De Motorola Moto E was een van de betere goedkope smartphones van 2014, maar liet het op een aantal belangrijke punten liggen. Zijn opvolger is voorzien van betere specs, meer mogelijkheden en draait standaard op Android 5.0. Is dit de ultieme budgetsmartphone?
Lees verder na de advertentie.
Heb je nauwelijks meer dan honderd euro te besteden en zoek je een goede Android-smartphone, dan heb je anno 2015 verrassend veel keuze. Naast Samsung en LG zijn er ook merken als Huawei, Alcatel en Acer met interessante budgetmodellen in hun portfolio. Wat ons betreft kunnen die echter niet tippen aan de nieuwe Moto E, die zijn voorganger op een groot aantal punten verbetert en een pure Android-ervaring biedt voor een lachprijs.
Design: dik, maar wel stevig
Het design van de eerste Moto E heeft geen prijzen gewonnen en dat zal bij zijn opvolger ook niet gebeuren. Het ontwerp is wel verbeterd. Het voornaamste verschil is dat er geen speling meer zit tussen de achterklep en de rest van de smartphone. De afwerking van het toestel is beduidend beter en er zijn geen hoorbare kraakjes tijdens het gebruik. Dat was bij de vorige Moto E wel anders.
Wel is het toestel iets groter dan zijn voorganger. Het scherm is met 0,2 inch gegroeid tot 4,5 inch, waardoor de Moto E 2015 nu 130 bij 67 bij 12,3 millimeter meet. De smartphone is behoorlijk dik en zwaar (145 gram), maar heeft afgeronde hoeken zodat hij nog steeds in een broekzak past. Bovendien is de behuizing stevig, waardoor het toestel niet direct uit elkaar valt als het in aanraking met de grond komt. Ook kan de smartphone tegen een spatje water, al moet je er niet mee gaan zwemmen.
In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Moto E 2015 niet twee, maar nog maar één metalen strip aan de voorzijde. Hierdoor is de bezel onder het scherm iets dunner, maar aan de boven- en zijkanten zijn de schermranden nog steeds vrij breed. Ook heeft de behuizing van ons witte testmodel de neiging om snel vuil te worden; je kunt dus beter voor de zwarte versie gaan.
Prettig aan het verder vrij saaie ontwerp vinden we het reliëf aan de randen van de smartphone, die veel grip geven tijdens het gebruik. Ook de powerknop is wat ruwer gemaakt, zodat je hem gemakkelijk vindt. Het bedienen van de smartphone kan prima met één hand dankzij het compacte formaat.
De nieuwe Moto E is niet mooi om te zien, maar wel erg stevig
Scherm en hardware
Motorola heeft het scherm van de nieuwe Moto E iets groter gemaakt, maar het 4,5 inch-scherm heeft dezelfde relatief lage resolutie van 960 bij 540 pixels. Dat is voldoende voor normaal gebruik, maar bij het bekijken van websites en video’s en het spelen van games valt op dat het beeld wat korrelig oogt. Leg je het toestel naast de Moto G 2014, dan is het verschil met 720p duidelijk zichtbaar.
Het nieuwe scherm oogt daarnaast wat warmer dan dat van de vorige Moto E. De maximale helderheid is iets opgeschroefd (407 nits), waardoor de afleesbaarheid van het beeld beter is. Maar in direct zonlicht is het echter nog steeds een uitdaging om te zien wat er precies op het scherm gebeurt.
Onderhuids is er beduidend meer veranderd. Er is ditmaal 8GB aan opslagruimte aanwezig – in plaats van 4GB – dat met een geheugenkaartje is uit te breiden tot maximaal 32GB. Het toestel wordt aangedreven door een veel krachtigere 64-bit Snapdragon 410-processor met vier rekenkernen die draaien op 1,2Ghz.
Gecombineerd met de 1GB aan werkgeheugen zorgt dit voor een soepele gebruikerservaring. De interface voelt vloeiend en snel aan en het openen van veelgebruikte apps als de browser, camera en het multitaskingvenster gaat vliegensvlug. Ook met de meeste games heeft de Moto E geen moeite, al duurt het laden van zware 3D-applicaties soms iets langer.
Hoewel nfc niet aanwezig is, beschikt de nieuwe Moto E wel over 4G. Daardoor kun je overal in Nederland en België snel mobiel internetten, mits je een abonnement met 4G hebt.
Software, camera en accuduur
Dat de nieuwe Moto E prettig in gebruik is, komt ook door het feit dat de smartphone uit de doos op een stockversie van Android 5.0.2 draait. Afgezien van Alert en Migreren, Motorola-apps voor het instellen van noodcontacten en het overzetten van data en apps, worden er geen apps meegeleverd. Je krijgt dus een pure versie van het besturingssysteem, zonder een zware skin en overbodige functies.
Wel aanwezig zijn alle goodies van Android Lollipop, zoals soepele overgangen en effecten, nieuwe snelle instellingen, handige functies voor accubesparing en frisse looks voor bijvoorbeeld de telefoon-, berichten- en e-mail-app. Ook handig zijn de functies Moto Assistentie en Moto Weergeven, waarmee je respectievelijk vaste slaaptijden voor het toestel inschakelt en meldingen ziet, zelfs wanneer het scherm is uitgeschakeld. Je kunt per app bepalen of deze meldingen mag pushen, al heeft dit wel invloed op de accuduur van het toestel.
Met de accu kun je gemakkelijk anderhalve dag vooruit
Camera: voldoende, bij de juiste omstandigheden
De 5 megapixel-camera van de Moto E presteert zoals je van een budgettoestel verwacht. Is de belichting goed en schijnt het zonnetje, dan schiet de camera best aardige plaatjes. Maar zodra je binnen fotografeert, is de kwaliteit een stuk minder en is veel ruis zichtbaar. In donkere ruimtes is het sowieso onmogelijk om foto’s te maken, aangezien een ledflitser afwezig is.
Gelukkig is de camera-app eenvoudig in gebruik: met een swipe van de rechter zijkant naar het midden open je de snelle instellingen, bijvoorbeeld voor het maken van hdr- of panoramafoto’s. Met een veegbeweging van de andere kant open je de galerij. Ook het schakelen naar de videocamera (die filmt in 720p, met 30 fps) gaat vlot.
In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de Moto E 2015 wél over een frontcamera, al betreft het eentje met een vga-resolutie. Dat is net voldoende voor het maken van selfies, al moet je geen wonderen van de frontcamera verwachten. In de galerij hieronder kun je enkele voorbeelden van foto’s bekijken die met de camera aan de achterkant zijn geschoten. Deze zijn voor de review iets verkleind, maar verder onbewerkt.
Accuduur: anderhalf tot twee dagen gebruik
Naast de processor en de opslagruimte heeft ook de accu een upgrade gekregen. Deze heeft nu een capaciteit van 2390 mAh, waar de originele Moto E het deed met 1980 mAh. Laatstgenoemde hield het daarmee ruim een dag vol en zijn opvolger doet er nog een schepje bovenop. Bij normaal gebruik (browsen, mailen en zo nu en dan een spelletje) haal je met gemak anderhalve dag. De betere accuduur is te danken aan de efficiëntie van de processor en Android 5.0, en aan het feit dat het scherm vrijwel ongewijzigd is.
Daarnaast zijn er nu eindelijk opties om de accuduur te verlengen. Met accubesparing ingeschakeld wordt de snelheid van de processor en de synchronisatie van achtergrondgegevens beperkt, waardoor het haalbaar moet zijn om twee dagen met de Moto E te doen.
Conclusie Motorola Moto E 2015 Review
De Motorola Moto E 2015 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger en een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een capabele smartphone voor weinig geld. Het toestel beschikt standaard over 4G, een vlotte processor en een pure versie van Android Lollipop zonder bloatware. Designtechnisch maakt de Moto E weinig indruk, maar het toestel is wel steviger gebouwd en makkelijk met één hand te bedienen. Ook prettig is het feit dat dit betaalbare toestel beschikt over twee camera’s en een uitstekende accuduur.
De beste Motorola Moto E 2015 aanbiedingen
Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Motorola Moto E 2015 met abonnement. Het toestel is ook los verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

Motorola Moto E 2015 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Motorola Moto E 2015 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.
Alle Motorola smartphones met prijzenHet laatste nieuws over Motorola
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 11 (17-3)
- Deze Android-smartphones verwachten we de komende maanden (14-3)
- ‘Motorola Edge 40 Pro te zien op officieel ogende renders’ (6-3)
- ‘Renders laten Motorola Moto G Power 2023 zien met ouderwets design’ (5-3)
- Round-up MWC 2023: dit is er allemaal gepresenteerd (28-2)