De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

iWeb APad Review: 7 inch budgettablet uit China

Wouter Nijsen
3 juni 2010, 9:21
9 min leestijd
iWeb APad Review: 7 inch budgettablet uit China

Reviewscore

6,5

Sinds Apple de iPad heeft aangekondigd zijn tablets populair. Vele producenten rolden over elkaar heen om bekend te maken dat ook zij binnenkort met een tablet op de markt zouden komen. Chinese hardwarefabrikanten gaan een stortvloed aan Android-tablets maken, die verdacht veel lijken op Apple’s succesproduct. De Chinese tablets hebben echter een behoorlijk lager prijskaartje. Uiteraard zijn de specificaties van de gebruikte hardware een stuk minder dan de iPad, maar een Android-tablet voor minder dan $200 zou best interessant kunnen zijn. Die gedachte had ik zelf ook, dus na enig speurwerk op o.a. eBay heb ik de gok gewaagd en een iWeb APad Android-tablet uit China laten komen. Volgens mijn Chinese leverancier zou de APad binnen een week bij mij op de mat liggen. Kennelijk hebben ze een China een iets ander tijdbesef, want die ene week werden er uiteindelijk bijna drie.

De communicatie verliep niet helemaal vlekkeloos aangezien de kennis van de Engelse taal van deze Chinees totaal onvoldoende was. Zo zou hij mij een faulty in plaats van default lader sturen. Bij de verzending ontdekte hij (of zij) dat de beoogde firma het pakje niet naar Nederland kon versturen. Na wat over en weer e-mailen stelde ik DHL voor. De extra kosten heeft de verkoper overigens netjes voor zijn rekening genomen.

Nadat ik bericht kreeg dat de APad verzonden was kreeg ik een verontrustende e-mail van eBay. De verkoper had de advertentie verwijderd en mij werd geadviseerd geen geld over te maken om de transactie te voltooien. Probleem, ik had al betaald. Gelukkig volgde de volgende dag een e-mail van de verkoper met een trackingnummer van mijn pakje. Een kleine week later stond de DHL-koerier voor de deur met een pakje en een nota. Of ik nog even BTW wilde betalen. Jammer, maar wel te verwachten. De Nederlandse staat loopt immers niet graag inkomsten mis. Gelukkig hoefde er geen importheffing betaald te worden. Na eerst drie (!) lagen tape en twee plastic zakken verwijderd te hebben was ik eindelijk bij de doos van de APad aangekomen. Maar toen begonnen de problemen pas echt.

De iWeb APad

De APad is onder verschillende namen via o.a. eBay te koop. Zo is deze te vinden als iWeb APad, iRobot APad maar ook als Moonse MS-E7001, Orpahn APad en iRobot M003. Het uiterlijk van al deze varianten is echter gelijk, het inwendige helaas niet. Het lijkt er namelijk op dat de Chinese kopieën op hun beurt ook weer nagemaakt worden. Zo zijn er tablets te vinden met een langzamere VIA-processor of zonder camera. De specificaties van de ‘originele’ APad zijn als volgt:

Vreemd genoeg is mijn APad geleverd met een 5v 2000mA lader. Ook hier blijkt Chinese willekeur aan ten grondslag te liggen. Sommige APads hebben een 9V-lader in de doos, andere een exemplaar van 5V. De accu laadt overigens wel gewoon op. Naast de aanwezige 128MB voor het installeren van programma’s is er nog 1GB intern beschikbaar voor het opslaan van data zoals foto’s, muziek of films.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Het uiterlijk van de APad is duidelijk geïnspireerd door de Apple iPad. Het is een geslaagde miniatuur van het origineel. Op de voorkant is een zelfde soort homeknop te vinden, die hier een andere functie heeft. De achterkant heeft dezelfde bolling als de iPad. Goedkope Chinese elektronica blinkt over het algemeen niet uit door een solide bouw en gebruik van hoogwaardige materialen. Toch valt dat bij de APad best mee. Het geheel zit redelijk stevig in elkaar en kraakt niet als je er op drukt. Wel golft het materiaal rond het scherm iets waardoor de voorkant niet helemaal strak oogt. Knoppen, schakelaars en aansluitingen zijn overigens netjes aangebracht en werken zoals je mag verwachten.

APad aansluitingen

Aan de onderkant van de APad vind je (van links naar rechts) een aansluiting voor de netadapter, de hoodtelefoonaansluiting, mini USB-poort, aan/uit schakelaar, de tweede mini USB-poort en een micro SD-slot. De eerste USB-poort heeft overigens een host-functie. Het is dus mogelijk om hier bijvoorbeeld een USB-stick, toetsenbord of muis op aan te sluiten. De meegeleverde verloopkabel van USM naar mini-USB maakt dit mogelijk. Op de rechterkant zijn de “menu- en home-toets” te vinden. Op de bovenkant, onder het scherm zit de “lock-toets”. Rechts van deze “lock-toets” is de camera te vinden. De kwaliteit hiervan is dermate slecht dat deze het bespreken niet waard is. Opmerkelijk is dat de APad geen hardware “terug-toets” of “back-button” heeft. In het homescreen en de meeste applicaties is deze als zogenaamde “soft-button” in de statusbalk te vinden samen met de volumeknoppen. Er zijn echter ook apps die de statusbalk niet laten zien waardoor het navigeren binnen zo’n programma niet mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de Aldiko e-book reader.

De eerste ingebruikname

De inhoud van de doos bestaat uit de APad, een 220v lader met EU-stekker, USB-kabel en verloopkabel, headset en een handleiding. Die handleiding kan regelrecht naar het oud papier aangezien deze volledig in het Chinees of Kantonees is. Het aanzetten van de tablet levert gelijk het eerste obstakel op. Onderop is een kleine on/off schakelaar te vinden maar daarmee is de APad niet aan te zetten. Toch maar eens de handleiding open. Bij één van de afbeeldingen staat de centrale lock-knop, die verdacht veel op de home-knop van de iPad lijkt, met daarnaast het getal vijf. Na deze knop ongeveer vijf seconden ingedrukt te hebben start de APad inderdaad op. Enige tijd later verschijnt het bekende Android homescreen. Op naar de instellingen om snel een WiFi verbinding op te zetten. Nu blijkt dat de APad op de Chinese taal is ingesteld. Min of meer op de gok werden echter de taalinstellingen gevonden en kon Nederlands geselecteerd worden. De verder instellingen verlopen zonder problemen nu de taalinstellingen goed staan.

De APad in de praktijk

Het eerste wat opvalt is dat de APad voor een budget-tablet redelijk snel reageert. Het scrollen gaat soepel en er zijn weinig tot geen haperingen merkbaar. Er zijn diverse Chineestalige applicaties in het rom geïnstalleerd die voor de gemiddelde westerling onbruikbaar zijn aangezien het totaal onduidelijk is om wat voor programma’s het gaat of doordat de menu’s door de vreemde taal onleesbaar zijn. Gelukkig is de Android Market aanwezig dus je favoriete apps zijn binnen no-time geïnstalleerd. Helaas ontbreek de YouTube-applicatie, maar een korte zoektocht levert als snel een geschikt .APK-bestand op. Om de één of andere duistere reden werkt de standaard internet-browser niet goed. Zodra een pagina geladen is volgt er een ‘Force Close’; het blijkt het enige probleem wat zich met de geïnstalleerde Android 1.5 firmware voordoet. Gelukkig is er redding in de vorm van de Skyfire-browser die gratis in de Android Market te vinden is. Na het instellen van mijn Gmail-account, Twitter en het installeren van de Aldiko Reader is de APad klaar voor mijn dagelijkse gebruik.

APad vs iPhone

Een tablet als de APad is geen vervanger van laptop, netbook of smartphone. Daarvoor is de hardware niet krachtig genoeg. Voor een beetje surfen op het internet en mailen vanaf de bank voldoet dit tablet echter meer dan voldoende. Daarnaast is het een zeer verdienstelijke e-book reader en video speler. In eerste instantie wekt het resistieve scherm niet veel vertrouwen, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Na enige gewenning gebeurt het niet meer dat je tijdens het scrollen onbedoeld iets selecteert en gaat het typen op het on-screen QWERTY toetsenbord steeds sneller. De weergave van het scherm is meer dan voldoende scherp, al zijn de kleuren wellicht wat flets. Natuurlijk benadert de weergave bij lange na niet die van bijvoorbeeld de HTC Desire of de Sony Ericsson Xperia X10. Die toestellen hebben immers veel betere hardware, maar ook een hoger prijskaartje. De accuduur is wisselend. Gemiddeld kun je stellen dat er voldoende reserve aanwezig is voor 2 tot 3 uurtjes internetten. Schakel je WiFi uit dan is een gebruiksduur van vijf uur haalbaar. Ruim voldoende oor het lezen van een boek of het bekijken van een film. Het is overigens zaak om niet te ver van een WiFi accespoint te gaan zitten. De gebruikte WiFi hardware heeft namelijk een nogal beperkt gebruik. In vergelijk met de Apple iPhone 3GS en de Sony Ericsson Xperia X10 haalt de APad ongeveer de helft van de afstand tot het accespoint.

De APad en multimedia

Volgens de specificaties heeft de gebruikte RockChip processor 600MHz beschikbaar voor de normale processen en nog een 600MHz voor audio en video. Gezien het feit dat Chinezen nogal eens goochelen met specificaties zullen we dit maar voor waarheid aannemen. In de praktijk blijkt echter wel dat de weergave van video meer dan goed is. Mits er rekening gehouden wordt met de beperkte kijkhoek van het scherm leent de APad zich erg goed voor het bekijken van speelfilms. Video’s van 720p worden prima weergegeven op het 7 Inch 480×800 scherm. Er zijn geen haperingen merkbaar en bijvoorbeeld snelle beeldwisselingen laten toch een strakke weergave zien. Een punt van kritiek betreft de gemonteerde luidspreker, deze is ondermaats. Wil je het geluid van een speelfilm goed kunnen horen dan ben je eigenlijk verplicht een hoofdtelefoon te gebruiken. Als muziekspeler is een tablet eigenlijk te groot, maar het zou natuurlijk wel kunnen, ook hier ben je op de hoofdtelefoon bent aangewezen. Overigens is bij het gebruik van een hoofdtelefoon de geluidsweergave prima en vrij van ruis of andere storingen.

Conclusie

De iWeb APad is duidelijk geen echte Android-krachtpatser. De vraag is of dat bij een tablet wel noodzakelijk is. Voor het echte werk zullen de meeste aspirant Android-tabletkopers immers wel een laptop of desktop bezitten en onderweg gebruikmaken van een smartphone. Wanneer je de APad bekijkt als een uitgebreide e-book reader en multimedia-speler dan voldoet deze meer dan voldoende. De mogelijkheid voor het installeren van applicaties en het gebruik van de internetfuncties zijn een leuke en welkome bonus. Mijn APad ligt eigenlijk standaard op de tafel in de huiskamer en wordt gebruikt om even snel de tv-gids te raadplegen, e-mail doornemen of voor een Twitter-update. Tijdens enkele verloren uurtjes wordt de APad ingezet als e-book reader of om even een aflevering van een favoriete tv-serie te bekijken. Wanneer je niet meer gebruiks-eisen aan een tablet stelt dan voldoet de iWeb APad prima.

De huidige Android 1.5-versie zal naar alle waarschijnlijkheid geen update krijgen. Aan de ene kant is dit een gemis, aan de andere kant zou je je kunnen afvragen of een dergelijk tablet wel baat heeft bij een update. Het toestel zal er immers nagenoeg niet krachtiger of sneller van worden en dus met Android 1.5 prima zijn taken kunnen verrichten. Er is overigens een groeiende community van enthousiaste Chinese Android-tabletgebruikers te vinden op http://slatedroid.com alwaar ook de eerste custom-roms inmiddels zijn verschenen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu