De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

LG G4c Review: aantrekkelijk en betaalbaar alternatief voor de G4

Gijs Ettes
21 juli 2015, 15:30
6 min leestijd
LG G4c Review: aantrekkelijk en betaalbaar alternatief voor de G4

Reviewscore

7,5

De LG G4c, de goedkopere en minder krachtige versie van de LG G4, werd met veel minder bombarie aangekondigd dan zijn grote broer. Maar hoe terecht is dat? Je lees het in onze LG G4c review.

Lees verder na de advertentie.

Design: stevig en licht gebold

De LG G4c is meest recente midrange toestel van de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant en valt qua specs en prijs (229  euro) tussen budgetmodellen als de LG Leon en Spirit en vlaggenschepen als de LG G3 en LG G4 in. Wat ontwerp betreft heeft de smartphone nog het meest weg van laatstgenoemde, met een behuizing die grotendeels bestaat uit plastic en voorzien is van de bekende knoppen aan de achterkant. De G4c heeft echter geen licht gebogen scherm, maar alleen de achterkant is iets gebold. Het achterklepje heeft ook een metallic patroon dat het toestel een bijzondere look geeft.

lg g4c

Ondanks het vele gebruik van plastic voelt de LG G4c niet goedkoop aan. De behuizing is stevig en kraakt niet, en dankzij het gewicht van 136 gram ligt het toestel lekker in de hand. Bovendien zijn de randen rondom het scherm relatief dun, waardoor de G4c ook goed met één hand is te bedienen. Een ander voordeel van de smartphone is dat deze gebruikmaakt van een in-cell touchscreen waarbij de touchsensoren zijn geïntegreerd in het scherm. Hierdoor ligt het display minder diep, wat de beeldkwaliteit ten goede komt.

Scherm: groot en helder

Het display van de LG G4c meet 5 inch en heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Het toestel is dus niet voorzien van een full-hd-scherm, maar ook met een pixeldichtheid van 294 ppi ziet alles er nog lekker scherp uit. Bovendien hoeven er minder pixels aangestuurd te worden, wat weer een positieve uitwerking op de accuduur heeft.

lg g4c review

Met de helderheid van het scherm zit het ook snor. Dit haalt het niet bij een super-amoled-scherm, maar in de buitenlucht is het beeld nog prima afleesbaar. Zet je de helderheid op automatisch, dan wordt deze op de juiste momenten aangepast, zodat je niet zelf steeds de instellingen hoeft te tweaken. De kleurweergave en kijkhoeken zijn ook uitstekend. Alleen op het gebied van contrast laat het display het liggen, waarbij de kleur zwart wat naar grijs neigt. Duurdere super-amoled-schermen presteren op dit vlak beduidend beter.

Hardware:

De G4c is ruim 300 euro goedkoper dan de G4, en het is dan ook niet zo gek dat de smartphone over mindere hardware beschikt. Zo wordt de smartphone aangedreven door een Snapdragon 410-chip die weliswaar 64-bit is, maar slechts over een 1,4GHz quadcore-processor beschikt. Ook is er 1GB aan werkgeheugen aan boord, wat in principe genoeg is om de meeste apps en taken probleemloos uit te voeren.

Wel valt op dat veelgebruikte apps als de camera, browser en telefoon er een fractie langer over doen om te laden. Ook kan het toestel haperen als je veel apps tegelijkertijd draait, maar dramatisch wordt het gelukkig nooit. Spelletjes spelen  met de smartphone gaat redelijk, al treden er bij het spelen van relatief zware 3D-games  als Tomb Raider Relic Run regelmatig vertragingen op.

lg g4c review

Voor de opslag van apps en media is 8GB beschikbaar, dat desgewenst kan worden uitgebreid tot 128GB met een geheugenkaartje. Dat is wel zo prettig, want van het beschikbare geheugen wordt standaard ruim driekwart ingenomen door systeem-apps. Je kunt diverse meegeleverde applicaties  wissen of uitschakelen, maar dan is nog steeds een groot deel van de opslag niet beschikbaar. Dat is vooral lastig als je dagelijks veel verschillende apps gebruikt: sommigen zijn immers niet naar een geheugenkaart te verplaatsen.

Een groot gedeelte van de opslag wordt ingenomen door systeemsoftware

Wat verbindingen betreft is de G4c goed voorzien. Naast wifi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.1 en nfc ondersteunt het toestel namelijk ook 4G. Je kunt dus probleemloos gebruikmaken van het snelste mobiele internet, mits je een abonnement met 4G hebt. De G4c beschikt daarnaast over  een 1 watt speaker die volgens LG voor een betere luisterervaring zonder oordopjes moet zorgen. De speaker heeft een redelijk volume, maar klinkt bij het afspelen van muziek net wat te blikkerig naar onze smaak.

Software: opgeruimd en functioneel

Als gezegd wordt een groot gedeelte van de opslag ingenomen door systeemsoftware. De G4c wordt dan ook geleverd met een flink geskinde versie van Android 5.0.2 (Lollipop), die sterk afwijkt van de stockversie. Ondanks de vele kleurtjes ziet de skin van LG er relatief opgeruimd uit, met mooie Material Design-icoontjes, rustige widgets en overzichtelijke menu’s. De interface werkt lekker vloeiend en de instellingen en functies zijn op een logische manier ingedeeld.

Veel functies die we kennen van de LG G4 maken ook op dit toestel hun opwachting. Zo kun je met Knock On gemakkelijk de G4c ontwaken en met Knock Code een beveiliging van klopjes instellen. Vanaf het vergrendelscherm bekijk je met een veegbeweging van boven naar onder recente meldingen en selfies maak je gemakkelijk door je hand omhoog te houden en je vuist te ballen. Verder zijn alle Google-apps aanwezig, alsmede een bestandsbeheerder, calculator, notitie- en taken-app en een voicerecorder. De hoeveelheid bloatware valt mee en de apps die je niet meer wenst, kun je wissen.

De meeste functies  die LG aan Android toevoegt zijn functioneel

Camera: teleurstellend

Over de 8 megapixel-camera van de LG G4c zijn we minder te spreken. Deze presteert – niet geheel verrassend – stukken minder dan de camera van de G4, maar in dezelfde prijsklasse als de G4c vinden we diverse toestellen (zoals de Xperia M4 Aqua) die beduidend mooiere foto’s maken. Kiekjes die je met de smartphone schiet, zien er op het eerste gezicht  oké uit, maar als je even inzoomt zijn details en levendige kleuren ver te zoeken. De camera stelt redelijk snel scherp, maar objecten die snel bewegen worden vaag vastgelegd.

Ook de video’s die je met de camera schiet zijn niet bepaald indrukwekkend. Ze hebben weliswaar een hd-resolutie en een framerate van 30 fp/s, maar details missen. Bovendien heeft de camera geen (optische) beeldstabilisatie, waardoor bewegende beelden schokkerig ogen. Enig lichtpuntje is de 5 megapixel-frontcamera, waarmee je relatief scherpe selfies kunt schieten en videogesprekken in hd kunt voeren.

Accuduur: bovengemiddeld goed

De LG G4c is voorzien van een behoorlijke 2540 mAh-accu, die verwisselbaar is en zelfs bij zwaar gebruik makkelijk het einde van de dag haalt. Doe je het wat rustiger aan en stream je niet de hele tijd muziek en video’s, dan is accuduur van anderhalf tot twee dagen prima  haalbaar. De accu is dan ook een grote troef van de G4c en we zijn blij dat LG er niet voor heeft gekozen om het toestel van een 1080p-scherm te voorzien.

Tot slot is in de instellingen een spaarstand te vinden, die desgewenst bij een bepaald accupercentage ingeschakeld kan worden. De spaarstand beperkt achtergrondprocessen en notificaties, zodat je met een minimaal accupercentage toch nog een aantal uur vooruit kunt.

Conclusie LG G4c review

De LG G4c is een aanrader voor wie een groot gedeelte van de functies van de G4 wenst, maar niet de hoofdprijs wilt betalen. Het toestel is mooi vormgegeven en  beschikt over  een goed scherm, een opgeruimde interface en een prima accuduur. Bij zwaar gebruik heeft de G4c helaas wel de neiging om te haperen, en de camera is niets om over naar huis te schrijven. Ook een extra geheugenkaart is eigenlijk een must, aangezien de beschikbare opslagruimte beperkt is. Maar zelfs met die minpunten is de G4c een van de betere smartphones in zijn prijsklasse.

De beste LG G4c aanbiedingen

Overweeg je om de LG G4c te kopen, dan vind je hieronder de beste aanbiedingen voor de LG G4c met abonnement. De prijzen worden dagelijks geactualiseerd, zodat je nooit te veel betaalt.

LG G4c

LG G4c prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG G4c prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G4c
LG G4c

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu