De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Huawei P10 review: vlaggenschip zonder verrassingen

Thomas Haenen
9 maart 2017, 20:30
10 min leestijd
Huawei P10 review: vlaggenschip zonder verrassingen

Reviewscore

8

Waar andere fabrikanten dit jaar uitpakken met voorkantvullende schermen, opvallende designs en slimme software, houdt Huawei het simpeler. In deze Huawei P10 review bespreken we of dat een goede keuze is.

Lees verder na de advertentie.

Check de Huawei P10 review

Het lijkt wel alsof de meeste fabrikanten constant bezig zijn zichzelf te overtreffen, zonder dat helemaal duidelijk is voor wie ze dat precies doen. We hebben dit jaar al verschillende smartphones gezien met torenhoge resoluties, waarvan het scherm vrijwel de hele voorkant vult en de hardware enorm krachtig is. Dat zorgt voor voor betere, maar vooral ook duurdere smartphones.

Goed nieuws als je geen zin hebt in peperdure toestellen: niet elke fabrikant doet mee aan deze wapenwedloop van specificaties. Huawei lijkt zich vooralsnog afzijdig te houden. Het bedrijf introduceerde eind februari de Huawei P10, een vlaggenschip met verrassend weinig nieuwe fratsen. Wel voorzien van de nieuwste hardware, maar met features die zich in het verleden al hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan een dubbele camera en software die de levensduur van je smartphone verlengt.

Huawei P10 review

Het is allemaal wat minder spannend dan de LG G6 of de Samsung Galaxy S8, maar Huawei heeft een troef achter de hand. De adviesprijs van de P10 is namelijk slechts 599 euro, honderden euro’s goedkoper dan veel concurrenten.

Design: misschien wel té herkenbaar

Je hebt fabrikanten die zich laten inspireren door de concurrentie, en je hebt fabrikanten die afkijken. We kunnen er moeilijk omheen: de Huawei P10 is qua design nagenoeg identiek aan Apples iPhone 7. Van de gladde metalen achterkant tot de licht gebolde zijkant tot het gebrek aan logo’s op de voorkant, de designers van Huawei zijn dit jaar duidelijk al vroeg met vakantie gegaan.

Op de bouwkwaliteit valt niets af te dingen, want de P10 voelt solide en stijlvol aan. Het is alleen jammer dat Huawei zo direct Apple kopieert in een jaar dat het iPhone-design begint te vervelen. Van één van de grootste fabrikanten ter wereld verwachten we meer.

Huawei P10 review

Huawei heeft zelfs voor zijn vingerafdrukscanner afgekeken bij Apple. Tot voorheen plaatste Huawei deze scanner altijd achterop, onder de camera’s. Langzaam maar zeker volgen steeds meer fabrikanten dat voorbeeld van Huawei om op de voorkant meer ruimte te maken voor het scherm. De Chinese fabrikant kiest er echter voor het eerst voor om de scanner ónder het scherm te plaatsen. De andere menuknoppen worden standaard bovendien gewoon op het scherm getoond (al kun je dat uitschakelen), waardoor de scanner niet eens ruimte vrij maakt op het scherm of iets in die geest. Een onbegrijpelijke aanpassing van Huawei.

Wat we dan weer wel kunnen waarderen: Huawei brengt de P10 uit in verschillende opvallende kleuren. De gouden en zwarte variant zien er prima uit, maar er is ook een blauw model dat een stuk flitsender oogt. Wij zijn zelf het meeste te spreken over de groene Huawei P10, maar helaas zouden er vooralsnog geen plannen zijn om deze in Nederland uit te brengen.

Beeldscherm: geen voortrekkersrol

Ook op beeldgebied speelt Huawei geen voortrekkersrol. De P10 is voorzien van een 5,1 inch-lcd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Huawei is daarmee één van de weinige fabrikanten die zijn vlaggenschepen niet voorziet van een hogere QHD-resolutie. Met een pixeldichtheid van 432 pixels per inch is het beeld nog altijd scherp genoeg, maar Huawei weet niet te tippen aan andere toppers.

Ook andere aspecten van het beeld zijn een gevalletje ‘net-niet’. De helderheid is best oké, waardoor je het scherm ook in volle zon goed kunt aflezen. Witte elementen op het beeld hebben soms een kleine, maar wel aanwezige blauwe tint en de kleuren spatten sowieso niet zoveel van het scherm als op een amoled-smartphone. Terwijl mooi beeld steeds belangrijker wordt bij de concurrentie, neemt Huawei al genoegen met een scherm dat ‘goed genoeg’ is.

Hardware: vlot en veel

Huawei is één van de weinige fabrikanten die zijn chipsets zelf ontwerpt. Daardoor kan het ervoor zorgen dat de software beter aansluit op de hardware, waardoor apps in theorie soepeler moeten lopen. De Kirin 960-chip die gebruikt wordt in de P10 is van zichzelf echter al zeer krachtig en heeft vermoedelijk maar weinig optimalisatie nodig.

Deze chip bestaat uit acht cores, waarvan er vier zijn geklokt op 2,4GHz en vier op 1,8GHz. Eigenlijk alle populaire applicaties kunnen daar uitstekend mee uit de voeten. WhatsApp, Instagram, Google Maps en Chrome starten snel op en werken vloeiend. Switch je tussen apps, dan verschijnt je vorige app zonder haperen in beeld. Multitasken met twee apps tegelijk is ook geen probleem. Grafisch intensieve apps, in het verleden een pijnpunt van Huawei-smartphones, lopen tegenwoordig gelukkig ook soepel. Pokémon GO, Clash Royale en RollerCoaster Tycoon Touch werken bijvoorbeeld prima.

Sowieso is Huawei niet te zuinig op hardwaregebied. De 4GB aan werkgeheugen laat veel apps op de achtergrond toe, terwijl er met 64GB opslagruimte meer dan genoeg plek is voor al je apps, foto’s, video’s en muziek. Mocht je toch meer ruimte nodig hebben, dan is er bovendien plek voor een micro-sd-geheugenkaartje. De P10 ondersteunt ook dualsim, maar de tweede simkaart moet je op dezelfde plek als de geheugenkaart plaatsen. Dat is een keuze die je dus zelf moet maken.

Software

De Huawei P10 is één van de eerste nieuwe vlaggenschepen die direct voorzien is van Android 7.0 Nougat. Features zoals splitscreen-apps en aangepaste notificaties zijn dus direct op het toestel te vinden. Wel heeft fabrikant zijn eigen EmotionUI over de software heen gegoten, een aangepaste Android-interface. EmotionUI 5.1, zoals op de P10 te vinden is, zit een stuk dichter bij stock-Android dan voorgaande versies. Zo is er een app-drawer (die je wel zelf moet activeren), werken de notificaties grotendeels zoals Google ze heeft voorgeschreven en zien we het uiterlijk van stock-Android terug in verschillende menu’s.

Desalniettemin zijn er aardig wat verbeterpunten. Zo is EmotionUI nog altijd wat agressief in het sluiten van inactieve apps. Verdwijnt een app naar de achtergrond, dan vraagt de P10 vrijwel direct of de app wel mag blijven lopen. Door te weigeren wordt er nét wat minder stroom verbruikt op de achtergrond, maar kan het wel gebeuren dat je geen notificaties binnenkrijgt. Daardoor kan het gebeuren dat je WhatsApp-notificaties pas binnenkomen als je de app handmatig weer opent. Ook het vergrendelscherm heeft kuren. De afspeelknoppen van Spotify, Pocket Casts en veel andere audio-apps worden niet op het vergrendelscherm getoond, waardoor je het toestel moet ontgrendelen om een nummer over te slaan.

Ook is het jammer dat Huawei zijn smartphones blijft voorzien van verschillende reclame-apps. Dat het bedrijf zijn eigen apps voor back-ups, het weer en gezondheid op de P10 zet, kunnen we nog wel mee leven. Maar bij een smartphone van vele honderden euro’s is het toch wat teleurstellend dat apps voor Tripadvisor en Booking.com direct op een van je homescreens staan. Het is maar goed dat ze verwijderbaar zijn.

Gelukkig heeft Huawei ook enkele toevoegingen gedaan die ons wel kunnen bekoren. Zo zijn er thema’s waarmee je in één klap de achtergrond, icoontjes en andere elementen aanpast. Telefoonbeheer zorgt ervoor dat de prestaties van je telefoon over langere tijd goed blijven. Onze favoriet is de ‘App-Tweeling’-optie, waarmee je twee WhatsApp-accounts op één smartphone kunt gebruiken. Voor zover wij weten is Huawei de enige maker van dual-sim-smartphones die je ook de mogelijkheid biedt WhatsApp te gebruiken op beide nummers.

Accu: ruime capaciteit met SuperCharge

Ondanks de relatief dunne behuizing heeft Huawei nog een vrij aardige accu met een capaciteit van 3200 mAh in de P10 weten te proppen. Dat is net wat meer dan de 3000 mAh die de Huawei P9 accu bood. De Kirin 960-chipset is bovendien aardig energiezuinig, waardoor we het makkelijk een hele dag zonder opladen volhouden. Ook met actief gebruik, met een uurtje Netflix en regelmatig social media-checken, was er op het einde van de dag nog wel wat accu over.

Twee dagen zonder opladen zit er overigens niet in, tenzij je heel zuinig doet. Gelukkig maakt de meegeleverde SuperCharge-oplader hier veel goed. Daarmee zit de accu in minder dan een half uur alweer voor bijna de helft vol.

Camera: dubbele lens vereist veel licht

Net als afgelopen jaar werkt Huawei voor de ontwikkeling van de camera samen met Leica. Achterop zit daarom een dubbele camera met een diafragma van f/2.2: een lens van 20 megapixel, een ander van 12 megapixel. De eerste lens schiet zijn foto’s in zwart-wit, de tweede in kleur.

De beelden worden automatisch gecombineerd om voor scherpere, levendigere beelden te zorgen, zo is de theorie. Het is dezelfde camera als in de Huawei Mate 9, al zouden kleine verbeteringen in de achterliggende software voor iets betere foto’s moeten zorgen.

In de praktijk schiet de Huawei P10 prima foto’s in situaties met genoeg natuurlijk licht. De beelden zijn dan kleurecht, scherp en relatief rijk in detail. Met weinig licht heeft de P10 een stuk meer moeite. Foto’s zijn dan al gauw onscherp, wit oogt opeens lichtgeel en details gaan verloren. De zwart-wit-foto’s zijn dan weer wel mooi en lijken net wat stijlvoller dan het gemiddelde Instagram-filter.

Alternatieven: duurder, maar beter

Met een adviesprijs van 599 euro is de Huawei P10 goedkoper dan vrijwel alle andere vlaggenschepen die dit voorjaar verschijnen. Zo moet je voor de LG G6 bijna 800 euro neerleggen. Daarvoor krijg je echter wel een groter, voorkantvullend scherm en een dubbele camera die extra brede foto’s kan schieten.

Huawei’s grootste concurrent Samsung heeft zijn vlaggenschip op moment van schrijven nog niet onthuld. We verwachten echter dat de Samsung Galaxy S8 vanaf april in de winkels ligt voor 799 euro. Als we de geruchten mogen geloven beschikt de Galaxy S8 over krachtigere hardware, een groter scherm met hogere resolutie en een waarschijnlijk betere camera. Waar Huawei weinig voorop loopt met de P10 wordt de Galaxy S8 waarschijnlijk een echt strebertje, voorzien van het nieuwste van het nieuwste. Of je daar de forse meerprijs voor over hebt, is de vraag.

Huawei P10 review

De Chinese fabrikant zelf heeft ook nog enkele alternatieven in huis. De Huawei Mate 9, die eind vorig jaar verscheen, biedt een groter scherm maar verder vrijwel dezelfde hardware. Daarvoor betaal je wel een paar tientjes meer. Het vorige topmodel, de Huawei P9, is inmiddels flink in prijs gezakt. Dan moet je wel rekening houden met oudere hardware en een kleinere accu. De Honor 8, het meest recente vlaggenschip van Huawei’s submerk, kost net iets meer dan helft maar kan op veel gebieden nog aardig mee met de P10. Daarmee is het een zeer aantrekkelijk alternatief. Ook de OnePlus 3T is een goedkopere, maar wel iets grotere keuze.

Conclusie Huawei P10 review

De Huawei P10 is misschien wel het best te omschrijven als ‘degelijk’, en dat is tegelijk een compliment en een kritiekpunt. Een compliment, want het is een smartphone zonder fratsen, met krachtige hardware die vrijwel alles aan kan. Haal je dit toestel in huis, dan zul je er niet ontevreden mee zijn. Maar op een moment dat de concurrentie weet te verbazen met design en beeld is het ook een stevig kritiekpunt.

De Huawei P10 is iets goedkoper dan andere vlaggenschepen, maar echt voordelig is hij niet. Van een smartphone die vele honderden euro’s kost is het niet onredelijk om iets meer onderscheidende features te verwachten. De P10 stapt nauwelijks uit de schaduw van zijn voorganger, met relatief kleine verbeteringen ten opzichte van de Huawei P9. Laat staan dat het toestel genoeg in huis heeft om zich te onderscheiden van het geweld van de concurrentie. Huawei speelt het op safe met zijn nieuwe vlaggenschip. De basis is gelukkig zeer solide, maar daardoor zal de Huawei P10 ook niet gauw een eerste keus zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P10
Huawei P10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu