De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

LG Optimus GT540 Review: budgettoestel valt zwaar tegen

Redactie
19 augustus 2010, 18:27
5 min leestijd
LG Optimus GT540 Review: budgettoestel valt zwaar tegen

Reviewscore

6

Met de GT540 introduceert LG haar tweede Android-telefoon in Nederland. De Optimus is een low end Android-telefoon, die zich richt op gebruikers met weinig hoge eisen. De GT540 heeft geen fysiek toetsenbord, zoals de GW620, en draait op Android 1.6. Wij waren benieuwd naar een antwoord op deze vraag: werkt een low end Android-telefoon eigenlijk wel? Of kun je beter een paar flappen meer uitgeven en direct een high end toestel als de Samsung Galaxy S of HTC Desire kopen?

LG Optimus GT540: verpakking

De verpakking van de GT540 is extreem klein. Op de buitenkant pronkt een minuscule afbeelding van de telefoon en de eigenschappen. Ook onze groene vriend is te zien. Fijn dat LG Android zo goed communiceert naar de buitenwereld.

Wie het doosje opent, ziet direct het fraaie toestel van LG. Onder een laagje karton rusten de oordopjes, de oplader, de usb-kabel en een gebruikershandleiding. De oordopjes zijn tevens te gebruiken als headset. Handig! Wanneer je de LG GT540 als prepaidtoestel koopt, dan is de simkaart waarschijnlijk ook aanwezig. Opvallend is dat de batterij ontbreekt, want die zit al in het toestel. Waarschijnlijk is dit gedaan om ruimte te besparen, want wie de SIM-kaart wil installeren moet eerst de accu uit de telefoon halen.

LG Optimus GT540: uiterlijk en design

De LG Optimus GT540 mag dan een redelijk goedkope telefoon zijn, maar dit is niet te zien aan het design. De zilveren versie van de GT540 lijkt op geborsteld metaal, waardoor het toestel een professionele uitstraling heeft. Het is eerste wat opvalt aan de GT540 is de prachtige achterkant. De cameralens is mooi gecentreerd en voorzien van een stijlvol zilveren randje.

De voorkant is minder mooi om te zien. Het kleine scherm (3 inch) is wennen als je al jaren toestellen met een groter scherm gebruikt. De voorkant zou een stuk fraaier zijn als LG beter had nagedacht over de onderste knoppen. De golvende vorm van de drie onderste toetsen (Telefoon, Home, Uit-knop) is ouderwets en past niet bij de strakke stijl van het toestel. De twee aanraakgevoelige knoppen (Menu en Terug) belanden hierdoor tussen het wal en het schip.

Over de zijkanten hoeven we niet te klagen. De usb-poort is mooi weggewerkt aan de rechterkant. Verder pronken aan de zijkant de Zoek-knop (opvallend!) en de foto-knop. Aan de linkerkant is alleen plek gemaakt voor de volume-toetsen.

LG Optimus GT540: hardware

In de telefoon is plek voor een 600 MHz-processor van Qualcomm. Om precies te zijn: de MSM7227. Dit is wel zo fijn, want hierdoor kan de LG GT540 gemakkelijk mee met de zwaardere Android-jongens. Multitasken is voor de GT540 geen moeilijke opgave, want de telefoon heeft 256 MiB RAM en 256 MiB ROM in huis.

LG Optimus GT540: touchscreen

Een drama! Wij kunnen ons niet anders uitlaten over het touchscreen van LG. Hoewel het scherm met een resolutie 320 bij 480 pixels aardig scherp is, reageert het touchscreen erg slecht op vingerbewegingen. En dat is natuurlijk waardeloos! Als je een applicatie wil starten of een sms’je wil typen, dan moet je je vinger haast door het scherm drukken om de telefoon te activeren. Jammer.

Daarnaast is het scherm in het zonnetje haast niet te lezen. Laat de GT540 dus thuis als je een dagje naar het strand gaat.

LG Optimus GT540: camera

De 3 megapixel camera van de GT540 produceert overdag fraaie kiekjes. Probeer ‘s avonds geen foto’s te maken, want dan is de camera onbruikbaar door de afwezigheid van een flitser. Wanneer je een foto maakt, kun je verschillende opties instellen, zoals helderheid, contrast, witbalans, verzadiging en scherpte. Veel van de aangeboden opties zijn overbodig op een mobiele telefoon. Wie gebruikt een mobiele camera om kwaliteitsfoto’s te maken? Daarvoor heb je een spiegelreflexcamera in de kast liggen, toch?

Het is mogelijk om video’s op te nemen met een maximale resolutie van 640 bij 480 pixels. Het toestel produceert aardige videofilmpjes met een maximale framerate van 17 beelden per seconde.

LG Optimus GT540: interface

Een grote tegenvaller is het feit dat de GT540 draait op Android 1.6. Hopelijk brengt LG snel Eclair of Froyo naar de GT540, want nu loopt de telefoon erg achter. Geen live-wallpapers. geen Flash en minder widgets. Wel zijn bekende toepassingen als GMail, Google Calendar en Google Maps gemakkelijk te bereiken.

Fijn aan de GT540 is de widget ‘SN-updates’. Hiermee volg je wat jouw vrienden melden op Twitter en Facebook. Ook kun je met de widget ‘SN-berichten versturen’ snel en gemakkelijk een update sturen naar jouw vrienden.

Over het algemeen werkt alles prima, maar als je HTC Sense gewend bent is het toch echt een stapje terug.

De browser werkt snel en makkelijk. Websites kosten niet veel tijd om te laden en zien er aardig uit op het kleine scherm van de GT540. Ook zijn we erg tevreden over het onscreen toetsenbord. De QWERTY-toetsen zijn klein, maar je zult niet vaak een verkeerde toets indrukken. Prima!

LG Optimus GT540: batterij

De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh. Dagelijks opladen hoeft niet, want de telefoon verbruikt door het relatief kleine scherm en de afwezigheid van batterijvretende widgets minder stroom dan bijvoorbeeld de Desire. In de standby-modus is het mogelijk om de telefoon dagenlang bij je te dragen zonder het toetsel op te laden. Het is niet nodig om de batterijduur te verlengen door bijvoorbeeld 3G uit te schakelen of een taskkiller te downloaden.

Conclusie

De LG Optimus GT540 is geen aanrader. Het zeer matige touchscreen kunnen we de dames en heren van LG niet vergeven. Ook balen we als een stekker van Android 1,6. Was het nu echt teveel moeite om een hogere versie erop te zetten? Wie graag een budgettoestel wil kopen, doet er beter aan om te kiezen voor de HTC Wildfire. Zijn we een beetje te hard? Nee hoor. Door het touchscreen functioneert de telefoon niet goed, terwijl dit wel zou moeten. Wanneer je drie keer op een applicatie moet tikken voordat deze wordt geopend, dan is dat al twee keer te vaak.

Categorie: Smartphones
Thema: Android
Merk: LG

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's