Als de Huawei P Smart een voorbode is van budgettoestellen in 2018, dan wordt het een erg mooi jaar. Je leest meer over de goedkope smartphone met dubbele camera in deze Huawei P Smart review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Huawei P Smart review
Nog niet zo heel lang geleden was ons advies om goedkope smartphones als de pest te vermijden. Zelfs voor zuinige Hollanders waren budgettoestellen niet geschikt, door trage hardware, verouderde software en lompe designs. In de laatste jaren hebben fabrikanten als Motorola, Nokia en ook Huawei laten zien dat je veel goeds kunt doen voor een bodemprijsje.
De Huawei P Smart is daar een schoolvoorbeeld van. Deze spirituele opvolger van de Huawei P8 Lite (2017) heeft een adviesprijs van 259 euro, net rond de BKR-grens. Daarmee is het één van de goedkopere smartphones in het assortiment van de Chinese fabrikant. In de praktijk heeft de P Smart echter verrassend veel gemeen met de duurdere toestellen die Huawei verkoopt, zoals een randloos scherm en de dubbele camera achterop.

Vlaggenschipwaardig design met randloos scherm
Voorkantvullende schermen waren de trend van 2017. Een vlaggenschip dat vorig jaar verscheen, moest haast wel over randloos beeld beschikken om mee te kunnen met de concurrentie. Bij de goedkopere smartphones is het echter nog een vrij nieuw fenomeen. Na LG en Wiko heeft nu ook Huawei een instapmodel met een randloos scherm. Het beeld van de P Smart is 5,7 inch groot, met slechts kleine balken aan de boven en onderkant. Daardoor is het toestel zelf behoorlijk handzaam. Zo is hij ongeveer even groot als de Huawei P10, die over een 5,2 inch-scherm beschikt.
Het lcd-scherm heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels, wat meer dan scherp genoeg is. Leg je de P Smart naast een vlaggenschip, dan valt op dat de kleuren fletser ogen. Het is feller, maar de kleuren spatten niet echt van het beeld. Een kniesoor die daarop let, want in deze prijsklasse is het nog altijd prima.

Geen lompe baksteen
Qua afwerking kan de P Smart goed mee met de beste smartphones van het moment. Het toestel heeft een relatief dunne aluminium behuizing. De achterkant lijkt sterk op die van de iPhone: plat en met twee zilveren strepen aan de boven- en onderkant. De cameralenzen zitten linksboven en steken helaas een klein beetje uit. Achterop vind je ook de vingerafdrukscanner, die door een kleine inkeping makkelijk op de tast te vinden is. Die vingerafdrukscanner werkt vlot, maar niet altijd consistent: natte of vettige vingers worden niet herkend.
Waar goedkope smartphones vroeger lompe plastic bakbeesten waren, is deze Huawei eigenlijk niet te onderscheiden van toestellen die twee of drie keer zo duur te zijn. De P Smart is mooi afgewerkt, ligt prettig in de hand en heeft een scherm van goede kwaliteit. Oh, en anders dan de recente en veel duurdere Mate 10 Pro, zit er wel gewoon een koptelefoonaansluiting op.

De Kirin 659-chip in combinatie met 3GB werkgeheugen is meer dan adequaat genoeg voor de meeste gebruikers. Apps starten snel op, lopen vlot en soepel en ook multitasken gaat probleemloos. Gebruik je voornamelijk WhatsApp, Instagram, Google Maps en andere veelvoorkomende apps, dan zul je eigenlijk nooit tegen gehaper aanlopen.
Standaard zit er 32GB opslagruimte ingebouwd, waarvan ongeveer 24GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn voor veel apps, foto’s en muziek. Mocht je meer ruimte nodig hebben, dan heeft de P Smart ook nog plek voor een micro-sd-geheugenkaartje van maximaal 256GB.
Android Oreo op een goedkoper toestel
De P Smart draait direct op Android 8.0 (Oreo), de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Daarvoor krijgt Huawei flink wat bonuspunten van ons, want vrijwel alle alternatieven moeten het nog met oudere software doen. Van de Sony Xperia L2 tot Samsung Galaxy A8 en LG Q6: allemaal lopen ze nog op Android 7.1 (Nougat). Alleen op de P Smart heb je dus nu al toegang tot bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus voor het kijken van video, en andere Oreo-features.
Huawei belooft maandelijkse beveiligingsupdates voor de P Smart, al heeft het geen geweldige reputatie op dat gebied. Het bedrijf garandeert die updates voor een periode van twee jaar. Daarmee blijft het bedrijf iets achter op bijvoorbeeld Nokia, dat drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates garandeert voor zijn budgettoestellen. Hoe het zit met grotere Android-updates is nog onduidelijk: we weten niet of en wanneer de smartphone naar Android P wordt bijgewerkt. We hopen het, want het maakt de P Smart stukken toekomstbestendiger.
Helaas is de P Smart wel voorzien van EmotionUI, Huawei’s eigen Android-interface. Daardoor zien de menu’s en het homescreen er behoorlijk anders uit dan de standaardversie van Android. Wij vinden het een beetje rommelig ogen, maar smaken verschillen wellicht. Standaard staan er wat bloatware en games op de P Smart (onder andere eBay en Asphalt Nitro), maar die kun je gelukkig allemaal verwijderen.
Secundaire camera met scherptediepte-effect

Achterop vind je naast een primaire 13 megapixel-camera nog een secundaire 2 megapixel-camera. Die extra lens meet diepte, waardoor je je foto’s van een bokeh-effect kunt voorzien. Daarbij wordt de achtergrond wazig gemaakt, en komt alles op de voorgrond net wat scherper over. Een soortgelijk effect vind je ook op Huawei’s duurdere smartphones, zoals de Mate 10 Pro.
Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het op de P Smart een stukje minder goed werkt. Op een klein scherm overtuigt het blureffect wel, maar zodra je inzoomt merk je dat de rand van het object of de persoon die je fotografeert een rafelrandje heeft. Schouders, haar en andere randen die eigenlijk nog onderdeel zijn van het object, zijn net zo vaag als de achtergrond.
Ook hier geldt dat je echter goed moet kijken voor vrij kleine teleurstellingen. De camera’s zelf presteren wel goed en snel onder de meeste lichtomstandigheden. Foto’s zijn scherp, kleurrijk en relatief rijk in detail. Sommige binnenfoto’s ogen wat overbelicht, maar in deze prijsklasse is het absoluut een topcamera.
Voorop zit een 8 megapixel-camera voor selfies. Zoals we van Huawei gewend zijn vind je in de camera-app een ingebouwd beautyfilter. Zet je dat aan, dan worden puistjes, wallen en andere oneffenheden automatisch weggepoetst. Ook zonder dat filter zijn selfies echter scherp.
Accu: goed, maar geen usb-c
Huawei heeft de P Smart een 3000 mAh-accu meegegeven. Dat is niet bijster groot voor een smartphone van dit formaat, maar in de praktijk zorgt het wel voor een goede accuduur. Op het einde van de dag hadden we vaak nog zo’n 30 procent accu over. Twee dagen zonder opladen zul je niet halen, tenzij je een heel rustig, ‘smartphoneluw’ weekend hebt.

Wel is het hier dat Huawei aanpassingen heeft gemaakt om de P Smart betaalbaar te houden. Zo heeft het toestel geen usb-c-aansluiting, zoals de meeste moderne smartphones, maar micro-usb. Ondersteuning voor Quick Charge ontbreekt bovendien, dus je hebt al gauw een uur of twee nodig om de accu weer helemaal vol te krijgen.
Conclusie Huawei P Smart review
De Huawei P Smart is één van de meest complete smartphones van het moment. Features als een voorkantvullend scherm, dubbele camera en Android 8.0 vinden we niet eens op alle toptoestellen, laat staan op budgetsmartphones. Het werkt vlot, zit verpakt in een mooi design, met een accu die nog vrij lang meegaat.
Natuurlijk valt er ook wel wat te klagen. Zo werkt het bokeh-effect niet altijd perfect, is het jammer dat Quick Charge-ondersteuning ontbreekt en is de meegeleverde bloatware overbodig. Echter, als je het vergelijkt met de mankementen van concurrerende budgetsmartphones, is het kinderspel. We hopen dat Huawei met de P Smart de toon zet voor andere goedkope toestellen, en dat het een mooi jaar wordt voor deze prijsklasse. De concurrentie zal echter aardig zijn best moeten doen om de P Smart van de troon te stoten.
Huawei P Smart kopen
Interesse in Huawei’s nieuwste budgetsmartphone? Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Daar vind je een Huawei P Smart met abonnement bij alle grote providers. Ga je liever voor een losse P Smart? Ook die vind je in de vergelijker.