De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Review: Miracast hdmi-dongel maakt elke televisie slim

Redactie
18 september 2013, 12:32
4 min leestijd
Review: Miracast hdmi-dongel maakt elke televisie slim

Reviewscore

7

Google gooide hoge ogen met de Chromecast die AndroidPlanet in zijn Chromecast review met een heel mooi cijfer beloonde. Maar Android beschikt ook over een reeks andere technieken waarmee je content vanaf je telefoon naar je tv kunt streamen. Eén daarvan is de Miracast adapter van Gocal Europe, een hdmi-dongel uit China die zowel een DLNA- als Miracast-modus heeft. Wat deze technieken precies betekenen en wat je er allemaal mee kunt, lees je in onze review.

Lees verder na de advertentie.

De Miracast adapter hdmi-dongel

De Miracast adapter is eigenlijk een gewone zwarte usb-stick met een hdmi-uitgang die je in de hdmi-poort van de tv stopt. Aan de achterzijde bevindt zich een ingang voor stroom (deze kan via een usb-poort of stekker worden gegenereerd) en een micro-usb-ingang. Met laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld een usb-stick met content erop naar de televisie streamen.

O-Droid1

De Miracast adapter heeft twee modi: DLNA en Miracast, en tussen deze twee modi kun je wisselen door via een pinnetje een knopje in te drukken. Dit werkt nogal omslachtig, omdat de dongel zich vaak aan de achterkant van de tv bevindt. Het wisselen tussen modi werkt daarentegen wel zonder problemen zodra je dat knopje gevonden hebt.

Het installeren van die DLNA-modus gaat vrij simpel: je stopt de hdmi-stick in je tv; verbindt met het wifi-netwerk van de hdmi-stick middels het wachtwoord dat op de tv wordt weergegeven, en downloadt een speciale app waarmee het DLNA-gedeelte kan worden aangestuurd. De Miracast-modus werkt automatisch.

DLNA

Screenshot_2013-08-28-09-50-30
Screenshot_2013-08-28-09-50-22

DLNA is een specifieke manier om content tussen diverse apparaten te streamen. Denk aan foto’s, video’s en muziek, en dat allemaal zonder ingewikkelde instellingen. Een gedeelde wifi-verbinding tussen deze apparaten is wel een vereiste, maar verder werkt de technologie helemaal zelfstandig.

De bijbehorende app is een beetje onoverzichtelijk, maar werkt naar behoren. Via de app kun je content vanaf je Android-toestel, zowel smartphones als tablets, naar je tv streamen. De app werkt daarnaast als een afstandsbediening. Andere apps die ook DLNA ondersteunen, kunnen via de ingebouwde deelfunctie van Android eveneens van de Miracast hdmi-dongel gebruikmaken.

Miracast

Miracast is een veel simpelere technologie. Miracast streamt content vanaf je telefoon naar de tv, maar het is niet nodig dat de content op het toestel staat. Ook Chromecast biedt eenzelfde functionaliteit. Zo kun je video’s van YouTube of Netflix (lees ook Netflix Android: de 4 dingen die je moet weten) direct naar je televisie streamen, zonder dat je de content eerst op je Android-toestel beschikbaar moet hebben. Miracast werkt daardoor grotendeels via de cloud: een eigenschap die velen erg waarderen.

Screenshot_2013-08-28-09-51-27

Het verschil tussen Chromecast en Miracast is dat laatstgenoemde echt alleen een manier is om content naar je televisie te streamen en Chromecast echt een eigen systeem an sich is. Dit kan later meer functionaliteiten bieden, zoals het gebruik van je Android-toestel als volwaardige afstandsbediening. Dit werkt bij Miracast anders, want Miracast kan tevens worden gebruikt als een ‘tweede scherm’, waardoor je bijvoorbeeld games op de televisie kunt spelen en met het Android-apparaat kunt besturen. Beide technologieën kennen dus aparte voordelen.

Daarnaast wordt Chromecast binnen Android nog als een aparte dienst gezien. Zo zijn nog lang niet alle apps voor Chromecast geoptimaliseerd, maar ondersteunen vele apps wel Miracast, ofwel het ‘tweede scherm binnen Android’. Deze wordt in de instellingen weergegeven, waarna alle apps die het ondersteunen er ook direct gebruik van kunnen maken.

Miracast dongel kopen

De Miracast hdmi-dongel heeft een adviesprijs van rond de 50 euro en is vanaf 8 november te koop bij de O-Droid store aan de Rijnstraat 22 in Arnhem.

O-Droid is de eerste fysieke Android winkel van Nederland.

Conclusie

Een domme televisie met een klein en vrij goedkoop apparaatje slim maken: dat is wat de Miracast adapter doet. De adviesprijs ligt rond de 50 euro en daarvoor krijg je zowel DLNA en Miracast tot je beschikking. De één is handig als je echt een eigen Android-mediacenter wilt creëren; laatstgenoemde wil het scherm van je Android-toestel zo gemakkelijk mogelijk op de televisie krijgen – met voordelen als het streamen van content.

De Chromecast is met zijn 35 dollar een stuk goedkoper. Die technologie is nog lang niet zo vergevorderd als de mogelijkheden die de Miracast adapter van Gocal biedt, maar is mogelijk wel een betere keuze voor de toekomst. Want wanneer de Chromecast officieel in Nederland wordt verkocht, en ook Nederlandse apps als Uitzending Gemist, RTL XL en andere streamingdiensten de Chromecast ondersteunen, heeft Miracast en DLNA nog maar enkele erg specifieke functies voor een erg specifieke doelgroep om Google de loef af te steken. Gelukkig zijn beide apparaten goedkoop genoeg om er eventueel twee in je hdmi-ingangen van je tv te stoppen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu