De Jabra Elite (Active) 75t zijn fijne draadloze oordopjes die niet veel verschillen van andere high-end oordopjes met Active Noise Cancelling (ANC), maar wel een vriendelijk prijskaartje hebben. Wij hebben de oordopjes getest en in deze review lees je er alles over.
Lees verder na de advertentie.
Jabra Elite (Active) 75t review
De Jabra Elite 75t zijn draadloze oordopjes mét actieve ruisonderdrukking zonder een al te hoog prijskaartje. Android Planet heeft ze getest en in deze Jabra Elite Active 75t review lees je onze bevindingen.
De Jabra Elite Active 75t oordopjes voor deze review zijn door Android Planet zelf aangeschaft.
Prijs-kwaliteitverhouding
De prijs van de Jabra-oordopjes maakt ze al aantrekkelijk. Ze zijn te koop voor zo’n 130 euro, maar de prijs per webshop verschilt. Andere noise cancelling-oordopjes, zoals de Sennheiser Momentum True Wireless 2 zijn voor zo’n 245 euro verkrijgbaar, dus dat scheelt behoorlijk. Ook de AirPods Pro van Apple liggen voor 219 euro in de winkels. Voor zo’n 150 euro heb je de Jabra Elite Active-versie met IP57-certificering.
Oordopjes met een IP57-certificering zijn waterdicht en zweetbestendig: ideaal voor tijdens een intensieve workout, of bijvoorbeeld tijdens een danssessie onder de douche. De ‘gewone’ Elite 75t is met een IP55-certificering alleen waterbestendig. Dit terwijl bijvoorbeeld de Sennheiser Momentums met een IPX4-certificering slechts spatwaterdicht zijn.

Active Noise Cancelling
De ruisonderdrukking van de Jabra’s is één van de beste functies van de oordopjes. In eerste instantie ontbrak Active Noise Cancelling (ANC) bij de Jabra Elite 75t, maar door een recente firmware-update kun je met deze oordopjes ook het omgevingsgeluid ‘uitschakelen’. De Jabra’s passen dus zeker in het rijtje van high-end oordopjes, maar zijn wel wat goedkoper.
Door de HearThrough-functie in te schakelen, wordt het omgevingsgeluid opgevangen door de microfoon van de Jabra-oordopjes. Zo hoef je de oortjes niet uit te doen als je een winkel binnenloopt of in het verkeer deelneemt.
Schakel je de ANC weer in, dan wordt het direct weer helemaal stil om je heen. Hierdoor hoor je jouw muziek extra goed en heb je geen last van eventuele stoorzenders om je heen. Dit biedt echt een uitkomst als je langs een drukke straat komt of in een rumoerige trein zit.
Fysieke- of touchbediening
De Jabra Elite Active-versie heeft fysieke knoppen, terwijl de ‘gewone’ Jabra Elites touchbediening hebben. Zelf hebben we de fysieke knoppen getest en deze werken uitstekend. De bediening is erg intuïtief, en je hoeft de knopjes absoluut niet hard in te drukken. In principe werkt de touchbediening hetzelfde, zonder het klik-gevoel als je een actie uitvoert.
Met het linker oordopje schakel je weer andere functies in dan met de rechter. Je zet bijvoorbeeld ANC of de HearThrough-modus aan met je linkerknopje. Een zachte vrouwenstem laat je weten welke functie je inschakelt. De knop op het rechter oordopje gebruik je bijvoorbeeld om de muziek op pauze te zetten, of op te nemen als je een belletje krijgt.

Een nadeel is dat je de oortjes niet afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken: zodra je één oordopje uit je oren haalt gaat de muziek op pauze. Breng je deze weer naar je oor, dan begint het geluid automatisch weer.
Pas zelf het geluid aan met de Jabra Sound+ app
Het belangrijkste onderdeel van de oordopjes is natuurlijk dat waar ze voor bedoeld zijn: geluid. Zowel muziek als podcasts klinken mooi en helder. Ook kun je het geluid volledig aanpassen naar je eigen smaak met de Jabra Sound+ app.
Deze app van Jabra is gewoon te downloaden in de Play Store, waarna je de oordopjes makkelijk kunt koppelen. Hier stel je ze helemaal in zodat ze aansluiten op jouw gehoor. Ook kun je bijvoorbeeld instellen hoe zwaar je de bas wil horen of juist de zang. Er zijn vooringestelde combinaties, maar je kunt het ook nog zelf aanpassen.
Draagcomfort valt tegen
De oordopjes van Jabra zijn aan de grote kant, wat lastig kan zijn als je kleine oren hebt. Er worden drie kapjes meegeleverd, in de maten S, M en L. Ik heb zelf S in gebruik en dit past prima in mijn oor. Je draait de oordopjes als het ware in je oor, door ze eerst naar beneden te richten en vervolgens rechtop te draaien. Hierdoor komen ze stevig in je oor te zitten en hoef je niet bang te zijn dat ze zomaar uitvallen.
Sporten met de oordopjes in is dan absoluut geen probleem. Toch is het bolle gedeelte dat in je oorschelp ligt aan de grote kant. Na de oordopjes een paar uur te hebben gedragen begint het dan ook pijn te doen. Heb je gemiddeld grote oren, dan zul je hier echter geen last van hebben.

Lange accuduur
Een groot pluspunt van de Jabra Elite 75t is de lange accuduur. Je kunt de oordopjes op een volle lading 7,5 uur in je oren hebben. Dat is bijvoorbeeld langer dan de Samsung Galaxy Buds Pro, die ‘slechts’ 5 uur op een volle accu meegaan. Je laadt ze op in het doosje. De case gaat ook nog eens 20,5 uur mee. De case van de Buds Pro gaan 18 uur mee.
De case vul je bij met een (vrij kort) kabeltje. Er zijn ook Elite 75t-oortjes met draadloos oplaadbare cases verkrijgbaar, maar hier betaal je zo’n veertig euro extra voor. Vind je draadloos opladen echter belangrijk, dan kun je wel het beste deze Elite 75t WLC (Wireless Charging) kiezen.
Conclusie Jabra Elite 75t review
De Jabra Elite 75t-oordopjes zijn een prima keus als je op zoek bent naar degelijke oortjes met goed geluid en Active Noise Cancelling. De bediening werkt intuïtief en de accuduur is beter dan de meeste oordopjes op de markt. De Active-versie is zelfs waterdicht, waardoor je er ook makkelijk mee onder de douche stapt. Dit in tegenstelling tot de meeste concurrenten, die slechts spatwaterdicht zijn.
Het draagcomfort valt wel wat tegen, vooral als je kleine oren hebt. Ook betaal je extra als je een draadloze oplaadbare case nodig hebt. De prijs-kwaliteitverhouding van de oordopjes is echter behoorlijk goed. Je doet met de Jabra Elites daarom een hele goede aankoop.
Welke draadloze oordopjes kopen?
Ben je nog niet zeker van je keuze en wil je jezelf graag nog wat verder inlezen op de draadloze oordopjes markt? Dan raden we je aan onze uitgebreide draadloze oordopjes koopgidsen te lezen:
- Beste draadloze oordopjes tot 50 euro
- Beste draadloze oordopjes tot 100 euro
- De allerbeste draadloze oordopjes van dit moment
- De allerbeste noise cancelling draadloze oordopjes

Lees meer reviews
- Xiaomi 13 review: krachtig en compact in een opvallend jasje (16 mrt)
- Sony Walkman NW-A306 review: deze Walkman draait op Android (7 mrt)
- Hands-on: aan de slag met de duurzame Nokia G22 (28 feb)
- Hands-on Oppo Find N2 Flip: aan de slag met opvouwbaar toestel (27 feb)
- Xiaomi 13 Pro review: hoe duur mag een goede smartphone zijn? (26 feb)