LG Optimus 2X Speed Review: zesde versnelling

Redactie
21 maart 2011, 17:43
6 min leestijd
LG Optimus 2X Speed Review: zesde versnelling

Reviewscore

8,5

Anno 2011 kan een fabrikant een telefoon niet meer uitrusten met slechts één processor. Consumenten snakken naar nog meer snelheid. Logisch, want spellen op mobiele telefoons worden steeds zwaarder, mobiele besturingssystemen moeten razendsnel kunnen multitasken en internetpagina’s horen binnen een seconde geladen te zijn. Wachten is zó 1998, toen we nog een piepende modem gebruikten om in te loggen of toen we bereid waren om een sms’je met een T9-toetsenbord in elkaar te flansen.


Maak kennis met de Optimus 2X Speed: de allereerste Android-telefoon met een multikernprocessor. Daarnaast is de Optimus 2X uitgerust met 8 GB intern geheugen, een helder vier inch touchscreen met een resolutie van 480 bij 800 pixels en Android 2.2 met de mogelijkheid om binnenkort te upgraden naar Android 2.3.

Strak ontwerp, fraai touchscreen

De voorkant van de LG Optimus 2X ziet er strak uit. De vier knoppen (Menu, Thuis, Terug, Zoeken) steken niet uit, maar bevinden zich onder een doorzichtig plaatje. Wanneer het toestel aan staat, dan geven de vier knoppen licht. Het beeldscherm van vier inch vult een groot deel van de voorkant, waardoor de Optimus 2X voelt als een high-end-telefoon. Over de achterkant ben ik iets minder te spreken. De brede metalen band oogt een beetje ouderwets. Nu is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik een spierwitte achterkant of een volledig metalen achterkant erg strak, terwijl anderen dat juist nièt waarderen.

De positie van de knoppen is prima. Aan de bovenkant bevinden zich een HDMI-uitgang, een knop om het toestel in of uit te schakelen en een hoofdtelefooningang. Links zijn helemaal geen knoppen zichtbaar. Rechts wel, namelijk om het volume van de ringtone of de speakers hoger of lager te zetten. Onderaan bevinden zich een speaker, een microfoon en een ingang voor een Micro-USB-kabel. Is er plek voor een Micro-SD-kaart? Ja, daarvoor moet je het achterklepje openen. De Micro-SD-kaart plaats je naast de accu.

De bouwkwaliteit van het toestel is goed. De Optimus 2X voelt massief aan. Ik vermoed dat de telefoon tegen een stootje kan. Dit komt mede doordat de Optimus 2X geen uitschuifbare of uitsteekbare onderdelen heeft, zoals een fysiek toetsenbord.

Het vier inch capacitieve touchscreen is overigens erg helder en ziet er prachtig uit. Naast het AMOLED-scherm van de HTC Desire of het LCD-scherm van de Samsung Galaxy Tab wint het scherm van de Optimus 2X. Als ik kijk naar het scherm van de HTC Desire, dan lijken afbeeldingen een beetje wazig in vergelijking met objecten op het scherm van de Optimus 2X. Wit is spierwit op het scherm van LG. Rood is felrood. De icoontjes, de achtergrondafbeeldingen en de teksten knallen van het scherm. Een goed teken, want het is lang geleden dat ik van zo’n fraai beeldscherm genoten heb. Daarnaast is het scherm vanuit alle hoeken perfect zichtbaar.

Zesde versnelling

Een gemiddelde BMW heeft een zesde versnelling, in tegenstelling tot veel andere auto’s. Dit is vooral lekker op de snelweg. Bij een snelheid van 130 kilometer per uur stijgt een oude Opel Kadet op, terwijl een BMW dan pas net op gang komt.

Ook de LG Optimus 2X heeft een zesde versnelling in de vorm van een multikernprocessor. Het toestel scoort enorm hoog in benchmarktesten, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de gebruikerservaring. Merk je als gewone gebruiker iets van de multikernprocessor of is het een leuk verkooppraatje?

Het antwoord is ja. Ik merkte een duidelijk verschil tussen de Optimus 2X en telefoons/tablets met een normale single core-processor. Applicaties, internetpagina’s en spellen laden net even iets sneller dan op andere telefoons. Om een voorbeeld te geven: Nu.nl laadt 1,5 keer sneller op de Optimus 2X dan op de Desire. Een applicatie als Google Maps hapert op oudere Android-toestellen (bijv. bij het inzoomen). Dit is niet het geval op de Optimus 2X. Inzoomen gaat razendsnel en kaarten worden haarscherp weergegeven.

Positief is de HDMI-uitgang. 1080i-beelden worden zonder haperen weergegeven op een Full HD-televisie. Stop een SD-kaartje in je telefoon, download een film en bekijk deze op een groot scherm.

Ik vond het erg prettig om met de Optimus 2X te spelen, omdat het toestel deze week niet èèn keer last had van een vertraging. Als alle toekomstige telefoons met multikernprocessoren net zo snel zijn, dan ziet de toekomst op het gebied van Android er rooskleurig uit.

Marathonloper

De Optimus 2X heeft het uithoudingsvermogen van Sven Kramer. Andere toestellen snakken na één dag intensief gebruik naar een flinke dosis 220 volt, maar de 2X niet. Deze telefoon kan makkelijk een week mee in je tas zonder op te laden. Ik heb het toestel een week lang intensief gebruikt, maar de telefoon hoefde slechts eenmaal opgeladen te worden. En dat terwijl het scherm van het toestel een hele week op de hoogste helderheid stond.

Hoe dit komt? Waarschijnlijk heeft het te maken met de multikernprocessor. Hierdoor kan de telefoon taken makkelijk verdelen over de twee cores, waardoor de accu minder hard hoeft te pompen. Daarnaast heeft de accu een capaciteit van 1500 mAh, wat zeker niet slecht is voor een telefoon.

Eigen schil

De Optimus 2X heeft een eigen schil, die veel weg heeft van TouchWiz van Samsung. Dit komt door de semi-transparante dock en de kleurrijke icoontjes.

Is de schil net zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld HTC Sense of TouchWiz van Samsung? Ja, de schil werkt prima en biedt allerlei handige extra’s, zoals bijvoorbeeld knoppen als Wi-Fi en helderheid in de notificatiebalk. Ook de widgets van LG zijn aardig, zoals de nieuwe klokwidget.

Natuurlijk zijn er een paar nadelen aan een eigen schil. De schil van LG is niet tot het uiterste aanpasbaar, zoals sommige homescreen-vervangers. Het is niet mogelijk om eindeloos te scrollen, om de notificatiebalk te verbergen of om een eigen dock te creëren. Aan de andere kant verwacht ik niet dat de gemiddelde gebruiker op dit soort foefjes zit te wachten. Dat is toch iets voor de echte ‘geeks‘ onder ons, nietwaar?

Minpunten?

Iedere telefoon heeft wel een paar minpuntjes. De Optimus 2X heeft er ook een paar. Zo vallen de foto’s en video’s van de telefoon tegen. Ik heb een aantal testfoto’s gemaakt, maar vaak had het toestel moeite met het contrast. Vooral digitaal ingezoomde foto’s zien er vreselijk uit, maar digitale zoom is in het algemeen natuurlijk een verschrikkelijke functie. Toch zullen de meeste mensen de camera van hun telefoon niet gebruiken om professionele foto’s te maken. Voor snelle kiekjes is de camera van de Optimus 2X prima.

Ook de HD-video’s van de Optimus 2X vallen tegen. Je moet de camera heel stil houden, anders dan schokt het beeld te veel. Daarnaast is er niet zoveel verschil tussen 720p en 1080i. Hieronder enkele testfoto’s en video’s.

Een ander nadeel is dat het toestel vrij groot is. Dit komt natuurlijk vooral door het grote scherm. Veel gebruikers zullen dit fijn vinden – het komt immers ten goede van het gebruiksgemak – maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die liever een compact toestel willen.

Conclusie

Het is aan te raden om een LG Optimus 2X te kopen. Door de multikernprocessor is dit toestel razendsnel en daarnaast ziet de telefoon er strak uit. LG legt de lat voor concurrenten als Samsung en HTC een stuk hoger. Een jaar geleden werd de markt gedomineerd door HTC, Samsung en Sony Ericsson. Toch lijkt LG steeds meer terrein te veroveren. De Optimus 2X is de beste Android-telefoon van dit moment en ook de Optimus 3D (het eerste Europese Android-toestel met een 3D-scherm) belooft erg goed te worden. De mobiele tak van LG is klaar voor een explosieve groei. De Optimus 2X is alles wat je van een Android-toestel mag verwachten. Een mooi scherm, een snelle processor en een fraai design. Nu alleen nog Gingerbread en dan kunnen we nergens meer over klagen!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's