De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei P8 en P8 Max preview: premium design met vlotte specs

Wouter Nijsen
16 april 2015, 22:00
8 min leestijd
Huawei P8 en P8 Max preview: premium design met vlotte specs

Met de Huawei P8  en P8 Max probeert de Chinese smartphonefabrikant Huawei het succes van de P7 te overtreffen. Android Planet heeft de nieuwe  vlaggenschepen in Londen getest,  en onze bevindingen lees je in deze Huawei P8 preview.

Lees verder na de advertentie.

Huawei heeft in een relatief korte tijd een behoorlijke opmars weten te maken. Het bedrijf biedt  een goede prijs-kwaliteitverhouding door vlotte specificaties te combineren met een relatief lage prijs. Daar is Huawei meerdere malen in geslaagd, met als belangrijkste voorbeeld de Ascend P7. Dit vlaggenschip werd vorig jaar uitgebracht en door critici en gebruikers positief ontvangen. Kan de P8 het succes van de  Ascend P7 evenaren? En hoe zit het met de P8 Max, die een flinke slag groter is? Onze eerste indrukken lees je hieronder.

Fraai ontwerp en uitstekend scherm

Een van de belangrijkste punten tijdens de persconferentie van de Huawei P8  was het design van het toestel. Dat is niet zo gek, want Huawei heeft flink  ingezet op het uiterlijk van haar nieuwe vlaggenschip. De P8 is namelijk voorzien van een behuizing die volledig van metaal is gemaakt, met mooie afgeronde hoeken en een slank design (6,4 millimeter).

Het scherm van de P8  is – in vergelijking met zijn voorganger – 0,2 inch gegroeid. Ondanks het iets grotere formaat ligt de smartphone opnieuw erg fijn in de hand. Hij voelt stevig aan en je kunt ‘m met één hand bedienen.

Huawei P8 preview

Hoewel de Huawei P8 dus in formaat een klein beetje is gegroeid, blijft de resolutie van 1920 bij 1080 pixels gehandhaafd. Het 5,2 inch ips-scherm oogt erg gedetailleerd, de kijkhoeken zijn prima en kleuren komen goed tot hun recht. Ook in situaties met veel licht, wanneer je bijvoorbeeld buiten bent, is het scherm goed  afleesbaar.

Vernieuwingen in hardware en software

Huawei heeft de P8 ook van een aantal hardwarematige vernieuwingen voorzien. Zo is er een nieuwe octacore-processor aanwezig, die gebruikmaakt van de Kirin 930- en 935-chips. De twee chipsets worden niet tegelijk gebruikt, maar toegepast in bepaalde situaties. Ben je bijvoorbeeld aan het browsen, dan wordt alleen de Kirin 930-chip gebruikt. Ga je vervolgens een zware applicatie of grafische intensieve game draaien, dan wordt de extra processorkracht van Kirin 935 ingeschakeld.

We hebben de P8 nog niet lang genoeg kunnen testen om volledig  oordeel over de prestaties te vellen, maar onze eerste  indruk is  positief. Het toestel is rap, apps worden vrijwel direct opgestart  en de software oogt vloeiend. Ook veelgebruikte apps starten snel en schakelen tussen toepassingen verloopt vlekkeloos.

Huawei P8 preview

De Huawei P8 draait uit de doos op Android 5.0 (Lollipop), met daaroverheen de vernieuwde EMUI 3.1-schil van Huawei. De Android-schil is wat het uiterlijk betreft grotendeels gelijk gebleven aan zijn voorganger, en doet dus nog steeds een beetje denken aan iOS. Wel heeft Huawei de schil van een aantal nieuwe functies voorzien. Een grappige feature  is het zogenoemde Knuckle Touch, waarmee je met de knokkel van je vinger een screenshot maakt  door een soort cirkel te tekenen. Dit werkt verrassend goed, is snel en bespaart de moeite van het indrukken van meerdere knoppen.

Overige specs en prijzen

Bij het ontwikkelen van de P8 heeft Huawei veel tijd gestoken in de camera van het toestel. De smartphone  is voorzien van een 13 megapixel-camera aan de achterkant en maakt selfies met de 8 megapixel-camera aan de voorzijde. De camera aan de achterzijde heeft optische beeldstabilisatie en steekt – in tegenstelling tot de Samsung Galaxy S6 – niet uit. De camerasensor van de P8 maakt gebruik van vier typen subpixels, wat voor mooiere foto`s, een betere exposure en witbalans zorgt.

De combinatie van de vernieuwde sensor met enkele softwaretrucjes maakt dat  foto`s ook mooi ogen als de belichting niet optimaal is. Over de camera zijn we na onze eerste tests  dan ook tevreden. Geschoten foto`s  zien er scherp en kleurrijk uit  en er zijn weer verschillende mogelijkheden om kiekjes op te leuken.

Huawei P8 preview

Ook in  de 8 megapixel-frontcamera is veel tijd gestoken. Zo zijn er verschillende functies aanwezig om de ultieme selfie of groufie (group selfie) te maken. Over de resultaten van de frontcamera zijn we content. Kiekjes zien er scherp uit, de camera stelt redelijk snel scherp en voldoet verder prima.

De batterij van de Huawei P8 heeft een capaciteit van 2600 mAh en gaat bij normaal gebruik anderhalve dag mee. Gebruik je het toestel intensief, dan haal je volgens Huawei alsnog gemakkelijk het einde van de dag. We hebben de nieuwe smartphone  nog niet lang genoeg gebruikt om een goed beeld te krijgen van de accu, maar daar zullen we in de uitgebreide Huawei P8 review uitgebreid op ingaan.

De Huawei P8 is vanaf komende week in Nederland en België te koop. Het 16GB-model van het toestel kost 500 euro en voor de 64GB-variant betaal je 649 euro.  De smartphone  kan bij de onderstaande aanbieders gereserveerd worden.

WinkelUitvoeringenPrijs los toestel
Centralpoint32GB€496,10Bekijken
Belsimpel32GB€499,-Bekijken
Studentmobiel32GB€499,-Bekijken
GSMWijzer32GB€499,-Bekijken

Huawei P8 Max preview

Tot veler  verbazing kondigde werd  naast de P8 ook de Huawei P8  Max  aangekondigd, een nieuwe smartphone die opvalt vanwege het enorme 6,8 inch-scherm. Daarmee veegt de P8 Max qua grootte de vloer aan met concurrerende toestellen, maar het grote formaat heeft ook zijn nadelen. Zo zorgt het gigantische display  in combinatie met het gewicht (228 gram) ervoor dat het toestel onmogelijk met één hand te bedienen is. Tijdens onze previewsessie merkten we zelfs dat  het bedienen van de P8 Max met twee handen af en toe lastig is. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om aan de bovenkant van het scherm aan te tikken, zonder dat je je gehele hand moet verplaatsen.

Huawei P8max

Daarnaast is het enigszins opmerkelijk dat Huawei ervoor heeft gekozen om dezelfde full-hd-resolutie voor het 6,8 inch-scherm te hanteren. Leg je de P8 Max naast de reguliere P8, dan zul je het verschil in scherpte zeker zien. Een nadeel dus, maar het is geen ramp. De  interface, apps, foto`s en video`s zien er nog steeds goed uit, en daarmee vergeet je al snel de ietwat  lage resolutie.

Wat het design lijkt  de Huawei P8 Max erg op  zijn kleinere broertje, en hij is dus ook voorzien van een volledig metalen behuizing. Wel opvallend zijn de dunne schermranden,  waardoor het scherm 83 procent van de behuizing aan de voorzijde inneemt.  Ondanks het grote formaat heeft Huawei het voor elkaar weten krijgen om de P8 Max lekker dun (6,8 millimeter) te houden, en dat draagt bij aan de fraaie look van het toestel.

Aangepaste software en batterijduur

Huawei P8max

Om het gigantische scherm optimaal te benutten, heeft Huawei de software van de P8 Max op verschillende manieren aangepast. Een voorbeeld hiervan is de interface, die verandert wanneer je de grote smartphone in de landschapsmodus gebruikt. Een toffe  feature is de mogelijkheid om meerdere schermen naast elkaar te gebruiken. Het is fijn dat Huawei heeft nagedacht over specifieke  mogelijkheden voor het grote scherm en niet klakkeloos de software van de Huawei P8 heeft overgenomen.

Huawei zegt zich met de P8 Max vooral te richten op mensen  die hun smartphone vooral gebruiken voor multimediatoepassingen, zoals het bekijken van films. Nu kan dit natuurlijk ook met de normale P8, maar ideaal is dit niet. De batterij van dit toestel is namelijk relatief klein en daarom heeft Huawei de P8max voorzien van een flinke 4360 mAh-accu. Die gaat volgens Huawei op een volle acculading ruim  twee dagen mee.

Overige specificaties en prijzen

Wat specificaties betreft is  de Huawei P8 Max grotendeels gelijk aan zijn kleinere broertje. Zo is er een 64-bit 2,2GHz octacore-processor (Kirin 935) aanwezig, die wordt bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen. Net als de Huawei P8 komt de P8 Max in een 16GB- en 64GB-model beschikbaar en kan het toestel overweg met twee simkaarten en 4G-verbindingen. Uit de doos draait de grote smartphone op Android 5.0.2, met de eerder genoemde EMUI 3.1-schil. Aan de achterzijde vinden we dezelfde 13 megapixel-camera, al is de frontcamera een 5 megapixel-variant.

Ook de Huawei P8 Max is vanaf komende week in Nederland en België te koop, al is het toestel iets duurder. Voor het 16GB-model betaal je namelijk 549 euro en het 64GB-model kost 649 euro.

Voorlopige conclusie Huawei P8 en P8 Max preview

We hebben de Huawei P8 en P8 Max al even onder handen kunnen nemen  en onze eerste indruk is  prima. Het design van beide toestellen is van een hoog niveau en ook met de prestaties is niets mis.  Daarnaast is het fijn dat Huawei heeft nagedacht over toepassingen voor het 6,8 inch-scherm van de P8 Max, al is  het display eigenlijk te groot en is het nog steeds wat onduidelijk voor wie het toestel is bedoeld. Wel maken  de  prijzen van de  toestellen, die vanaf 500 en 549 euro beginnen, beide smartphones erg interessant.

Nawoord: zoals je wellicht hebt opgemerkt, hebben we deze preview voorzien van een cijfer, dat is gebaseerd op onze eerste indruk. Naarmate we de smartphones uitgebreider hebben getest, zullen we dit artikel aanvullen en waar nodig aanpassen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P8
Huawei P8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu