De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

KEF Muo en M400 review: kwaliteit met een prijskaartje

Gijs Ettes
10 december 2015, 13:25
4 min leestijd
KEF Muo en M400 review: kwaliteit met een prijskaartje

Reviewscore

8,5

Het Britse KEF kennen we vooral van de fraaie (en prijzige) hifispeakers die het bedrijf uitbrengt. Maar de fabrikant heeft ook audio-oplossingen voor onderweg, waaronder de Muo bluetoothspeaker en M400 koptelefoon. Wij hebben ze getest.

Lees verder na de advertentie.

Dit artikel is geschreven door Gijs Ettes en Anne Kregting.

KEF Muo

De KEF Muo is een draadloze bluetooth-speaker, met een design dat van de hand van ontwerper Ross Lovegrove komt, die eerder de KEF Muon-speakers ontwikkelde. Die  werden verkocht voor het schrikbarende bedrag van 140.000 pond per paar.  Gelukkig ligt de prijs voor de Muo met  349 euro een stuk lager, maar ook voor dat geld  zijn onze verwachtingen hooggespannen.

kef muo

Over het design valt weinig te klagen. De twintig centimeter brede, aluminium buitenkant (verkrijgbaar in vijf kleuren) en zwarte zijkanten met strak geïntegreerde knoppen ogen premium. De speaker is relatief licht gezien het vele aluminium, maar helaas niet waterdicht. Wel dragen de gebruikte materialen, samen met de rubberen voetjes, bij aan de geluidskwaliteit.  Ongewilde vibraties en ruis worden goed  geëlimineerd.  Bovendien is de speaker zowel liggend als staand te gebruiken, dankzij een interne sensor die herkent hoe hij staat en automatisch het  geluid hierop aanpast.

Vanbinnen is de Muo voorzien van twee 50 millimeter uni-q-drivers en een basradiator, die door KEF zijn ontwikkeld om de audioweergave van hun grotere apparatuur te kopiëren naar de kleine draagbare speaker.  Verbinding maken via je smartphone gaat gemakkelijk. Download de KEF Muo-app in Google Play, zet de speaker aan en verbind via nfc door je telefoon kort tegen de speaker te houden. Vervolgens wordt er een verbinding gemaakt  via bluetooth 4.0 aptX, een bluetooth-verbinding die indien ondersteund zorgt voor een betere audioweergave.

Beschikt jouw telefoon niet over bluetooth, dan kun je gebruikmaken van de 3,5mm-jack. Je kunt vanuit iedere app op je smartphone geluid streamen naar de speaker en bent daarvoor niet gebonden aan de eigen app van de fabrikant.  Klein minpuntje is dat de reikwijdte van tien meter die de bluetooth-verbinding dient te hebben niet behaald wordt. Vanaf ongeveer zeven meter afstand begint  het geluid te kraken.

De bouwkwaliteit is uitstekend en de audioweergave feilloos

De audioweergave is  feilloos. Er zijn  geen ruis, raar vervormde of vlakke tonen of andere gekkigheden op te merken die nog weleens willen optreden bij draadloze speakers. Alle toonsoorten, van hoog tot laag, zijn  duidelijk en helder te onderscheiden en de speaker  gaat  prima om  met ieder genre muziek. Het geluid kan indien gewenst redelijk  hard, maar je kunt ook twee speakers met elkaar verbinden voor meer  geluid of een stereo-effect.  Daarbij zijn we ook erg tevreden over de accuduur, die de geadverteerde twaalf uur waarmaakt.

Bekijk de KEF Muo bij Cooblue

KEF M400

De M400 valt precies in het midden van het koptelefoonportfolio van KEF. Waar de M100 en M200 dankzij het in-ear-ontwerp geschikter zijn voor actieve gebruikers, zijn de M400 en de duurdere M500 meer  gericht op thuisgebruik. Beide on-ear koptelefoons zijn echter ook met een stevig scharnier in te klappen, waardoor ze gemakkelijker in je tas passen. Toch nemen ze dan nog vrij veel ruimte in. Wel wordt er een beschermende case meegeleverd waarin je de koptelefoons kunt opbergen. Voor de 249 euro (M400) en 299 euro (M500) die je betaalt, krijg je ook een adapter voor in het vliegtuig.

kef m400

We gingen aan de slag met de goedkoopste van de twee, die een fractie kleiner is en met een iets goedkoper etui  wordt geleverd. Ook het design is iets anders, maar dat is wat ons betreft absoluut geen nadeel. De M400 heeft een futuristisch, strak ontwerp en bestaat uit  een fijne combinatie van metaal, leer (voor de hoofdband) en zachte oorkussentjes die ervoor zorgen dat je prettig langere tijd kunt luisteren zonder dat je oren vermoeid raken. De draad van de koptelefoon is los te koppelen, maar draadloos is hij niet. Dat zal voor sommige gebruikers een nadeel zijn, maar gezien het kwaliteitsverlies dat bluetooth met zich meebrengt, zullen audiofielen de voorkeur geven aan bedraad luisteren.

kef m400

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de geluidskwaliteit bij koptelefoons in deze prijsklasse. En die is gelukkig uitstekend. Aanvankelijk klonk ons testmodel wat vlak, maar na twee weken fanatiek gebruik, is de geluidskwaliteit warm, vol en zuiver. De M400 klinkt heerlijk als je elektronische muziek luistert, maar ook de vocalen van bijvoorbeeld pop of rock komen goed tot hun recht.  Het draagcomfort is hoog en omgevingsgeluid wordt goed weggefilterd, wat de M400 een aanrader maakt voor wie ook zoek is naar een goede on-ear koptelefoon.

Bekijk de KEF M400 bij Hoofdtelefoonstore

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu