Huawei Watch Review: de mooiste smartwatch is ook erg prijzig

Redactie
18 september 2015, 14:00
4 min leestijd
Huawei Watch Review: de mooiste smartwatch is ook erg prijzig

Reviewscore

7,5

Langzaamaan veranderen smartwatches van saaie vierkante apparaten in fraaie slimme horloges die wél de moeite waard zijn. De Huawei Watch is de mooiste smartwatch die je op dit moment kunt kopen, maar daar is ook de prijs naar.

Lees verder na de advertentie.

De Huawei Watch is de eerste smartwatch van het Chinese Huawei, dat de afgelopen jaren in Nederland steeds populairder  is geworden. Het apparaat concurreert onder andere met de nieuwe Moto 360 van Motorola, de Gear S2  van Samsung en de goedkopere  ZenWatch 2 van Asus. De Huawei Watch is het stijlvolste apparaat van de vier, maar door de beperkte mogelijkheden van Android Wear en het ontbreken van écht unieke functies is de smartwatch vooral een nice-to-have accessoire met een flink prijskaartje.

Huawei Watch review

Scherm en design

Het 1,4 inch amoled-scherm heeft een resolutie van 400 bij 400 pixels, dat prima oogt. De kijkhoeken zijn goed en ook de helderheid van het scherm kan flink naar boven worden geschroefd. Dat is soms nodig, met name als je een donkere watchface gebruikt. Een donkere watchface verbruikt door het amoled-scherm minder energie dan een witte watchface, zoals hieronder te zien is, maar is ook lastiger in zonlicht te zien.

huaweiwatch4

Een lichtsensor die automatisch de schermhelderheid regelt zou dan ook geen overbodige luxe zijn, maar dan krijg je een lelijk zwart balkje aan de onderkant van het scherm – net als de Moto 360. Dan heb  ik toch liever voor een écht rond scherm, dat bij Android Wear en al zijn felle kleuren veel fraaier oogt.

huaweiwatch1

De metalen behuizing is fraai afgewerkt: enkel de bovenkant is glimmend, de zijkant is mat. Dit zorgt ervoor dat er niet snel vingerafdrukken op verschijnen, hoewel ik dit aanvankelijk wel verwachtte. Aan de rechterzijde zit een klein knopje waarmee je het scherm activeert of, bij lang drukken, de smartwatch uitschakelt. Eén nadeel: de behuizing is vrij dik. Dat is voor mijn vrij forse polsen geen probleem, maar bij mensen met dunne polsen kan de Huawei Watch een beetje log staan.

huaweiwatch2

De Huawei Watch wordt standaard geleverd met een lederen polsbandje. Het bandje is zacht en stevig en kan middels een klein schuifje aan de onderzijde worden verwijderd. Op die manier kan de drager een ander polsbandje aan de Huawei Watch koppelen. De variant met een metalen bandje heeft met 449 euro een meerprijs van 50 euro.

Hardware, software  en accuduur

De hardware van de Huawei Watch bestaat uit een Snapdragon 400-chip van Qualcomm, 512MB aan werkgeheugen en 4GB opslagruimte. Dat is meer dan genoeg om Android Wear soepel te draaien. Op dit moment wordt Googles besturingssysteem voor smartwatches nog steeds voornamelijk gebruikt om notificaties te tonen, en geen zware apps te draaien.

huaweiwatch5

In de praktijk is Android Wear handig om onderscheid te maken tussen alle berichtjes en meldingen die je elke dag ontvangt. De Huawei Watch trilt bij elke melding en activeert het scherm, waardoor je per notificatie kunt beslissen of het belangrijk genoeg is om te reageren of je smartphone te pakken. Via de bijbehorende Android Wear-app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS, kun je instellen welke notificaties de smartwatch wel en niet toont.

huaweiwatch7

Android Wear is met name handig bij bepaalde apps, zoals Google Maps (de route op je smartwatch, handig voor tijdens het lopen), Spotify (muziek bedienen vanaf je smartwatch) en Inbox by Gmail (snel e-mails als voltooid markeren). De Huawei Watch is tevens geschikt voor het bijhouden van je dagelijkse activiteit, want het apparaat is voorzien van een  gyroscoop, accelerometer en hartslagmeter.

huaweiwatch6

Als je de Huawei Watch flink gebruikt – of beter, als je elke dag veel notificaties krijgt – kan de accuduur tegenvallen, want de vrij kleine 300 mAh-accu van de smartwatch was gemiddeld rond zes  uur ‘s avonds leeg. Als ik voor enkele uren mijn notificaties uitschakelde – bijvoorbeeld als ik achter de computer zat -, hield de Huawei Watch het wel uit tot in de late uurtjes. Eén ding is duidelijk: de Huawei Watch heeft geen uitzonderlijke accuduur en moet net als de meeste andere smartwatches elke avond aan de oplader – zelfs eerder als je heel veel berichtjes ontvangt.

Conclusie  Huawei Watch review

De Huawei Watch is de mooiste smartwatch die op dit moment beschikbaar is. Zowel het amoled-scherm, de metalen behuizing als het lederen polsbandje zijn dik in orde, maar het blijft lastig om de hoge prijs van 399 euro te verdedigen. Dat komt echter niet door Huawei, maar door Android Wear. Googles  besturingssysteem voor smartwatches rechtvaardigt nog dure  aankoop, hoe mooi  het slimme horloge er ook uitziet.  Als je toch een Android Wear-smartwatch wilt kopen, dan is de Huawei Watch de beste keuze voor iedereen die design bovenaan zijn of haar lijstje heeft staan. Mocht je enkel de features van Android Wear belangrijk vinden en minder waarde hechten aan het uiterlijk van de smartwatch, dan is de ZenWatch 2 van Asus een betere keuze.

Huawei Watch kopen?

De Huawei Watch is vanaf 23 september in Nederland te koop voor 399 euro (lederen polsbandje) of 449 euro (metalen polsbandje) bij onder andere Coolblue.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Watch Classic
Huawei Watch Classic

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu