De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei Nova review: middelmatige middenklasser mist magie

Thomas Haenen
26 oktober 2016, 16:59
7 min leestijd
Huawei Nova review: middelmatige middenklasser mist magie

Reviewscore

6

Met de Huawei Nova hoopt de Chinese fabrikant hoogwaardig design te bieden voor een relatief lage prijs. Maar is het toestel voordelig genoeg om voor enkele gebreken te compenseren? Dat lees je in deze Huawei Nova review.

Lees verder na de advertentie.

Lees de Huawei Nova review

Als er één ding duidelijk is geworden dit jaar, dan is het dat een goede smartphone niet duur hoeft te zijn. Ja, natuurlijk kun je het volle pond betalen voor een vlaggenschip als de Samsung Galaxy S7 Edge, maar waarom zou je? Toestellen als de OnePlus 3 en Nexus 5X weten voor honderden euro’s minder soortgelijke kwaliteit te bieden.

Ook bij Huawei lijken ze zich daar goed bewust van. De Chinese fabrikant zette in het verleden fors in op goedkopere smartphones, maar inmiddels zijn topmodellen van Huawei haast net zo duur als bij de concurrentie. Voor de echte deals moet je bij dochterbedrijf Honor zijn, dat onlangs nog de voordelige Honor 8 lanceerde. Huawei wil de markt voor middenklassers echter heroveren.

Dat doet het bedrijf dit najaar met de Huawei Nova, een toestel dat volgens de fabrikant de stijl en het design biedt van een vlaggenschip, maar dan met een gezondere prijs-kwaliteitverhouding. Weet de Nova een alternatief te bieden voor de hevige concurrentie in deze prijsklasse?

Design: een handzame Nexus 6P

Het design van de Nova is in ieder geval high-end, want Huawei kopieert lekker van zijn eigen vlaggenschip. Het toestel heeft een metalen behuizing die vrijwel identiek is aan de Nexus 6P. De gelijkenissen zijn treffend: dezelfde lichtgebogen achterkant met een opvallend zwart blok bovenaan voor de camera.

huawei-nova-review5

Toch zijn er wel wat aanpassingen gemaakt. Waar het metalen design van de Nexus 6P nog vrij lomp aanvoelde, is de Huawei Nova vrij handzaam. Dat komt niet alleen door het kleinere scherm, maar ook doordat de randen net een tikkeltje ronder en boller gemaakt zijn. Het toestel ligt prettig in de hand, maar voelt tegelijkertijd ontzettend stevig aan. Ook de afwerking is dik in orde.

Scherm en hardware

De Huawei Nova is bovenal een degelijk toestel, een smartphone zonder fratsen die toch goed zijn werk doet. Dat is het beste te merken bij de hardware. Die is goed, maar eigenlijk hadden we voor deze prijs net iets meer verwacht.

huawei-nova-review4

Neem bijvoorbeeld het beeldscherm. Dat heeft een 5 inch-formaat en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Niet het haarscherpe QHD-beeld dat je bijvoorbeeld op een Galaxy S7 of een LG G5 ziet, maar nog altijd scherp genoeg dat je geen individuele pixels met het blote oog kunt onderscheiden. Het contrast is goed, maar de maximale helderheid net wat te laag om het scherm in de volle zon te kunnen aflezen.

Eigenlijk hadden we voor deze prijs net iets meer verwacht

De chip is een Snapdragon 625, die bestaat uit acht cores geklokt op 2,3GHz. Huawei voorziet zijn smartphones meestal van eigen hardware, maar kiest dit keer voor Qualcomm. Dat pakt goed uit, want ook dat levert Huawei weer een ruime voldoende op. Apps lopen soepel en vlot en starten snel op. De 3GB werkgeheugen is genoeg om flink wat apps op de achtergrond te laten lopen. Grafisch intensieve apps en games, doorgaans de achilleshiel van Huawei’s smartphones, zorgen ditmaal niet voor haperingen en gestotter.

Software: EmotionUI blijft irriteren

Vrijwel alle fabrikanten voeren kleine aanpassingen aan Android door, maar er zijn er weinigen die dat zo uitvoerig doen als Huawei en zijn EmotionUI. En hoewel we het in elke Huawei-review herhalen, blijft het relevant: die aanpassingen zijn eindeloos frustrerend.

Het begint al bij het homescreen. EmotionUI heeft geen apart overzicht voor je apps, maar plaatst ze allemaal op dat homescreen. Dat wordt extra rommelig gemaakt door Huawei’s huisstijl, want EmotionUI barst van de felle, botsende kleuren. Ook wordt het toestel geleverd met een groot aantal nutteloze apps. Het overgrote deel kan verwijderd worden, maar dat neemt niet weg dat we op een smartphone van 400 euro geen zin hebben in dit soort reclame. Zo zijn er zes games van Gameloft te vinden, de app van Booking.com, en een snelkoppeling naar Huawei’s eigen webwinkel op het homescreen geplaatst.

Nog frustrerender zijn de notificaties. Normaal zijn de notificaties juist één van de sterkste onderdelen van Android: lekker overzichtelijk, en veel acties kunnen uitgevoerd worden zonder ooit een app te openen. Met de Nova zit dat er niet in. Notificaties op je lockscreen zijn bijvoorbeeld niet uitschuifbaar. Krijg je meerdere mailtjes binnen, dan moet je je telefoon ontgrendelen om te zien wie er heeft gemaild. WhatsApp-berichten ontvangen van meerdere vrienden? Op de Nova kun je niet gelijk naar het gesprek van één specifieke vriend.

Het toestel loopt boven nog op Android 6.0 (Marshmallow), een inmiddels licht verouderde versie van het mobiele besturingssysteem. Huawei heeft niet laten weten of en wanneer de smartphone een update naar Android 7.0 of 7.1 kan verwachten.

huawei-nova-review3

Camera

De 12 megapixel-camera die achterop zit is niet bijster indrukwekkend. De foto’s die we maakten waren al vrij snel overbelicht. Bovendien leken ze allemaal een gele waas te hebben en niet echt scherp te zijn. Op onderstaande voorbeeldfoto’s kun je bijvoorbeeld goed zien dat details op de muren lijken te ontbreken en dat de randen van de bladeren moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Bij de video’s zien we hetzelfde: onscherp beeld en een rare gele gloed. De 8 megapixel-camera zorgt voor prima selfies, mede door de aanwezigheid van een flink aantal filters van Huawei. Zelfs met een flinke bad hair day (of bad face day) weet het schoonheidsfilter van de Nova er nog aardig wat van te maken. We hebben op cameragebied desalniettemin wel eens beter gezien, zoals bijvoorbeeld nog bij de vergelijkbaar geprijsde, onlangs verschenen Honor 8.

Accuduur

De Huawei Nova biedt een redelijk ruime accucapaciteit van 3020 mAh en is bovendien voorzien van een relatief zuinige processor. Daardoor valt de accuduur ons aardig mee. Zelfs na een relatief drukke dag was er nog zo’n 30 tot 40 procent van de accu over. Met een beetje zuinigheid hielden we het soms zelfs nipt twee dagen zonder opladen vol. De meeste gebruikers zullen toch echt dagelijks moeten opladen, maar de Nova was doorgaans net wat zuiniger dan de concurrentie.

Alternatieven

Als je de Huawei Nova naast alternatieven in zijn prijsklasse zet, zakt deze licht door de mand. Neem bijvoorbeeld de LG Nexus 5X, die over grotendeels dezelfde hardware beschikt maar ruim honderd euro goedkoper is. Het toestel mist een metalen behuizing, maar je bent dan weer wel verzekerd van snelle Android-updates. Dat zit er met Huawei niet in.

Zoek je liever iets recenters, dan zijn er twee Chinese alternatieven die zeker de moeite waard zijn. Eéntje komt zelfs van Huawei’s eigen dochterbedrijf. De Honor 8 is krachtiger en bovendien voorzien van betere (dubbele) camera en een minstens net zo stijlvol design. Dat terwijl het vlaggenschip van Honor voor een vergelijkbare 399 euro verkocht wordt. Ook de OnePlus 3 is een prima alternatief en is op vrijwel alle fronten beter dan de Nova.

Conclusie Huawei Nova review

Helaas heeft Huawei een beetje de boot gemist. Inmiddels kun je voor zo’n 400 euro al echte vlaggenschepen kopen, smartphones met de beste hardware en allerlei unieke features. Daarmee vergeleken oogt de Huawei Nova haast saai. Daar is niets mis mee, maar het betekent ook dat we toch eerder tal van andere toestellen in deze prijsklasse aanraden voor we bij de Nova komen.

Op het strakke design na weet Huawei zich namelijk nergens mee te onderscheiden. Andere smartphones bieden betere prestaties, een indrukwekkendere camera of een langere accuduur voor hetzelfde of minder geld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele frustraties met de software. De Nova wordt pas de moeite waard als de adviesprijs ruim onder de 300 euro zakt. Tot die tijd kunnen we de smartphone moeilijk aanraden.

Huawei Nova kopen

Wil je de smartphone bestellen, dan vind je hieronder de beste aanbiedingen voor een Huawei Nova met abonnement. In het overzicht vind je ook de beste deals om de Nova los te kopen.

Huawei Nova

Huawei Nova prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei Nova prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nova
Huawei Nova

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu