Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

LG Optimus 3D Speed Review: eerste 3D-telefoon van LG

Redactie
13 september 2011, 19:30
13 min leestijd
LG Optimus 3D Speed Review: eerste 3D-telefoon van LG

Reviewscore

7

LG heeft de primeur om als eerste fabrikant in Nederland een 3D-toestel op de markt te brengen. Met de LG Optimus 3D Speed kun je 3D-beelden bekijken zonder gebruik te maken van een brilletje vanwege het 4.3 inch stereoscopisch LCD-scherm. Daarnaast kun je ook zelf foto`s en video`s in 3D schieten met de dubbele 5 megapixel camera. Ook zonder 3D is het toestel op papier een toptoestel met een 1 GHz dual-core processor en 512 MB dualchannel geheugen. Het geheel wordt aangestuurd door Android 2.2 Froyo wat enigszins teleurstellend is, maar het toestel zal later dit jaar een update naar Gingerbread krijgen. Androidplanet nam het toestel onder de loep en zocht uit of het toestel in 2D en 3D weet te overtuigen.

Verpakking

Het toestel wordt geleverd in een stijlvol rood doosje. Hierin vind je naast de LG Optimus 3D Speed een koptelefoon (in ear), een oplaadstekker en een Micro-USB-kabel. Ook is wat documentatie toegevoegd zoals een startershandleiding en een handleiding hoe de telefoon snel te resetten. Het ontbreekt echter aan een MicroSD-kaartje. Ook wordt geen mini-HDMI naar HDMI-kabel meegeleverd.

Vormgeving

Het eerste wat opvalt is dat de LG Optimus 3D Speed aan de grote kant is, hoewel dit natuurlijk moeilijk te vermijden is door het 4.3 inch scherm en de dubbele camera. Het geheel ziet er goed afgewerkt uit en maakt een chique en degelijke indruk door het gekozen zwart. Hoewel het toestel voornamelijk van plastic is gemaakt, valt dit niet zo op. Zo zit boven en onder het scherm een wat dikkere plastic balk dat lijkt op metaal. Om het toestel zit een zeer dun metalen randje.

Boven het scherm is het LG-logo geplaatst met rechts daarvan een camera. Onder het scherm zijn vier capacitieve knoppen geplaatst, waarbij het scherm naadloos overloopt. Deze knoppen worden ook verlicht zodat ze in het donker goed zichtbaar zijn. Links van het toestel zitten er aansluitingen voor micro-USB en mini-HDMI. Deze worden beiden beschermd met een kapje zodat ze niet beschadigen. Aan de rechterkant vind je een speciale 3D-knop en de volumeknoppen. Rechtsboven zit de aan- en uitknop met links daarvan een 3.5 mm audio-aansluiting.

Aan de achterkant valt de dubbele lens meteen op. Dit word benadrukt door een zilveren band die flink afsteekt tegen de zwarte achterkant. De bovenkant van het toestel is iets dikker om zo de dubbele camera te kunnen plaatsen. In totaal weegt het toestel 168 gram en is daarmee ietwat aan de zware kant. Zo voel je deze goed in je broekzak zitten De grootte van het toestel maakt dat deze moeilijk met één hand te bedienen is. Het geheel voelt stevig aan in je hand.
Als je het toestel openmaakt vind je ruimte voor een verwisselbare batterij. Om een simkaart in te brengen hoef je deze batterij niet te verwijderen. Hetzelfde geldt voor de MicroSD-kaart die te verwisselen is zonder de telefoon uit te zetten.

Scherm (2D/3D)

De telefoon is uitgerust met een 4,3 inch stereoscopisch LCD-scherm dat aanraakgevoelig is. Omdat het stereoscopisch is, lijkt het scherm wat dikker te zijn dan normaal. Deze dikte is noodzakelijk omdat het anders niet mogelijk is 3D-effecten op de telefoon weer te geven. In de praktijk valt het dikkere scherm niet zo op. Het capacitieve scherm voelt responsief aan, maar is wel redelijk vingerafdrukgevoelig. De resolutie is 800×400, en dat is het minimale wat je van een high-end smartphone mag verwachten, zeker nu er al telefoons te krijgen zijn met een qHD-resolutie van 960×540.

De kleurgave is goed te noemen. Het scherm is zuinig ingesteld met een niet al te hoog contrast. Hierdoor raak je niet al te vermoeid als je langere tijd naar het scherm kijkt. Ook de kijkhoek in 2D is meer dan goed te noemen. Het scherm is in bijna alle posities goed leesbaar. In vol zonlicht blijft het scherm leesbaar, en dit is een groot pluspunt.

Het grote nadeel aan het scherm is dat de kijkhoek bij 3D zeer beperkt is. Je moet recht voor het scherm zitten en het toestel ongeveer dertig tot veertig centimeter van je afhouden voor het optimale 3D-effect. Daarnaast lijken verschillende mensen anders te reageren op de 3D-modus. Sommigen geven aan dat ze er hoofdpijn van krijgen, terwijl anderen nergens last van hebben.

Zit je er recht voor, dan is het 3D-effect echt de moeite waard. Foto`s en video`s in 3D zien er dan goed uit. Vooral bij goed geschoten video`s komt 3D echt tot leven. Bij vlugge beeldwisselingen merk je dat je even moet wachten voordat je alles weer helder ziet. Als je een tijdje naar 3D hebt gekeken en dan je ogen op iets anders dan het scherm richt, merk je dat je even moet wennen aan de omschakeling. Hoewel je wel complete films kunt kijken op je 3D-telefoon, is de vraag hoeveel mensen dit ook echt gaan doen.

Besturingssysteem: Android 2.2 met LG 3D UI

De Optimus 3D is voorzien van het inmiddels verouderde Android 2.2.2 aangevuld met haar eigen softwarelaag. Voor een high-end smartphone van dit kaliber is het een grote tegenvaller dat niet Android 2.3 is geïnstalleerd. LG heeft al wel aangegeven dat de Optimus 3D Gingerbread gaat krijgen, maar de vraag is wanneer dit daadwerkelijk wordt uitgerold.

De eigen softwarelaag van LG heeft veel overeenkomsten met die van de LG Optimus Black en LG Optimus 2X. Het bekende kleurige In het eerste homescreen is onderin een dock geplaatst met vier iconen: telefoon, contacten, berichten en applicaties. Bovenin wordt de tijd, datum en het weer weergegeven in een widget. Over het algemeen heeft LG Android niet al te veel aangepast. Het geheel is goed te bedienen en na wat kleine aanpassingen goed te gebruiken.

Ga je naar applicaties toen, dan staan bovenin de 3D-applicaties, gevold door een lijststandaardapplicaties die al voorgeïnstalleerd zijn. Hieronder wat specifieke LG-apps zoals de LG AppAdvisor en LG World. Download je nieuwe apps in de Android Market, dan worden deze automatisch in een downloadlijst onderaan geplaatst. Als je de donkere notificatiebalk naar beneden trekt vind je snelkoppelingen om Wi-Fi, 2G/3G, GPS en Bluetooth uit te schakelen en kun je met één druk de telefoon op trillen zetten. Ook is de muziekspeler te bedienen.

Het meeste werk van LG zit hem in het aparte 3D-menu op de LG Optimus 3D dat ook met een fysieke knop op het toestel is op te roepen. Hiermee zijn 3D-spellen en afbeelden en video`s in 3D snel te benaderen, en is een goede manier om deze unieke eigenschap van het toestel te benadrukken. Ook de 3D-camera maakt onderdeel uit van dit menu.

Bellen & telefoonboek

De gesprekskwaliteit van de telefoon is goed te noemen. De telefoon heeft standaard een sterkontvangstsignaal. Gesprekken die je begint maak je dus ook altijd af. Alleen had het maximale gespreksvolume wel wat hoger mogen liggen. Het telefoonboek is overzichtelijk. Contacten worden weergegeven met naam en foto. Je kunt veel informatie aan een contact toegevoegd omdat er voldoende velden zijn. Het gespreksoverzicht is zoals de naam al zegt ook daadwerkelijk overzichtelijk. Meerder gemiste oproepen van dezelfde persoon worden bijvoorbeeld samengevoegd wat weer wat ruimte bespaard.

E-mail/berichten/agenda

De LG Optimus 3D Speed kan zonder problemen met de meeste berichten omgaan zoals SMS, MMS en email. Bij het invoeren kun je kiezen voor een qwerty-toetsenbord of een T9-toetsenbord. Een van de apps waar Android met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt is Gmail. Dit is verreweg de beste mailclient van Android en maakt overige mail-apps eigenlijk overbodig. Voor andere mail-accounts kun je een standaard mail-app gebruiken, en deze doet wat ze moet doen. De kalander is redelijk overzichtelijk zodat in één oogopslag duidelijk is wat je afspraken zijn voor die dag, week of maand. Invoeren van nieuwe afspraken gaat ook probleemloos.

LG biedt een goede integratie van Facebook en Twitter in het telefoonboek. Je kunt al je Facebook-vrienden bijvoorbeeld toevoegen aan je contactenlijst, of alleen die vrienden die al in je contactenlijst staan. Er zijn ook aparte apps van Facebook en Twitter voor LG, maar het is beter om toch de officiele apps binnen te halen via de Android Market.

Internet & connectiveit

De standaard browser van Android is een van de beste mobiele browsers op de markt, maar LG heeft de interface ietwat aangepast. Standaard is onderin een balk met vijf knoppen te vinden voor snelle navigatie. Alleen de knop met instellingen lijkt hierin wat vreemd gekozen. Tabbladen worden weergegeven in een kaarteninterface, waardoor gemakkelijk door heen te `vegen` is. Ook Flash werkt in de browser. Hoewel de meeste filmpjes goed laden, heeft deze soms wat moeite met HD-video`s. Over het algemeen in de browser uitstekend en zal je weinig problemen tegenkomen is het dagelijks gebruik.

Om verbinding te maken met het internet kun je gebruik maken van Wi-Fi b/g/n of 3G. Mobiel kun je snelheden bepalen tot 14.4 Mbps via HSDPA met een uploadsnelheid van 5.76 Mbps via HSUPA. Ook is Bluetooth 3.0 aan boord met A2DP en kun je tetheren via USB of Wi-Fi. Naast HDMI kun je ook via DNLA media versturen maar je HD-televisie (mits je tv dit ondersteund natuurlijk).

Camera`s: 5 megapixel 2D en 3 megapixel 3D

Hoewel de Optimus 3D een dubbele camera heeft om 3D-beelden te maken, moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt. Op papier is het een 5 megapixel camera, maar als je 3D-foto`s of 3D-video`s gaat maken blijft de camera beperkt tot 3 megapixel.

Voor een 5 megapixel 2D foto-camera valt de telefoon wat tegen. Zo zijn de fijnere details van de gemaakte foto`s soms wat wazig en lijkt het contrast soms wat aan de lage kant. Hierdoor komen kleuren soms wat dof over. De autofocus van de camera lijkt soms wat aan de trage kant te zijn, en dat is vooral vervelend bij het filmen van bewegingen.

Meer foto’s vind je op de Flickr-pagina van Planet Android. Een ongecomprimeerde 3D-foto gemaakt met de LG Optimus 3D Speed kun je hier downloaden. Deze laatste foto is opgeslagen als jps-bestand dat je kunt openen met het programma XnView. Meer 3D-foto’s vind je op Flickr.

Hoewel de camera ook 1080p Full HD-filmpjes ondersteunt in 2D, zien 720p-filmjes er beter uit. Deze beelden zijn scherper en hebben meer details. Vergelijk je de filmpje van verschillende formaten opeen groter scherm, dan is er geen verschil te zien. Je kunt dus beter standaard opnames maken in 720p om kostbare opslagruimte te besparen.

Vreemd is dat er een fysieke knop op het toestel zit waar je normaal een cameratoets zou verwachten, maar dat je deze niet kunt gebruiken om foto`s te maken. Deze knop is ervoor bedoeld om snel te kunnen wisselen tussen 2D en 3D. Iets wat ook al is ingebouwd in de software. Helaas is de functie van de knop niet te wijzigen.

Om naar 3D over te schakelen hoef je slechts een schakelaar in het menu om te zetten. De beperkingen voor 2D gelden ook voor 3D. Het 3D-effect ziet er wel goed uit op de telefoon. Diepte is goed waar te nemen en je ziet duidelijk waarop wel en niet is scherp gesteld. Het is vrij apart om 3D-foto`s te schieten, maar het lijkt nu vooral een leuke gimmick. Echt belangrijke foto`s maak je liever in 2D. 3D-afbeeldingen worden opgeslagen in het jps-formaat, dat niet zomaar op iedere 3D-televisie kan worden afgespeeld. Het ontbreekt helaas nog aan een officiële standaard voor 3D-afbeeldingen. Als je dit wilt doen, zoek dan uit of jouw televisie jps-bestanden ondersteund.

Multimedia (foto`s, audio en video)

Naast een speciale 3D-galerij is ook de standaard Android-gallerij op het toestel te vinden. Hierin kun je afbeeldingen bekijken, deze delen via diverse sociale netwerken en eenvoudig inzoomen op foto`s door met je vingers te knijpen. De 3D-galerij werkt als carrousel, waarbij je door afbeeldingen en video`s heen kunt rollen. Dit zit er wel mooi uit, maar het is niet mogelijk om je content zelf te sorteren. Wel kun je per afbeelding de diepte van een 3D-foto veranderen, wat een handige extra is.

De muziekspeler is wat je er van kan verwachten voor een Android-telefoon. LG heeft alleen de kleuren van de interface wat aangepast. Nummers zijn te sorteren op album, artiest of titel. Er is een equalizer aan boord zodat je wat kunt experimenteren met de geluidsinstellingen. Een mooie feature is dat als je de telefoon omdraait je een muur ziet met daarop al je nummers. Dit ziet er visueel gelikt uit.

Voor de videospeler is voor een functionele bediening gekozen. Er is een lijst met video`s die op de telefoon staan, waarbij 3D-video`s van een 3D-icoon zijn voorzien. Ook hier is de 3D-diepte aan te passen. Een groot pluspunt voor de videospeler is dat bijna alle videoformaten worden ondersteund, dus ook Xvid, Divx en MKV. Dat laatste is handig, zo kun je gedownloade video`s op je telefoon zetten en via de HDMI-uitgang elders op een HD-scherm bekijken.

3D-games

Standaard zijn de spellen Let`s Golf 2, Asphalt 6, Nova en Gulliver`s Travels voorgeïnstalleerd. Je moet het 3D-effect niet vergelijken met het 3D-gamen op een PlayStation 3, maar het is wel degelijk aanwezig en heeft wel een meerwaarde. Het voegt echt een dimensie toe aan spellen, en aangezien meer 3D-spellen klaarstaan en LG hier ook flink op inzet, is het vooral afwachten welke topgames nog uit gaan komen.

Bij het racespel Asphalt merk je ook de beperkingen van de toevoeging van 3D. Waar je normaal je toestel beweegt als een stuur om de richting te bepalen kan dit nu niet. Je moet het spel bedienen door knoppen op het scherm. Ga je het scherm bewegen dan ben je het 3D-effect kwijt. Dit is wel een aanzienlijke verslechtering van de besturing.

Overige functies

Voor navigatie is gebruik te maken Google Maps en Google Maps Navigation. Deze werken goed samen met de A-GPS module van de 3D Speed. Om documenten te bewerken kun je gebruik maken van Poloris Office. Dit is niet alleen te gebruiken om Office-bestanden te bekijken, maar je kunt ze er ook mee aanpassen en dat is een grote plus. Ook PDF`jes zijn te openen met Polaris Office. Meer apps zijn altijd binnen te halen via de Android Market waar de Optimus 3D volledige toegang tot heeft. Jammer genoeg zijn er nog maar weinig echte 3D-apps. Andere noemenswaardige apps zijn een geluidsrecorder, een rekenmachine en een alarm.

Accu/Batterij

De LG Optimus 3D Speed wordt geleverd met een accu met een vermogen van 1.540 mAh. Dit is iets meer dan de gemiddelde batterij van 1.500 mAh. Bij actief gebruik is het mogelijk om een volledige dag met de telefoon vol te maken. Dit is met normaal gebruik, dus 3G aan, bellen, internetten en filmpjes kijken. Met deze score doet de Optimus 3D niet onder voor andere telefoons. Zou je bewust gaan letten op batterijduur dan kun je er wellicht anderhalve dag tot twee dagen mee doen, afhankelijk van je gebruik.

Conclusie

Het is moeilijk om een eenzijdig oordeel over de LG Optimus 3D Speed te vellen. Het hangt eigenlijk voornamelijk af hoe belangrijk je 3D vindt. Als 3D-telefoon staat het toestel voorlopig op eenzame hoogte met de HTC EVO 3D. Met de camera kun je gemakkelijk je eigen foto`s en video`s maken, en dit moet het gebrek aan goede content enigszins verhullen. De meegeleverde games vallen ietwat tegen, maar LG zet flink in op het snel uitbreiden van het aanbod van 3D-games en dat is veelbelovend.

Als high-end 2D-smartphone zijn er toch heel wat gebreken te noemen. Nog geen Android 2.3 Gingerbread, een iets mindere processor vergeleken met de concurrentie en de telefoon op zich is wat aan de dikke kant. De meegeleverde Android-versie is wat aangepast en niet iedereen zal te spreken zijn over alle `verbeteringen`.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu