De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Moto G5 en Moto G5 Plus preview: zo neemt Lenovo revanche

Thomas Haenen
27 februari 2017, 13:44
4 min leestijd
Moto G5 en Moto G5 Plus preview: zo neemt Lenovo revanche

Lenovo’s nieuwe Moto G5 lijkt alle problemen van het vorige model te corrigeren. In onze Moto G5 preview lees je waarom dit misschien wel de beste nieuwe budgetsmartphone is.

Lees verder na de advertentie.

Moto G5 hands-on

Inmiddels alweer bijna vijf jaar geleden verscheen de eerste Moto G. Motorola was toen nog onderdeel van Google en wilde bewijzen dat je ook voor weinig geld een goede smartphone kan neerzetten. Dat lukte ze uitstekend. Voor minder dan 200 euro haalde je een toestel in huis met weinig fratsen, stock-Android en hardware krachtig genoeg voor de gemiddelde gebruiker.

Ook latere modellen waren zeer geslaagde budgetsmartphones, tot het met de Moto G4 in 2016 misging. Het toestel werd minder goed ontvangen dan zijn voorgangers. De Moto G5, die vanaf volgende maand verkrijgbaar is, moet revanche bieden. Android Planet neemt Lenovo’s grootste verbeteringen met je door.

1. Metaal, maar minder lomp

Lenovo besloot de Moto G4 vorig jaar van een groot 5,5 inch-scherm te voorzien. In combinatie met een wat dikkere behuizing zorgde het voor een smartphone die je nauwelijks met één hand kon vasthouden. Van een elegante budgetsmartphone was geen sprake meer: dit was haast een bakbeest.

Dit jaar heeft Lenovo besloten terug te schalen, en daarom heeft de Moto G5 voorzien een 5 inch-scherm. Dat is prima met één hand vast te houden, waardoor het algehele design eleganter aanvoelt. Dat heeft ook te maken met de materiaalkeuze: de metalen behuizing is steviger en stijlvoller dan het plastic dat vorig jaar gebruikt wordt. De G5 hoeft niet onder te doen voor smartphones die honderden euro’s duurder zijn.

moto g5 preview

De keuze om een vingerafdrukscanner onder het scherm te plaatsen vinden we dan weer wel wat twijfelachtig. Niet alleen omdat we de achterkant een fijnere locatie vinden (dat is immers een persoonlijke voorkeur), maar ook omdat de overige menuknoppen gewoon op het scherm getoond worden. Daardoor neemt de scanner veel loze ruimte onder het scherm in. De smartphone had nog wel een stukje compacter gekund. Je kunt er overigens ook voor kiezen om alle knoppen in de vingerafdrukscanner te plaatsen, maar die besturing werkt niet ideaal.

2. Vlotte hardware die kan concurreren

Een paar jaar geleden was Motorola nog de enige fabrikant met goede, betaalbare smartphones. Tegenwoordig is er flinke concurrentie van grote namen als Samsung en Huawei. De Moto G4 voelde echter regelmatig traag aan en haperde bijvoorbeeld bij het switchen tussen apps.

Daar hadden we op de Moto G5 vooralsnog geen enkele last van, wat komt door de opgevoerde hardware. De gebruikte chipsets in beide modellen zijn een stukje beter. Bovendien zijn beide smartphones nu uitgerust met 3GB aan werkgeheugen, een welkome upgrade. WhatsApp, Google Maps en andere populaire applicaties zouden soepel moeten lopen op de G5.

3. Duidelijke verschillen tussen Moto G5 en G5 Plus

Vorig jaar zorgde Lenovo voor onnodige verwarring door zowel een Moto G4 als een Moto G4 Plus te introduceren. Twee smartphones met hetzelfde formaat, hetzelfde design en vrijwel identieke hardware. De G4 Plus beschikte enkel over een betere camera en een vingerafdrukscanner, maar daar betaalde je bijna honderd euro meer voor.

https://www.youtube.com/watch?v=aa27xj0dArc

Dit jaar heb je daadwerkelijk een keuze. De Moto G5 Plus biedt een groter scherm van 5,2 inch, een flinke upgrade voor de processor en een betere camera met snellere focus. Het design is dan weer wel identiek, maar je merkt dat de G5 Plus net wat vlotter werkt. Tegelijkertijd biedt de Moto G5 genoeg van zichzelf dat je niet het idee hebt dat je opgescheept zit met de een afdankertje. Een vingerafdrukscanner is bijvoorbeeld op beide modellen te vinden.

4. Moto G5 adviesprijs: lekker betaalbaar

Je kunt de Moto G5 kopen vanaf maart voor 199 euro, terwijl de Moto G5 Plus dit voorjaar in de winkels ligt voor 279 euro. Daarmee zet Lenovo een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding neer. Beide toestellen zijn een paar tientjes goedkoper dan de voorgaande modellen en dat maakt in een prijsklasse als deze alle verschil.

Conclusie Moto G5 preview

We zijn al jaren fan van de Moto G-serie, maar de Moto G4 stelde ons vorig jaar behoorlijk teleur. Het is daarom goed te zien dat Lenovo heeft geleerd van zijn fouten. Daardoor heeft de Moto G5 de potentie om de beste budgetsmartphone van 2017 te worden. Het metalen design oogt en voelt premium, de hardware is lekker vlot en een lagere prijs kunnen we altijd waarderen. Dat de Moto G5 Plus dit jaar duidelijk zijn eigen smoel heeft, is ook een verstandige keuze. Lenovo is terug!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu