De Huawei P30 Lite heeft drie camera’s, een voorkantvullend scherm en design dat vrijwel identiek is aan zijn grotere broer. Toch kost hij honderden euro’s minder. Hoe bevalt de Huawei P30 Lite in de praktijk? Je leest het in deze review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Huawei P30 Lite review
Huawei bracht dit voorjaar drie toestellen uit in de P30-reeks. Het hoofdmodel dat je overal ziet is de Huawei P30 Pro, een echte topper met veel kracht, goede camera’s en een flinke accu. Voor een paar honderd euro minder heb je de Huawei P30, die in elk opzicht wat minder indrukwekkend is. Daar weer onder zit deze Huawei P30 Lite. Met hetzelfde design, maar wel veel goedkoper.
Noot: op moment van schrijven staat het updatebeleid van Huawei op losse schroeven. Door een handelsblokkade van de Amerikaanse regering is het onduidelijk welke Android-updates de P30 Lite in de toekomst nog kan verwachten. Verderop in deze review, onder het kopje ‘Software’, gaan we dieper op de huidige situatie in.

Design en scherm
Ben je bekend met het ontwerp van de Huawei P30? Mooi, want dan weet je ook hoe de P30 Lite eruit ziet. Van een afstandje zijn de twee toestellen nagenoeg identiek. Beide hebben een 6,1 inch-scherm dat vrijwel de hele voorkant vult, met bovenin een kleine inkeping voor de selfiecamera. Beide hebben drie cameralenzen achterop in een bultje dat een klein beetje uitsteekt.
Het verschil zit ‘m in de afwerking. De P30 is gemaakt van glas aan beide kanten, met een aluminium frame. De P30 Lite heeft een plastic achterkant. Dat voelt toch een stukje goedkoper aan. Het ziet er nog steeds strak uit van een afstandje, maar in de hand is het minder luxueus. De afwerking is verder top. Door de relatief kleine randen rond het beeld, past de P30 Lite toch nog redelijk goed in de hand.
De Lite heeft een 6,15 inch-scherm, een kleine fractie groter dan het beeld van de gewone P30. Helaas is deze goedkopere variant niet uitgerust met een oled-scherm, maar met lcd. Dat zorgt voor iets minder mooi contrast, al valt er in de praktijk nog steeds weinig te klagen. Het scherm van de Lite is ook in de volle zon goed afleesbaar. Met zijn full hd+-resolutie (2312 bij 1080 pixels) is het bovendien lekker scherp.

Vlotte chip zorgt voor soepele apps
De P30 Lite is uitgerust met een Kirin 710-chip, die we de afgelopen maanden al in meer Huawei-smartphones hebben gezien. Dat is prima, want alles loopt naar behoren. Apps starten snel op, draaien zonder haperingen en switchen tussen applicaties gaat vloeiend. Het standaardmodel heeft een ruime 4GB werkgeheugen, waardoor er ruimte is voor flink wat apps op de achtergrond.
Kudos verdient Huawei ook voor de ruime hoeveelheid opslagruimte: liefst 128GB, waarvan zo’n 110GB beschikbaar is voor gebruikers. Dat is nog altijd veel meer dan we doorgaans in deze prijsklasse zien. De Nokia 8.1 en Sony Xperia 10, die beide ook zo’n 300 euro kosten, moeten het met slechts 64GB doen. Is het onverhoopt toch niet genoeg, dan heeft de P30 Lite ook nog ruimte voor een geheugenkaart.
Goede primaire camera, groothoeklens valt tegen
Achterop vind je voor het eerst drie camera’s. Een primaire lens van 48 megapixel, met daarnaast een groothoeklens van 8 megapixel en dieptesensor van 2 megapixel. Die halen het natuurlijk niet bij de camera’s op de P30 Pro, maar desalniettemin komt Huawei redelijk in de buurt.
Althans, met de primaire camera dan. Die schiet foto’s die scherp en detailrijk zijn, hooguit een klein beetje overbelicht. Valt het licht raar op wat planten of objecten in de omgeving, dan ziet het er op de foto wat witter en fletser uit dan in de werkelijkheid.
Minder tevreden ben ik over de groothoeklens. Die gebruik je om bredere foto’s te schieten, een effect dat op veel andere smartphones goed uit de verf komt. Op de P30 Lite zijn foto’s in deze modus snel een beetje flets. Op buitenfoto’s zie je opeens veel meer witte randjes dan normaal op felle plekken, en vergeleken met de gewone camera gaat er opeens veel detail verloren. Op binnenfoto’s is het kwaliteitsverschil helemaal goed duidelijk. Het effect blijft tof, maar er zit een duidelijk kwaliteitsverschil in.

Software: rommelig, maar functioneel
Ben je smartphones van Motorola en Nokia gewend, dan is de EMUI-interface van de Huawei P30 Lite waarschijnlijk even wennen. Terwijl de meeste fabrikanten steeds minder aanpassingen maken aan de look en feel van Android, gooit Huawei bijna alles om. Hoe je denkt over zo’n interface is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik ben er niet echt fan van. Huawei’s software zit vol felle, botsende kleuren en oogt daardoor rommelig.
Gelukkig raak je er snel gewend aan en zijn de meeste features en functies identiek aan wat de standaardversie van Android biedt. Het is wel jammer dat Huawei een handjevol reclame-apps mee levert, waaronder Booking.com, Amazon en eBay. Gelukkig kun je ze allemaal verwijderen.
Updatebeleid Huawei onzeker
Software is de laatste weken een heikel punt van veel Huawei-smartphones. Eind mei kondigde de Amerikaanse regering namelijk een handelsblokkade tegen Huawei aan. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven vanaf eind augustus geen zaken meer mogen doen met de Chinese fabrikant. Google, Facebook en andere mogen binnenkort dus geen enkel contact meer met Huawei hebben.
Voor Android kan Huawei echter moeilijk om Google heen. Als een fabrikant Google-apps zoals Chrome, Google Maps maar ook de Play Store aan zijn smartphone wil toevoegen, is daarvoor een licentie van Google vereist. Die licentie moet bovendien bij elke grotere update opnieuw verstrekt worden. Beide bedrijven kunnen straks echter niet om de tafel om die licentie te regelen, en zitten daardoor in een lastig parket.
Op dit moment is er nog altijd veel onduidelijk; de kans bestaat dat Huawei er binnenkort alsnog uitkomt met de Amerikaanse regering, en de blokkade dus weer verdwijnt. Voor nu zijn er echter drie zaken om rekening mee te houden als je de P30 Lite koopt. Beveiligingsupdates zullen maandelijks blijven verschijnen, omdat daarvoor geen overleg tussen Google en Huawei is vereist. Daarnaast behoudt je je toegang tot (vrijwel) alle apps. Er is een kleine kans dat sommige Amerikaanse ontwikkelaars Huawei-toestellen gaan blokkeren, maar voor nu lijkt dat nog niet te gebeuren.

Maar een grotere Android-update, dat zit er zoals het er nu naar uitziet niet in. Google brengt waarschijnlijk in augustus Android Q uit. Wil Huawei die software naar de P30 Lite brengen inclusief alle Google-apps, dan is daarvoor een nieuwe licentie nodig. Die licentie kan nu niet worden bemachtigd, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om de update nog uit te brengen. Dat maakt de P30 Lite direct veel minder toekomstbestendig.
Accuduur
De accucapaciteit bedraagt 3340 mAh, redelijk in de middenmoot voor een smartphone van dit formaat. Heel opvallend is de accuduur dan ook niet: ik haalde meestal een volle dag zonder tussentijds opladen. Zit je continu op social media, dan is de accu wat sneller leeg, maar voor de meeste gebruikers is er aan het einde van de dag zo’n 20 tot 30 procent over.
Pluspunt: Huawei levert het toestel met een snelle oplader van 18 Watt. Daarmee zit de accu al na een half uur voor 50 procent weer vol. Het is iets sneller dan de 15 Watt-oplader die je bij de Galaxy S10 krijgt, en veel sneller dan de 5 Watt-oplader die Apple nog altijd bij elke iPhone levert.

Conclusie Huawei P30 Lite review
Huawei mag het dan wel een Lite noemen, wat ons betreft is dit een volwaardige smartphone. Qua kracht, accu en design doet hij alles wat je van een smartphone zou willen. De camera haalt het natuurlijk niet bij het topmodel, maar de groothoeklens blijft een toffe gimmick die ook op dit toestel welkom is. Het is alleen jammer dat de beeldkwaliteit te wensen over laat.
Helaas kleven er twee grote minpunten aan het toestel. Zo is de adviesprijs van 369 euro net iets te hoog. Gelukkig lijkt Huawei dat zelf ook in te zien, want sinds de release is die prijs aardig gezakt: je betaalt nu nog maar 299 euro. Haal je hem voor die prijs, dan kun je er aardig tevreden mee zijn. Had het toestel nog 369 euro gekost, dan was bijvoorbeeld de Huawei P20 van vorig jaar of de Xiaomi Mi 9 een beter alternatief.
Het grootste pijnpunt blijft de software: zolang de bijl van de handelsblokkade boven het hoofd van Huawei hangt, is het onduidelijk of de P30 Lite grotere updates krijgt. Het blijft een uitstekende budgetsmartphone, maar dan moet je wel de onzekerheid van toekomstige updates accepteren. Zolang die onzekerheid blijft, is het lastig om de P30 Lite echt aan te raden boven smartphones van bijvoorbeeld Nokia, die wél van updates verzekerd zijn.
Huawei P30 Lite kopen
Een losse Huawei P30 Lite is inmiddels zeer betaalbaar. Sinds de introductie is het toestel namelijk flink in prijs gezakt. Een Huawei P30 Lite met abonnement is bij alle providers verkrijgbaar. Gebruik de prijsvergelijkers van Android Planet om gemakkelijk en snel de beste deal voor jou te vinden.
Tip: Op zoek naar een sim only-abonnement? Ook daar hebben we een prijsvergelijker voor! Met deze tool breng je orde aan in de chaotische wereld van sim only door te filteren op internet, belminuten, contractduur, provider en sms’jes. Bekijk onze prijsvergelijker om sim only-abonnementen met elkaar te vergelijken.
