Een paar maanden geleden kondigde Huawei een vernieuwde versie van een van zijn meest populaire midrange toestellen ooit aan: de Huawei P8 Lite (2017). Maar heeft dit toestel wel bestaansrecht naast andere midrange smartphones? Je leest het in onze Huawei P8 Lite (2017) review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Huawei P8 Lite (2017) review
Op het Mobile World Congress van dit jaar toonde Huawei zijn nieuwe vlaggenschip, de Huawei P10. Bij dit vlaggenschip hoorde ook een goedkopere variant, die in de vorm van de Huawei P10 Lite werd aangekondigd. Toch bracht Huawei recentelijk ook al een opvolger uit voor de Huawei P8 Lite, een toestel dat lange tijd erg populair was in Nederland.
Wat is dan het punt van een 2017-versie van de Huawei P8 Lite als er ook een P10 Lite bestaat? In deze review nemen we het toestel met je door en kijken we wat zijn plaats is in Huawei’s assortiment.
Design en beeldscherm: herhaling
Het ontwerp van de P8 Lite (2017) bestaat uit weinig spannende vernieuwingen. De voor- en achterkant van het toestel zijn voorzien van glas, terwijl er langs de randen een metalen frame loopt. Dat frame voelt een beetje plastic-achtig aan, waardoor je toch merkt dat je geen luxe smartphone in je handen hebt. Bovendien voelt het toestel door het gebruikte glas niet zo stevig als sommige andere toestellen met een achterkant van metaal of plastic.
Het scherm aan de voorkant heeft een diagonaal van 5,2 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dat is een verbetering ten opzichte van de oudere P8 Lite, en zorgt voor scherp beeld zonder zichtbare pixels. De kleurweergave is enigszins flets en aan de blauwige kant, maar dit is aan te passen. Zet je de kleurtemperatuur op ‘warm’, dan oogt het scherm al een stuk aangenamer.
Het scherm schiet tekort als je de P8 Lite (2017) mee de zon in neemt. Zelfs als je in de weergave-opties de verbeterde leesbaarheid in direct zonlicht aanzet is het scherm niet helder genoeg om veel met je toestel te kunnen doen. Het lezen van een tekst is wel mogelijk, maar het bekijken van video’s of het spelen van games wordt al gauw onprettig. Vooral als je een foto of video wil maken in een zonnige omgeving is het moeilijk bepalen of het eindresultaat gelukt is.
Hardware: degelijke prestaties
Onder de motorkap van de smartphone draait de Kirin 655, een octacore-chipset uit Huawei’s eigen stal. Deze chip is krachtig genoeg voor vrijwel alle dagelijkse taken en gaat bovendien zuinig met de accu om. Zelfs het spelen van games is prima te doen op het toestel.
De Huawei P10 Lite heeft een iets krachtigere versie van deze chipset aan boord. Deze versie is niet heel veel beter dan wat je in de P8 Lite (2017) terugziet, terwijl er toch een fors prijsverschil tussen de twee toestellen zit. Waar de P8 Lite (2017) een adviesprijs van iets meer dan 200 euro heeft moet de P10 Lite 349 euro opbrengen. De P10 Lite heeft wel 4GB werkgeheugen tegenover de 3GB die je in de P8 Lite (2017) terugvindt, maar dat verschil is voor de meeste gebruikers nauwelijks merkbaar. Multitasken verliep dan ook soepel tijdens onze testperiode.
Software: kleine verbetering
Ook Huawei begint langzaam maar zeker al zijn toestellen te voorzien van Android 7.0 (Nougat). De P8 Lite (2017) is dan ook één van de eerste budgetsmartphones van het bedrijf die over deze software beschikt. Dat betekent dat Nougat-features als splitscreen en het vernieuwde notificatiesysteem in de software ingebouwd zitten. Die software is wel overgoten met EmotionUI 5.0, de eigen software-skin van Huawei. Naast een ander uiterlijk betekent dat bijvoorbeeld dat je zelf een app-drawer aan moet zetten, naast een reeks andere, kleine veranderingen.
Ondanks dat versie 5 van EmotionUI al meer op standaard Android lijkt dan eerdere versies van de skin zijn er nog steeds dingen waarbij Huawei’s eigen oplossing minder goed werkt dan wat er al in Android zit. Zo is EmotionUI redelijk agressief als het gaat om het sluiten van achtergrond-apps, in het kader van stroombesparing. Dit heeft als gevolg dat je voor sommige apps geen notificaties ontvangt, of veel te laat wanneer de app weer opstart. Daarnaast verschijnen de play- en pauze-knoppen van apps als Spotify en Google Play Muziek niet altijd op het lockscreen.
Huawei leverde op de P10 een aantal reclame-apps mee, maar heeft dat bij de P8 Lite (2017) in mindere mate gedaan. Alleen de Facebook– en Booking.com-apps staan op het toestel voorgeïnstalleerd, naast de gebruikelijke reeks aan systeem- en Google-apps. Deze zijn gelukkig makkelijk te verwijderen, en het is dan ook goed om te zien dat het toestel niet volstaat met onnodige apps.
Camera: goed, maar gemiddeld
De camera van de P8 Lite (2017) presteert eigenlijk precies hoe je van een smartphone in deze prijscategorie zou verwachten. De 12 megapixel-sensor schiet aardige plaatjes, al kan hij niet concurreren met de dubbele camera van de P10. Het is duidelijk dat Huawei weinig liefde heeft gestopt in deze camerasensor.
In een situatie met voldoende licht schiet de camera prima foto’s, maar je moet wel goed op de belichting letten. Foto’s zijn al gauw over- of onderbelicht, waardoor je even de tijd moet nemen dit goed in te stellen. Maar zelfs als je de belichting goed afgesteld krijgt is de witbalans niet altijd optimaal.
Het zou geen Huawei-smartphone zijn als de camera-app niet vol zat met een flink aantal opties. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s nemen met een audiosignaal of handgebaar, of wanneer de camera doorheeft dat iedereen in beeld een glimlach op z’n gezicht heeft. De camera kan ook documenten voor je scannen, een timelapse maken of in slow-motion filmen. Daarnaast maakt het beauty-filter van Huawei weer zijn terugkeer in de selfiestand, waarmee onder meer oneffenheden uit je gezicht worden weggepoetst.
De video’s die de P8 Lite (2017) produceert hebben last van hetzelfde euvel als de stilstaande beelden. Tijdens het filmen verschiet de belichting soms van te licht naar te donker en weer terug. Voor de beste resultaten zul je hier dus tijdens het filmen goed op moeten letten. Je kunt ook gewoon de pro video-modus gebruiken waarbij je volledige controle over alle camera-instellingen hebt.
Accu: lange adem met snelladen
Huawei heeft de P8 Lite (2017) voorzien van een flinke accu. Met een capaciteit van 3000 mAh lukte het ons gemakkelijk om een hele dag met één lading te doen. Dankzij de ingebouwde snellaadtechniek kun je in ongeveer een uurtje de accu weer bijvullen, hoewel je meestal de dag prima doorkomt zonder bij te hoeven laden.
Voor periodes waarin je langere tijd verwijderd bent van een stopcontact heeft Huawei twee accubesparingsstanden ingebouwd. Met de standaardmodus beperkt je toestel achtergrondgegevens en animaties, maar met de ultra-stand kun je pas echt lang met je accu doen. Die modus beperkt de functionaliteit van je smartphone tot 6 apps, die je zelf in kunt stellen.
Conclusie Huawei P8 (2017) review
De Huawei P8 Lite (2017) biedt veel smartphone voor zijn prijs. Bovendien is het toestel een upgrade tegenover zijn voorganger, met een verbeterd scherm en een snellere processor. Ook naast de nieuwe P10 Lite heeft het toestel bestaansrecht: de P8 Lite is ietsje minder snel, maar wel voor een fors lagere prijs. EmotionUI blijft een paar pijnpuntjes vertonen, wat jammer is aangezien concurrenten, zoals Nokia en Lenovo, hun toestellen uitrusten met een stockversie van Android. Ondanks dat heeft Huawei weer een toestel afgeleverd waar het merendeel van gebruikers voor het geld prima mee uit de voeten kan.
Huawei P8 Lite (2017) kopen
In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Huawei P8 Lite (2017) met abonnement. Ook is het natuurlijk mogelijk om de Huawei P8 Lite (2017) los te kopen.

Huawei P8 Lite (2017) prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Huawei P8 Lite (2017) prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.
Alle Huawei smartphones met prijzen