Huawei P9 Lite review: goedkope versie biedt veel voor weinig

Jarno Stinissen
23 mei 2016, 16:00
6 min leestijd
Huawei P9 Lite review: goedkope versie biedt veel voor weinig

Reviewscore

8

Met de Huawei P8 Lite leverde  het Chinese bedrijf vorig jaar een populaire midranger af. Of zijn opvolger de gedroomde kandidaat is voor het meest verkochte Huawei-toestel ooit, lees je in deze Huawei P9 Lite review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Huawei P9 Lite review

Huawei heeft de P9 en P9 Plus als vlaggenschepen gepresenteerd op een eigen evenement in Londen. De goedkopere Huawei P9 Lite moest het daarentegen met een stille release doen. De Lite-versie moet met een relatief laag prijskaartje en scherpe specs opvallen in het toch al overvolle middensegment. In hoeverre dat gelukt is, lees je hieronder.

Afgeslankte copycat behoudt full-hd-scherm

Voor het ontwerp van de P9 Lite heeft Huawei zicht vastgehouden aan het motto: “Never change a winning team.” De P9 Lite lijkt in veel opzichten namelijk sprekend op de reguliere P9, waarover wij overigens erg te spreken zijn. Pas wanneer je het toestel zelf in handen hebt, merk je dat het hier om een afgeslankte versie gaat. De Lite-versie is namelijk voorzien van een plastic in plaats van metalen behuizing. Door het plastic voelt het toestel minder premium aan en is het geheel ook  wat minder stevig.

huawei p9 lite review2

Desalniettemin ligt de P9 Lite fijn in de hand. Door de afgeronde hoeken en lage gewicht (147 gram) is de smartphone prima met één hand te bedienen. Wel steken de zijkanten iets uit en voelen deze ietwat scherp aan. Het toestel heeft daarnaast iets grotere bezels dan de reguliere P9, maar beschikt wel over hetzelfde 5,2 inch-full-hd-scherm. Dat is in positieve zin opvallend, want zijn voorganger moest het doen met een 720p-display.

huawei p9 lite review4

De pixeldichtheid van 424 ppi zorgt voor een scherpe en heldere weergave van beelden. Ook is het scherm in fel zonlicht goed af te lezen en zijn de kijkhoeken prima. De Huawei P9 Lite toont de kleuren echter erg blauw en koel. Via het instellingenscherm kun je dit nog een beetje tweaken, maar verwacht niet dezelfde hoogstaande kwaliteit als op de reguliere P9.

Hardware: verbeterde specs zorgen voor meer gebruiksgemak

De Huawei P9 Lite heeft een flinke boost gekregen onder de motorkap. Waar de P8 Lite gebruikmaakt van een 1,2GHz octacore-processor en 2GB RAM, is de nieuwe quadcore-processor geklokt op 2GHz met 3GB aan werkgeheugen. De 16GB aan opslagcapaciteit blijft echter wat karig. Gelukkig is het geheugen wel uit te breiden door middel van een micro-sd-kaartje tot 128GB.

De relatief krachtige hardware van de midranger zorgt ervoor dat het swipen door menu’s vrijwel vlekkeloos verloopt. Daarnaast is de P9 Lite verrassend goed bestand tegen  multitasken. Zelfs als er meerdere applicaties op de achtergrond draaien, blijft het swipen op het scherm vloeiend. De prestaties zijn vergelijkbaar met de Huawei P8, het vlaggenschip van vorig jaar.

huawei p9 lite review

De Huawei P9 Lite beschikt als eerste Lite-toestel over een vingerafdrukscanner. Waar we in onze Huawei P9 review erg enthousiast waren  over de snelheid van de scanner, valt dit bij de P9 Lite wat tegen. De scanner heeft zeker een  seconde nodig om je vingerafdruk te herkennen. Desondanks is het  een fijne toevoeging en geeft het de smartphone een extra beveiligingslaag.

Software: EMUI-schil en veel bloatware

De Huawei P9 Lite is voorzien van Android 6.0 met daaroverheen de nieuwe EMUI 4.1-schil van Huawei. De eigen skin van Huawei laat ook op dit toestel vrij weinig over van de visuele stijl van stock-Android. Het grootste nadeel is de afwezigheid van een app-drawer. Hierdoor moeten apps in mapjes geplaatst worden, wil je het overzicht behouden. Gelukkig is dit probleem op te lossen door bijvoorbeeld de Google Now Launcher of Nova Launcher te downloaden.

Ook staat de Huawei P9 Lite redelijk vol met bloatware, waarmee je (vooral in het begin) dood wordt gegooid. Niet alle meegeleverde applicaties  zijn  te verwijderen, waardoor er onnodig ruimte in beslag wordt genomen. Daarnaast lijkt het alsof de P9 Lite niet alle notificaties van apps verwerkt. Zo kan het voorkomen dat je een snap of Facebook-notificatie hebt, zonder dat het toestel hier melding van maakt.

Krijg je wel een melding binnen, dan is deze niet altijd vanuit het homescherm uitschuifbaar. In plaats daarvan moet je meteen naar de app of wachten totdat de notificatie verdwijnt, waarna je in het snelle instellingenpaneel eindelijk de melding kunt bekijken. Het zijn dit soort kleine gebreken en foutjes die de algemene gebruikservaring iets verpesten.

Camera: geen Leica

Bij de P9 Lite is er geen plaats voor een dubbele Leica-camera. In plaats daarvan moet de smartphone het doen met één reguliere 13 megapixel-camera aan de achterkant. De geschoten foto’s zien er over het algemeen prima uit voor een midranger. De kiekjes zijn redelijk gedetailleerd en legt kleuren erg natuurgetrouw vast.

huawei p9 lite review

Het toestel beschikt verder over enkele toffe features. Zo is er een panoramodus aanwezig, HDR en de optie om slowmotion-video’s te schieten.  Voor de camera-experts is er ook een professionele modus aanwezig. Hier kun je zelf bijvoorbeeld de iso-waarde en witbalans regelen.

In situaties met weinig licht heeft de camera wat meer moeite. Regelmatig  treedt er ruis op, waardoor geschoten kiekjes er een stuk minder goed uitzien. Om de foto’s van de P9 Lite  te vergelijken met de twee keer zoveel kostende P9 is misschien wat cru, maar als je graag haarscherpe kiekjes maakt is laatstgenoemde toch een betere optie.

Foto’s in het donker zien er niet zo goed uit

Video`s neemt de Huawei P9 Lite op in een maximale resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Omdat er geen optische beeldstabilisatie aanwezig is, zijn de video’s  nogal schokkerig en treedt er vaak wat ruis op. Voor snelle filmpjes voldoet de P9 Lite echter prima.  

Aan de voorkant bevindt zich een 8 megapixel-frontcamera. Net als bij voorgaande Huawei-toestellen  zijn er enkele speciale features aanwezig, zoals een glimlach-detector en ‘Perfect Selfie’, waarmee je gezicht er egaler uit moet zien. In de praktijk zie je er eerder uit als E.T. dan Miss Universe, maar dit zorgt ook weer voor de nodige hilariteit.

Accuduur: anderhalve dag

De Huawei P9 Lite is voorzien van een flinke 3000 mAh-accu, die niet verwijderbaar is. De smartphone houdt het bij intensief browsen, appen en gamen één volle dag uit. Doe je het iets rustiger aan, dan is het toestel in staat om anderhalve dag te overleven.  Ook kun je zelf de accuduur uitstrekken bij de P9 Lite. De EMUI-software brengt een agressieve batterijmanager met zich mee die accu-intensieve apps opspoort en afsluit (mits je dit goedkeurt). Daarnaast zijn er drie accustanden aanwezig: prestatie, slim, en ultra.

De prestatiemodus is aan te raden wanneer je grafisch intensieve applicaties of games speelt, omdat dan alles net iets soepeler loopt. Het toestel werkt op  het standaard slimme voedingsplan nog steeds prima en bespaart daarnaast op zijn accu.

De ultra-modus schakelt veel functies van de P9 Lite uit, waardoor we hem vooral aanraden wanneer het resterende accupercentage erg laag is en en je geen oplader bij de hand hebt. Ook kan het toestel zichzelf optimaliseren door energievretende  processen of problemen op te sporen en uit te schakelen.

Conclusie Huawei P9 Lite review

Met de P9 Lite voegt Huawei een prima smartphone  toe aan het overvolle middensegment. De P9 Lite  ziet er goed uit, werkt bijzonder snel en is behoorlijk toekomstbestendig. Huawei doet het toestel  echter tekort met de zware EMUI-schil, die veel  onnodige beperkingen oplegt. Desalniettemin biedt de Huawei P9 Lite voor 299 euro veel waar voor zijn geld en is een aanrader voor wie  op zoek is naar een stijlvol toestel met goede prestaties.

In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Huawei P9 Lite met abonnement. Natuurlijk is het ook mogelijk om de Huawei P9 Lite los te kopen. De adviesprijs bedraagt 299 euro.

Huawei P9 Lite

Huawei P9 Lite prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 247,58

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu