De LG Optimus One (LG-P500) is de nieuwste telefoon van LG. In tegenstelling tot zijn voorganger, de LG Optimus GT540, heeft de LG-P500 een capacitief touchscreen en Android 2.2 als besturingssysteem. Strak, zakelijk en zo snel als een windhaas is de Optimus One misschien niet, maar het toestel is wel erg geschikt voor beginnende Android-gebruikers of voor mensen die geen zin hebben om 500 euro aan een telefoon te spenderen.
LG Optimus One: uiterlijk & design
De Optimus One is een solide toestel, maar oogt standaard en braafjes. Er is geen sprake van enige creativiteit. De zilveren band rondom de zijkant, de ingebouwde lens op de achterkant, de knoppen op de voorkant: dertien in een dozijn. Is dat erg? Nee, absoluut niet. LG heeft tijdens het ontwerpen van de telefoon de doelgroep goed in gedachten gehouden. Simpel en niet te extreem, dat is wat de meeste beginnende smartphone-gebruikers willen. En wat dat betreft is het design van de Optimus One een schot in de roos.
De bouwkwaliteit van de Optimus One is prima. Wel is het toestel vrij zwaar voor een smartphone. Ook is de aan-uit-knop moeilijk in te drukken, omdat deze niet uitsteekt.
LG Optimus One: hardware & batterij
De Optimus One is geen trage telefoon, maar verwacht niet dat het toestel snelheidsrecords verbreekt. Met een 600 MHz processor doet de telefoon mee in de middenmoot. Verder bevat het toestel een drie megapixelcamera, GPS, Wi-Fi en Bluetooth.
Het toestel heeft de beschikking over een krachtige 1.500 mAh accu. Ik heb het toestel een week getest en hoefde het slechts eenmaal op te laden. Wat dat betreft kunnen andere fabrikanten een voorbeeld nemen aan LG, die vrijwel al haar telefoons voorziet van krachtige batterijen met een ruime capaciteit.
LG Optimus One: LG Home en Froyo
Surfen op het internet, spelletjes spelen of een berichtje sturen: dankzij Android 2.2 gaat het allemaal razendsnel. Ik heb de webbrowser van de Optimus One vergeleken met de browser van de HTC Desire en merkte weinig verschil in snelheid, ook al heeft de Desire een betere processor. De Optimus One voelt als een volwassen smartphone.
Er is één nadeel en dat is LG Home, de schil van LG. Deze schil werkt traag en daarnaast zijn er weinig widgets beschikbaar. Persoonlijk raad ik aan om Launcherpro Plus of een andere homescreenvervanger te installeren. Hoewel LG Home regelmatig hapert, werkt Launcherpro Plus vloeiend op de Optimus One. Ik snap niet waarom LG ervoor kiest om een toestel als de Optimus One uit te rusten met een matige schil.
LG Optimus One: touchscreen
Het touchscreen van de Optimus One is met 3,2 inch aan de kleine kant. Gelukkig heeft LG gekozen voor een capacitief scherm, waardoor de telefoon snel reageert op aanrakingen en vingerbewegingen. De resolutie van 320 bij 480 pixels is prima en de kleuren ogen levendig en helder.
Omdat het scherm vrij klein is, vond ik het moeilijk om een on-screen QWERTY-toetsenbord te gebruiken in de portretmodus. Gelukkig biedt de LG Optimus One ondersteuning voor T9, waardoor het mogelijk is om een sms-berichtje zonder fouten te typen.
LG Optimus One: camera
De Optimus One produceert aardige foto’s bij daglicht, maar neem het toestel ‘s avonds niet mee de kroeg in. Aangezien een flitser ontbreekt is het alleen mogelijk om overdag foto’s te schieten. De kwaliteit van de foto’s komt bij lange na niet in de buurt van foto’s van een gemiddelde spiegelreflexcamera. Desondanks is de camera prima om onderweg wat leuke kiekjes te schieten voor op Facebook of Twitter.


LG Optimus One: bellen
Gebruik jij een telefoon om te bellen? Ook dat kan met de Optimus One. Ik heb naar een paar mensen gebeld, zowel vaste als mobiele nummers. De kwaliteit was prima en ik kon de verschillende mensen duidelijk verstaan. Toch vond ik de telefoon minder prettig om aan mijn oor te houden dan andere telefoons, omdat de luidspreker in de telefoon verzonken is. De scherpe randjes van de luidspreker voelde ik duidelijk na een lang gesprek. Persoonlijk had ik hier liever een luidspreker met een glad oppervlak gezien.
LG Optimus One: conclusie
De Optimus One is een prima telefoon voor een beginnende smartphone-gebruiker. De telefoon blinkt op geen enkel gebied uit. De camera is aardig, de snelheid is redelijk en het design is simpel. Wel moet ik mijn complimenten geven aan LG dat het bedrijf heeft gekozen voor een capacitief touchscreen en niet voor een resistief touchscreen. Alleen dit capacitieve touchscreen zorgt al voor een veel betere gebruikerservaring. Top!
Koop geen Optimus One als je een vervanger zoekt voor je high-end Android-toestel. Ga dan voor de Desire HD of de Galaxy S. De Optimus One is voor mensen die een degelijke Android-telefoon zoeken voor een redelijke prijs.