Vorig jaar lanceerde LG tijdens het MWC haar nieuwe L-serie met midrange toestellen. Ook dit jaar heeft de fabrikant zijn middensegment vernieuwd, al is de naamgeving iets veranderd. In deze preview staan we stil bij wat de LG Magna, Spirit, Leon en Joy te bieden hebben.
Lees verder na de advertentie.
LG Magna preview
De LG Magna is de krachtigste van de vier midrange smartphones die het bedrijf op het MWC toont. Het toestel wordt aangedreven door een 1,2 of 1,3GHz quadcore-processor (afhankelijk van of je voor het 3G- of 4G-model gaat) en beschikt over een 5 inch-scherm. Dat oogt dankzij het in-cell touchscreen behoorlijk helder en kleurrijk. De touchsensoren zijn namelijk geĂŻntegreerd in het scherm, waardoor het scherm minder diep ligt en de beeldkwaliteit beter is. De schermresolutie is helaas niet full-hd, maar met een pixeldichtheid van 294 ppi oogt het scherp genoeg.
Het meest bijzondere aan de Magna is het design. De smartphone heeft dankzij de dunne bezels wat weg van de LG G3 en ook hier zijn de volumeknoppen en powerknop aan de achterzijde te vinden. Het scherm beslaat ruim 70 procent van de voorkant en met afmetingen van 140 bij 70 bij 10 millimeter is de Magna goed met één hand te bedienen.
Fraai vinden we de voorzijde van het scherm, dat licht gebogen is, en afwerking van de achterkant. Deze is weliswaar gemaakt van plastic, maar heeft wat weg van geborsteld aluminium. De gebogen voorkant heeft geen bepaalde functie, maar geeft de Magna wel een onderscheidende look.
Standaard draait het toestel – net als de Spirit en Leon overigens – op Android 5.0 Lollipop. LG heeft een kleurrijke skin over het besturingssysteem gelegd en ook kun je weer met een partoon tikjes het scherm ontgrendelen. Onze eerste indruk van de skin is dat deze niet te zwaar aanvoelt en nauwelijks bloatware met zich meebrengt. Wel zijn alle handige functies van Lollipop aanwezig, waaronder verbeterde notificaties en animaties, nieuwe snelle instellingen en een prioriteitsmodus die overbodige meldingen filtert.
Met de prestaties lijkt het snor te zitten; de quadcore-processor zorgt er samen met de 1GB aan werkgeheugen voor dat de interface nergens hapert. Voor het maken van foto’s kun je de 8 megapixel-camera aan de achterzijde (met flitser) of de 5 megapixel-selfiecamera gebruiken. De camera’s hebben we echter nog niet kunnen testen, dus daar zullen we in onze uiteindelijke review op terugkomen. De opslag bedraagt 8GB en is uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Tot slot moet de 2540 mAh-accu ervoor zorgen dat je met gemak de dag doorkomt, zonder tussentijds op te laden.
LG Spirit preview
Net als de Magna is de LG Spirit er in twee varianten met 3G- of 4G-ondersteuning en een 1,2GHz of 1,3GHz quadcore-processor. Zowel het design als de specs van de Spirit zijn gelijk aan die van de Magna. Ook deze smartphone heeft dus een licht gebogen scherm, al is dit met 4,7 inch wel iets kleiner. Sowieso is het formaat iets gekrompen (133 bij 66 bij 10 millimeter), waardoor de Spirit ook met kleinere handen is te bedienen. Leg je beide toestellen naast elkaar dan zijn de verschillen nauwelijks waarneembaar, al wordt de Spirit wel met een lager prijskaartje in de markt gezet.
Het display meet als gezegd 4,7 inch, maar heeft dezelfd 720p-resolutie als de Magna. Het is lekker scherp en dankzij het in-cell touchscreen van een goede kwaliteit. Houd je het display schuin, dan blijft het goed afleesbaar en kleurrijk.
Dat laatste is mede te danken aan de vrolijke skin die LG over Android 5.0 plaatst. Deze is echter minder druk dan voorheen en brengt voornamelijk handige toepassingen met zich mee. Het enige grote verschil tussen de Magna en Spirit is dat laatstgenoemde een kleinere 2100 mAh-accu heeft. In de uiteindelijke review zullen we uitgebreid testen wat dit voor gevolgen heeft voor de accuduur van de smartphone.
LG Leon en LG Joy preview
Waar de Magna en Spirit gericht zijn op het middensegment, zijn de Leon en Joy toch vooral bedoeld voor beginnende smartphonegebruikers die niet zo veeleisend zijn. Ze zijn allebei een slag kleiner en voorzien van mindere specs. Ook is de lichte kromming in het scherm hier niet aanwezig. Wel draait de LG Leon op Android Lollipop en wordt ook de Joy op termijn geĂĽpdatet naar de meest recente Android-versie. De smartphones worden beschikbaar in 3G- en 4G-varianten en in de kleuren goud, metallic en wit.
De Leon is qua specs en mogelijkheden vergelijkbaar met de Magna en Spirit, al heeft het 4,5 inch-scherm een lagere resolutie van 854 bij 480 pixels. Het beeld is daardoor niet heel scherp, wat vooral merkbaar is tijdens het bekijken van foto’s of uitgezoomde websites; alles oogt wat korreliger.
De Joy heeft een nog kleiner 4 inch-scherm met een vergelijkbare resolutie van 800 bij 480 pixels. De beeldkwaliteit is echter een stuk minder dan die van de Leon en spiegelt enorm. Bovendien zijn de kijkhoeken vrij bedroevend, waardoor het van een afstandje vrijwel onmogelijk is om tekst op het scherm af te lezen.
De specs zijn anno 2015 vrij matig: de 3G- en 4G-versies beschikken respectievelijk over een 1,2GHz dualcore-processor/512MB RAM en 1,3GHz dualcore-processor/1GB RAM. Als je meerdere apps tegelijkertijd wil draaien, komt het einde dat snel in zicht. Alleen de 4G-versie van de LG Joy lijkt de moeite waard, al heb je voor enkele tientjes meer de veel capabelere Leon.
Conclusie LG Magna, Spirit, Leon en Joy hands-on
Met de Magna, Spirit, Leon en Joy heeft LG weer enkele aantrekkelijke midrange en budgetsmartphones in zijn portfolio. De Magna is zonder twijfel de meest interessante van de vier, al biedt de Spirit vrijwel hetzelfde design en prima specs voor een lagere prijs. De kromming in het scherm geeft beide toestellen een onderscheidende look en met 4G-ondersteuning en Android 5.0 aan boord zijn ze klaar voor de toekomst. De Leon is wat hardware en mogelijkheden betreft vergelijkbaar, al had de schermresolutie wat ons betreft hoger mogen zijn. Het absolute budgetmodel in de nieuwe range is de Joy, die eigenlijk alleen voor beginners geschikt is. Wil je meer dan alleen WhatsAppen, surfen en mailtjes beantwoorden, dan loop je met dit toestel al gauw tegen beperkingen aan en kun je beter voor de Leon gaan.
Nawoord: zoals je wellicht hebt opgemerkt, hebben we deze preview voorzien van een cijfer, dat is gebaseerd op onze eerste indruk. Naarmate we de smartphones uitgebreider hebben getest, zullen we dit artikel aanvullen en waar nodig aanpassen.
Het laatste nieuws over LG
- Waarom optische zoom op je smartphone in de toekomst beter wordt (28-12-2022)
- Beveiligingslek: Samsung-telefoons waren kwetsbaar voor malware (2-12-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (18-11-2022)
- Iconische smartphones: de kromme, zelfhelende LG G Flex (1-6-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (27-5-2022)