De Huawei Mate S is de nieuwe high-end-smartphone van het Chinese Huawei. Het toestel combineert een enorm fraai design met de lelijke en drukke software waar Huawei-toestellen al een tijdje onder lijden.
Lees verder na de advertentie.
Huawei presenteerde de Mate S tijdens de IFA (september 2015). De grootste verrassing? De smartphone is voorzien van een drukgevoelig scherm onder de naam Force Touch. Die naam kan bekend voorkomen: Apple gebruikt Force Touch (of, nouja, 3D Touch) in de nieuwe iPhone 6S. Met een drukgevoelig scherm kun je verschillende acties uitvoeren door bijvoorbeeld zacht of hard te drukken. Daarnaast kan het scherm worden gebruikt als weegschaal.
Eén probleempje: Huawei heeft ons, net als alle andere pers, de variant zonder drukgevoelig scherm gegeven. De Mate S met Force Touch verschijnt dan ook pas later dit jaar, maar komt helaas niet naar Nederland.
Huawei Mate S review
Scherm en design
De Mate S is voorzien van een 5,5 inch amoled-scherm met een full-hd-resolutie dat op het eerste gezicht prima oogt. Ga ja naar buiten, dan wordt het scherm wat lastiger te lezen. Hier hebben veel amoled-schermen in zekere zin last van, maar bij de Mate S is het wel heel duidelijk te merken – zelfs als de schermhelderheid helemaal naar boven wordt opgeschroefd.
De behuizing is de echte eye catcher van de Mate S. Het aluminium design doet denken aan dat van de iPhone en HTC One M9, en biedt dezelfde hoogwaardige uitstraling als deze twee smartphones. Dat is een klasse prestatie van Huawei, dat voorheen ook altijd al fraai uitziende smartphones produceerde. De Mate S is echter met afstand de mooiste uit zijn line-up.
Aan de rechterkant zijn de powerknop en volumeknoppen te vinden, aan de linkerkant is ruimte voor je simkaart en micro-sd-kaart. Aan de bovenkant vind je de koptelefooningang, aan de onderzijde de micro-usb-ingang en twee speakers.
Eén van de beste features van de Mate S is de vingerafdrukscanner. Het is met afstand de meest nauwkeurige vingerafdrukscanner die ik de afgelopen tijd heb gebruikt. Daar waar de iPhone 6 en Galaxy S6 mijn vingerafdruk soms niet herkennen, werkt de Mate S eigenlijk altijd.
Je hoeft de vingerafdrukscanner niet eens in te drukken
Je legt je wijsvinger op de inkeping onder de cameralens en het scherm wordt automatisch ontgrendeld – zelfs als het scherm is uitgeschakeld. Het toffe hieraan is dat je niets hoeft in te drukken, maar enkel je vinger op de inkeping moet plaatsen. Alleen van de locatie ben ik nog niet helemaal overtuigd: als de Mate S op je bureau ligt, moet je ‘m elke keer oppakken om ‘m met je vinger te ontgrendelen.
Hardware en accuduur
De hardware van de Mate S bestaat uit een Kirin 935-chip met vier 2,2GHz-cores en vier 1,5GHz-cores, 3GB aan RAM en 32GB opslagruimte dat met een micro-sd-kaartje is uit te breiden. De prestaties zijn prima, waarbij de Kirin 935-chip krachtig genoeg is om zwaardere taken als multitasken en browsen vloeiend te laten verlopen. Ook het spelen van games gaat prima, maar bij de grafisch intensieve games kan er hier en daar een hapering voorkomen. Ook werd de smartphone bij het langer spelen van een game vrij warm, wat mede komt door de geleidende aluminium behuizing.
Er is daarbij een nfc en fm-radio aanwezig. Met name laatstgenoemde is erg fijn, waarmee je in de trein naar de radio kunt luisteren zonder dat je allerlei MB’s verbruikt.
Het toestel kan door de aluminium behuizing niet draadloos worden opgeladen. Dat is op zich niet heel erg, want de accuduur is degelijk. Bij normaal gebruik haal je met de 2700 mAh-accu het einde van de dag, met intensief gebruik kan het zijn dat je om acht uur ‘s avonds de smartphone alweer met de oplader verbindt. Mocht je de accuduur willen verlengen: Huawei levert een donkere softwareskin mee die specifiek is ontwikkeld om middels het amoled-scherm energie te besparen.
Software
Dan het grootste minpunt van de Mate S: de software. Om het simpel te zeggen: die is niet zo mooi. De  EMUI 3.1-skin van Huawei over Android 5.1.1 Lollipop oogt vrij kinderlijk en slordig, waardoor de strakke  behuizing raar afsteekt bij de software. Huawei voert  ook veel Android-features anders uit: zo is er een eigen meldingenpaneel waar notificaties op een soort tijdlijn worden getoond. Dit neemt onnodig veel ruimte in en werk niet sneller of beter dan door gewoon alle notificaties onder elkaar te tonen.
Daarnaast begrijp ik nog steeds niet waarom Huawei standaard geen app-drawer in zijn EMUI-skin integreert. Nu worden alle apps op de homescreens geplaatst, wat helemaal niet handig is. Eén voordeel: je kunt natuurlijk eigenhandig een andere launcher installeren, maar het zou fijn zijn als Huawei niet de Apple-manier van homescreens aanhoudt.
Toch biedt EMUI ook nog wat handigheidjes. Neem bijvoorbeeld het multitaskvenster dat laat zien hoeveel GBs of MBs je nog vrij hebt. Of de manier waarop je direct naar je laatst gebruikte app gaat door twee keer op de multitaskknop te drukken. Of de fijne update-app, waarmee je heel duidelijk kunt zien welke updates er voor jouw toestel zijn en wat er precies verandert.
Camera
Aan de achterkant van de Mate S is een 13 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie en dualflash te vinden. De foto’s die je met de smartphone schiet zijn prima, maar niet denderend. Zo zijn de foto’s die met genoeg licht in de buitenlucht worden geschoten heel prima, maar heeft de camera wel veel last van donkere omgevingen of lampen. In een ruimte met lampen kan de foto vrij donker ogen, terwijl de lampen toch voor genoeg licht zouden moeten zorgen. De foto’s komen dan wat korreliger eruit te zien.
In de meeste gevallen kun je echter prima foto’s schieten met de Mate S, maar het is niet zo’n fijne point-and-shooter als sommige andere high-end-toestellen. En omdat de Mate S wel een high-end-prijs heeft, mag je dat eigenlijk ook van de smartphone van Huawei verwachten.
De kwaliteit van de 8 megapixel-selfiecamera aan de voorzijde is wel vergelijkbaar met die van andere high-end-toestellen. De kwaliteit is dik in orde en velen zullen flink gebruikmaken van Huawei’s speciale ‘schoonheidsmodus’, die je gezicht slanker maakt, ogen vergroot en je huis glad trekt. Dat is op mijn selfie te zien, hoewel ik er niet bepaald een schoonheid van word. EĂ©n nadeel: je moet ‘m wel elke keer handmatig naar beneden schuiven als je bij een selfie niet ‘mooi’ gemaakt wilt worden.
Een andere leuke feature van de selfiecamera is de mogelijkheid om een foto te schieten door je vinger op de scanner te plaatsen, waardoor je niet met je duim de sluimerknop op het scherm hoeft in te drukken.
Conclusie Huawei Mate S review
De Mate S zou een hele goede koop zijn als hij 100 euro goedkoper was. De adviesprijs van 649 euro voor het 32GB-model is aan de forse kant, terwijl we dit niet echt van Huawei zijn gewend. De behuizing, hardwareprestaties en vingerafdrukscanner zijn dik in orde, maar het scherm, de software en de camera aan de achterzijde zijn niet van het high-end-niveau dat je voor de prijs zou verwachten. Dat betekent echter niet dat de Mate S slecht is. Integendeel: het is een prima toestel met een paar hele sterke en een paar mindere punten. Maar 649 euro is wel 100 euro te veel voor wat je krijgt.

Huawei Mate S prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Huawei Mate S prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.
Alle Huawei smartphones met prijzen