Huawei Mate 9 review: geslaagde omarming van Android

Thomas Haenen
2 december 2016, 20:30
8 min leestijd
Huawei Mate 9 review: geslaagde omarming van Android

Reviewscore

8,5

De Huawei Mate 9 is een belangrijk keerpunt voor de Chinese fabrikant. In deze Huawei Mate 9 review verklaren we waarom dat keerpunt dit één van de beste Android-smartphones van 2016 maakt.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Huawei Mate 9 review

Nog niet zo heel lang geleden had niemand in Nederland van Huawei gehoord, maar inmiddels is het één van de grootste fabrikanten wereldwijd. Qua totale verkopen moet de Chinese fabrikant inmiddels alleen nog maar Apple en Samsung voor zich laten. Met degelijke budgetsmartphones én verrassend voordelige vlaggenschepen heeft het bedrijf in korte tijd de markt weten te veroveren, ook in Nederland.

Er was echter één gebied waarop het bedrijf zwak bleef. Waar hardware en prijs sterke punten waren Huawei, was de software frusterend en soms zelfs abominabel. We hebben EmotionUI, Huawei’s Android-interface, in het verleden wel eens de slechtste versie van Android genoemd. Het bedrijf maakt met EMUI namelijk flinke aanpassingen aan Android. Het bedrijf schrapte de app-drawer, paste de notificaties aan waardoor ze niet goed werkten en leverde een homescreen af dat flink lelijk was. In thuisland China werden die aanpassingen altijd goed ontvangen, maar wij waren er in Nederland niet over te spreken.

huawei-mate-9-review5

Het bedrijf gaf de voorbije jaren herhaaldelijk aan dat nieuwe versies van EmotionUI de Westerse gebruiker tegemoet zouden komen. Die aanpassingen werden alsmaar uitgesteld, maar in het najaar van 2016 zou het eindelijk gebeuren. Het nieuwste vlaggenschip van de fabrikant, de Huawei Mate 9, is de allereerste smartphone met EmotionUI 5.0. In deze Huawei Mate 9 review gaan we in op de vraag of de fabrikant eindelijk de verbetering biedt die we zoeken.

Software

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: ja. Waar EMUI in het verleden als een middelmatige kopie van Apple’s iOS aanvoelde, omarmt Huawei nu eindelijk Android zoals Google het graag ziet. Alles werkt niet alleen naar behoren, maar ziet er bovendien een stuk beter uit.

Neem bijvoorbeeld de notificaties, een aspect van Android waar Huawei in het verleden flinke aanpassingen maakte. De aanpassingen waren zo groot dat ze bij sommige apps voor problemen zorgden, waardoor sommige berichten pas uren later of zelfs niet aankwamen. Dat werkt nu wel naar behoren. Berichten van álle apps komen nu direct aan en zien er precies uit zoals je van Android-notificaties zou verwachten. De Quick Reply-functie, waarmee je direct op een bericht kunt reageren zonder bijvoorbeeld WhatsApp of Hangouts te openen, is ook aanwezig. Ook op je vergrendelscherm wordt nu volledige info getoond. Je ziet nu bijvoorbeeld de afzender én het onderwerp van binnenkomende mailtjes, terwijl EmotionUI in het verleden enkel ‘2 nieuwe mails’ zou tonen.

Ook het homescreen is opgefrist. In het verleden hadden app-icoontjes altijd een eigen achtergrond, nu worden icoontjes gewoon onaangepast op je homescreen getoond. Dat niet alleen: ook de app drawer is terug. Je moet hem wel zelf activeren via je instellingen, maar vervolgens kun je er weer gewoon voor kiezen om een homescreen te hebben met alleen je favoriete apps. Dit geeft toch een veel opgeruimder gevoel.

Eén frustratie blijft: Huawei heeft de neiging teveel eigen apps mee te leveren. Dat de fabrikant eigen applicaties heeft voor Gezondheid en Notities, dat kunnen we prima begrijpen. Maar de toevoeging van News Republic en een app voor Booking.com, dat voelt toch een beetje als bloatware. Van een smartphone met een adviesprijs van 699 euro verwacht je niet reclame voorgeschoteld te krijgen.

Van blauwlichtfilter tot WhatsApp dualsim-ondersteuning

Maar Huawei heeft gelukkig meer gedaan dan alleen het niet verpesten van Android. De paar eigen foefjes die de fabrikant heeft toegevoegd zijn best wel handig. Zo is er een blauwlichtfilter dat ‘s nachts het beeld een gelige tint geeft, waarmee het rustiger is voor je ogen. Ook de zwevende toets, een kleine knop die je overal in beeld kunt plaatsen en die dient als extra menubalk, is een slimme optie.

Veruit de handigste functie is ‘app-tweeling’. De Huawei Mate 9 is een dualsim-telefoon, wat betekent dat je tegelijkertijd bereikbaar kunt zijn op twee simkaarten. Veel apps zijn echter maar geschikt voor één simkaart, waardoor je bijvoorbeeld niet WhatsApp kunt gebruiken op beide simkaarten. Huawei heeft het echter voor elkaar gekregen om dat wél mogelijk te maken. Activeer app-tweeling om twee aparte versies van bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook op je Mate 9 te zetten, één voor elke simkaart. Handig als je bijvoorbeeld aparte contactenlijsten hebt voor werk en privé.

Design en beeldscherm: helder en solide

Door de aangepaste software komen ook de andere pluspunten van Huawei beter uit de verf. Zoals het design, al een tijdje een sterk punt van de fabrikant. De Mate 9 is door zijn 5,9 inch-scherm erg groot maar voelt verre van lomp aan. De licht gebolde achterkant, smalle zijkant en beperkte randen rond het scherm zorgen ervoor dat Huawei optimaal gebruik maakt van de ruimte die het heeft. Je kunt de Mate 9 echt niet goed met één hand gebruiken, maar zijn formaat maakt hem wel zeer geschikt voor browsen, films en games.

De afwerking is ook uitstekend. Het toestel voelt stevig en solide aan, zonder dat deze te zwaar is. De vingerafdrukscanner die achterop zit is licht verzonken in de rest van de behuizing, waardoor je hem gemakkelijk op de tast kunt vinden. Het is jammer dat de cameralenzen een klein beetje uitsteken, maar door de gebolde achterkant ligt het toestel toch al niet zomaar plat op tafel.

huawei-mate-9-review4

Huawei heeft het 5,9 inch-scherm een resolutie meegegeven van 1920 bij 1080 pixels. Dat is een beetje laag vergeleken met de concurrentie, die inmiddels massaal op QHD-resoluties (2560 bij 1440 pixels) is overgestapt. Op het grote scherm had een hogere resolutie zeker niet misstaan, al moeten we toegeven dat het verschil tussen bijvoorbeeld de Mate 9 en de Nexus 6P met het blote oog nauwelijks te zien was.

Het lcd-beeldscherm kan behoorlijk helder gezet worden, waardoor het zelfs in de volle zon nog goed afleesbaar is. Wel lijkt het beeld een hele lichte blauwe gloed te hebben. Zelfs bij apps die een witte achtergrond behoren te hebben, merk je dat de Mate 9 het eigenlijk niet egaal wit maakt. Ook ogen de kleuren net wat minder levendig dan op smartphones met een amoled-scherm.

Hardware en accu: krachtig, maar snel opgeladen

Huawei heeft de Mate 9 voorzien van de Kirin 960-chip, die door de fabrikant zelf is ontwikkeld. Deze bestaat uit acht cores, waarvan vier geklokt op 2,4GHz en vier op 1,8GHz. Qua pure rekenkracht doen Kirin-chips het al tijden uitstekend. In veel benchmarks gooit de cpu van het toestel hoge ogen, met prestaties vergelijkbaar of zelfs beter dan de Samsung Galaxy S7 Edge en de Google Pixel. De grafische chip, in het verleden een pijnpuntje bij smartphones van Huawei, kan nu ook aardig mee met de concurrentie. Hier loopt het bedrijf nog een klein beetje achter op alternatieven, maar het voorheen grote gat is vrijwel volledig weggewerkt.

In de praktijk komt het erop neer dat de Mate 9 vloeiend en vlot werkt. Apps starten snel op en werken zonder enige haperingen, in de browser verschijnen sites snel in beeld en met games heeft het toestel geen enkele moeite.

huawei-mate-9-review3

Met een accucapaciteit van 4000 mAh biedt de Mate 9 één van de beste accuduren van dit moment. Het toestel haalde eigenlijk altijd moeiteloos het einde van de dag zonder tussentijds opladen. Met een klein beetje zuinigheid was het zelfs mogelijk twee dagen zonder opladen te gaan. Zuinigheid is echter niet nodig, want met SuperCharge, Huawei’s versie van snel opladen, is de accu zo vol. In een half uurtje is de accu half vol, met tien minuten opladen heb je er al twintig procent bij.

Het toestel wordt standaard geleverd met een ruime 64GB aan opslagruimte, waarvan zo’n 53GB beschikbaar is voor de gebruiker. Je kunt je opslagruimte zelf uitbreiden met een micro-sd-geheugenkaartje.

Camera: dubbele camera levert kekke kiekjes

Achterop het toestel zit een dubbele camera, die net als bij de Huawei P9 in samenwerking met Leica ontwikkeld is. Eén van de lenzen schiet kleurenfoto op 12 megapixel, de ander maakt 20 megapixel-foto’s in zwart-wit. Beide beelden worden vervolgens gecombineerd om scherpe foto’s te bieden, ook in situaties met weinig licht. Daarnaast kun je de camera’s los van elkaar gebruiken om bijvoorbeeld kekke zwart-wit-foto’s te schieten.

Waar de resultaten bij de Huawei P9 nog niet altijd even geweldig waren, zijn we nu aardig onder de indruk. Foto’s zijn nu kleurrijk, kleurecht en ontzettend scherp. Ook video’s schieten gaat de Mate 9 aardig af. Je kunt filmen op een 4K-resolutie, wat wederom mooie én scherpe beelden oplevert.

Conclusie Huawei Mate 9 review

De Huawei Mate 9 is eigenlijk het enige grote toptoestel dat dit najaar in Nederland verschijnt. Toch heeft Huawei flink uitgepakt om de beste phablet van het moment neer te zetten. Een indrukwekkende accuduur, vlotte hardware en een uitstekende dubbele camera zorgen ervoor dat de fabrikant op vrijwel elk gebied weet te imponeren. Met EmotionUI 5.0 wordt ook op softwaregebied een grote sprong voorwaarts gemaakt. Er zitten nog altijd wat schoonheidsfoutjes in, maar de fabrikant heeft er duidelijk hard aan getrokken.

Het is natuurlijk een beetje apart dat we Huawei zoveel prijzen voor het niet verpesten van Android met de Mate 9. Toch is het een prijzenswaardig keerpunt. De Chinese fabrikant is na Samsung de grootste maker van Android-smartphones en speelt dus een belangrijke rol. Dat ook Huawei nu Android volop omarmt, betekent dat een hele grote groep gebruikers straks profiteert van een versie van het besturingssysteem die het ideaal van Google benadert. In een najaar waarin we geen Google Pixel XL, Samsung Galaxy Note 7 of andere grote vlaggenschepen krijgen, laat Huawei duidelijk zien hoe je een uitstekende Android-smartphone neerzet.

huawei-mate-9-review1

Huawei Mate 9 kopen?

Wil je de smartphone bestellen, dan vind je hieronder de beste aanbiedingen voor een Huawei Mate 9 met abonnement. In het overzicht vind je ook de beste deals om de Mate 9 los te kopen.

Huawei Mate 9

Huawei Mate 9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei Mate 9 prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu