5,9 inch-scherm is dat goed voor een pixeldichtheid van 373 pixels per inch. Het is op zich scherp genoeg, maar het haalt het niet bij de beste smartphones van het moment.

Ook op andere gebieden kan het beeld net een tandje beter. Leggen we de Mate 9 naast een Samsung Galaxy S7 Edge of zelfs Huawei’s eigen Nexus 6P, dan zien we bijvoorbeeld dat die toestellen helderder beeld en iets levendigere kleuren bieden. Dat komt omdat die toestellen amoled-beeldtechnologie gebruiken, terwijl de Mate 9 een ips lcd-scherm heeft. Het is nog altijd uitstekend beeld, maar stiekem hadden we op dit gebied net wat meer verbetering verwacht.

Hardware: vlotter in grafisch intensieve apps

Wat namelijk wel aanzienlijk verbeterd lijkt: de chip. Huawei ontwikkelt al jaren zijn eigen chipsets voor zijn vlaggenschepen. Die presteren uitstekend in benchmarks en bij de apps die je dagelijks het meest gebruikt, maar hebben de neiging een beetje te haperen bij grafisch intensieve applicaties. De Kirin 960 in de Mate 9 beschikt echter over een nieuwe grafische chip, de Mali G71.

Volgens de geruchten gaat Samsung diezelfde chip ook in de Galaxy S8 gebruiken. Onze eerste tests waren in ieder geval veelbelovend. Pokémon GO loopt soepel en ook het switchen tussen andere apps gaat vlot en vloeiend. Daarmee lijkt een van Huawei’s grootste pijnpunten aangepakt te worden.

EmotionUI 5.0: een grote stap voorwaarts

Met EmotionUI 5.0, de nieuwste versie van Huawei’s Android-skin, pakt de fabrikant een ander flink pijnpunt. Vrijwel elke fabrikant maakt aanpassingen aan Android, maar weinigen deden dat zo uitgebreid als Huawei. EMUI schrapte het app-overzicht, zorgde voor problemen met notificaties en werd geleverd met tal van onnodige apps.

Op het gebied van design zijn aardig wat verbeteringen gemaakt. Zo kun je het app-overzicht weer terugzetten, waarmee EMUI 5.0 een stuk dichter bij stock-Android zit. Ook oogt het design iets rustiger: geen botsende, hyperactieve kleuren meer, maar een opgeruimde look met veel witruimte. Perfect is het nog niet, maar wij verwelkomen elke verbetering.

Toch houden we nog even een slag om de arm tot we de software uitgebreider getest hebben. De fabrikant claimt dat de software slimmer wordt met meer gebruik. EMUI 5.0 kijkt naar de apps die je vaak gebruikt en zorgt ervoor dat die meer processorkracht toegewezen krijgen. Volgens Huawei zorgt dat ervoor dat de Mate 9 nog jarenlang goed blijft presteren. Of dat goed werkt, is nog maar afwachten. Huawei’s eerdere smartphones probeerden apps ook te optimalizeren, waardoor sommige apps automatisch uit het geheugen werden gegooid en niet actief waren op de achtergrond. Daardoor kwamen binnenkomende berichten voor WhatsApp soms pas uren later binnen. Het is te hopen dat dat niet ook met de Mate 9 gebeurt.

Accu: snel opladen met SuperCharge

De Huawei Mate 9 is uitgerust met een flinke 4000 mAh-accu. Volgens de fabrikant hou je het daarmee ruim twee dagen vol zonder opladen. Dat hebben we natuurlijk nog niet kunnen testen. Bij eerdere Mate-smartphones konden we zonder veel problemen anderhalve dag zonder opladen, ook bij intensief gebruik, en vermoedelijk is dat bij de Mate 9 niet veel anders. De fabrikant introduceert bovendien SuperCharge, een variant op Quick Charge, waarmee de accu in slechts tien minuten weer een paar uur mee kan.

huawei mate 9 preview

Op cameragebied werkt Huawei sinds dit jaar samen met Leica. Dat zagen we voor het eerst in de Huawei P9 en wordt voorgezet met de Mate 9. Achterop zit een dubbele camera, waarvan één 20 megapixel-foto’s schiet in zwart-wit, terwijl de andere sensor gewone 13 megapixel-foto’s maakt. Beide beelden worden door het toestel automatisch gecombineerd om scherpere foto’s te maken in situaties met weinig licht.

We moeten de camera voor langere tijd testen om daar een definitief oordeel over te kunnen vellen. De eerste foto’s die we maakten zagen er goed uit, maar het toestel lijkt het niet helemaal te halen bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 en de Google Pixel XL. Huawei’s foto’s hebben net iets minder levendige kleuren. Indrukwekkend is de camera zeker, maar ook hier geldt dat Huawei de (duurdere) concurrentie net niet weet te evenaren.

Conclusie Huawei Mate 9 preview

Huawei beloofde bij de presentatie van de Mate 9 dat het de grootste klachten van consumenten over smartphones aan zou pakken. Dat doen ze met een accu die meerdere dagen meegaat, hardware die niet langzamer gaat lopen en allerlei andere verbeteringen. Het bedrijf pakt echter ook zijn eigen pijnpunten aan en dat verwelkomen we met open armen. EMUI 5.0 lijkt de frustratiefactoren van zijn voorgangers te verzachten, terwijl de prestaties op grafisch gebied fors verbeterd zijn. Die verbeteringen alleen al maken de Mate 9 een prijzenswaardige stap voor Huawei.

Al met al lijkt Huawei er alles aan te doen om het gat van de verdwenen vlaggenschepen dit najaar te vullen. Met een strak design, snelle hardware en een indrukwekkende camera lijkt dat ze aardig te lukken. Waar hebben we die concurrentie dan nog voor nodig?

Huawei brengt de Mate 9 op 21 november uit in Nederland. Het toestel heeft een adviesprijs van 699 euro en verschijnt in zes kleuren: Space Grey, Champagne Gold, Moonlight Silver, Mocha Brown en Ceramic White.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu