De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

LG G Watch review: twee weken met de eerste Android-smartwatch

Gijs Ettes
24 juli 2014, 15:00
6 min leestijd
LG G Watch review: twee weken met de eerste Android-smartwatch

Reviewscore

6,5

De LG G Watch is de eerste smartwatch met Android Wear die in Nederland verkrijgbaar is. De afgelopen twee weken hebben we het slimme horloge van LG uitgebreid aan de tand gevoeld en kunnen ervaren welke voor- en nadelen Googles besturingssysteem voor wearables allemaal biedt.

Lees verder na de advertentie.

De G Watch zelf is qua design en onderscheidende features niet zo spannend, maar biedt – vooralsnog – de enige manier om met Android Wear kennis te maken. Is het horloge een onmisbaar verlengstuk van je telefoon of is hij alleen weggelegd voor gadgetliefhebbers en early adopters? Je lees het in deze LG G Watch review.

Design: functioneel, maar lelijk

lg g watch

Wat betreft ontwerp zal de LG G Watch geen prijzen winnen. Wij testen de gouden versie van de smartwatch die is voorzien van een witte achterkant en polsband. Het uurwerk van het horloge is vierkant en voelt met een dikte van 9,5 millimeter vrij fors aan. Daarnaast is de rand rondom het 1,65 inch-scherm redelijk groot en vergeleken met de Moto 360 van Motorola oogt het apparaat niet bepaald elegant. Laatstgenoemde heeft een rond klokje dat wat meer wegheeft van een traditioneel horloge.

Over de polsband, die overigens gemakkelijk is te verwisselen, zijn we meer te spreken. Deze voelt fijn aan, irriteert de huid niet en is heerlijk flexibel. Bovendien is de G Watch IP67-gecertificeerd, wat betekent dat hij bestand is tegen stof en water. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij kapot gaat als je gaat zwemmen of wat meer zweet. Het gewicht is met 63 gram precies goed.

Maar goed, veel horlogedragers zullen een klokje niet alleen om hun pols dragen om de tijd te checken. Zoek je een mooie smartwatch, dan is het slimmer om te wachten op de Moto 360. Die smartwatch zit designtechnisch een stuk beter in elkaar, al brengt de premium look waarschijnlijk een meerprijs met zich mee.

Scherm en hardware: goed, maar niet perfect

lg g watch review

De voorzijde van de LG G Watch wordt gedomineerd door het 1,65 inch-scherm dat een resolutie van 280 bij 280 pixels heeft. Het display is wat ons betreft scherp genoeg en over het algemeen goed afleesbaar. Het ips-paneel heeft bovendien prima kijkhoeken. Alleen in de buitenlucht is het door de behoorlijke spiegeling lastig afleesbaar, zelfs als de helderheid op maximaal is ingesteld.

Een voordeel is wel dat het scherm altijd in ingeschakeld; na een aantal seconden wordt het iets gedimd, maar zijn wel nog de tijd en de laatste notificaties te bekijken. Je kunt er ook voor kiezen dat het scherm na een paar seconden volledig wordt uitgeschakeld, maar dat verslaat wat ons betreft het nut van een smartwatch. Wel komt dit de accuduur iets ten goede (meer daarover later).

lg g watch review

Qua interne hardware is de LG G Watch prima voorzien. Het apparaat wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 400-soc (singlecore) en 512MB aan werkgeheugen. Verder is er 4GB aan opslagruimte aan boord (niet uitbreidbaar), een microfoon voor stemcommando’s en bluetooth low energy om de smartwatch te koppelen met je telefoon. Dat laatste werkt overigens probleemloos; alleen als je meer dan 15 meter van je smartphone vandaan loopt, verliest het horloge de verbinding.

Android Wear zelf voelt doorgaans vlot aan. Alleen bij het openen of sluiten van apps van derde partijen (zoals 1Weather of recepten-app AlltheCooks) is soms een lichte hapering merkbaar. Storend is dit echter nooit en de geringe lag doet geen afbreuk aan de functionaliteit van de G Watch. De ingebouwde microfoon doet ook prima zijn werk en alleen in situaties met veel wind of omgevingsgeluid heeft Android Wear wat meer moeite om spraakcommando’s te herkennen.

Interface en apps: steeds meer functies

Dankzij Android Wear en de verregaande implementatie van de slimme digitale assistent Google Now is de G Watch een stuk functioneler dan eerdere smartwatches die we hebben getest. Het besturingssysteem maakt gebruik van grote informatiekaarten met afbeeldingen en is zowel met je vinger als met spraakcommando’s te bedienen. Je kunt naar boven en beneden vegen om verschillende notificaties en apps te bekijken en naar links en rechts om ze respectievelijk op te volgen of te sluiten.

android wear apps

Meldingen van bijvoorbeeld nieuwe mails, agenda-afspraken, Facebook-updates en chatberichten worden automatisch naar Android Wear gepusht, al kun je ze nog niet allemaal opvolgen vanaf je smartwatch. Mails, sms’jes en Hangout-chats zijn geen probleem, maar als je een WhatsApp-bericht of tweet wilt beantwoorden, heb je je telefoon of een app van een derde partij nodig. Gelukkig worden er steeds meer  Android Wear apps beschikbaar in Google Play die de functionaliteit van het besturingssysteem enorm uitbreiden. Denk aan apps voor social media, notities, productiviteit en games.

Nederlandse spraakherkenning

android wear spraak

De meeste Android Wear apps zijn te starten met simpele stemcommando’s (Ok Google, start Runkeeper), al is het nodig om de spraakbesturing in het Engels in te stellen. Sms’jes, mails en andere teksten dicteren in het Nederlands is dan helaas niet meer mogelijk. Gebruik je de Nederlandse spraakherkenning, dan vervallen weer de ‘Ok Google’ stemcommando’s en moet je handmatig via een tik op het scherm naar beneden scrollen naar ‘Start’ voor de gewenste app of functie.

Belangrijk om hierbij rekening mee te houden, is dat het in het Nederlands nog steeds niet mogelijk is om berichten te dicteren. Start je de mail- of sms-functie, dan krijg je enkel een Engelstalige instructie waarmee je verder niets kunt. We hopen dat Google in de nabije toekomst volledige Nederlandse ondersteuning toevoegt aan Android Wear, zodat het platform ook voor Nederlanders en Belgen fatsoenlijk is te gebruiken. Voor nu is het een groot nadeel van de G Watch, dat helaas niet is te omzeilen.

Accuduur: niet om over naar huis te schrijven

Standaard is het scherm van de LG G Watch te allen tijde ingeschakeld en dat heeft zo zijn weerslag op de accuduur van het slimme horloge. Bij gemiddeld gebruik kun je met de 400 mAh-accu zo’n anderhalve dag doen, waarmee de accuduur aanzienlijk korter is dan die van de (weliswaar minder functionele) Gear Fit.

lg g watch review

Je kunt langer met de batterij doen door de helderheid lager te zetten of het scherm uit te schakelen, maar dat is natuurlijk alles behalve ideaal. Beter is het om in de Android Wear-app op je smartphone bepaalde notificaties uit te schakelen. Op die manier trilt en licht de G Watch minder vaak op, wat de batterijduur ten goede komt.

Conclusie LG G Watch review

Na een aantal weken getest te hebben met de LG G Watch kunnen we concluderen dat Android Wear nog in de kinderschoenen staat en de smartwatch zelf toch echt alleen geschikt is voor de grootste gadgetfans. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de beperkte mogelijkheden en de onvolledige Nederlandse ondersteuning. Het klokje zelf is fijn in gebruik en gemakkelijk te dragen, maar nou niet bepaald een juweeltje om je pols. We kijken dan ook uit naar de komende maanden en de release van de Motorola Moto 360, nog meer apps voor Android Wear en (hopelijk!) spraakondersteuning in onze moerstaal.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G Watch
LG G Watch

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu