De LG V30, het nieuwste vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant, heeft lang op zich laten wachten. Helaas schiet de smartphone op een aantal punten flink tekort, waardoor de adviesprijs van 899 euro nauwelijks te rechtvaardigen is.
Lees verder na de advertentie.
Lees de LG V30 review
De V-lijn van LG stond in het teken van experimentele toestellen, door bijvoorbeeld het secundaire scherm. Met de V30 gooit de Zuid Koreaanse-fabrikant het over een andere boeg, door een meer mainstream toestel neer te zetten met een focus op het scherm en de camera. Hoe goed dat uitpakt, lees je in deze LG V30 review.
Glazen design
Waar de LG G6 een beetje goedkoop aanvoelde, is dit compleet anders bij de V30. Het toestel heeft een glazen behuizing en ziet er fraai en luxe uit. Dat glazen design maakt ook draadloos opladen mogelijk: leg de telefoon op een oplaadpad en je kunt zonder de meegeleverde kabel de accu bijvullen. Een klein minpunt is dat de glazen behuizing heel gevoelig is voor vingerafdrukken en vetvlekken, maar dat moet je met een behuizing als deze maar voor lief nemen.
Aan de achterkant zit de dubbele camera en de vingerafdrukscanner. Laatstgenoemde heeft een fijne plek en werkt goed. Je gebruikt ‘m tevens om de LG V30 te ontwaken door de knop kort in te drukken. De vingerafdrukscanner is ook in te zetten om door jou gekozen ‘vergrendelde inhoud’, zoals bepaalde foto’s in de galerij-app, te tonen.
Aan de bovenkant van de V30 zit de koptelefoonaansluiting, aan de linkerkant vinden we de volumeknoppen. De onderkant biedt plaats voor de usb-c-poort, die snel opladen mogelijk maakt, en speaker. Laatstgenoemde produceert goed geluid, maar LG prijkt vooral met de samenwerking met Bang & Olufsen. De V30 heeft een speciale audiochip en meegeleverde B&O-oortjes, die bovengemiddeld goed geluid afleveren.
Hardware: geen verrassingen
De LG V30 beschikt over hardware die je in een smartphone van 899 euro zou verwachten. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 835-chip, die ook in veel andere Android-vlaggenschepen zit. De processor wordt bijgestaan door 4GB RAM en 64GB aan opslagruimte. Met de prestaties is dan ook niets mis, al merkten we tijdens onze testperiode dat de V30 heel af en toe licht haperde. Dit komt waarschijnlijk door de relatief grote aanpassingen van LG aan Android. Er zijn soms wat vertragingen, maar gelukkig is de V30 in het dagelijks gebruik meer dan snel genoeg.
Het secundaire scherm, dat zo kenmerkend was bij de LG V10 en V20, is bij de V30 niet meer aanwezig. Het is vervangen door de softwarematige Floating Bar, die je activeert in de instellingen-app. De functie tovert een klein balkje op het scherm, die je kunt aantikken om een aantal snelkoppelingen te gebruiken. Zo kun je snel de agenda-app openen, een notitie maken of een foto schieten. Het werkt prima, maar voegt weinig toe.
Een fijne eigenschap van de LG V30 is dat de smartphone IP68-gecertificeerd is, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is. De telefoon voldoet ook aan militaire standaarden (MIL-STD-810G), wat betekent dat het apparaat in theorie een val van anderhalve meter overleeft. De glazen behuizing blijft echter behoorlijk kwetsbaar.
De LG V30 is stof- en waterdicht
Randloos scherm valt flink tegen
Net als de LG G6 heeft de V30 een voorkantvullend scherm, in lijn met de meeste recente vlaggenschepen. Nieuw is dat LG voor een 6 inch-oled-display kiest, waar de fabrikant voorheen altijd voor ips lcd-panelen koos. Helaas pakt de keuze helemaal verkeerd uit, want het scherm is het grootste minpunt aan de V30. Dat komt vooral door de kijkhoeken van het display: kantel het toestel en er is een rare blauwe gloed zichtbaar.
Daarnaast zien kleuren er gek uit op de LG V30. Dit zie je goed bij het paars van de Slack-app, het rood van de Gmail-app of het groen van onze eigen Android Planet-app. Ook valt op dat wit niet echt wit is, maar een grijze tint heeft. Dat is jammer, want het doet flink afbreuk aan de gebruikservaring.
Met een resolutie van 2880 bij 1440 pixels en pixeldichtheid van 537 ppi zien beelden er wel enorm scherp uit. Ook de helderheid is in orde: het scherm kan flink worden opgeschroefd en is hierdoor ook in fel zonlicht zichtbaar. Het is alleen jammer dat beelden gewoonweg niet zo mooi ogen als op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 of OnePlus 5T.
Software: tijd voor een opfrisbeurt
Daarnaast mag LG eens kritisch kijken naar zijn software. De Android-skin die de fabrikant meelevert is niet alleen lelijk, maar bevat ook veel bloatware. Er staan verschillende apps van LG’s diensten ook, maar ook een boel dubbele applicaties.
Denk bijvoorbeeld aan een eigen agenda- of e-mail-app, terwijl Gmail en Google Agenda ook al op het toestel staan. LG’s alternatieven zijn in geen enkel opzicht beter en daardoor totaal overbodig. Ook mag het allemaal wat overzichtelijker: de app-drawer is bijvoorbeeld standaard uitgeschakeld en het is moeilijk om iets in de instellingen-app te vinden.
Ook jammer: de LG V30 draait nog op Android 7.1.2 (Nougat). Android 8.0 (Oreo) is al een tijdje beschikbaar en zou voor het einde van 2017 voor de V30 beschikbaar, maar is op het moment van schrijven niet te downloaden.
LG was met de V20 juist als één van de eersten met Nougat, maar kwakkelt met Oreo achter de concurrentie aan. Daarnaast is de fabrikant nogal zuinig met beveiligingsupdates, die minstens zo belangrijk zijn. Op moment van schrijven moet de V30 het nog doen met de beveiligingsupdate van september, terwijl andere fabrikanten al de update voor januari uitrollen. Maandelijkse updates kun je dus vergeten.
Camera
Net als eerdere toptoestellen van LG beschikt de V30 over een dubbele camera achterop. Het gaat om een 16 megapixel-lens met een diafragma van f/1.6, wat voor mooiere foto’s in het donker moet zorgen. Ernaast zit een 13 megapixel-groothoekslens, die het mogelijk maakt om wijde omgevingen te fotograferen.
LG is één van de weinige fabrikanten die kiest voor deze setup, en doet dat niet onverdienstelijk. De groothoeklens heeft echt toegevoegde waarde en komt bijvoorbeeld van pas bij natuurshots, op concerten of als je een grote groep mensen wil fotograferen.
Met de 16 megapixel-camera maak je ‘normale’ foto’s, die er onder de meeste lichtomstandigheden uitstekend uitzien. Er wordt veel detail vastgelegd, kleuren zien er goed uit en de camera is lekker snel met focussen. Door het diafragma van f/1.6 maakt de LG V30 inderdaad betere kiekjes in het donker, maar de telefoon presteert niet per se beter dan andere cameratoppers als de Huawei Mate 10 Pro of HTC U11.
Wel is het zo dat LG je een heleboel opties geeft om de ultieme foto te maken. Activeer je in de camera-app (die overigens logisch in elkaar steekt) de ‘Handmatig’-modus, dan verschijnen opties als de witbalans, manuele focus en iso-waarde in beeld. Ook is het mogelijk om bepaalde onderdelen van een foto uit het beeld te laten springen en beelden in het RAW-formaat op te slaan.
Over de 5 megapixel-frontcamera zijn we minder positief. Selfies ogen wat flets en er is maar weinig detail zichtbaar. Daar had LG best wat meer aandacht moeten besteden: andere Android-vlaggenschepen maken betere zelfportretten. LG zet met de V30 ook flink in op video. De dubbele camera’s schiet 4K-video met beide lenzen, wat betekent dat je ook beelden met de groothoeklens in 4K vastlegt.
Video’s zien er goed uit, al is er met wat minder licht wel gauw ruis zichtbaar. Filmen met 60 frames per seconden is ook mogelijk, maar alleen in full-hd. Uniek is de Cine Video-modus, waarmee je verschillende professionele effecten over video’s legt. Dat levert vaak bijzondere beelden op. Ook onderdeel van Cine Video is het zogeheten Point Zoom, waarmee je op het bepaald punt in het frame inzoomt, in plaats van het midden van het shot. Een handige functie, zeker als je graag en veel video’s met je smartphone maakt.
Prima accuduur
Ondanks het grote scherm en krachtige hardware hoef je je geen zorgen te maken over de accuduur van de LG V30. Die is namelijk prima: bij normaal gebruik kom je met gemak de dag door. Ook bij intensief gebruik hoef je pas in de avond naar een stopcontact te zoeken.
Tijdens onze testperiode haalden we een prima scherm-aan-tijd van zo’n 4,5 uur. Is de accu toch vroegtijdig leeg, dan laad je ‘m met de meegeleverde snellader in zo’n anderhalf uur volledig op. Draadloos opladen is als gezegd ook mogelijk, maar dat duurt aanzienlijk langer.

Conclusie LG V30 review
De LG V30 is absoluut geen slechte smartphone, maar wel eentje die zijn hoge adviesprijs niet weet te rechtvaardigen. Dat komt door twee zaken: het matige scherm en de software die echt aan een nieuwe lik verf toe is. Het toestel weet wel uit te blinken met zijn cameramogelijkheden en design, maar van een toestel van 899 euro hadden we meer verwacht. Daar komt bij dat vlaggenschepen van bijvoorbeeld Samsung, Huawei en OnePlus goedkoper én completer zijn. Dat maakt van de LG V30 een prima telefoon, maar wel eentje die moeilijk aan te raden is.
LG V30 kopen
Ben je desondanks overtuigd en wil je de LG V30 kopen? In het overzicht hieronder vind je de beste deals, ook voor een losse LG V30.
