De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Eerste indruk: Huawei P Smart is budgetsmartphone met klasse

Thomas Haenen
17 januari 2018, 20:27
5 min leestijd
Eerste indruk: Huawei P Smart is budgetsmartphone met klasse

Reviewscore

8,5

De Huawei P Smart heeft een groot scherm, een dubbele camera en de allernieuwste versie van Android. Tel daar de vrij lage adviesprijs bij op, en je hebt nu al één van de kanshebbers voor beste budgetsmartphones van 2018. Wij probeerden hem vast uit.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Huawei P Smart preview

Nog niet zo heel lang geleden was ons advies om goedkope smartphones als de pest te vermijden. Zelfs voor zuinige Hollanders waren budgettoestellen niet geschikt, door trage hardware, verouderde software en lompe designs. In de laatste jaren hebben fabrikanten als Motorola, Nokia en ook Huawei laten zien dat je veel goeds kunt doen voor een bodemprijsje.

De Huawei P Smart, vanaf 1 februari te koop in Nederland, is daar een schoolvoorbeeld van. Deze spirituele opvolger van de Huawei P8 Lite (2017) heeft een adviesprijs van 259 euro, net rond de BKR-grens. Daarmee is het één van de goedkopere smartphones in het assortiment van de Chinese fabrikant. In de praktijk heeft de P Smart echter verrassend veel gemeen met de duurdere toestellen die Huawei verkoopt, zoals een randloos scherm en een dubbele camera achterop. Is dit vooralsnog de ultieme evolutie van de goedkopere smartphone?

Vlaggenschipwaardig design met randloos scherm

Voorkantvullende schermen waren dé trend van 2017. Een vlaggenschip dat vorig jaar verscheen, moest haast wel over randloos beeld beschikken om mee te kunnen met de concurrentie. Bij de goedkopere smartphones is het echter nog een vrij nieuw fenomeen. Na LG en Wiko heeft nu ook Huawei een instapmodel met voorkantvullend scherm. Het beeld van de P Smart is 5,7 inch groot, met slechts kleine balken aan de boven en onderkant. Daardoor is het toestel zelf behoorlijk handzaam. Zo is hij ongeveer even groot als de Huawei P10, die over een 5,2 inch-scherm beschikt.

Het lcd-scherm heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels, wat meer dan scherp genoeg is. Leg je de P Smart naast een vlaggenschip, dan valt op dat de kleuren een tikkeltje fletser ogen. Het is feller, maar de kleuren spatten niet echt van het beeld. Een kniesoor die daarop let, want in deze prijsklasse is het nog altijd één van de mooiste schermen die we hebben gezien.

Geen lompe baksteen

Qua afwerking kan de P Smart goed mee met de beste smartphones van het moment. Het toestel heeft een relatief dunne aluminium behuizing. De achterkant lijkt sterk op die van de iPhone: plat en met twee zilveren strepen aan de boven- en onderkant. De cameralenzen zitten linksboven, en steken helaas een klein beetje uit. Achterop vind je ook de vingerafdrukscanner, die door een kleine inkeping makkelijk op de tast te vinden is.

Waar goedkope smartphones vroeger lompe plastic bakbeesten waren, is deze Huawei eigenlijk niet te onderscheiden van toestellen die twee of zelfs drie keer zo duur te zijn. De P Smart is mooi afgewerkt, ligt prettig in de hand en een scherm van goede kwaliteit.

Scherpte-diepte-effect met secundaire camera

Achterop vind je naast een primaire 13 megapixel-camera nog een secundaire 2 megapixel-camera. Die extra lens meet diepte, waardoor je je foto’s van een bokeh-effect kunt voorzien. Daarbij wordt de achtergrond blurry gemaakt, en komt alles op de voorgrond net wat scherper over.

Bij onze eerste tests lijkt de camera het heel aardig te doen. Foto’s zijn scherp en relatief kleurecht. Ook in situaties met iets minder licht is het eindresultaat goed. Als je inzoomt op je foto’s merk je wel dat de kwaliteit minder goed is dan bij een duurder toptoestel, maar dat mag de pret niet drukken. Het bokeh-effect werkt goed, al is het wat minder precies dan op Huawei’s vlaggenschepen. Dat merk je bij de randen van je fotografie-object: die zijn soms net zo blurry als de achtergrond.

Primeur: Android Oreo op een goedkoper toestel

De P Smart draait direct op Android 8.0 (Oreo), de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Daarvoor krijgt Huawei flink wat bonuspunten van ons, want vrijwel alle alternatieven moeten het nog met oudere software doen. Van de Sony Xperia L2 tot de Samsung Galaxy A8 tot de LG Q6: allemaal lopen ze nog op Android 7.1 (Nougat). Alleen op de P Smart heb je dus nu al toegang tot bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus voor het kijken van video, en andere Oreo-features.

Bovendien belooft Huawei regelmatige en consistente updates voor de P Smart. De komende twee jaar ben je verzekerd van beveiligingsupdates, zo beloofde een woordvoerder van Huawei Nederland. Daarmee ben je dus tot begin 2020 verzekerd van bescherming voor alle mogelijke kwetsbaarheden in Android. Ook dat is in deze prijsklasse doorgaans een zeldzaamheid.

Wel is de P Smart voorzien van EmotionUI, Huawei’s eigen Android-interface. Daardoor zien de menu’s en het homescreen er behoorlijk anders uit dan de standaardversie van Android. Wij vinden het een beetje rommelig ogen, maar smaken verschillen wellicht. Standaard staan er wat reclame-apps en games op de P Smart (onder andere voor eBay en Asphalt Nitro), maar die kunnen gelukkig allemaal verwijderd worden.

Huawei heeft de P Smart voorzien van een Kirin 659-chip met 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Op papier zou dat krachtig genoeg moeten zijn voor de gemiddelde gebruiker. Onze eerste indruk is dat apps vlot openen en soepel lopen, maar daar komen we in onze definitieve review uitgebreid op terug. Hetzelfde geldt voor de accu: die willen we eerst wat meer testen. Wel is het jammer dat Quick Charge ontbreekt, waardoor je niet even snel tussendoor kan opladen.

Conclusie Huawei P Smart preview

De Huawei P Smart is een bijzonder complete en veelzijdige toestel. Huawei gooit hiermee een knuppel in het hoenderhok van de goedkope smartphones. Als je ziet wat het bedrijf voor deze lage prijs allemaal weet te bieden, dan kan de concurrentie eigenlijk niet meer wegkomen met verouderde software, gedateerde designs en het ontbreken van features als vingerafdrukscanners. Als de hardware ook nog eens vlot blijkt over een langere periode en de accu het goed uithoudt,
dan hebben we direct een kanshebber voor de beste goedkope smartphone van 2018.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P Smart (2018)
Huawei P Smart (2018)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu