Huawei P10 Lite review: betaalbaar alternatief voor vlaggenschip

Rick van der Veer
19 april 2017, 19:15
7 min leestijd
Huawei P10 Lite review: betaalbaar alternatief voor vlaggenschip

Reviewscore

8

Tegelijk met de Huawei P10 kondigde Huawei ook een nieuwe smartphone in de populaire Lite-serie aan: de Huawei P10 Lite. Hoe verhoudt dit toestel zich tot zijn voorgangers? Dit en meer bespreken we in deze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Huawei P10 Lite review

Tijdens het Mobile World Congress van 2017 kondigde Huawei zijn nieuwe vlaggenschip voor dit jaar aan, de Huawei P10. Zoals eerdere jaren hoorde daar ook een goedkopere versie bij, die dit jaar in de vorm van de Huawei P10 Lite verscheen. Daarnaast kwam er een opvolger voor de P8 Lite uit, de P8 Lite (2017).

De Huawei P8 Lite (2017) heeft een adviesprijs van 249 euro, terwijl de Huawei P10 Lite voor zo’n honderd euro meer wordt verkocht. In deze review nemen we de smartphone met je door en bespreken we of het toestel de moeite waard is naast zijn goedkopere broertje.

Design en beeldscherm: weinig spannend

Het ontwerp van Huawei’s Lite-serie is inmiddels duidelijk herkenbaar. De P10 Lite lijkt dan ook sterk op zijn voorgangers en andere toestellen uit de Lite-serie, zoals de P8 Lite (2017). Je merkt wel dat de P10 Lite een iets duurder toestel is dan laatstgenoemde, maar afgezien daarvan is de ontwerptaal nagenoeg hetzelfde.

Huawei P10 Lite review

Zo zijn zowel de voor- als de achterkant uitgevoerd in glas, terwijl er rondom de rand een metalen frame loopt. Deze rand voelt helaas niet als metaal aan en laat het toestel bovendien wat goedkoop ogen. Daarnaast maakt de glazen achterkant dat het toestel kwetsbaar aanvoelt. Dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn, maar maakt wel dat je er voorzichtig mee om gaat.

Het 5,2 inch-scherm lijkt op papier hetzelfde te zijn als die van de P8 Lite (2017), met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Toch zit er een groot verschil tussen de twee toestellen. De kleurweergave van het scherm van de P10 Lite is meer in balans, waarbij het niet nodig is om de kleurtemperatuur aan te passen voor een accurater beeld.

Huawei P10 Lite review

De schermhelderheid van de P10 Lite stond ons tijdens het testen niet tegen. Waar het beeldscherm van de P8 Lite (2017) behoorlijk tekort schiet in de zon, presteerde het display van de P10 Lite beter wanneer we het toestel in de volle zon probeerden te gebruiken. Uiteraard hebben we de P10 Lite niet in de Nederlandse zomerzon kunnen uitproberen, maar je kunt het toestel in alle omstandigheden prima gebruiken.

Hardware: goede prestaties

Onder de motorkap van de telefoon loopt de Kirin 658, een octacore-chipset van Huawei zelf. Deze chip is niet de snelste die je ooit in een Huawei-smartphone zult aantreffen, maar meer dan krachtig genoeg voor alledaagse taken. Bovendien gaat hij zuinig met de accu om, doordat er een cluster zuinige cores en een cluster snelle cores aanwezig is.

Met 4GB aan werkgeheugen is multitasken geen enkel probleem. Ook grafische intensieve games als Goat Simulator of Grand Theft Auto: Vice City draaien prima op de smartphone.

Huawei P10 Lite review

Huawei heeft de P10 Lite voorzien van een vingerafdrukscanner, die zich midden achterop het toestel bevindt. Dit is hoe Huawei al jaren met de vingerafdrukscanner omgaat, en deze plek voelt dan ook als natuurlijk. De scanner ontgrendelt je toestel snel, en voorkomt dat je op een knopje hoeft te drukken om je scherm aan te zetten. Bovendien kun je de scanner gebruiken voor gebaren, om bijvoorbeeld een foto te nemen of je notificatiescherm te openen.

Software: EmotionUI wordt beter

Huawei heeft de P10 Lite voorzien van Android 7.0 (Nougat), met alle bijbehorende features. Zo zit de verbeterde versie van Doze in het toestel, met splitscreen en de verbeterde manier van notificaties bundelen. Over Android 7.0 heen zit nog altijd EmotionUI, de Android-skin die in bijna alle toestellen van het bedrijf terugkomt.

EmotionUI past een paar basisprincipes van Android aan, die niet alle gebruikers waarderen. Zo staat de app-drawer standaard uit, wat betekent dat al je apps op je homescreen te zien zijn. Daarnaast heeft de software een radicaal ander uiterlijk, dat met thema’s aan je eigen voorkeur aan te passen is.

De nieuwste versie van EmotionUI lijkt al een stuk meer op stock-Android, maar er zijn nog altijd kleine dingetjes die niet lekker werken. Zo sluit de software apps op de achtergrond af om stroom te besparen, maar dat werkt niet in alle gevallen even goed. Sommige apps geven geen notificaties na afgesloten te zijn, of pas wanneer je de app weer opstart. Ook werken muziek-apps als Spotify niet altijd lekker omdat de play- en pauze-knoppen niet op het homescreen verschijnen.

Zoals ieder ander Huawei-toestel bevat ook de P10 Lite wat bloatware, al is de situatie niet zo erg als bij de Huawei P10. Zo vind je hier de Trip Advisor- en News Republic-apps terug, maar deze zijn eenvoudig uit te schakelen. Ook de Facebook-app en een aantal games staan op het toestel voorgeïnstalleerd. Verder vind je op de P10 Lite uiteraard het standaard assortiment aan Google-apps.

Helaas is er bloatware aanwezig op de P10 Lite

Als toetsenbord-app heeft Huawei SwiftKey in de software verwerkt. Nu zijn wij persoonlijk fan van de slimme autocorrect van deze app, maar niet iedereen zal dit even prettig vinden. Dit is gelukkig wel makkelijk te vervangen door Gboard of een andere toetsenbord-app.

Camera: goed genoeg

De camera van de Huawei P10 Lite schiet aardige plaatjes voor een smartphone in deze prijscategorie. Hij kan nog altijd niet concurreren met de dubbele camera van de Huawei P10, maar daar staat zijn adviesprijs dan ook niet naar. Het is niet duidelijk of het hier om dezelfde sensor gaat, maar de camera van de Huawei P8 Lite (2017) presteerde nagenoeg hetzelfde. De camera’s van beiden hebben dan ook een 12 megapixel-sensor.

Huawei P10 Lite review

Net zoals bij de P8 Lite (2017) is de belichting één van de grootste zwaktes van de camera. Als je voor het nemen van een foto even de tijd neemt om de belichting goed af te stellen, krijg je doorgaans prima plaatjes. Doe je dit niet, dan worden je foto’s al snel over- of onderbelicht.

Huawei heeft, zoals gebruikelijk, de camera-app van de P10 Lite volgepropt met handigheidjes. Zo zitten er genoeg filteropties in om selfieverslaafden tegemoet te komen, en kun je met het beauty-filter zelfs op je slechtste dag goed uit de bus komen. Ook kun je de camera foto’s laten schieten met een handgebaar, documenten scannen of een timelapse maken.

Als je video’s wil schieten met de Huawei P10 Lite, dan loop je al gauw tegen hetzelfde probleem aan. De belichting kan in sommige gevallen snel overslaan, waardoor je in sommige situaties beter de pro video-modus kunt inschakelen. In deze stand kun je zelf alle parameters aanpassen om de belichting constant te houden.

Accu: lange adem met snelladen

De accucapaciteit van de Huawei P10 Lite bedraagt 3000 mAh, wat op hetzelfde neerkomt als die van de P8 Lite (2017). In de praktijk behaalden we vergelijkbare resultaten. Dat betekent dat een hele dag aan gebruik makkelijk haalbaar is op één lading. Gebruik je het toestel sporadisch, dan zijn zelfs twee dagen haalbaar.

Mocht je accu toch onverhoopt leegraken voor het einde van de dag, dan heb je hem snel weer opgeladen. Huawei voorziet vrijwel al zijn smartphones van snelladen, wat bij de P10 Lite niet anders is. Huawei heeft de P10 Lite bovendien voorzien van twee accubesparingsstanden. De standaardmodus beperkt de achtergrondgegevens en animaties van je smartphone, maar de ultra-stand zorgt pas echt voor een lange accuduur. In die stand kun je maar zes apps gebruiken, die je wel zelf in kunt stellen.

Conclusie Huawei P10 Lite review

De Huawei P10 Lite biedt behoorlijk wat smartphone voor het geld. Het toestel bouwt voort op zijn voorgangers, maar brengt geen radicale vernieuwingen met zich mee. Of de P10 Lite een betere koop is dan de P8 Lite (2017) is lastig te zeggen: dat toestel lijkt in veel opzichten op de P10 Lite, maar is een stuk goedkoper. Bovendien blijft de software gebreken vertonen, terwijl concurrenten vaak een simpelere skin of stock-Android bieden. De P10 Lite is zeker geen slecht toestel, maar het is de vraag of Huawei niet teveel met zichzelf concurreert door de P8 Lite (2017).

Huawei P10 Lite kopen

Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Huawei P10 Lite met abonnement. Ook kun je natuurlijk een Huawei P10 Lite los kopen bij verschillende webwinkels.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 169,95

Bekijken

Los refurbished

€ 116,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P10 Lite
Huawei P10 Lite

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu