De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Huawei P30 review: dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten

Wouter Nijsen
21 juni 2019, 19:18
6 min leestijd
Huawei P30 review: dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten

Reviewscore

7,5

De Huawei P30 verscheen een tijdje geleden en is door zijn relatief lage prijs, compacte behuizing en goede camera een aantrekkelijke smartphone. Maar is het wel slim om ‘m na de recente ontwikkelingen rondom Huawei te kopen?

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Huawei P30 review

Onlangs hebben we de Huawei P30 Pro en P30 Lite besproken op Android Planet. Voor een uitgebreide bespreking van de software en chipset kun je terecht in die reviews. In deze review gaan we in op de sterke en minder sterke punten van de P30 zelf.

→ Lees de uitgebreide Huawei P30 Pro review en P30 Lite review

Pluspunt 1: de camera’s

Net als de P30 Pro focust de Huawei P30 zich vooral op de camera. Toch zijn er best wat verschillen tussen de camera’s van beide toestellen. De telefoons delen dezelfde primaire camerasensor van 40 megapixel, maar de periscopische zoomlens ontbreekt en ook de groothoekslens is anders.

De ‘normale’ P30 heeft een 8 megapixel-telefotocamera die 3x optische zoom mogelijk maakt, terwijl dit bij de P30 Pro 5x is. De hybride zoom gaat tot 5x en digitaal zoomen kan tot 30x.

huawei p30 review

Dat is allemaal net ietsjes minder dan bij de Pro-versie, maar de P30 maakt alsnog uitstekende foto’s. Overdag zien plaatjes er scherp en kleurrijk uit en ook in het donker zijn de resultaten verrassend goed. De camera gebruikt een speciale techniek om meer licht op te vangen, waardoor je niet eens de nachtmodus hoeft op te starten om een bruikbare foto te maken. Doe je dit wel, dan zijn de resultaten indrukwekkend.

Pluspunt 2: lagere prijs dan P30 Pro

De Huawei P30 is een uitgeklede versie van de P30 Pro, maar dat betekent ook dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Het prijsverschil is inmiddels behoorlijk groot: voor de P30 betaal je op dit moment zo’n 540 euro. De P30 Pro is met 750 tot 800 euro fors duurder en kost ook meer dan een belangrijke concurrent, de Galaxy S10.

Belangrijk om te weten is dat de Huawei P30 ook veel overeenkomsten heeft met de P30 Pro. Zo beschikt de telefoon over dezelfde Kirin 980-chip, die uitstekende prestaties aflevert. Daarnaast heeft de P30 meer dan genoeg opslagruimte en werkgeheugen en een fraai oled-scherm. Het display van de P30 is wel iets kleiner (6,1 inch vs 6,47 inch) en de randen zijn iets dikker, al is dit niet storend.

Pluspunt 3: accuduur en snel opladen

Een ander pluspunt van de P30 Pro die we ook bij de P30 zien, is de accuduur. De smartphone gaat lekker lang mee en bij normaal gebruik kun je zonder problemen twee dagen zonder opladen. De 3650 mAh-accu presteert beduidend beter dan de accu’s van bijvoorbeeld de Galaxy S10 of Google Pixel 3 XL, die het na een dag gebruik wel voor gezien houden.

huawei p30 review

Bovendien laadt de Huawei P30 lekker snel op. De Chinese fabrikant levert de smartphone met een 22,5 Watt-oplader en hoewel dat niet zo snel is als de 40 Watt-oplader van de P30 Pro, gaat het laden alsnog snel genoeg. Na een half uur aan het stroom zit de accu weer voor ruim 50 procent vol, en daarmee kun je heel wat uren vooruit. Draadloos opladen ontbreekt helaas. Dat is iets wat bijvoorbeeld de nog goedkopere Samsung Galaxy S10e wél biedt.

Minpunt 1: niet zo goed als de P30 Pro-camera

Hoewel de camera van de Huawei P30 uitstekende foto’s maakt, is de P30 Pro wel ietsjes beter. Niet alleen kan de Pro-versie meer inzoomen, ook is er optische beeldstabilisatie aanwezig. Dit ontbreekt op de reguliere P30 en daardoor zien foto’s er in het donker iets minder goed en vaker bewogen uit.

De software met digitale stabilisatie compenseert dit gedeeltelijk, maar op dit gebied heeft de P30 Pro duidelijk een streepje voor. Daarnaast ontbreekt de Time of Flight-sensor, die op de P30 Pro wordt gebruikt bij het maken van portretfoto’s.

Minpunt 2: onzeker updatebeleid

Het belangrijkste minpunt van de Huawei P30 hebben we tot het laatst bewaard. Software is de laatste tijd een heikel punt van veel Huawei-smartphones. Eind mei kondigde de Amerikaanse regering namelijk een handelsblokkade tegen Huawei aan. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven vanaf eind augustus geen zaken meer mogen doen met de Chinese fabrikant. Google, Facebook en andere mogen binnenkort dus geen enkel contact meer met Huawei hebben.

Voor Android kan Huawei echter moeilijk om Google heen. Als een fabrikant Google-apps zoals Chrome, Google Maps maar ook de Play Store aan zijn smartphone wil toevoegen, is daarvoor een licentie van Google vereist. Die licentie moet bovendien bij elke grotere update opnieuw verstrekt worden. Beide bedrijven kunnen straks echter niet om de tafel om die licentie te regelen, en zitten daardoor in een lastig parket.

huawei p30 review

Op dit moment is er nog altijd veel onduidelijk; de kans bestaat dat Huawei er binnenkort alsnog uitkomt met de Amerikaanse regering, en de blokkade dus weer verdwijnt. Huawei doet er inmiddels alles aan om consumenten gerust te snellen. Zo belooft het bedrijf een update naar Android Q: door die nu al te ontwikkelen kan het bedrijf de blokkade mogelijk te snel af zijn. Bovendien kan Huawei ook na de blokkade nog maandelijkse beveiligingsupdates blijven brengen. Er is daarnaast een kleine kans dat sommige Amerikaanse ontwikkelaars Huawei-toestellen gaan blokkeren, maar voor nu lijkt dat ook nog niet te gebeuren.

Op de korte termijn zit het dus nog wel goed met de software-ondersteuning. Of Huawei dezelfde garanties kan geven voor Android R, begin 2020, is echter nog maar de vraag. Helemaal stabiel zijn de updateplannen van de fabrikant dus niet.

Conclusie Huawei P30 review

De Huawei P30 is een uitstekende smartphone met een hele goede camera, vlotte prestaties en accuduur die ver boven de rest uit stijgt. Daarnaast is het fijn dat het toestel lekker compact is, terwijl er toch een groot scherm aanwezig is. Wel is het jammer dat draadloos opladen ontbreekt en de camera iets minder uitgebreid is dan die van de P30 Pro. Dat zijn echter geen deal breakers, want de telefoon heeft veel te bieden voor een relatief lage prijs.

Wat wél een reden is om de Huawei P30 niet te kopen, is de onzekere situatie rondom het updatebeleid. Beveiligingsupdates en Android Q lijkt de smartphone wel te krijgen, maar wat er daarna gebeurt weten we nog niet. Het is daarom slim om de uitkomst van de handelsblokkade af te wachten, en de P30 eventueel dan pas te kopen.

Huawei P30 kopen

Ben je toch van plan de Huawei P30 te kopen? Dan zie je in onze prijsvergelijker de beste deals op een rijtje. Voor een losse Huawei P30 betaal je iets meer dan 500 euro. Het is ook mogelijk om de P30 met een abonnement in huis te halen.

Huawei P30

Huawei P30 prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P30
Huawei P30

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu