LG G3 review: veel pixels, veel lasers en veel schoonheid

Redactie
30 juni 2014, 14:50
10 min leestijd
LG G3 review: veel pixels, veel lasers en veel schoonheid

Reviewscore

8,5

De G3 borduurt verder op de kleine successen van de G2 en heeft als één van de eerste grote vlaggenschepen een scherm met een zeer hoge QHD-resolutie. Maar heeft zo’n hoge resolutie wel nut op een scherm van 5,5 inch? In de LG G3 review kijken we of het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn goede koers van het afgelopen jaar weer een nieuwe boost kan geven.

Lees verder na de advertentie.

Design

Het design van de LG G3 is grotendeels gelijk aan het uiterlijk van de LG G2. De achterkant is opnieuw gewoon van kunststof, maar LG heeft deze een metalen look gegeven. Ze noemen dit een ‘metal skin’. Dit is in de praktijk echter niet te merken: de achterkant voelt gewoon als hard kunststof. Zo voelt het toestel in de hand gewoon aan als elke andere plastic smartphone, maar lijkt ‘ie van een afstand echt van metaal te zijn gemaakt. Een voordeel van plastic is dat het toestel met 149 gram relatief licht is voor zijn formaat (146,3 x 74,6 x 8,9 millimeter) en dat de achterkant en daarmee ook de accu verwijderbaar is. Ook is er door een verwijderbare achterkant ruimte voor een micro-sd-kaart, wat altijd een pluspunt is.

lgg3-3

Aan de achterzijde zijn opnieuw de volumeknoppen en powerknop te vinden. Ze zijn ietwat verplaatst zodat de knoppen beter te bereiken zijn voor je vingers. Ook zijn de volumeknoppen voorzien van een ietwat ruwer materiaal dat meer grip biedt. De powerknop is een beetje verdikt en sneller te bereiken. Voor degenen die knoppen aan de zijkant zijn gewend is het even wennen, maar na enkele uren gebruik voelen de knoppen aan de achterzijde heel natuurlijk aan – dat weten we van de LG G2.

lgg3-5

Omdat alle knoppen aan de achterkant te vinden zijn, zijn er geen knoppen aan de zijkant. Hierdoor kun je de G3 lekker stevig vastpakken en is de bezel – ook wel de schermrand genoemd zo dun mogelijk gemaakt. Het scherm lijkt door deze dunne bezels nĂłg groter. Alleen aan de onderkant zijn nog twee ingangen te vinden: één voor een micro-usb-kabel en één voor je koptelefoon. Het is daarbij fijn dat de koptelefooningang aan de onderzijde is geplaatst, want als je de telefoon uit je broekzak haalt terwijl ‘ie met je koptelefoon is verbonden, houd je ‘m in één keer goed vast.

lgg3-4

De achterkant van de G3 is licht gebogen, waardoor het toestel fijn in de hand ligt. De achterkant glimt echter wel flink, terwijl LG juist meldt dat de achterkant geheel mat is. Waar LG wél gelijk in heeft, is dat de achterkant niet snel vette vingerafdrukken vertoont. Dit komt door een speciale coating die LG aan de G3 heeft toegevoegd. In de week dat wij de G3 hebben getest lijkt die coating stand te houden, maar uit ervaring weten wij dat een dergelijke coating na enkele maanden grotendeels is verdwenen.

Scherm

Het 5,5 inch-scherm van de LG G3 is voorzien van een QHD-resolutie (2540 bij 1440 pixels, 538 ppi). Volgens LG kun je het verschil tussen 300 en 600 ppi wél zien. Maar een QHD-scherm verbruikt ook meer energie, omdat er meer pixels zijn die van energie worden voorzien. Daarom past LG enkele energiebesparende opties toe, die `Adaptive Optimalisation` worden genoemd. Zo verbruikt het scherm minder energie als je bijvoorbeeld naar een foto kijkt of een artikel in Pocket aan het lezen bent.

IMG_20140527_190832

Het 5,5 inch-scherm oogt enorm groot bij de LG G3. Logisch, de voorkant bestaat voor 76,4 procent uit scherm. Door de zeer dunne schermrand oogt het scherm tevens groter, waardoor je als het ware alleen maar een scherm in je hand houdt. Dit geeft een zeer tof effect. Het 5,5 inch-scherm is echter voor velen nog steeds te groot om met één hand te bedienen, maar het is absoluut niet té groot.

En dan de QHD-resolutie: die is gewoonweg fantastisch. Het scherm oogt iets scherper dan de full-hd-schermen van andere vlaggenschepen, maar vooral de kleurweergave en helderheid maken indruk. Dit geeft, in combinatie met de kleine schermranden, een overweldigend effect. De G3 heeft één van de beste schermen op de smartphonemarkt. Daarnaast zet de LG G3 het scherm écht centraal: als je de smartphone in je handen hebt, draait het om het scherm. Een hele fraaie eigenschap.

Hardware & accuduur

Naast het 5,5 inch-scherm met een QHD-resolutie is de G3 voorzien van een Snapdragon 801-processor met een 2,4 GHz-quadcore-processor en 2GB of 3GB RAM bij respectievelijk het 16GB- of 32GB-model. Wij hebben het 16GB-model getest en alles werkt enorm vloeiend, waarbij Android opnieuw bevestigt dat 2GB aan werkgeheugen nog steeds ruim voldoende is voor de meeste high-end smartphones.

lgg3-2

De flinke accu van 3000 mAh was tijdens de presentatie een twijfelgeval. De G3 is immers voorzien van een QHD-scherm en hoe meer pixels hoe meer energie een apparaat verbruikt. En in onze testen blijkt het QHD-scherm toch echt een grootverbruiker van energie te zijn. De accuduur valt namelijk redelijk tegen. Je kunt er normaliter het einde van de dag mee halen, maar het energieverbruik is enorm variabel. Zo wordt het toestel heel snel warm – ook bij de kleinste taken – waardoor de schermhelderheid geforceerd naar beneden wordt geschroefd. En omdat de G3 heel snel warm wordt, verbruikt het toestel in deze periodes ook vrij rap energie. En het is zonde dat LG met de G3 niet de zeer goede accuduur van de G2 kan evenaren.

Software

De interface van de LG G3 is flink op de schop genomen. Het drukke design is veranderd in een meer rustig `flat design`, waarbij iedere functie zijn eigen kleur heeft. Met lichte en strak ontworpen pictogrammen, een minimalistische weer-widget die je advies geeft of je bijvoorbeeld een paraplu moet meenemen en een opgeruimd uitziend notificatiescherm. Door vanuit dit scherm op de vernieuwde ronde pictogrammen te tikken, kun je bijvoorbeeld wifi, bluetooth of nfc inschakelen.

Ook draait het toestel vanuit de doos op Android 4.4 en is te zien dat LG eindelijk gebruikmaakt van drie touchscreenknoppen: de terug-, home- en multitask-toets. Zowel de touchscreenknoppen- als noficiatiebalk bieden de transparantie van Android 4.4, waardoor het scherm opnieuw nog groter oogt.

We zijn enorm te spreken over dit nieuwe ‘flat design’. De software voelt consistenter aan en je hebt niet meer het idee dat je met een telefoon voor kinderen aan het spelen bent. Daarnaast heeft LG eindelijk de ringtones van het verschrikkelijke jeugdkoor uit zijn software gehaald, waardoor je je niet meer elke keer schrikt als je een sms’je ontvangt. Hier en daar voelt de LG G3 nog wel `echt Zuid-Koreaans`, met veel kleurtjes en ietwat kinderlijke icoontjes. Maar LG gaat echt de goede kant op. Het nieuwe design is voor het eerst in de geschiedenis van LG volwassen, gemakkelijk te navigeren en fraai vormgegeven.

Zo is het multitaskvenster lekker overzichtelijk en kun je met één knop alle actieve apps in één keer afsluiten. Of je gebruikt Dual Window, waarbij je het scherm in tweeën opdeelt en twee apps tegelijkertijd kunt gebruiken. Handig voor de e-mail- en Google Docs-app, om zo informatie uit een e-mail in een document te plaatsen.

Ook zijn wij enorm te spreken over de ingebouwde instellingen voor led-notificaties. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de led voor Twitter, WhatsApp en Facebook respectievelijk lichtblauw, groen en donkerblauw kleurt. Zo weet je altijd wat voor notificatie je hebt ontvangen, zonder het scherm van de G3 te activeren. En als je toch het scherm van de G3 wilt activeren, kan dit via het uitstekende KnockOn – twee keer op het scherm tikken om te activeren – of KnockCode, waarmee je door een klopcode het toestel ontgrendelt.

Daarnaast komt LG met een paar handige features, waaronder Smart Keyboard, Smart Notice en Smart Security. Laatstgenoemde bestaat uit verschillende diensten, zoals de Knock Code waarmee je gemakkelijker je toestel kunt ontgrendelen tot de Kill Switch om je toestel op afstand te vergrendelen, te wissen of in zijn geheel onbruikbaar te maken.

Smart Notice is een persoonlijke assistent die suggesties en aanbevelingen doet op basis van het gedrag, zoals het vragen om iemand terug te bellen of te melden dat het vanavond gaat regenen en dat je de paraplu niet moet vergeten. Andere features zijn het melden van bestanden die je nooit gebruikt en de vraag of je ze wilt verwijderen, en het toevoegen van een nummer dat je vaak belt.

Smart Keyboard is een slim toetsenbord dat leert van de woorden die de gebruiker typt. Zo wordt de aanraakoppervlakte pet letter anders naarmate je meer typt. Dit zou je op den duur tot wel 75 procent sneller kunnen laten typen (zonder typo`s). Daarnaast is de hoogte van het toetsenbord aan te passen naar de wensen van de gebruiker.

Camera

De LG G3 beschikt over een 13 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie. Daarnaast introduceert de smartphone Laser Auto Focus, waardoor de camera – zelfs bij extreem weinig licht – snel scherpstelt door de afstand te meten tussen het onderwerp en de camera met behulp van een laserstraal. Deze technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt door de politie tijdens snelheidsmetingen. In de praktijk neemt de LG G3 enorm snel foto`s en kun je zeer rap scherpstellen op verschillende objecten. Daarmee is de Laser Auto Focus echt een uitstekende toevoeging aan een toch al zeer goed presterende 13 megapixel-camera, die foto’s schiet met natuurgetrouwe kleuren en veel detail.

De selfiecamera aan de voorzijde werkt echt uitstekend. De camera bevat 2,1 megapixels en heeft een grotere beeldsensor en diafragma, net als de HTC One M8. Dat betekent lichtere selfies met een meer breedbeeld-formaat. Ook is er een handige getimede selfiemodus aanwezig. Zet de G3 neer en maak een vuist zodra iedereen er klaar voor staat, de G3 herkent dit gebaar en begint automatisch met aftellen. De armlengte is dus niet meer belangrijk, maar deze functie komt ook van pas als je met de hand een selfie wilt nemen. Je hoeft niet meer te kijken waar de shutter-knop is om een selfie te maken.

Een andere interessante feature van de camera van de LG G3 is de audio-opname. Deze past zich aan de omgeving aan, waardoor geluid bij een concert bijvoorbeeld helderder klinkt. In onze testen blijkt dit inderdaad het geval, waardoor video’s opgenomen tijdens een stapavond of concert een stuk beter klinken. Daarnaast kun je in 4K-resolutie filmen, hoewel de camera-app standaard op een full-hd-resolutie is ingesteld.

Conclusie

De LG G3 gaat niet in zijn eentje het gevecht aan met Samsung, Sony, HTC en Huawei. Nee, het toestel wordt gelanceerd met een reeks accessoires. Denk aan de handige Quick Circle Case die door het cirkel aan de voorzijde informatie toont, zoals notificaties en de tijd. Verder komt er nog een Qi-oplader, bluetooth headset en een nieuwe G Pad en natuurlijk de G Watch uit. Allen zijn geoptimaliseerd op samen te werken met de LG G3. Maar de LG G3 kan het waarschijnlijk wel in zijn eentje aan. Het scherm is indrukwekkend, het design fraai en de mogelijkheid om het toestel Qi op te laden is een fijn pluspunt. Ook is de Android-software voor het eerst Ă©cht aantrekkelijk, en de Android-skin van LG was altijd het grootste minpunt van vorige LG-smartphones en -tablets. De belangrijkste zet van LG is echter de prijs van de G3. Het high-end toestel wordt namelijk in de markt gezet voor een adviesprijs van 549 euro voor het 16GB-model of 599 euro voor het 32GB-model. En daarmee is het 16GB-model een stuk goedkoper dan de meeste concurrenten als Sony, HTC en Samsung. Het is nu aan LG om de bekendheid van het merk een flinke boost te geven, want de meesten zijn toch geneigd om voor een ‘bekender merk’ als Samsung of Sony te kiezen. LG laat met de G3 echter zien dat ze nergens heen gaan en de grootste kanshebber zijn om marktaandeel van Samsung af te snoepen.

LG G3 videoreview

LG G3 aanbiedingen

LG G3

LG G3 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG G3 prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G3
LG G3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu