De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Motorola Moto G (2014) Review: is groter ook beter?

Gijs Ettes
14 september 2014, 11:00
6 min leestijd
Motorola Moto G (2014) Review: is groter ook beter?

Reviewscore

7

Ons enthousiasme over de eerste Motorola Moto G staken we vorig jaar niet onder stoelen of banken. Een redelijk high-end toestel met een goed scherm en prima prestaties voor minder dan 200 euro? Daar tekenen we voor!

De Moto G deed het wat verkopen betreft prima en we waren dan ook niet verrast toen Motorola begin deze maand zijn opvolger presenteerde. De nieuwe Moto G heeft dezelfde naam als zijn voorganger, maar is op enkele fronten anders. Is een upgrade naar deze nieuwe smartphone de moeite waard? In deze review zoeken we het voor je uit!

Design: groot, maar stevig

moto g review 1

De Moto G die vorig jaar verscheen, was nou niet bepaald de mooiste smartphone die we ooit hebben gezien. Hetzelfde geldt voor zijn opvolger die iets groter is, maar er nagenoeg hetzelfde design heeft. Het is duidelijk dat Motorola de kosten zo laag mogelijk heeft proberen te houden en dat resulteert in een ietwat saai design. De voorkant wordt voor het grootste gedeelte ingenomen door het 5 inch-scherm, met erboven en -onder twee metaalkleurige strips waar de speakers zich bevinden. Deze produceren aanzienlijk meer geluid dan de enkele speaker aan de achterkant van de 2013-editie van de Moto G, al klinkt het allemaal wat blikkerig.

Aan de zijkant van het toestel zijn de volumetoetsen en powerknop te vinden. Dat is wel zo handig, gezien het grotere formaat van de Moto G. Verder is er aan de onderkant een micro-usb-aansluiting te vinden en aan de bovenkant een ingang voor de koptelefoon. De achterzijde van de telefoon is erg basic: behalve de camera, flitser en het Motorola-logo is de achterkant clean. De hele telefoon is gemaakt van plastic dat zacht aanvoelt en geen vingerafdrukken aantrekt.

Het formaat van de nieuwe Moto G (141,5 x 70,7 x 11 millimeter) was in het begin wel even wennen. De smartphone is een flinke slag groter dan zijn compacte, maar dikke voorganger. De dikte is met 0,6 millimeter afgenomen, al merk je daar weinig van: het blijft een fors toestel. De bouwkwaliteit van de Moto G is wel uitstekend. Er zijn geen kraakjes of kiertjes op te merken en dat is bij veel budgetsmartphones wel anders.

Scherm: groter met dezelfde resolutie

moto g review

Het display van de nieuwe Moto G is een halve inch gegroeid en meet nu 5 inch. Wat ons betreft had het scherm niet groter gehoeven en aangezien de resolutie (720p) hetzelfde is gebleven, zien we geen enorme voordelen. Zeker omdat de grootte van de accu (later meer daarover) ongewijzigd is.

Wat helderheid en contrast betreft zit het echter wel snor met het scherm. De Moto G heeft wederom een ips-paneel met prima kijkhoeken en een waarheidsgetrouwe weergave van kleuren. De pixeldichtheid is gedaald tot 294 ppi, maar het is niet zo dat je direct individuele pixels kunt onderscheiden. Browsen en video’s bekijken verloopt daarom nog steeds prima.

Voor onhandige smartphonegebruikers is er goed nieuws: de nieuwe Moto G heeft ook weer een voorkant die volledig is voorzien van een laagje krasbestendig Gorilla Glass 3. Stof- en waterbestendig is de Motorola-telefoon helaas niet, dus in de buurt van een badkamer of toilet blijft het opletten geblazen.

Hardware: weinig verbeteringen

Motorola heeft niet gesleuteld aan de schermresolutie en heeft ook de hardware voor het grootste gedeelte ongewijzigd gelaten. Onder de motorkap vinden we wederom een prima presterende 1,2GHz quadcore-processor (Qualcomm Snapdragon 400), 1GB aan werkgeheugen en – in het door ons geteste model – 8GB aan opslaggeheugen. Voor de gebruiker blijft daar minder dan 6GB van over, dus een geheugenkaartje is geen overbodige luxe.

De hardware is snel genoeg om de laatste apps en games te spelen, al kan het beeld bij zware 3D-spellen soms wat haperen. In de dagelijkse praktijk is de Moto G echter vlot genoeg. Wanneer je de achterklep verwijdert, krijg je toegang tot de sleuf voor de micro-sd-kaart en heb je ook de optie om twee simkaarten in te voeren. Dat laatste is fijn als je de Moto G voor zowel werk als privé gebruikt.

moto g review

De eerste Moto G is zowel in een 3G- als een 4G-variant beschikbaar. Zijn opvolger is op het moment van schrijven alleen  zónder 4G-ondersteuning verkrijgbaar en dat is wat ons betreft een gemiste kans. 4G is anno 2014 zo gemeengoed geworden dat we een toestel zonder ondersteuning ervoor niet kunnen aanraden. We kunnen ons voorstellen dat consumenten die een smartphone los kopen er toch minimaal twee jaar mee willen doen. Mét 4G was de nieuwe Moto G wat dat betreft een stuk toekomstbestendiger geweest.

Software: Android zonder bloatware

Motorola heeft ook de nieuwe Moto G voorzien van Android 4.4.4 (KitKat) zonder toegevoegde apps en tierlantijntjes. Het toestel draait net als zijn voorganger een stockversie van Android met vrijwel alleen Google-apps en -widgets en is mede daardoor vliegensvlug. Los van apps als Chrome, QuickOffice en Play Music is de smartphone voorzien van Motorola Alert en Motorola Assist.

Met eerstgenoemde kun je noodcontacten instellen en Assist is handig voor het automatisch dempen van de geluiden die de smartphone maakt, bijvoorbeeld wanneer je wilt slapen of een vergadering in gaat. De app maakt daarvoor gebruik van agenda-gegevens. Verder kun je met Migreren in een paar minuten bestanden van je oude naar je nieuwe telefoon kopiëren.

Camera en accuduur

De camera’s hebben bij de nieuwe Moto G een kleine upgrade gekregen. Er is nu een 8 megapixel-camera aan de achterkant te vinden met autofocus en de optie om panorama’s en hdr-foto’s te schieten. Video’s neemt hij op in 720p met 30 frames per seconde. Aan de voorkant bevindt zich de 2-megapixel-frontcamera die prima geschikt is voor selfies en videogesprekken. Het meeste zul je echter kieken met de camera aan de achterzijde en die presteert heel behoorlijk. De stock camera-app heeft alle basisfuncties en foto’s hebben voldoende detail. Ook met de reproductie van kleuren zit het wel snor.

Net als de eerste Moto G beschikt ook het nieuwe model over een 2070 mAh-accu en omdat deze een groter scherm van stroom moet voorzien, is de accuduur iets minder. Om het einde van de dag te halen moet je het daarom rustig aan doen en dat is jammer. Wil je tussendoor flink browsen en wat YouTube-filmpjes bekijken, dan kun je maar beter je oplader bij de hand hebben of op tijd de spaarstand inschakelen. Zodra je dat laatste doet, wordt  de synchronisatie van mobiele gegevens op de achtergrond beperkt wat kan helpen om nog een uurtje extra gebruik uit het toestel te persen.

Conclusie

De Moto G is nog steeds een goed toestel, maar wat ons betreft heeft Motorola de smartphone op de verkeerde fronten proberen te verbeteren. In plaats van een groter scherm, frontspeakers en dualsim-ondersteuning hadden we liever een grotere accu, 4G-ondersteuning en meer opslaggeheugen gezien. Wat betreft hardware en prestaties is er weinig veranderd, maar op dat vlak presteerde de eerste Moto G ook al prima. Daarom zouden we eerder de 4G-versie van zijn voorganger aanraden dan de nieuwe Moto G zelf.

Motorola Moto G (2014) kopen

Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto G 2014 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen

Lees meer over Motorola

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G 2014
Motorola Moto G 2014

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu