Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Logitech Harmony Elite Review: dure, veelzijdige afstandsbediening

Gijs Ettes
23 oktober 2015, 13:30
4 min leestijd
Logitech Harmony Elite Review: dure, veelzijdige afstandsbediening

Reviewscore

8

Afstandsbedieningen zijn doorgaans niet zulke spannende apparaten, maar daar moet de Harmony Elite van Logitech verandering in brengen. Met deze universele afstandsbediening bestuur je niet alleen je tv, maar ook andere slimme apparaten in je huis.

Lees verder na de advertentie.

Meer dan een afstandsbediening

Logitech staat al jaren bekend om de prima universele afstandsbedieningen die het bedrijf op de markt brengt. De Harmony Elite is de meeste recente en geavanceerde, maar met 349 euro ook de duurste zapper. Dat is een fors bedrag voor een afstandsbediening die  alleen je tv bestuurt, maar de Elite kan meer dan dat. Zo kun je met de bijbehorende app (Android en iOS) gemakkelijk apparaten en activiteiten instellen; van ‘tv kijken’ en ‘gamen’ tot ‘naar bed gaan’, waarbij met een  druk op de knop alle lampen uitgaan en deuren en gordijnen worden gesloten. Handig voor als je met één toestel al je  slimme apparaten wilt bedienen.

Het instellen van de Logitech Harmony Elite kost wat moeite, maar gaat over het algemeen vlekkeloos. Dat is mede te danken aan de app,  die  beduidend beter is dan de trage, op Silverlight-gebaseerde software  voor Windows en Mac.  Na het plaatsen van de hub en IR-blasters  en het downloaden van de app doorloop je een simpele set-up voor het verbinden van de Harmony Elite met je wifi-netwerk. Daarna kun je uiteenlopende scenario’s toevoegen, waarbij specifieke apparaten worden in- en uitgeschakeld. Zo kun je praktisch alle televisies, settopboxen, spelcomputers en speakers toevoegen. Voor activiteiten stel  je zelf namen en iconen in.

Scenario’s instellen

De Harmony Elite gaat verder dan zijn voorgangers door je  ook  bijvoorbeeld Philips Hue-verlichting, Nest- of Honeywell-thermostaten en SmartThings-sensoren te laten koppelen. De afstandsbediening werkt tevens  probleemloos samen met de speakers van Sonos en de populaire automatiserings-app IFTTT. Op die manier kun je behoorlijk uitgebreide scenario’s instellen, zoals een filmavond waarbij niet alleen je  tv wordt ingeschakeld, maar ook sfeerverlichting en de juiste speakers. Handig zijn de gekleurde knoppen op de afstandsbediening, die je kunt programmeren om specifieke activiteiten te starten.

De Harmony Elite bedient alle slimme apparaten in je huis

Als je de Harmony Elite naar wens hebt ingesteld, kunnen al je afstandsbedieningen opgeborgen worden in  de kast. Hetzelfde geldt  voor het apparaat zelf, want met de Android-app kun je in principe ook alles doen, mits je smartphone is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als de hub. Zowel de afstandsbediening als app zijn eenvoudig  in gebruik. Eerstgenoemde is relatief groot en zwaar, maar ligt lekker in de hand en heeft een duidelijk en prettig afleesbaar display.

logitech harmony elite

Boven het display is alleen een powerknop te vinden en eronder twee capacitieve toetsen om snel tussen activiteiten en apparaten te schakelen. Dat laatste is wel zo handig, aangezien het soms  voorkomt dat bepaalde apparaten niet of verkeerd worden ingeschakeld. Je kunt via het  menu naar de boosdoener gaan en ‘m handmatig  aanzetten.

De Harmony Elite heeft ook de bekende afspeelknoppen en toetsen om het volume en kanaal aan te passen. Daarnaast zijn er  OK- en pijltjesknoppen waarmee je  de interface van praktisch elke tv kunt  bedienen. Tot slot vind je op de veelzijdige afstandsbediening  programmeerbare knoppen om slimme lampen in je huis te dimmen, al kun je bijvoorbeeld niet  de kleur van je Hue-verlichting aanpassen.

Conclusie Logitech Harmony Elite Review

Heb je veel verschillende apparaten in je huis die (al dan niet) verbonden zijn met internet, dan is de Logitech Harmony Elite een handige accessoire om ze met één apparaat te bedienen. De universele afstandsbediening is bijzonder veelzijdig en ondersteunt praktisch alle apparaten die je in een modern huishouden terugvindt. Zelfs de meest obscure televisie- en speakermerken zijn toe te voegen en onder te brengen in scenario’s, zodat je met een druk op de knop alles in één keer inschakelt. De prijs zal voor sommigen een struikelblok zijn, maar wat universele afstandsbedieningen betreft, wordt het niet beter dan de  Harmony Elite.

WinkelVerzendingPrijs
CoolblueGratis. Vóór 23:59u besteld, morgen in huis€349,-Bekijken
Bol.comGratis. Vóór 23:00u besteld, morgen in huis€349,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu