Motorola Moto G Review: snelle budgetsmartphone met prima scherm

Gijs Ettes
6 december 2013, 14:18
5 min leestijd
Motorola Moto G Review: snelle budgetsmartphone met prima scherm

Reviewscore

8

Motorola is in Nederland en België weliswaar een bekend merk, maar de afgelopen jaren hebben weinig toestellen van de Amerikaanse telefoonmaker onze markt betreden. De Moto G, de nieuwste smartphone van de fabrikant gericht op het budgetsegment, is nog steeds niet heel breed verkrijgbaar, maar als je goed zoekt kun je het toestel los en in combinatie met een abonnement aantrekkelijk geprijsd vinden. Zeker als je bekijkt over welke hardware de Moto G beschikt.

Als budgetpakker lijkt de Moto G dan ook bijna een no-brainer. Een compact toestel met een quadcore-processor en een hd-scherm? Yes please! De vraag is natuurlijk wel of de goede prestaties op papier zich ook vertalen naar een smartphone die fijn is in alledaags gebruik…

Design

Qua ontwerp zal de Moto G geen prijzen in de wacht slepen, maar het toestel voelt in ieder geval stevig aan. Voor zijn relatief compacte afmetingen is de telefoon wel wat aan de zware kant. Het gewicht van 143 gram is aanzienlijk hoger dan dat van bijvoorbeeld de Galaxy S4 Mini, maar heel storend is dat niet. Als je de Moto G in de hand hebt, krijg je de indruk dat het toestel tegen een stootje kan. Dat komt wellicht ook door de dikte van de telefoon: 11,6 millimeter.

Moto G design

Handig is dat de plastic achterklep is te verwijderen, zodat je de Moto G kunt voorzien van een kleurrijke cover en de batterij indien nodig kunt verwijderen. Daar gaat wel het nodige wrikken aan vooraf, wat mogelijk komt doordat het toestel waterbestendig is. Dankzij een speciale nanocoating maakt het niet uit wanneer de Moto G in het toilet valt; mits je hem naderhand weer goed droogwrijft.

Voor een smartphone in deze prijsklasse is het scherm indrukwekkend. De kijkhoeken van het 4,5 inch-display zijn prima en browsen verloopt prettig dankzij de resolutie van 720 bij 1280 pixels. De helderheid van het scherm kan daarnaast flink opgeschroefd worden, zodat het ook in de zon redelijk afleesbaar is. Gorilla Glass 3 zorgt er tot slot voor dat het scherm bestand is tegen krassen.

Hardware

Als budgetsmartphone beschikt de Moto G over specificaties die we doorgaans eerder in de middenklasse tegenkomen. Onder de motorkap vinden we een 1,2GHz quadcore-processor (Qualcomm Snapdragon 400), 1GB aan werkgeheugen en – in het door ons geteste model – 8GB aan opslaggeheugen. Dat laatste is karig, zeker omdat de opslagruimte niet is uit te breiden met een micro-sd-kaart. Van die 8GB is circa 5GB beschikbaar, dus wanneer je veel apps, games en muziek downloadt is het oppassen geblazen.

In niet-wetenschappelijke snelheidstests presteert de Moto G niettemin bijzonder vlot. Bij het vegen langs homescreens en het navigeren door Android zijn geen vertragingen merkbaar en ook browsen in Chrome verloopt probleemloos. Dankzij de hoge resolutie van het scherm is tekst goed leesbaar en inzoomen gaat zonder haperen. Ook met moderne games als Re-Volt 2 en Assassin`s Creed Pirates heeft de Moto G geen enkele moeite.

Moto G review 2

De ingebouwde enkele speaker aan de achterzijde is redelijk luid, maar als je de telefoon in landschapmodus houdt, wordt deze afgeschermd door je hand. Ook klinkt het geluid wat blikkerig, dus als je gaat gamen zijn koptelefoons aanbevolen. Afgezien daarvan hebben we weinig klachten wat betreft de hardware van de Moto G.

Software

Op het moment van schrijven beschikt de Moto G over Android 4.3 (Jelly Bean), maar aangezien Motorola onderdeel uitmaakt van Google kunnen we op korte termijn een update naar Android 4.4 verwachten. De fabrikant heeft nauwelijks apps en tierlantijntjes toegevoegd aan het besturingssysteem, wat alleen maar fijn is. De Moto G draait een stock-versie van Android met vrijwel alleen Google-apps en -widgets en is mede daardoor vliegensvlug.

Los van apps als Chrome, QuickOffice en Play Music is de Moto G voorzien van Motorola Migreren en Motorola Assist. Met eerstgenoemde is het mogelijk om in een paar minuten bestanden van je oude naar je nieuwe telefoon te kopiëren. Assist is handig voor het automatisch dempen van de geluiden die de smartphone maakt, bijvoorbeeld wanneer je wilt slapen of een vergadering in gaat. De app maakt daarvoor gebruik van agenda-gegevens

Netjes is tot slot de toevoeging van Motorola Privacy, een reeks privacy-opties die je vindt in de instellingen. Hier bepaal je of en welke gegevens Motorola verzamelt voor het verbeteren van zijn eigen producten. Ook schakel je in het submenu in dat de fabrikant ondersteuning en aanbevelingen geeft voor het gebruik van de Moto G.

Camera en accu

De Moto G is voorzien van een 1,3 megapixel-camera aan de voorzijde die geschikt is om te videobellen of zelfportretten te maken. De 5-megapixel-camera met led-flitser aan de achterzijde is beter te gebruiken voor het maken van foto’s. De uiteindelijke kwaliteit van kiekjes laat helaas te wensen over, vooral bij weinig licht. Bij bewolkt weer missen foto’s eveneens scherpte en kleur. Daar verandert zelfs de hdr-instelling weinig aan.

Video’s schiet de Moto G in 720p met (in theorie) 30 frames per seconden. In de praktijk ogen filmpjes echter schokkerig en wat vaag. Het is duidelijk dat Motorola heeft beknibbeld op de camera, wat gezien de adviesprijs van de Moto G begrijpelijk is. En vergeleken met de camera`s van andere smartphones in deze prijsklasse is de kwaliteit van de camera niet dramatisch.

De 2070 mAh-accu moet garant staan voor een spreektijd van 24 uur. In de praktijk moet de Moto G aan het einde van een een dag zwaar gebruik (veel internetten, video`s kijken en gamen) weer aan de lader. Doe je het rustiger aan, dan is anderhalve dag goed haalbaar. Daarbij scheelt het als je de helderheid niet op maximaal zet; het scherm is doorgaans de grootste energievreter bij een smartphone.

Conclusie

Moto G scherm

De Moto G bewijst dat er hoop is voor goedkope Android-telefoons. Voor rond de 200 euro heb je een toestel met een prima bouwkwaliteit, een goed scherm en snelle hardware. In de praktijk laat de Moto G je nooit wachten en bij normaal gebruik gaat de accu met gemak een dag mee.

De enige nadelen aan de smartphone zijn het karige en niet uitbreidbare opslaggeheugen en de matige camera. Kun je echter leven met deze beperkingen, dan heb je met de Moto G een uitstekend toestel waar je lange tijd plezier van kunt hebben.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G
Motorola Moto G

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu