Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus review: grote accu, kleine prijs

Thomas Haenen
27 september 2018, 19:32
6 min leestijd
Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus review: grote accu, kleine prijs

Reviewscore

8

Goedkopere smartphones dan de Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus zijn maar moeilijk te vinden. Dat goedkoop echter geen duurkoop hoeft te betekenen, laat Motorola ook dit jaar weer zien. 

Lees verder na de advertentie.

Check onze Motorola Moto E5 review

Zo’n vijf jaar geleden zouden we een smartphone van onder de 150 euro sterk afraden. Je zat dan al gauw opgezadeld met een toestel met gebrekkige hardware. Kleine, donkere schermen, slome hardware en verouderde Android-versies waren zowat de standaard in deze prijsklasse. Dat er in vijf jaar veel kan veranderen, laat de Moto E-reeks zien. Deze bestaan uit de goedkoopste smartphones die Motorola aanbiedt. Toch weet de fabrikant er ieder jaar meer ‘luxe’ features in te stoppen.

De Moto E5 en Moto E5 Plus, die sinds kort in Nederland te koop zijn, hebben bijvoorbeeld grote schermen, een vingerafdrukscanner en up-to-date software. Ze hebben een prijs-kwaliteitsverhouding waar bijna geen concurrent aan kan tippen, al heeft Motorola een paar keuzes moeten maken om die kosten laag te houden. Welke dat zijn, lees je in onze uitgebreide review.

Groot scherm, stevig design

Qua design doen de Moto E5 en E5 Plus nauwelijks onder voor veel duurdere toestellen. Beide zijn keurig afgewerkt. De achterkant is gemaakt van (stevig) plastic, maar het glanst aan alle kanten. De ronde hoeken en prominente cameralens laten het toestel extra premium lijken. Ook fijn: Motorola levert een gratis hoesje mee.

Motorola Moto E5 review

Ook het scherm is bij beide smartphones van goede kwaliteit. De kleuren zijn mooi, de maximale helderheid behoorlijk hoog en het contrast prima. Zelfs in de zon is de Moto E5 nog aardig af te lezen. Klein nadeel is dat beide toestellen ‘slechts’ een hd-resolutie (1440 bij 720 pixels) hebben. Zit je dicht op het grote 6 inch-scherm van de E5 Plus, dan oogt het beeld minder scherp.

Een accu met uithoudingsvermogen

Een groot pluspunt van de Moto E-reeks is de accu. Veel fabrikanten doen er alles aan om hun toestellen licht en dun te houden, vaak ten koste van de accu. De Moto E5 Plus heeft een 5000 mAh-accu, fors groter dan veel andere smartphones in deze prijsklasse. Ook de Moto E5 is goed voorzien, met een 4000 mAh-accu.

Zelfs in een drukke week haalde ik met de E5 Plus gemakkelijk anderhalve dag zonder opladen. Met overdag veel social media en ‘s avonds wat games was er tegen het einde van de avond nog steeds 50 procent accu over. Met een beetje zuinigheid kun je er twee, misschien zelfs drie dagen uitpersen.

Motorola Moto E5 review

Klein nadeel van zo’n grote accu: het opladen duurt erg lang. Een snelle oplader wordt niet meegeleverd, waardoor het bijna drie uur duurt voor de accu weer vol zit. Daarentegen zijn de toestellen verrassend licht. Zelfs met zijn grote accu is de Moto E5 Plus minder dan 10 millimeter dik. Dit is nauwelijks een millimeter dikker dan bijvoorbeeld de Galaxy S9.

Hardware voldoet, met soms een hapering

Beide toestellen zijn uitgerust met de Snapdragon 425-processor, een inmiddels bijna drie jaar oude Qualcomm-chip. De Moto E5 heeft 2GB werkgeheugen aan boord, de Moto E5 Plus 3GB. De meeste apps werken op zich prima, al haperen de animaties toch regelmatig. Zeker bij apps met vrij veel beeld, zoals Google Maps, scrollt niet alles even soepel.

Bij de Moto E5 is er 16GB opslagruimte aan boord, terwijl de E5 Plus standaard 32GB heeft, waarvan respectievelijk zo’n 11 en 24GB overblijft voor de gebruiker. In beide gevallen kun je daar waarschijnlijk aardig mee uit de voeten. Heb je veel foto’s of een aanzienlijke muziekcollectie, dan wordt het op de Moto E5 wat krap. De opslagruimte van beide toestellen is gelukkig uitbreidbaar.

Over de camera kunnen we ook kort zijn: daar moet je deze toestellen niet voor kopen. In situaties met voldoende licht schieten ze redelijk foto’s. Zodra je inzoomt valt echter op dat details onscherp zijn. Prima foto’s voor social media, maar voor de belangrijke momenten kun je beter wat grover geschut gebruiken.

Motorola’s updatebeleid: geen groot pluspunt

Het updatebeleid van Motorola is degelijk, al laat het soms te wensen over. Voor beide toestellen verschijnt één keer in de zestig tot negentig dagen een beveiligingsupdate, tot minstens twee jaar na de release. Motorola bundelt de maandelijkse updates van Google, die bescherming bieden tegen alle bekende kwetsbaarheden. Dat is op zich heel redelijk voor deze prijsklasse: concurrenten als Samsung en Sony hanteren ook een enkele update per kwartaal. Nokia is vrijwel de enige die zijn budgetsmartphones maandelijks bijwerkt.

Als het op grotere updates aankomt, wringt de schoen wel een beetje: die krijgt de Moto E-reeks namelijk niet. De Android-versie waarmee ze lanceren (8.0 Oreo) is ook gelijk het eindstation: er volgt geen update naar Android 9.0 (Pie). Daardoor loop je de verbeterde notificaties, gebarenbediening en enkele andere nieuwe features van Pie mis.

Motorola’s argument is dat het ontwikkelen van software veel geld kost, terwijl het voor consumenten vaak geen prioriteit is bij de aankoop. Omdat de winstmarge bij goedkope smartphones als deze al vrij klein is, zou er relatief veel geld gaan zitten in de ontwikkeling van (meer) updates. In plaats daarvan investeert Motorola liever in andere onderscheidende features.

Daar valt wat voor te zeggen. Ten opzichte van de even dure Nokia 5.1 biedt de Moto E5 Plus bijvoorbeeld een grotere accu, groter scherm en iets vlottere hardware. Natuurlijk hebben we liever een smartphone die updates en andere features biedt, maar in deze prijsklasse zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Die keuze is uiteindelijk aan de consument: wat heeft voor jou prioriteit?

Motorola Moto E5 review

Conclusie Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus review

Ook dit jaar laat Motorola met de Moto E-reeks weer heel goed zien wat er allemaal mogelijk is aan de onderkant van de mobiele markt. Goedkopere smartphones dan dit tweetal vind je haast niet, maar met een accu die makkelijk twee dagen mee gaat, onderscheiden ze zich van veel duurdere concurrenten. Tel daar het grote scherm, deftige design en degelijke hardware bij op, en je hebt weinig te klagen.

Als we moeten kiezen tussen de twee, dan heeft de Moto E5 Plus onze voorkeur. Beide hebben een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, maar er is eigenlijk geen reden om de gewone E5 boven het Plus-model te verkiezen. De E5 Plus is slechts een paar tientjes duurder dan de gewone E5, maar heeft wel een grotere accu, meer opslagruimte en meer werkgeheugen. Zelfs de camera van de Plus is een tikkeltje beter.

Motorola Moto E5 of E5 Plus kopen

Interesse in een van de goedkope Motorola’s? Via onze prijsvergelijker helpen we je de laagste prijzen te vinden. Zo is een losse Moto E5 al te vinden voor 129 euro, terwijl een losse Moto E5 Plus op moment van schrijven al vanaf 169 euro te vinden. Natuurlijk kun je ook voor een Moto E5 Plus met abonnement kiezen bij zowat alle grote providers.

Motorola Moto E5

Motorola Moto E5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto E5 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen
Motorola Moto E5 Plus

Motorola Moto E5 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto E5 Plus prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto E5
Motorola Moto E5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu