LG zet hoog in met de LG G2, het nieuwe vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Dat is niet zonder reden, want 2013 is het jaar dat LG als één van de weinigen een vuist kon maken tegen grootmacht Samsung. Ze boekten winst, ontwikkelden uitstekende hardware en proberen ook nog eens op verschillende manieren innovatie te tonen. Alles komt samen in de LG G2, dat laat het technologisch vernuft en de uitstekende hardware van LG laat samensmelten.
Lees verder na de advertentie.
Design
De LG G2 zoekt met het formaat van de smartphone de grenzen van ons dagelijks gebruik op. Het toestel is net niet te groot om ongemakkelijk in de hand te voelen, maar ligt er ook niet ver vanaf. Dit komt grotendeels door het grote scherm van 5,2 inch. Toch heeft LG de bezel, ofwel de schermrand, enorm klein kunnen houden. Door de kleine ruimte lijkt het alsof het scherm de gehele voorkant in beslag neemt. Een gaaf en mooi aanzicht dat duidelijk de norm voor de komende jaren gaat worden.
De voorkant bestaat alleen uit glas, een speaker, camera en het LG-logo aan de onderkant. Knoppen zijn niet aanwezig, verdere opsmuk evenmin. De LG G2 oogt daarmee strak en professioneel, maar legt vooral de nadruk op het scherm. LG heeft de bezel zo klein kunnen houden door de knoppen naar de achterzijde te verplaatsen. Aan de zijkanten zijn bijvoorbeeld geen knoppen te vinden en kunnen gebruikers alleen een micro-sd-kaart via de linker zijkant in het toestel stoppen. Het ontbreken van knoppen zorgt ervoor dat het toestel fijn in de hand ligt en de ronde randen laten de LG G2 iets zachter in de hand aanvoelen dan de harde hoekige randen die menig ander smartphone heeft.
De achterkant bestaat geheel uit glimmend plastic dat binnen de kortste keren een verzameling van vette vingerafdrukken wordt. De ietwat goedkoop ogende achterkant doet hiermee af aan de indruk die de LG G2 met de voorkant maakt. Onder de cameralens bevinden zich de knoppen van de smartphone: de twee volumeknoppen en powerknop. Volgens LG is je wijsvinger toch altijd in de buurt van de achterkant en zou het net zo ‘natuurlijk aan moeten voelen’ als een knop aan de zij- of bovenkant. Na enkele weken gebruik kunnen we dit alleen maar beamen: de powerknop aan de achterzijde went net zo snel als een powerknop aan de zij- of bovenkant.
Toch zijn er wel enkele kleine problemen met de knoppen aan de achterzijde. Om te beginnen heb je vaak het gevoel dat je het toesten uit je eigen hand drukt omdat je kracht op de achterkant zet. Als je gladde handschoenen draagt, zou dit nogal snel vervelende situaties kunnen opleveren. Ook het bereiken van de volumeknoppen tijdens het bekijken van een video gaat moeizaam, want net als bij de powerknop moet je het toestel echt goed vasthebben om niet het idee te krijgen dat je ‘m uit je eigen handen drukt. Daarnaast is er, afgezien van de kleinere bezel, geen direct groot voordeel ten opzichte van knoppen aan de zijkant. En hoewel knoppen aan de achterzijde geen nadeel vormt, biedt het in onze ogen ook geen groot praktisch voordeel.
Scherm
Het 5,2 inch-scherm van de LG G2 is voorzien van een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het ips-lcd-scherm is één van de beste schermen die we bij een Android-smartphone hebben gezien. LG, dat is een geruime tijd bekend staat als een uitstekende lcd-schermen-producent, laat met het 5,2 inch-scherm van de LG G2 zien hoe kleurvol en helder een scherm kan zijn. Het valt daarbij op dat de kleuren een beetje verzadigd ogen, maar de intensiteit van kleuren is net niet te hoog dat het stoort. De kleuren zijn echter nog lang niet zo verzadigd als bij de amoled-schermen van Samsung het geval is.
Door de hoge resolutie beschikt de LG G2 over een pixeldichtheid van 424 pixels per inch, waarbij alles boven de 300 eigenlijk als zeer scherp wordt gezien. Er zijn daarom ook geen individuele pixels waar te nemen en door de kleine bezel komt het scherm veel groter over dan het in werkelijkheid is. Hier dragen de softwarematige knoppen aan de onderkant ook aan bij. Deze verdwijnen onder andere bij het afspelen van een YouTube-video of bij het lockscreen, waardoor Android de gehele 5,2 inch voor het beeld kan benutten.
LG heeft als extra beveiliging ook Cornings Gorilla Glass 2 gebruikt. Dit type glas is sterker en krasbestendiger dan zijn voorganger en hoewel het niet krast, wijzen verschillende testen erop dat Gorilla Glass 2 wel degelijk effect heeft op de duurzaamheid van het scherm. Het moment dat fabrikanten geen gebruikmaken van Cornings Gorilla Glass, betekent dit meestal dat er door dagelijks gebruik sneller krassen ontstaan. Ook is er een speciaal hoesje beschikbaar met een gat waar je een klok of andere widget kunt tonen als het hoesje gesloten is. Zodra het hoesje wordt geopend, wordt ook het scherm geactiveerd.
Hardware
De LG G2 huisvest een rappe Snapdragon 800-chip van Qualcomm met een 2,26GHz quadcore-processor en 2GB aan werkgeheugen. Daarnaast is er 16 of 32GB aan opslagruimte aanwezig om al je content op te slaan. De interne opslagruimte is niet uitbreidbaar met een micro-sd-kaart. Verder is er ondersteuning voor het energiezuinige bluetooth 4.0 en 4g-netwerken aanwezig en weegt het apparaat zo’n 143 gram. Dat komt grotendeels door de vrij forse accu van 3000 mAh, die zelfs gedeeltelijk in de ronde achterkant van de LG G2 is gepropt.
Software
Dat LG met zijn software veel vergelijkingen vertoont met Samsungs TouchWiz, is geen toeval. Beide bedrijven komen uit Zuid-Korea en hebben een voorkeur voor een kleurrijk en vrij druk en hier en daar onoverzichtelijk design. Zo is de animatie om het scherm van de LG G2 te ontgrendelen gevuld met glitters en geluidjes en biedt LG een reeks aan widgets die op het lockscreen geplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan je agenda op het lockscreen of het openen van de camera door naar rechts te swipen.
Een interessante eigenschap van de LG G2 is de mogelijkheid om de softwarematige knoppen zelf in te stellen. De knoppen kunnen in volgorde worden veranderd en je kunt ook een extra knop toevoegen. Helaas beschikt de LG G2 niet over de speciale multitask-knop die sinds Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) met de Android-software geïntroduceerd is. Overigens maken nog maar heel weinig fabrikanten gebruik van deze zeer handige knop. In plaats daarvan gebruikt LG, opnieuw net als vele andere fabrikanten, de optieknop waarmee instellingen binnen een app geopend kunnen worden. Het multitask-venster is op te roepen door lang op de homeknop te drukken. Hier vind je ook het taakbeheer en kun je met één druk op de knop alle draaiden apps uitschakelen. Een handige functie.
Het indelen van de homescreens heeft LG daarnaast ook erg simpel gemaakt. Je drukt lang op een homescreen en krijgt de drie belangrijke opties te zijn: de apps, widgets en wallpaper. De apps en widgets kun je direct naar het gewenste homescreen slepen en zodanig indelen, de wallpapers worden in een apart venstertje getoond en veranderen direct mee als je er op drukt. Het is ook mogelijk om meerdere afbeeldingen te selecteren die langzaam wisselen, waardoor je nooit dezelfde wallpaper hebt.
Het instellingenmenu van LG is helaas niet zo simpel. Door het toevoegen van veel verschillende functies wordt het menu in vier secties opgedeeld, waarbij de belangrijkste (algemeen) helemaal achteraan staat. Ook is het niet precies duidelijk dat onder een optie meerdere opties mogelijk zijn als je erop drukt. Hierdoor is het voor de gemiddelde gebruiker wat moeilijk om zijn of haar instellingen helemaal naar eigen wens aan te passen. Daarnaast ogen de knopjes ook te kinderlijk en kan het design van het instellingen-menu wat meer op elkaar afgestemd worden. Het ziet er soms gewoon te warrig en onverzorgd uit.
Een andere misser van LG is het notificatiecentrum, ofwel de balk die je naar beneden kunt trekken. Dit is het epicentrum van Android: hier komen immers al je notificaties binnen. Toch vindt LG dat meer dan helft van het gehele notificatiecentrum in beslag genomen moet worden door nevenfuncties als de schermhelderheid, het geluid en de Qslide-apps – een soort widgets die je door heel Android kunt gebruiken en naar elke gewenste plek kunt verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat er gewoon enorm weinig ruimte voor notificaties overblijft. Het reageren op notificaties is hierdoor ook een stuk lastiger. Een vreemde keuze van LG.
Camera
De 13 megapixel-camera van LG schiet fijne en vooral in daglicht prachtige plaatjes en heeft een sensor die uitermate goed scherpstelt. Bij zonlicht ogen de foto’s mooi en gedetailleerd en zelfs op druilerige dagen kunnen foto’s nog verrassend goed uit de hoek komen. De 13 megapixel-camera presteert in donkere omgevingen helaas wel een stuk minder dan bijvoorbeeld de HTC One, die juist een specifieke lens heeft die betere foto’s in het donker maakt.
De optische beeldstabilisatie, een technologie waarbij de lens zo stabiel mogelijk wordt gehouden, is bij het schieten van foto’s ook niet duidelijk merkbaar. Zo kunnen foto’s hier en daar een beetje wazig overkomen als je met de smartphone beweegt. De technologie heeft bij video’s wel degelijk effect. Zo worden video’s minder beverig weergegeven en kun je met sommige shots echt een film-achtig effect creëren doordat de het beeld echt vloeiend loopt. Video’s worden daarbij in 1080p opgenomen en zien er erg goed uit, ondanks dat de camera hier en daar nog iets te vaak scherpstelt zonder dat de focus ook daadwerkelijk wordt veranderd.
Accuduur
De LG G2 heeft een batterij met een capaciteit van 3000 mAh. Dit is voldoende om de dag mee door te komen, maar na een dag intensief gebruik is de oplader aan het einde van de avond wel weer nodig. Het valt daarbij wel op dat de accuduur van de LG G2 beduidend langer is dan die van enkele concurrenten van HTC, Sony en Samsung. Als je bang bent om het einde van de dag niet te halen, kun je altijd nog een speciale spaarstand inschakelen die enkele energiebesparende opties activeert. Denk aan een verlaagde schermhelderheid en het uitschakelen van wifi en automatische synchronisatie. De optie kan zodanig worden ingesteld dat de LG G2 bij nog maar 10 procent de energiebesparende modus activeert. Een fijn handigheidje.
Conclusie LG G2 Review
De LG G2 is de beste smartphone die LG tot op heden heeft ontwikkeld. Het toestel is op verschillende punten indrukwekkend. Zo oogt het scherm prachtig en heerlijk groot, is de snelheid dik in orde, weet de 13 megapixel-camera te verrassen en valt de accuduur alles behalve tegen. Zelfs de powerknop aan de achterkant zal veel mensen nog kunnen bekoren. Daar komt nog eens bij dat de LG G2 een adviesprijs van maar 549 euro heeft: een hele schappelijke prijs als je enkele prijzen van recente concurrenten erbij pakt. Het grote minpunt van de LG G2 blijft de overdreven aanwezige software die op sommige punten enorm veel op Samsung lijkt. Daarnaast staat LG ook niet bekend om het regelmatig updaten van zijn toestellen. “Dat vinden wij ook geen goede zaak en gaan dat helemaal anders aanpakken”, aldus Bas Dekker, commercieel directeur bij LG tegenover Android Planet. Met die belofte zou de LG G2 wel eens een hele fraaie aankoop kunnen worden, ook met het oog op de toekomst.

LG G2 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen LG G2 prijzen. Bekijk alle LG smartphones.
Alle LG smartphones met prijzen