De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

LG G7 ThinQ review: kunstmatige intelligentie als kunstgreep

Thomas Haenen
14 juni 2018, 19:26
8 min leestijd
LG G7 ThinQ review: kunstmatige intelligentie als kunstgreep

Reviewscore

7

De LG G7 ThinQ is een high-end smartphone met een randloos scherm, dubbele camera en krachtige hardware. Dat klinkt bekend, en daarom hoopt het bedrijf zich te onderscheiden met kunstmatige intelligentie. Gimmick of geslaagde toevoeging?

Lees verder na de advertentie.

Lees onze LG G7 ThinQ review

Op een bomvolle smartphonemarkt is het soms lastig op te vallen, en daarom zetten fabrikanten in op onderscheidende features. Bij LG kiezen ze voor kunstmatige intelligentie. Dat wordt al gelijk duidelijk bij de naam van het nieuwe vlaggenschip, waar opeens het woord ‘ThinQ’ (spreek uit als: tinKJOE) in prijkt.

De LG G7 ThinQ lijkt misschien op een traditioneel vlaggenschip met veel paardenkracht. Aan de binnenkant wordt echter op slimme chips geleund om de camera en andere aspecten van het toestel beter te maken. Of dat goed uitpakt, lees je in deze LG G7 ThinQ review.

LG G7 ThinQ review

Design: notch met extra knop

Na Essential, Apple, Huawei en anderen is ook LG overstag. De LG G7 ThinQ heeft een voorkantvullend scherm, met bovenaan een kleine inkeping. Maar noem het alsjeblieft geen notch: in alle menu’s heet het een ‘New Second Screen’. Via de instellingen kun je aangeven of het beeld links en rechts naast de camera zwart moet blijven, zodat het op een traditioneel scherm lijkt, of dat je de inkeping liever houdt. Kies je voor dat laatste, dan staan links je notificaties en rechts de tijd.

Op de notch na zijn er geen grote aanpassingen gemaakt aan het design. De camera’s achterop zitten niet meer naast, maar onder elkaar. De vingerafdrukscanner zit daar weer onder en is makkelijk op de tast te vinden. Bovendien werkt ‘ie snel: het toestel is vlot ontgrendeld. De achterkant is gemaakt van glas, waarop vettige vingers helaas direct zichtbaar zijn. Wel fijn: LG is één van de fabrikanten die nog steeds een koptelefoonaansluiting toevoegt.

LG G7 ThinQ review

Op de zijkant van het toestel, onder de twee volumeknoppen, vind je een speciale Google Assistant-knop. In theorie open je met die knop direct de spraakgestuurde assistent van Google. Helaas is die op moment van schrijven nog niet in het Nederlands beschikbaar. Voor nu is het dus simpelweg een snelkoppeling naar de Google-app. De functionaliteit aanpassen kan niet: via de instellingen is enkel de knop uit te schakelen. Veel voegt de knop dus niet toe, want de Google-app kun je ook openen door de homeknop ingedrukt te houden.

De G7 ThinQ heeft een 6,1 inch-lcd-scherm met een resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Lekker scherp dus. Het scherm heeft een uitstekend contrast en kan van zichzelf al behoorlijk helder, maar er is nog een speciale optie om de helderheid verder te boosten. Druk je op het zonnnetje bij de snelle instellingen, dan wordt ‘verhoogde helderheid’ geactiveerd. Dat houdt de G7 maximaal drie minuten vol (anders wordt de accu te zwaar belast), maar het is wel ontzettend helder. Zelfs in de volle zomerzon is het scherm dan goed afleesbaar.

Software: updates mogelijk niet toptoestelwaardig

LG maakt aanpassingen aan Android, maar die zijn vaak terug te draaien. Zo vind je standaard het ‘Smart Bulletin’, met tips en LG-diensten, links van het homescreen. Ook wordt de app-drawer niet weergegeven. Via de instellingen kun je dat bulletin echter uitschakelen en de app-drawer weer terugbrengen. Op wat andere kleurtjes en icoontjes in menu’s na heeft de software best veel weg van stock-Android. De instellingen-app is wel wat onoverzichtelijk.

Over bloatware valt ook niet te klagen, want LG levert maar een handjevol eigen apps mee. Die zijn vrij nuttig, van een to-do-app tot een LG Health-app met stappenteller. De meest nutteloze is SmartWorld, LG’s eigen app-winkel waarvan geen Nederlandstalige versie is. Op wat thema’s na is er weinig van waarde te vinden in SmartWorld.

Wel wil ik je waarschuwen voor het updatebeleid van LG. Terwijl concurrenten als Sony, Nokia en Samsung maandelijks beveiligingsupdates uitrollen voor hun belangrijkste smartphones, werd de LG G6 in het afgelopen jaar hooguit eens per kwartaal bijgewerkt. Ook is er pas net een Android Oreo-update voor de G6 beschikbaar, ruim nadat veel concurrenten ermee kwamen. Hoewel Google later deze zomer al de definitieve versie van Android 9.0 vrijgeeft, is de kans groot dat je daar met de LG G7 pas halverwege 2019 mee aan de slag kan.

Camera: kunstmatige intelligentie blijkt niet slim

Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt in de camera-app. Daar vind je de optie voor de AI Cam, waarbij LG objectherkenning gebruikt om automatisch de instellingen aan te passen. Activeer je de modus, dan flitsen er allemaal namen van objecten voorbij van dingen die de G7 meent te herkennen, van ‘poedel’ tot ‘bloemkool’ en ‘binnenloopzwembad’. Die flitsende termen zijn vooral een gimmick. In de praktijk komen ze zelden tot nooit overeen met wat er daadwerkelijk in beeld is.

LG G7 ThinQ review

In de praktijk maakt LG onderscheid tussen twaalf soorten scenes, waar de camera zich aan aanpast. Daarbij moet je denken aan een zonsopkomst of -ondergang, waarbij de rode zonnegloed goed in beeld komt. Ook portretfoto’s, dierenfoto’s of wijde landschappen leiden tot automatische aanpassingen. Echt nieuw is de functie overigens niet: Huawei-smartphones beschikken bijvoorbeeld al over dit soort objectherkenning. Omdat de objectherkenning van LG echter matig werkt, komt het regelmatig voor dat de automatische instellingen niet passen bij de foto die je maakt.

Achterop zit een dubbele camera, waarbij een primaire 16 megapixel-camera wordt aangevuld met een groothoeklens van 16 megapixel. In de camera-app kun je switchen tussen de twee lenzen. Kies je voor de groothoeklens, dan kun je bijvoorbeeld een bredere landschapsfoto of een groepsfoto met de hele familie maken. De foto’s met een groothoeklens hebben een wat vertekend perspectief, maar verder is de beeldkwaliteit redelijk gelijk aan de primaire camera.

Helaas is die primaire camera niet altijd even consistent. In situaties met voldoende licht zijn foto’s scherp en detailrijk, al zijn ze al gauw wat doffer dan de werkelijkheid. Bij minder licht – waaronder bij zowat alle foto’s die je binnen schiet – is snel ruis zichtbaar. Witte muren hebben een wazige, ruige ondertoon, terwijl de kleuren bij kleinere objecten ook een beetje samensmelten. De foto’s die je met weinig licht maakt, zijn simpelweg ondermaats voor een smartphone in deze prijsklasse.

Hardware: vlot zoals verwacht

Zoals een vlaggenschip betaamt heeft de G7 ThinQ een Snapdragon 845-processor, de krachtigste en nieuwste chip van Qualcomm. Deze wordt bijgestaan door 4GB werkgeheugen. Het zorgt er in de praktijk voor dat het toestel altijd vlot werkt, met apps die snel openen en vloeiend draaien. Multitasken gaat ook vlot: je vliegt van Netflix naar Google Maps naar een WhatsApp-gesprek.

LG G7 ThinQ review

In Nederland verkoopt LG enkel een variant met 64GB opslagruimte, waarvan iets meer dan 50GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is meer dan genoeg om heel wat apps, foto’s en muziek op te slaan. Mocht het toch onvoldoende zijn, dan is er ook plek voor een micro-sd-geheugenkaartje van maximaal 400GB.

Accu is aan de krappe kant

Je zou verwachten dat er bij een grote smartphone als de G7 ook ruimte is voor een grote accu, maar dat valt helaas tegen. De accucapaciteit bedraagt namelijk slechts 3000 mAh. Concurrenten als Samsung en Huawei weten in een soortgelijk formaat accu’s van 3500 of 4000 mAh te proppen.

LG G7 ThinQ review

De LG G7 ThinQ haalde meestal dan ook maar nét het einde van de dag. Op een drukke dag, met veel video en regelmatig schakelen tussen apps, is het verstandig de oplader bij je te hebben. Gelukkig wordt het toestel geleverd met een Fast Charge-oplader, waarmee de accu na dertig minuten opladen voor zo’n veertig procent vol zit.

Prijs

LG heeft de G7 ThinQ een behoorlijk stevige adviesprijs van 849 euro gegeven. De fabrikant lijkt zelf ook in te zien dat de adviesprijs te hoog ligt. Kort na de release is de G7 ThinQ al voor enkele tientjes minder te vinden bij verschillende webwinkels. Koop je het toestel met een abonnement, dan blijken providers stiekem ook flinke kortingen te geven op het toestel. Dat is maar goed ook, gezien de stevige concurrentie dit jaar.

De adviesprijs is namelijk vergelijkbaar met toptoestellen als de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro, maar die zijn inmiddels aardig in prijs gezakt. En hoewel ze qua rauwe kracht vergelijkbaar zijn, weten ze LG wel overtreffen op bijvoorbeeld camera- en schermkwaliteit. Ook de OnePlus 6 is een geduchte concurrent. Die mist de hoge schermresolutie en heeft een mindere camera, maar de adviesprijs ligt wel een volle 300 euro lager. Dat terwijl beide smartphones verder weinig van elkaar afwijken.

Conclusie LG G7 ThinQ review

LG doet met de G7 ThinQ vrijwel alles wat je van een vlaggenschip zou verwachten. Krachtige hardware? Check. Voorkantvullend, randloos beeldscherm? Check. Snelle software zonder bloatware? Check. Daardoor weet het bedrijf een sterke basis neer te leggen.

Helaas biedt de (stevige) concurrentie dat ook allemaal, en vaak nog voor een lagere adviesprijs. Tel daarbij op dat de G7 ThinQ camera goed, maar niet geweldig is, en de kunstmatige intelligentie te ‘dom’ is om onderscheidend te zijn. Wat overblijft is een goede smartphone in een wereld van héle goede smartphones. Daar ga je het helaas niet mee redden.

LG G7 ThinQ kopen

Ben je desondanks van plan de LG G7 ThinQ te kopen, dan vind je in onze prijsvergelijker de beste deals. Bekijk de aanbiedingen voor een LG G7 ThinQ met abonnement, of koop de LG G7 los.

LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ prijzen vergelijken

Bekijk product

Los refurbished

€ 136,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G7 ThinQ
LG G7 ThinQ

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu