Wakker worden met de Google Assistent? Dat kan, met de Lenovo Smart Clock. Deze alarmklok heeft de slimme, stemgestuurde hulp ingebouwd en kan je direct bij het opstaan met van alles helpen.
Lees onze Lenovo Smart Clock review
De Google Assistent heeft in het afgelopen jaar een duidelijke opmars gemaakt in Nederland. Eerst zat het stemgestuurde hulpje op onze smartphones, toen kregen we er de Google Home bij en sinds kort is de Google Nest Hub met scherm hier te koop. In de Verenigde Staten zijn ze al een stapje verder: daar verscheen onlangs de Lenovo Smart Clock. Een compacte wekker voorzien van de Google Assistent. Of dat bevalt, vertellen we je in onze Smart Clock review.

Design
Wat direct opvalt is hoe klein de Smart Clock is. De Nest Hub is al niet heel lomp, maar met zijn 4 inch-scherm is deze Lenovo wel héél compact. Hij is nauwelijks groter dan een gewone alarmklok, maar wel ietsje dieper. Dat komt door de met stof beklede speaker die als zijkant dient. Desalniettemin is de volledige Smart Clock nauwelijks groter dan een Google Home Mini.
Bovenop zitten twee knoppen om het geluid harder en zachter te zetten, onderop twee smalle strookjes rubber zodat de Smart Clock wat extra grip heeft. Achterop vind je een knop om de microfoon uit te schakelen, zodat de Assistent desgewenst even niet meeluistert. Er zit ook een usb-poort waar je je oplaadkabel in kunt stoppen, zodat je telefoon ‘s nachts wordt opgeladen. De Smart Clock werkt helaas niet op batterijen, maar moet constant in het stopcontact zitten om te functioneren.

Om het scherm heen zitten relatief grote zwarte balken. Dat voelt een beetje goedkoop aan, zeker met alle randloze smartphones die er tegenwoordig zijn. Stel je echter een klok met zwarte achtergrond in, dan merk je het nauwelijks.
Het apparaat heeft een lcd-scherm, dat meestal iets feller is dan een oled-scherm. De Smart Clock heeft ook een automatische helderheid die zich aanpast aan het licht in je kamer. Is het donker, dan is de Smart Clock ook vrijwel volledig donker. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een felle lichtbak op je kamer hebt staan die je wakker houdt.
Functies
Lenovo’s slimme wekker kan vrijwel alles wat de Google Assistent op je smartphone doet. Hij speelt muziek af, zoekt willekeurige feitjes voor je op en kan ook flauwe grappen vertellen. Zodra je ‘OK Google’ zegt, luistert de microfoon mee.
Die microfoon is van prima kwaliteit: zelfs als je een paar meter verderop zachtjes een opdracht fluistert, wordt je commando goed opgevangen. Je kunt dus prima een opdracht geven terwijl je partner al slaapt, zolang het geluid van de speaker maar uitstaat.

Van de geluidskwaliteit moet je overigens niet teveel verwachten. Zodra je muziek wat harder zet, klinkt het een beetje blikkerig. Absoluut beter dan de wekkerradio’s van weleer, maar je gaat de Smart Clock niet willen inzetten als extra speaker op een feestje.
Maar beperkt
Helaas is de Smart Clock op veel andere gebieden dan weer een stuk beperkter vergeleken met de Nest Hub. Dat begint al met de aankleding van de software. De Nest Hub toont op stand-by foto’s uit je Google Foto’s-bibliotheek, de Smart Clock toont enkel de tijd en (indien je daarvoor kiest) het weer.
Tik je het scherm aan, dan krijg je verschillende widgets en tipvensters met relevante informatie te zien, zoals aankomende afspraken en nieuwe YouTube-video’s van je favoriete kanalen. De Smart Clock toont enkel een klok; met wat swipes kun je nog het weer bekijken, maar daar blijft het bij.

YouTube-video’s bekijken op de Smart Clock kan bijvoorbeeld niet. De Nest-beveiligingscamera’s in je huis in de gaten houden? Ook niet. Videobellen via Google Duo? Nope. Stel je de Assistent een vraag, dan krijg je bij het antwoord het logo van de Assistent te zien, maar geen verdere visuele ondersteuning. Vraag de Nest Hub daarentegen om het geluid van een olifant, en terwijl het geluid wordt afgespeeld verschijnt een plaatje van een olifant in beeld. Daardoor mis je wat visuele flair van de Nest Hub.
Dat je geen recepten of YouTube-video’s op je wekker kan bekijken, is op zich geen hele grote ramp. In alle eerlijkheid moet je dat ook niet willen, op een klein, 4 inch-scherm dat op je nachtkastje staat. Maar het is wel iets om goed rekening mee te houden als je bijvoorbeeld twijfelt tussen een Nest Hub en Smart Clock. De Nest Hub is aanzienlijk uitgebreider en visueler, de Smart Clock beperkt zich tot een handjevol zaken die relevant zijn voor één ruimte in je huis.
Vooral een hele fijne wekker
Het zijn vervelende beperkingen, maar de Smart Clock is natuurlijk vooral bedoeld als wekker. Op dat gebied doet hij zijn werk uitstekend. Je kunt een alarm instellen door een opdracht te geven aan de Google Assistent, of via het touchscreen. De opties lijken op het eerste gezicht op elke andere wekker, al kun je natuurlijk wel uit meerdere alarmgeluiden kiezen.

Tijdens het instellen krijg je nog twee andere interessante opties voor ogen. Met de ‘zonsopgangswekker’ wordt het licht dertig minuten voor je alarm afgaat geleidelijk steeds feller gezet. Zo wordt je niet meer plotsklaps wakker met een schel geluid, maar iets zachter met een lichtje.
Ook kun je ervoor kiezen om direct nadat je de wekker uitzet de ‘Goedemorgen’-routine te starten. De Assistent neemt dan in een paar minuten het weer, je afspraken en file-informatie met je door, en sluit af met het radiojournaal van de NOS, BBC of een andere bron naar keuze. Zo ben je bijgepraat nog voor je je bed verlaat.
Importeren uitgelegd
Helaas is de Smart Clock dus (nog) niet in Nederland te koop. We hebben bij Lenovo nagevraagd of er plannen zijn voor een Nederlandse release, maar die kon ons niet direct meer vertellen. Het apparaat wordt al wel verkocht in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Besluit je er op vakantie eentje mee naar huis te nemen, dan zijn er vrijwel geen drempels om hem hier te gebruiken.
Het enige wat je nodig hebt, is een verloopstekker. De Smart Clock wordt immers geleverd met een Amerikaanse of Britse stekker, die niet in je Nederlandse stopcontact past. Met de verloopstekker eroverheen start het apparaatje echter direct op. Vervolgens kun je via de Google Home-app op je smartphone het instelproces doorlopen, net als met bijvoorbeeld een Google Home die je in Nederland koopt. Dat instelproces is volledig in het Nederlands beschikbaar, net als de menu’s van de Smart Clock zelf. Ook de Nederlandse Google Assistent werkt al op de wekker. Kennis van de Engelse taal is dus helemaal niet nodig.

Conclusie Lenovo Smart Clock review
Door de beperkte mogelijkheden is deze Smart Clock niet direct een aanrader. In de Verenigde Staten heeft ‘ie een adviesprijs van 80 dollar. Importeren kost wat extra moeite en geld, waardoor je er al gauw meer dan 100 euro aan kwijt bent. Zoek je een eerste Google Assistent-apparaat voor in huis, dan kun je voor dat geld beter een Google Home of Nest Hub kopen. Daar kun je veel meer mee, en die is een stuk handiger in de woonkamer of werkruimte.
Ben je net zo’n Google Assistent-gek als ik, dan heb je waarschijnlijk al een slimme speaker in elke kamer. In dat geval is de Smart Clock een hele fijne toevoeging aan je slaapkamer. De zonsopgangwekker, het compacte formaat en de Google Assistent binnen handbereik heeft een absolute meerwaarde. Met de Smart Clock kun je je smartphone weg laten uit de slaapkamer, zonder dat je toegang tot andere slimme apparaten in huis kwijtraakt. Deze gadget is misschien iets te beperkt buiten de slaapkamer, maar tegelijkertijd simpel genoeg om je nachtrust te verbeteren.