Eerste indruk: betaalbare LG Q6 met voorkantvullend scherm
Wouter Nijsen

Met de LG Q6 brengt het Zuid-Koreaanse bedrijf een opvallende feature, het voorkantvullende scherm, naar het middensegment. Android Planet ging alvast met het toestel aan de slag.

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

Check de LG Q6 preview

Steeds meer fabrikanten voorzien hun vlaggenschepen van een voorkantvullend scherm, maar voor deze toestellen betaal je vaak de hoofdprijs. De Q6 is echter honderden euro’s goedkoper en door zijn lagere prijs meer een instapmodel. We hebben het toestel alvast getest en hieronder lees je onze eerste bevindingen.

Voorkantvullend scherm oogt fraai

De LG Q6 onderscheidt zich logischerwijs voornamelijk door het voorkantvullende scherm. Het 5,5 inch-display heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels, wat zorgt voor een pixeldichtheid van 442 ppi. In de praktijk ziet het scherm er mooi uit, waarbij beelden kleurrijk ogen en apps er scherp uit zien. Wel lijkt de maximale helderheid wat tegen te vallen, wat er mogelijk voor zorgt dat het scherm in fel zonlicht moeilijk af te lezen is.

lg q6 preview

Het voorkantvullende scherm zorgt ook voor een andere beeldverhouding. Doordat het display meer ruimte inneemt en wat langer is, hebben we te maken met een beeldverhouding van 18 bij 9. Ter vergelijking: de meeste andere Android-smartphones hebben een beeldverhouding van 16 bij 9. Swipe je door de interface en bekijk je wat foto’s, dan merk je er niet zoveel van. Zet je echter een filmpje of game aan, dan zie je duidelijke zwarte balken aan de zijkanten. Op zich geen probleem, maar het kan storend zijn.

Met het design van de LG Q6 is weinig mis. Het toestel is gedeeltelijk van plastic, maar heeft wel een metalen frame, dat stevig aanvoelt. Bovendien voldoet de smartphone aan de militaire standaard STD-810G, waardoor hij wel tegen een stootje kan. Het toestel is verder niet te zwaar, ligt lekker in de hand en heeft een fraaie afwerking. Wel is de behuizing erg gevoelig voor vingervlekken.

Hard- en software

Ondanks dat de Q6 over hetzelfde ‘FullVision’-display beschikt als de LG G6, zijn er onder de motorkap duidelijke verschillen. Zo wordt de Q6 aangedreven door een Snapdragon 435-chip, een chipset die we vooral tegenkomen bij budget- en midrangetoestellen. De octacore-processor wordt bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen, wat voor vloeiende prestaties moet zorgen. Tijdens onze eerste uren merkten we weinig van de minder krachtige chip: de telefoon draait soepel, apps worden snel opgestart en ook multitasken is geen probleem. In de review staan we uitgebreider stil bij de prestaties van de hardware.

Uit de doos draait de smartphone op Android 7.1.1 (Nougat) met de skin van LG. Het bedrijf voert vooral visuele aanpassingen door aan Android, waardoor bijvoorbeeld het notificatiescherm, snelle-instellingenpaneel en de instellingen-app een lichtere kleur hebben. De software werkt echter vlot en LG heeft geen bloatware op het toestel gezet.

Geen vingerafdrukscanner

Heb je de LG Q6 een paar minuten in gebruik, dan valt meteen iets op: het toestel heeft geen vingerafdrukscanner. In plaats daarvan ontgrendel je de smartphone via gezichtsherkenning. Met de instellingen-app maak je een scan van je gezicht, die de Q6 vervolgens verifieert als je het toestel probeert te ontgrendelen. Pak simpelweg de Q6 op, houd de telefoon recht voor je en hij wordt ingeschakeld.

lg q6 preview

Hoe snel de smartphone zichzelf ontgrendelt, verschil per keer. Het werkt aardig, maar een vingerafdrukscanner is beduidend sneller. Het is onduidelijk waarom LG de scanner heeft geschrapt, mogelijk is het gedaan om de kosten te drukken. Technisch is het echter wel mogelijk: de LG G6 heeft bijvoorbeeld gewoon een vingerafdrukscanner aan de achterkant.

Camera met brede lens

Aan de achterkant van de LG Q6 zit een 13 megapixel-camera, aan de voorkant een 5 megapixel-frontcamera. Laatstgenoemde heeft een groothoeklens, wat het makkelijker maakt om met een groep mensen een selfie te maken. Daarnaast vind je in camera-app een boel modi om met kiekjes te spelen. Zo kun je een vierkante foto maken, direct een filter toepassen of kiezen voor een speciale ‘voedselmodus’.

lg q6 preview

We hebben de camera’s nog niet uitgebreid getest, maar de eerste kiekjes zien er prima uit. Wel valt op dat selfies onscherp ogen, al is dit voor de gezichtsherkenning geen probleem. Houd Android Planet in de gaten voor een uitgebreide review van de Q6, waarin we ook de camera’s uitvoerig bespreken.

Tot slot is de smartphone voorzien van wifi 802.11 a/b/g/n en bluetooth 4.2. Helaas ondersteunt de LG Q6 geen 5GHz-netwerken en wordt de telefoon opgeladen via een micro-usb-aansluiting, terwijl steeds meer toestellen in deze prijsklasse een snellere usb-c-poort hebben.

Conclusie LG Q6 preview

Onze eerste indruk van de LG Q6 is positief. Het voorkantvullende scherm is wat ons betreft een fijne innovatie en het is goed dat we dit nu ook op een goedkoper toestel zien. Verder heeft de Q6 een fraai en stevig design, vlotte hard- en software en werkt de gezichtsherkenningsfunctie best goed. De komende week gaan we de smartphone uitgebreider testen, waarbij we ook kijken hoe goed de camera en accu presteren. Houd Android Planet in de gaten voor de uitgebreide review.

Release en prijs van LG Q6

De LG Q6 is vanaf zaterdag 12 augustus te koop in Nederland voor 349 euro. Het toestel komt in twee kleuren: grijs en zwart.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.