De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

LG G2 Mini Review: mini-toestel met matig scherm

Redactie
19 mei 2014, 17:45
8 min leestijd
LG G2 Mini Review: mini-toestel met matig scherm

Reviewscore

7

De LG G2 Mini is de mini-versie van het vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse bedrijf, de LG G2. Of je het echt ‘mini’ kunt noemen blijft echter de vraag, want het 4,7 inch-scherm wijkt maar 0,5 inch af van zijn grotere broer. LG lijkt met de G2 Mini ook de nodige hardware-concessies te hebben gedaan om de prijs omlaag te krijgen. Daarom lijkt het toestel op papier op een typische middenklasser. Maar is dat zo`n ramp? In deze LG G2 Mini review werpen we een uitgebreide blik op het design, de hardware en de gebruikerservaring van het toestel.

Lees verder na de advertentie.

Design: compact en dik

Wat direct opvalt aan de LG G2 Mini is dat de telefoon niet zo gek veel kleiner is dan zijn grote broer. Die meet 138,5 bij 70,9 bij 8,9 millimeter, terwijl de Mini afmetingen van 129,6 bij 66 bij 9,8 millimeter heeft. Het toestel is dus minder hoog en breed, maar wel beduidend dikker. De G2 Mini ligt daarentegen wel lekker in de hand, maar in je broekzak voel je ‘m zeker zitten. Gelukkig is de rand rondom het scherm vrijwel net zo dun als de bezel van de G2, aangezien LG de powerknop en volumetoetsen naar de achterzijde van de telefoon heeft verplaatst.

lg-g2-mini-3

De achterkant is van plastic gemaakt en beschikt over een soort ribbeltjesmotief waardoor de smartphone een beetje stroef aanvoelt. De ronde randen zorgen er wel voor dat de LG G2 Mini stevig en goed in de hand blijft liggen. Het reliëf geeft net wat meer uitstraling aan de telefoon en eigenlijk oogt het plastic hierdoor best fraai.

lgg2mini-achter

Een belangrijke keuze van LG is het back-button-concept, waarbij de powerknop en volumeknoppen aan de achterzijde worden geplaatst. Toen ik de LG G2 testte, was ik er binnen enkele dagen aan gewend. Hetzelfde geldt voor de LG G2 Mini: de knoppen zit niet op een onlogische plek en via enkele softwarematige toevoegingen als KnockOn heb je de powerknop eigenlijk niet meer nodig. Voegen de knoppen aan de achterkant ook echt iets toe? Nee, dat niet echt. De functionaliteit van het toestel wordt met dergelijke knoppen niet verbeterd, maar het is ook geen verslechtering.

Scherm: niet al te fraai

Het ips-display aan de voorzijde is een blikvanger, maar helaas heeft deze een veel lagere resolutie van we gewend zijn van schermen met deze omvang. Het 4,7 inch-scherm met 960 bij 540 pixels heeft een pixeldichtheid van 234 ppi, waardoor het mogelijk is om afzonderlijke pixels te onderscheiden. Ter vergelijking: de goedkopere Motorola Moto G heeft een 4,5 inch-scherm met een 720p-resolutie. Dat komt neer op 326 ppi en dat verschil is merkbaar tijdens browsen en het bekijken van foto`s en video`s.

lg-g2-mini-2

Degenen die geen full-hd- of hd-scherm gewend zijn, zullen zich echter niet ergeren aan de duidelijk aanwezige pixels. En misschien is dat de doelgroep waar LG met de G2 Mini ook voor gaat: degenen die een vrij goedkoop toestel willen en zich niet druk maken om een paar pixels meer of minder. De kijkhoeken en kleuren zijn daarentegen wel in orde. Maar het valt voor LG niet goed te praten dat de Moto G van Motorola een beter scherm biedt voor een lagere prijs.

Hardware en accuduur

Onderhuids vinden we verder een aanzienlijk tragere 1,2GHz-quadcore-processor (Snapdragon 400) en 1GB in plaats van 2GB aan werkgeheugen. Ook de opslagruimte is gehalveerd (8GB), maar gelukkig wel uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Toegegeven, tijdens het swipen door Android 4.4 en het starten van de browser en apps is weinig verschil merkbaar, maar veeleisende gebruikers zullen op termijn wellicht vlottere hardware wensen.

Een voordeel ten opzichte van veel middenklassers is wel dat de G2 Mini beschikt over 4G-ondersteuning en bluetooth 4.0. Daardoor is het toestel klaar voor de nabije toekomst, wanneer op steeds meer plekken in Nederland en België 4G beschikbaar wordt. Ook bluetooth 4.0 is handig: veel wearables maken gebruik van deze energiezuinige bluetooth-variant, waardoor een Android smartwatch van LG ook gemakkelijk met de G2 Mini kan worden verbonden zonder te veel energie te verbruiken.

De accuduur van de LG G2 Mini verraste mij positief. De accu van 2440 mAh is verwijderbaar en biedt genoeg energie voor een dag. Dat komt grotendeels door de lage resolutie van het scherm. Hoe lager de resolutie, hoe minder pixels er energie nodig hebben. Het was geen probleem om het einde van de dag te halen met intensief gebruik. En dat is een fijne eigenschap van een smartphone.

Software

De G2 Mini draait vanuit de doos op Android 4.4, met daaroverheen een kleurrijke skin van LG. De interface werkt soepel en bevat enkele handige toevoegingen waaronder Knock Code, waarmee je een combinatie van tikken op het scherm instelt om het toestel te ontgrendelen. Eenmaal ingesteld werkt Knock Code snel en gemakkelijk. Volgens LG zijn er 86.000 combinaties mogelijk, dus de methode is ook redelijk veilig. Ook de KnockOn-optie is aanwezig, waarmee je het scherm activeert door twee keer op het scherm te tikken. Een handige feature, met name als de powerknop aan de achterzijde zit en de telefoon op tafel ligt.

Door het gebruik van Android 4.4 kleuren de notificatiebalk en balk met touchscreenknoppen mee met de achtergrond, wat een tof effect geeft. Verder wordt het noficiatiecentrum grotendeels ingenomen door allerlei extra’s, zoals snelle instellingen, Qslide-apps en de helderheid en het volume. Toch erger ik mij aan één ding: het noficiatiecentrum wordt voor meer dan de helft ingenomen door opvulling van LG. Na wat zoeken heb ik de balk met Qslide-apps verwijderd, waardoor er aanzienlijk meer ruimte vrij is voor notificaties. Maar er zou voor mij nog veel meer vrije ruimte mogen zijn.

De kleurrijke interface van LG voelt een beetje Samsung-achtig aan, en dat is helaas geen compliment. Zie je bijvoorbeeld de knopjes in het instellingen-menu? Alsof je een schakelaar uit de jaren tachtig omgooit. Ook de blauwe accentkleuren zijn totaal niet mooi in combinatie met de al enorm drukke interface. LG heeft gelukkig wel het aantal opties verkleind, waardoor de wirwar aan opties niet al te overheersend wordt. De vier secties met netwerken, geluid, weergave en algemeen zijn daarmee goed gekozen, waarbij algemeen veruit uit de meeste opties bestaat. Toch heb je niet het idee dat je in de software verdwaalt, zoals bij Samsung soms wel het geval is.

Een toffe feature van de LG-software is de mogelijkheid om de touchscreen-knoppen aan te passen. Hierdoor heb je de mogleijkheid om de multitask-knop aan Android toe te voegen. LG gebruikt als standaardknoppen de terug-, home- en optieknop, waarbij laatstgenoemde eigenlijk geen functie meer heeft binnen Android. Immers wordt de optieknop vervangen door het optiemenu in apps, dat je herkent aan de drie puntjes in een verticale lijn. Het vervelende is dat je de optieknop ook niet kunt verwijderen, waardoor je – als je de multitaskknop wilt gebruiken – met vier touchscreen-knoppen zit opgescheept.

Toch moet LG oppassen met zijn software, want hier en daar is de Android-versie van het Zuid-Koreaanse bedrijf gewoonweg echt lelijk. Neem bijvoorbeeld de telefoon- of notitie-app. Hallo LG, 2010 belde, ze willen hun Froyo-interface terug! Het is één berg van grijze interface-elementen met schaduwen, veel te grote knoppen en onlogische kleurcombinaties. We hebben enkele uitgelekte screenshots gezien van de interface van de LG G3, waarin de interface flink op de schop is genomen. Het is te hopen dat LG binnenkort zijn software van een nieuwe lik verf gaat voorzien, waardoor LG’s Android-versie aan de eisen voldoet die in 2014 gelden.

Oh, en als we dan toch bezig zijn: LG, gooi alsjeblieft die Vienna Boys’ Choir van de telefoon als beltoon voor zo ongeveer alles. Ik schrik mij elke keer weer een hoedje als ik een notificatie ontvang of word gebeld.

Camera

De LG G2 Mini is voorzien van een 8 megapixel-camera aan de achterkant en een 1,3 megapixel-camera aan de voorzijde. Met de 8 megapixel-camera kun je video’s in 1080p schieten en fraaie foto’s maken. De foto’s bieden natuurgetrouwe kleuren en er is genoeg detail te zien. Ook is er een toffe HDR-modus aanwezig waarmee je close-ups kunt maken waarbij de kleuren iets worden verzadigd en de focus op het object komt, met een lichte vervaging van andere objecten in de foto. Een grappige feature van de camera-app is de voice shutter, die alleen een foto neemt als je ‘smile’ of ‘cheese’ zegt.

20140516_163804

De camera van de LG G2 Mini presteert verrassend goed voor een vrij goedkope smartphone. Daarmee heeft de smartphone een voorsprong op directe concurrenten als de Moto G, die een camera heeft die foto’s van een beduidend slechtere kwaliteit levert.

Conclusie LG G2 Mini review

De keuze van LG om de G2 Mini minder krachtig en een stuk goedkoper te maken dan zijn grote broer, is een hele bewuste. Hoewel de G2 Mini vlot aanvoelt en een prima bouw, accuduur en camera heeft, is het scherm toch echt een groot nadeel. Hoe kun je een Mini-versie van je full-hd-vlaggenschip uitbrengen, en dan geen hd-scherm kiezen? Een toestel dat in 2014 wordt uitgebracht en een adviesprijs van 300 euro heeft, moet minimaal van een 720p-scherm zijn voorzien. Gelukkig is de G2 Mini wel klaar voor de toekomst, met 4G-ondersteuning, bluetooth 4.0 en waarschijnlijk een update naar de volgende Android-versie. Het nadeel voor LG is dat Motorola met de Moto G op dit moment een beter en goedkoper instapmodel aanbiedt. Dan mag de LG G2 Mini een prima toestel zijn die aan de meeste eisen voldoet, er zijn voor hetzelfde – en zelfs nog minder – geld betere opties beschikbaar.

LG G2 Mini aanbiedingen

De LG G2 Mini is sinds 21 april 2014 verkrijgbaar in voor een adviesprijs van 299 euro. In combinatie met veel abonnementen krijg je de  LG G2 Mini gratis. Check onze prijsvergelijker met de beste LG G2 Mini aanbiedingen en prijzen of de toplijst hieronder.

LG G2 Mini

LG G2 Mini prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG G2 Mini prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G2 Mini
LG G2 Mini

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu