Lenovo Yoga Book review: tablet, toetsenbord en tekenblok in één

Thomas Haenen
26 september 2017, 20:30
5 min leestijd
Lenovo Yoga Book review: tablet, toetsenbord en tekenblok in één

Reviewscore

7

De Lenovo Yoga Book is een opvallende Android-tablet die dubbelt als laptop én notitieblok. Weet het apparaat al die beloftes waar te maken, of had Lenovo zich beter op één gebied kunnen focussen?

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Lenovo Yoga Book review

“Fabrikanten lijken Android als besturingssysteem voor tablets langzaam maar zeker af te schrijven,” zo schreven we eerder dit jaar. De markt voor Android-tablets ligt eigenlijk al tijden op sterven na dood. Ga je op zoek naar een nieuwe tablet, dan valt er nog maar nauwelijks iets te kiezen. Goedkope tablets lopen op verouderde versies van Android, terwijl duurdere apparaten zich vaak nauwelijks weten te onderscheiden van Apple’s iPad.

Dat betekent echter niet dat er helemaal geen Android-tablets meer verschijnen. Sommige fabrikanten pakken het gelukkig slimmer aan, met unieke apparaten die opvallen in functionaliteit. Zoals de Lenovo Yoga Book, die enkele maanden geleden verscheen. Het apparaat is niet alleen een tablet, maar tevens een laptop en tekenblok.

Lenovo Yoga Book review

Tablet, toetsenbord en tekenblok in één

De Yoga Book heeft het design van een traditionele laptop, maar kan omgeklapt worden om enkel als tablet te gebruiken. Het apparaat is uitzonder licht en dun, gemaakt van magnesium en aluminium, en daardoor zelfs dichtgeklapt eigenlijk net zo compact als de meeste andere tablets. Er is een 10,1 inch-scherm aanwezig, met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Dat is lekker scherp, al is de helderheid in de volle zon niet ideaal.

Onder het scherm zit nog een volledig toetsenbord. Nou ja, volledig: met een druk op de knop zet je de lichtjes van de toetsen aan. Het is een touchtoetsenbord, zonder fysieke knoppen om te indrukken. Na een tijdje raakten we er wel aan gewend, maar het is lang niet zo prettig als een echt toetsenbord. Vooral het touchpad onder het toetsenbord werkt zeer onwennig en had vaak moeite met onze bewegingen herkennen. Een adequate laptopvervanger is het daarmee niet direct: bij veel tikwerk verkiezen wij een echt toetsenbord. Aan de linker- en rechterkant van het toetsenbord is ruimte voor een micro-sd-geheugenkaart, en zitten aansluitingen voor micro-usb en hdmi.

De leukste functie is die als tekentablet. Lenovo levert de Yoga Book met een zogenaamde Real Pen-stylus en een papieren notitieblok. Dat blok kun je precies over het toetsenbord heen leggen. Schetsen die je daarop maakt worden als het ware direct digitaal overgenomen. Door de 2048 drukniveaus wordt je afbeelding levensecht op het scherm overgezet. Ook bij het maken van aantekeningen of het maken van serieuzere tekeningen werkt de Yoga Book perfect. Het is een gimmick, maar wel een goed uitgewerkte, fijne gimmick die de Yoga Book zeer onderscheidend maakt.

Lenovo Yoga Book review

Want ook de overige hardware is goed in orde. De gebruikte Intel Atom X5-processor, in combinatie met 4GB werkgeheugen, zorgt ervoor dat apps zeer vlot opstarten. Dat merk je ook bij het schetsen of schrijven: geen enkel gehaper, alles verschijnt direct in beeld. De 64GB opslagruimte die geboden wordt is bovendien meer dan genoeg voor veel films, apps of foto’s. Als je de Yoga Book vooral als ‘gewone’ tablet wil gebruiken dan zijn de prestaties daarvoor meer dan in orde.

Verouderde software

Wel is het vrij teleurstellend dat de Yoga Book nog loopt op Android 6.0 (Marshmallow), software die inmiddels twee jaar oud is. Lenovo beloofde begin dit jaar nog een snelle update naar Android 7.0, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. Op de huidige versie, Android 8.0, hoef je voorlopig dus al helemaal niet te rekenen.

En dat is jammer, want juist deze laatste versies introduceren functies die voor tabletgebruikers handig zijn. Android 7.0 heeft een multitaskmodus waarmee je twee apps naast elkaar kunt zetten, Android 8.0 voegt daar een picture-in-picture-modus voor video’s aan toe. Lenovo heeft nu zelf een multitaskmodus in elkaar geknutseld, maar die werkt lang niet met alle apps. Bovendien valt een app soms opeens weg en blijft er nog maar één in beeld over. Daarnaast ontbreken de vernieuwde notificaties én allerlei verbeteringen op de achtergrond die bij elke nieuwe versie van Android horen. Jammer, want met de adviesprijs van de Yoga Book is deze verouderde software redelijk schandalig.

Lenovo Yoga Book review

Accuduur ruim voldoende

De accu, met een capaciteit van 8500 mAh, is dan weer dik in orde. Gebruik je de tablet als secundiar apparaat naast je smartphone, met onderweg soms een serie en wat surfen, dan kun je al gauw een paar dagen zonder opladen. Gebruik je het apparaat als serieuze laptopvervanger, en zet je hem meerdere uren per dag op school of op het werk in, dan haal je nipt een hele dag zonder opladen. Nog altijd erg redelijk voor hevig gebruik.

Conclusie Lenovo Yoga Book review

De Lenovo Yoga Book is één van de beste Android-tablets in jaren, al is dat wel een compliment waarbij enkele kanttekeningen horen. Android-tablets zijn er nog maar nauwelijks en dus is het makkelijker om tot de top te behoren. Desalniettemin doet Lenovo veel goed door de Yoga Book onderscheidend te maken. Het is duidelijk meer dan een apparaat voor films en games: hiermee kun je ook productief zijn. De pen-ondersteuning werkt goed, en hoewel het ingebouwde toetsenbord niet van topklasse is, is het een degelijk alternatief voor een laptop.

Helaas laat Lenovo toch nog wat steken vallen. Zo is het jammer dat een nieuwere versie van Android ontbreekt, en daarmee ook fatsoenlijke multiwindow-ondersteuning. Ook de touchpad werkt niet geweldig. Het zijn schoonheidfoutjes die des te meer opvallen bij een tablet van deze prijs. Voor 500 euro verwacht je een Android-tablet die bij de tijd is, en niet een model met twee jaar oude software. We hopen dat Lenovo snel met een update over de brug komt, want in zijn huidige vorm raden we de Yoga Book alleen aan als productiviteit een belangrijke factor is in je aankoopbeslissing.

Lees het laatste nieuws over Lenovo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu