Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

LG V10 Review: twee schermen voor de prijs van één

Redactie
8 januari 2016, 19:00
7 min leestijd
LG V10 Review: twee schermen voor de prijs van één

Reviewscore

8,5

Een LG-smartphone met een secundair scherm. Toen het gerucht voor het eerst ging, wekte het  meteen verwachtingen maar ook vragen. De LG V10 is inmiddels gelanceerd en wij testen of het tweede display daadwerkelijk  toegevoegde waarde heeft.

Lees verder na de advertentie.

LG V10 review

High-end-smartphonefabrikanten zijn altijd op zoek naar een manier om hun nieuwste toestel onderscheidend in de markt te zetten. Aangezien camerakwaliteit en schermresolutie niet langer meer dé aandachtstrekkers zijn, wordt er gekeken naar andere manieren om kopers te trekken. De laatste tijd richten fabrikanten zich op het scherm voor het toevoegen van nieuwe functies.

lg v10 review 3

Zo introduceerde Samsung de Galaxy S6 Edge (Plus) met aflopende schermranden en vond ook Blackberry het bij zijn eerste Android-toestel, de Blackberry Priv, nodig  een  extraatje toe te voegen in de vorm van gebogen zijkanten. De LG V10 pakt het iets anders aan met een secundair scherm, dat is geplaatst boven het grotere, primaire display. In deze LG V10 review vellen wij ons oordeel over deze feature en het toestel zelf, dat voor 699 euro  in de winkels ligt.

Scherm: tweede display niet  essentieel

De LG V10 heeft net als iedere smartphone een primair display met touchscreen. Dit scherm is 5,7 inch groot met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De pixeldichtheid bedraagt een indrukwekkende  515 ppi en dat is te zien. Het scherm oogt lekker scherp en het contrast is goed, hoewel de grijswaarden de wittinten iets overheersen. Video’s worden haarscherp en in QHD-resolutie afgespeeld.

Het secundaire scherm van de V10 is in de rechterbovenhoek te vinden. Het is 2,1 inch groot en heeft een resolutie van 160 bij 1040 pixels. Opvallend is dat het scherm in principe altijd aanstaat, hoewel in de instellingen wel is aan te geven in welke mate het scherm informatie toont.

lg v10 review 4

Wat het display  toont terwijl je de smartphone actief bedient, is te personaliseren. Zo is het mogelijk om alleen notificaties, recent gebruikte apps, de tijd en het weer te zien, maar ook snelkoppelingen naar apps, favoriete contactpersonen en meer in te stellen. Je activeert een functie uit het secundaire scherm door erop te tikken.

Al met al is het tweede display leuk meegenomen en handig wanneer je tijdens het bekijken van een video of het spelen van een game je notificaties in de gaten wilt houden. Ook is het fijn dat je nu direct een selectie van contactpersonen kunt bellen of berichten. Het schermpje kan handig zijn, maar is in wezen niets meer dan een uitgebreidere  vorm van je notificatiescherm. Als het niet aanwezig was, zouden we het waarschijnlijk niet missen.

Design: achterkant is verwijderbaar

Het tweede scherm valt in eerste instantie niet op in het strakke, zwarte design. LG heeft aan de bovenkant van de voorkant een speaker toegevoegd en daaronder volgen de twee 5 megapixel-camera’s. Dat laatste is zeker een groot pluspunt van de smartphone. Het stelt je namelijk in staat om breedbeeld-selfies te maken, waardoor ook grotere groepen mensen op  een foto passen. Aan de onderkant vinden we het welbekende LG-logo.

lg v10 review

De achterkant van de smartphone is voorzien van een verwijderbare, rubberen klep. Ondanks dat dit niet het metaal is waar andere fabrikanten momenteel zo dol op zijn, oogt het toestel nog steeds premium. Bovendien is de achterklep ruw gemaakt, waardoor het toestel fijn en stevig in de hand ligt. Ondanks het formaat hoef je geen moment bang te zijn dat het toestel uit de handen glipt. De homebutton met vingerafdrukscanner en volumeknoppen zijn mooi geïntegreerd in de achterkant en daarboven bevindt zich een iets uitstekende 16 megapixel-camera.

De plek van de vingerafdrukscanner is prettig.  Ik merk dat deze positie  eigenlijk de plek is waar mijn vinger vaak automatisch al rust om de smartphone in balans te houden en zo ontgrendel je meteen je toestel. Als de V10 op tafel ligt of in een carkit zit,  is het natuurlijk iets minder handig. In dat geval is twee keer tikken voldoende om het scherm te activeren en kun je een zelf ingestelde Knock Code invoeren om toegang tot je apps en bestanden te krijgen.

Hardware en accuduur: prima in orde

De V10 is ook wat betreft hardware goed voorzien. Naast een de Qualcomm Snapdragon 808-chipset met zes rekenkernen, treffen we onder meer een Adreno 418 grafische chip aan en 4GB aan werkgeheugen. Bij het eerder uitgebrachte vlaggenschip, de G4, koos de fabrikant ook al voor de Snapdragon 808 met het oog op eerdere verhittingsproblemen waar  de Snapdragon 810 bekend om staat.

Eindelijk weer een smartphone met verwisselbare accu en uitbreidbaar geheugen

Dat is een prima keuze. Het toestel wordt niet tot nauwelijks warm bij intensief gebruik of het spelen van grafisch zwaardere games. Doordat LG wel voor meer  werkgeheugen heeft gekozen, hapert het toestel niet meer zoals bij de G4 af en toe het geval was. Het toestel is verder uitgerust met 64GB aan uitbreidbaar opslaggeheugen. Met een micro-sd-kaart is de opslag tot 200GB uit te breiden; prettig voor veeleisende gebruikers.

Ook de accu is verwisselbaar, wat handig is wanneer deze zijn beste tijd heeft gehad of je graag een reserve-accu mee op stap neemt. Op zich is dat laatste niet nodig als je aan het einde van de dag weer thuis komt. De 3000 mAh-accu heeft  niet overdreven veel capaciteit, maar haalt met gemak anderhalve dag bij  normaal gebruik. Dankzij fast charge is de accu na een uurtje volledig opgeladen.

Software: bevat leuke extraatjes

LG heeft de V10 voorzien van Android 5.1 (Lollipop) en de eigen Optimus UI. De interface heeft wat  weg van stock-Android en het Material Design is te herkennen in de strakke lijnen en contrasterende kleuren. Fijne toevoegingen zijn Smart Bulletin, dat een beetje lijkt op Google Now, en het feit dat je de  Android-knoppen onderin  kunt aanpassen  door zelfgekozen afbeeldingen te selecteren als pictogram.

De fabrikant  heeft zijn vlaggenschip niet volgestopt met bloatware of andere niet-verwijderbare apps. Natuurlijk zijn er wel apps toegevoegd zoals de eigen Health-app of QuickRemote, maar die laatste is best handig als virtuele afstandsbediening.

Ook zijn er  enkele leuke extra’s in de instellingen verstopt. Zo kun je in Smart Settings aangeven of de V10 automatisch het geluid harder moet zetten en moet verbinden met wifi of bluetooth wanneer je thuis bent of weggaat. Daarnaast  zijn er instellingen te vinden voor splitscreen-multitasking en het automatisch  openen van een gedeelde, tweede scherm wanneer je een bijlage of link opent in een e-mail.

Camera: volledige controle

De LG G4 verraste ons met een zeer goede back- en frontcamera en we waren dan ook benieuwd wat we van de V10 mochten verwachten. Deze stelt gelukkig niet teleur. De 16 megapixel-camera aan de achterzijde heeft een diafragma van f/1.8. Dit stelt de camera beter in staat licht op te nemen wanneer foto’s in duistere omstandigheden worden  gemaakt. Andere toevoegingen zijn onder meer de laserautofocus voor sneller scherpstellen en optische stabilisatie tijdens het filmen.

lg v10 review 2

De camera-app zelf bevat handige  functies, waaronder keuze tussen handmatige bediening, de autostand waar je zelf nog zaken als de flitser in kunt stellen of de simpele stand waarin niets handmatig te bedienen is. Manual laat je veel aanpassen, waaronder de witbalans en sluitertijd, zodat je de camera naar je hand kunt zetten.  Foto’s ogen helder  en ook in grauwe omstandigheden zijn  beelden scherp. Croppen en inzoomen zonder kwaliteitsverlies is geen probleem. Foto’s die binnen worden geschoten ogen wel iets geliger  dan de omgeving in werkelijkheid is. In dat geval is het slim even te spelen met de instellingen en de witbalans aan te passen.

Aan de voorkant zijn twee 5 megapixel-camera’s geplaatst, waarmee je breedbeeld-selfies kunt maken als je dat nodig acht. Handig als je bijvoorbeeld met een grote vriendengroep op de foto wilt, of meer van je omgeving wilt tonen op je Instagram-posts.

Conclusie LG V10 review

Al met al is er weinig op te merken aan het nieuwe vlaggenschip van LG. De camera schiet mooie en scherpe plaatjes, het scherm oogt helder en dankzij de krachtige hardware werkt de V10 soepel en zonder te haperen. Extra pluspunten zijn de verwijderbare achterkant en het uitbreidbare opslaggeheugen. Veel fabrikanten stappen hier tegenwoordig vanaf ten behoeve van een mooier of dunner design, maar dat is niet altijd in lijn met wat de consument wenst. Het meest onderscheidende is echter het secundaire scherm, dat de bediening iets gemakkelijker maakt, maar niet écht essentieel is. Niettemin heeft de V10 voldoende andere pluspunten die het vlaggenschip zeker de moeite waard maken.

LG V10

LG V10 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG V10 prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG V10
LG V10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu