Premier Mark Rutte liet afgelopen week zijn Blackberry in de wc-pot vallen. Met opgestroopte hemdsmouwen viste hij het toestel uit het water. Na een paar uur drogen functioneerde de telefoon weer naar behoren. Rutte had veel beter een Motorola Defy kunnen kopen, want dan kon hij na een korte plaspauze weer direct aan de slag. Motorola belooft namelijk dat dit nieuwe toestel, dat exclusief verkrijgbaar is bij T-Mobile, wind- en waterdicht is. Wij van Android Planet namen de proef op de som en gooiden het toestel in het water. Het resultaat? Dat lees je in deze review!
Motorola Defy: uiterlijk & design
De Motorola Defy ziet er zeer stevig uit. Dit bedoel ik zowel positief als negatief. De Defy is qua design geen hoogvlieger en valt weg naast toestellen als de HTC Desire HD en de Samsung Galaxy S. Het is echter oneerlijk om de Defy af te rekenen op zijn dikte en zijn logge uiterlijk. Het toestel is immers gemaakt om natuurrampen te overleven. Sierlijke en stijlvolle elementen zijn vervangen door robuuste onderdelen. Iedere opening, zoals de USB-ingang en de ingang voor de hoofdtelefoon, is hermetisch afgesloten met een flinke plug. Ook het achterklepje zit zo stevig op z’n plaats, dat het erg veel moeite kost om deze te ontgrendelen. Logisch, het toestel mag immers geen druppel water binnenlaten.
Is de Motorola Defy een lelijk eendje? Nee, absoluut niet. De outdoor-telefoon wint geen schoonheidsprijzen, maar is nog altijd mooier dan veel mid-range Android-telefoons. De Defy is door zijn robuustheid een telefoon met karakter en dat zal een nieuwe groep gebruikers aantrekken.
Motorola Defy: hardware
De Defy heeft een 3,7“³ WVGA-touchscreen met een resolutie van 854 bij 480 pixels. Het beeldscherm ziet er scherp uit en de kleuren ogen levendig. Het is geen AMOLED-beeldscherm, dus zwart oogt niet echt zwart, zoals bij de eerste generatie Desire’s en de Galaxy S.
In de behuizing zit een OMAP 3610 chip met een kloksnelheid van 800 MHz. De Motorola Defy heeft Android 2.1 als besturingssyteem en maakt gebruik van een Swype-toetsenbord. In de telefoon is 512 MB RAM en 2 GB ROM aanwezig. Daarnaast biedt de Defy plaats voor een MicroSD-kaarten met een maximumgrootte van 32 GB.
Motorola Defy: touchscreen en interface
Het capacitieve touchscreen van de Motorola Defy reageert erg snel. Ik ben blij dat Motorola kiest voor een capacitief scherm en geen resistief scherm, want de laatste categorie is niet meer van deze tijd.
Motoblur, de Android-schil van Motorola, is voorgeïnstalleerd op de Motorola Defy. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel Motoblur. De schil zorgt voor meer frustaties, dan voor een prettige gebruikerservaring. Ten eerste ben ik geen fan van de ‘look’ van Motoblur, zoals de knoppen onderaan in beeld en de lelijke widgets. Het doel van een schil is dat het iets moet toevoegen aan een kale versie van Google Android. Motoblur voegt een aantal widgets toe, maar die kun je ook toevoegen als je een paar applicaties download. Daarnaast zit niet iedere gebruiker te wachten op een overload aan sociale netwerkwidgets. Mijn advies: installeer zo snel mogelijk een homescreen-vervanger. Ik heb er een paar getest op de Motorola Defy, zoals LauncherPro, ADW.Launcher en Go Launcher, en die werken allemaal prima.
Motorola Defy: camera, batterij en bellen
De vijf megapixelcamera van de Defy is in staat om aardige foto’s te produceren, vooral overdag. De nachtelijke foto’s zijn iets grauwer en onderbelicht, ook al heeft de Defy een LED-flitser. Het is mogelijk om de digitale zoom te gebruiken, maar dan maakt de telefoon alleen een uitsnede van een grotere foto. Een ingezoomde foto is dus per definitie kleiner dan een niet-ingezoomde foto. Hieronder enkele foto’s, zodat je kunt kijken wat je van de beeldkwaliteit vind.
De Motorola Defy heeft een flinke accu met een kracht van 1500 mAh. In de praktijk hoeven gebruikers de telefoon drie dagen op rij niet op te laden bij matig gebruik. Ben jij iemand die zijn telefoon om de haverklap uit zijn broekzak haalt? Dan kan de telefoon maximaal twee dagen mee. Dit is vergelijkbaar met Android-telefoons van andere fabrikanten, die ook vaak zijn uitgerust met een 1500 mAh batterij.
De belkwaliteit van de Defy is prima. Bij één beller hoorde ik een echo, maar dat kan ook aan zijn toestel liggen, want bij drie andere bellers had ik daar geen last van.
Is de Motorola Defy waterproof?
Voordat ik de test begon had ik een beetje koudwatervrees. Ik vind het maar niets om toestellen van flatgebouwen te smijten of in de zee te gooien. Normaal gesproken ben ik altijd degene die negatief reageert op filmpjes op YouTube, waarin mensen ritueel een iPhone verbranden of een vuurwerkbom in een PlayStation 3 stoppen. Toch moest ik voor deze test een Motorola Defy onderdompelen in een bak water. De Defy is immers waterdicht, zo meldt T-Mobile.
Persoonlijk geloof ik niet in dat soort praatjes. De Motorola Defy heeft genoeg gaten en kieren waar water doorheen kan sijpelen, bijvoorbeeld bij de speaker of bij het klepje van de accu. Tuurlijk, het toestel kan tegen een paar druppels water, maar toch niet tegen een bommetje in een zwembad?
Toch is het echt waar! Je kunt de Defy in de zee, in een bak water of – voor Rutte – in een toiletpot gooien: dit toestel overleeft iedere aanslag. Kijk maar eens naar de onderstaande reeks foto’s. Ik heb het toestel meerdere malen in een bak water gelegd – soms wel vijf minuten lang – maar iedere keer was er niets aan de hand.

Grappig: wanneer het toestel in een bak water ligt, dan schuift de notificatiebalk automatisch naar beneden. Waarschijnlijk voelt het capactieve touchscreen van de Defy nattigheid.
Aangezien ik dicht bij de zee woon, nam ik de Defy op een zonnige zondagmiddag ook mee naar het strand. Ik heb het toestel een paar keer levend begraven, maar ook dat overleefde deze Android-telefoon. Opvallend, want normaal gesproken zijn zandkorrels dodelijk voor telefoons.
Motorola Defy review: conclusie
De Motorola Defy is een zeer degelijk toestel. Motorola beweert dat deze telefoon waterproof is, en dat klopt! Je kunt de Defy met een gerust hart meenemen naar het strand of naar het zwembad. Toch verwacht ik dat het toestel niet voor de gemiddelde consument is. Ik bedoel: hoe vaak laat jij jouw toestel in het water vallen? De Defy is uitermate geschikt voor mensen met speciale beroepen, zoals brandweermannen, strandwachters en badmeesters. Of voor mensen die van survivalen in de Ardennen of snowboarden houden.