De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

LG G6 review: een indrukwekkende comeback

Thomas Haenen
7 april 2017, 21:03
7 min leestijd
LG G6 review: een indrukwekkende comeback

Reviewscore

8

Na een experimenteel 2016 gaat LG met zijn nieuwe vlaggenschip terug naar de basis. Maar is het voorkantvullende scherm van de LG G6 genoeg om het gebrek aan innovatie te compenseren?

Lees verder na de advertentie.

Check onze LG G6 review

Vorig jaar gooide LG alle remmen los en experimenteerde het met tal van nieuwe features. Met de LG G5 zette de fabrikant één van de eerste modulaire toestellen voor de mainstream neer, terwijl de LG V20 voorzien was van een opvallend tweede scherm. Beide toestellen werden echter gematigd positief ontvangen door pers en het grote publiek. Het tweede scherm en de modules van de G5 boden geen relevante verbeteringen, zo was het veelgehoorde oordeel. De verkopen vielen dan ook flink tegen.

Dit jaar pakt LG het conventioneler aan. De LG G6, sinds deze maand in Nederland verkrijgbaar, doet het zonder spektakel. Voorzien van moderne, krachtige hardware, een strak design, maar geen onnodige fratsen. Dat klinkt saai, maar in de praktijk maakt het van de G6 wel één van de beste smartphones van dit voorjaar. Waarom dat zo goed uitpakt bespreken we in deze uitgebreide LG G6 review.

LG G6 review

Stijlvol scherm steelt de show

We zeggen wel dat de LG G6 het zonder fratsen doet, maar eigenlijk is er één opvallende feature waarmee het bedrijf de show hoopt te stelen. Dat is het voorkantvullende 5,7 inch-scherm. Bijna 80 procent van de voorkant bestaat uit scherm; slechts aan de boven- en onderkant zitten smalle randen. Daardoor is de G6 in de praktijk zelfs een tikkeltje kleiner dan de 5,3 inch LG G5 van vorig jaar.

Het scherm heeft een beeldverhouding van 18 bij 9, wat net iets breder is dan de meeste smartphones. Als je apps in splitscreen opent hebben ze daardoor net iets meer ruimte aan de zijkant, wat het gebruik aangenamer maakt. LG heeft tal van aanpassingen gedaan in de software om het bredere scherm optimaal te gebruiken, waarover later meer. Helaas hebben andere ontwikkelaars dat niet gedaan. Daarom ziet de indeling in sommige apps er wel eens raar uit, en heb je bijvoorbeeld in video-apps last van relatief grote zwarte balken aan de zijkant van het scherm.

Toegegeven, LG is niet de enige fabrikant die dit voorjaar met een voorkantvullend scherm komt. Samsung gaat met de Galaxy S8 zelfs nog een stapje verder en laat het scherm doorlopen in de randen. In alle eerlijkheid vinden we de S8 nét een tikkeltje mooier, maar toch lopen beide bedrijven ver voor op de concurrentie. Leg de LG G6 naast een iPhone of Huawei P10, en de andere toestellen ogen flink verouderd.

Stevig dikkerdje

De LG G6 heeft een metalen behuizing die fraai is afgewerkt. Het toestel voelt daardoor ontzettend premium aan. Achterop vinden we, naast een dubbele camera, ook de powerknop voorzien van vingerafdrukscanner. Die werkt vlot en vrijwel foutloos. Aan de zijkant zitten enkel twee volumeknoppen.

De G6 voelt een beetje aan de dikke kant, maar LG lijkt de extra ruimte te benutten om er een relatief grote accu in te stoppen. Daar kunnen we prima mee leven. Stevig is de smartphone zeker. LG gaat verder dan de stof- en waterdichtheid die we van fabrikanten gewend zijn en voegt ook schokbestendigheid toe. We hebben het niet getest, maar de G6 moet een val van anderhalve meter probleemloos overleven.

Software: geen fratsen, dat scheelt

LG houdt zijn interface redelijk dicht bij stock-Android, al zijn er in verschillende apps aanpassingen gemaakt om het bredere scherm te benutten. Zo wordt een overzicht van je laatste foto’s bovenin de camera-app getoond, terwijl in de splitscreenmodus je apps in twee exact gelijke vierkanten verdeeld kunnen worden. Ook is er een speciale Square Camera-optie, geoptimaliseerd om vierkante foto’s voor bijvoorbeeld Instagram te maken.

LG levert bovendien vrijwel geen overbodige extra diensten of apps mee. Evernote is eigenlijk de enige app van een externe ontwikkelaar die standaard op de G6 te vinden is. Als je toestel op Engels staat, vindt je de Google Assistant, een eigen slimme assistent van LG ontbreekt gelukkig. Wel is links van het homescreen een ‘Smart Bulletin’ te vinden, waar in feite verschillende widgets van LG-apps getoond worden. Daar vind je in één oogopslag je afspraken, informatie over je activiteit en een muziekspeler. In een jaar waarin de ene na de fabrikant uitpakt met opvallende softwareverbeteringen, blijft LG bij de basis.

Niet de nieuwste chipset

Hoewel hardwaremakers ieder jaar krachtigere chipsets produceren, zijn de verbeteringen in het dagelijks gebruik eigenlijk nauwelijks merkbaar. Gebruik je vooral WhatsApp, Google Maps, Chrome of iets intensievere apps als Pokémon GO dan heb je ook met een vlaggenschip van vorig jaar meer dan genoeg kracht in huis.

Waarom we dat benoemen? Omdat de LG G6 voorzien is van een Snapdragon 821-chipset. Daarvoor kreeg de fabrikant nog aardig wat kritiek over zich heen bij de aankondiging. Binnen enkele weken verschijnen namelijk al de eerste smartphones met de krachtige Snapdragon 835. Daardoor is de G6 op papier al bij zijn release ‘verouderd’.

Dat klinkt pijnlijk, maar zoals gezegd valt het in de praktijk allemaal reuze mee. Apps starten zeer snel op, terwijl het stroomverbruik binnen de perken blijft. Over de prestaties hebben we oprecht niets te klagen. Hoewel de Snapdragon 835 ongetwijfeld vele verbeteringen biedt, ervaren wij het in ieder geval niet als een pijnlijk gebrek.

Een ander pijnpuntje is dat de G6 ‘slechts’ 32GB aan opslagruimte aan boord heeft, waarvan zo’n 23GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is meer dan genoeg voor vrijwel al je apps en flink wat foto’s en muziek. Samsung, Huawei en andere concurrenten lanceren dit voorjaar echter al smartphones die standaard van 64GB zijn voorzien. Daar steekt LG toch wat karig bij af.

Camera kan niet aan de top tippen

De 13 megapixel-camera achterop schiet heldere, relatief kleurrijke foto’s vol detail. Wel heeft de G6 de neiging om foto’s soms iets té scherp te maken: elke zwarte lijn wordt op het toestel nog net een stukje intenser. Ook heeft de camera moeite met situaties met veel of juist weinig licht, dan treedt er al gauw ruis op. Het is een goede, maar geen geweldige camera. LG haalt het helaas niet bij de concurrentie.

De fabrikant heeft wel één troefkaart: achterop vind je niet één, maar twee sensoren. De ene voor gewone foto’s, de andere voorzien van een 125 graden-groothoeklens. Laatstgenoemde schiet veel bredere foto’s waardoor je bijvoorbeeld een flink landschap in één keer kan vastleggen. Het nadeel van een groothoeklens is dat alle afmetingen net niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid. Dat maakt hem minder geschikt voor groepsfoto’s of (intiemere) portretten.

Accutip: zet het always on-display uit

De LG G5 was vorig jaar één van de laatste vlaggenschepen voorzien van een verwijderbare batterij. Helaas is die gesneuveld nu het modulaire design is geschrapt. Halverwege de dag een nieuwe accu in je toestel stoppen zit er dus ook bij LG niet meer in. Gelukkig heeft de accu een relatief ruime capaciteit van 3300 mAh, ruwweg tien procent meer dan andere topmodellen die dit voorjaar verschijnen.

Over het algemeen is dat meer dan genoeg om het een volle dag zonder opladen vol te houden. Zelfs als je gedurende de dag een uurtje Netflix kijkt en regelmatig social media checkt, is er nog zo’n 30 tot 40 procent over in de avond. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het always on-display dan uit staat. Je kunt ervoor kiezen om het scherm continu aan te laten staan, zodat de tijd en notificaties in zwart wit te zien zijn. Helaas is die functie niet erg energiezuinig. Bij ons leek deze soms wel 5 procent stroom per uur extra te verbruiken. Na een nachtje slapen loopt de accu opeens zo’n 40 procent terug.

LG G6 review

Conclusie LG G6 review

Na de pijnlijke misser van vorig jaar neemt LG uitstekend revanche met de G6. Het voorkantvullende scherm, de grote accu, en solide hardware zijn meer dan genoeg om van de G6 de beste LG-smartphone in jaren te maken. Waar andere fabrikanten tijd dit jaar verdoen met zogenaamde slimme assistenten en andere rare fratsen, focust LG op de features die er echt toe doen: het scherm, de camera en het design. Daardoor steekt de LG G6 op veel gebieden met kop en schouders boven de concurrentie uit, ondanks dat de camera en chipset het niet halen bij een toestel als de Galaxy S8.

LG G6 kopen?

Huawei Ascend G6

Huawei Ascend G6 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei Ascend G6 prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G6
LG G6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu