Motorola Moto G4 Play review: degelijke middenmotor

Rick van der Veer
23 december 2016, 20:22
5 min leestijd
Motorola Moto G4 Play review: degelijke middenmotor

Reviewscore

7

Motorola bracht dit jaar onder de vlag van Lenovo de degelijke Moto G4 en Moto G4 Plus uit. Maar kan de Moto G4 Play, het kleine broertje in de G4-reeks, meedoen met de grote jongens? Je leest het in onze review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Motorola Moto G4 Play review

Motorola liet in het verleden blijken dat je voor niet al te veel geld een prima smartphone in huis kon halen. Toen Lenovo het bedrijf overnam, kwam Motorola met de Moto G4. Dit toestel zette de lijn voort van eerdere Moto G-smartphones. Lenovo was daar wat ons betreft dik in geslaagd: we gaven het toestel een 8.5 in onze Moto G4 review.

Lenovo bracht een paar maanden later nog een derde toestel uit in de G4-serie: de Moto G4 Play. Dit toestel is iets goedkoper dan de Moto G4, wat hem in theorie een interessantere koop maakt. In deze Moto G4 Play review bekijken we of het toestel mee kan komen met andere toestellen in zijn prijsklasse.

Moto G4 Play review

Design en beeldscherm: meer van hetzelfde

De Moto G4 Play lijkt sprekend op andere smartphones die Lenovo dit jaar heeft uitgebracht. Vanaf de achterkant zou je eigenlijk bijna niet kunnen zeggen of je naar een Moto E3, een Moto G4 of een Moto G4 Play kijkt. De smartphone is dan ook in dezelfde stijl vormgegeven, met een zakelijke uitstraling. De achterkant is van hetzelfde rubberachtige materiaal gemaakt, terwijl het Moto-logo een handig kuiltje heeft voor je wijsvinger.

De achterkant van het toestel is verwijderbaar, waaronder de sim- en geheugenkaartsleuven zich bevinden. Ook kom je op deze manier bij de accu terecht, die verwijderbaar is. Deze functie zie je steeds minder terug bij smartphones, maar betekent wel dat je je accu kunt vervangen als deze versleten is.

Motorola Moto G4 Play review

Het beeldscherm van de Moto G4 Play is hetzelfde scherm als wat je op de Moto E3 terugvindt. Dat houdt in dat de smartphone een schermdiagonaal van 5 inch heeft en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. In de praktijk betekent dit dat tekst en beeld scherp ogen. In fel zonlicht was het scherm niet altijd even goed uit te lezen, maar verder waren we tevreden over de kwaliteit van het scherm.

Hardware: ietwat verouderd

Onder de motorkap van de Moto G4 Play draait een Snapdragon 410-chip die bijgestaan wordt door 2GB aan werkgeheugen. Dat zijn dezelfde specificaties als de Moto G (2015), al heeft de versie van de G4 Play die in Nederland verkocht wordt wel 2GB aan werkgeheugen, tegenover de 1GB van eerdere modellen.

Voor de meeste gebruikers biedt de quadcore-processor meer dan genoeg rekenkracht, al is de chip enigszins verouderd. Het versturen van berichtjes via WhatsApp of het bijhouden van je Facebook is prima te doen, al haperen zwaardere apps behoorlijk. Ook mobiele games presteren niet altijd zoals je zou willen.

Daar staat tegenover dat onze meestgebruikte apps vaak snel weer opgestart waren. Door de 2GB aan werkgeheugen kan het toestel veel apps in het geheugen vasthouden, waardoor je niet vaak hoeft te wachten.

Software: soepel en standaard

Moto-toestellen worden doorgaans geroemd om de software die op de toestellen draait. In het geval van de Moto G4 Play geldt deze lof nog steeds: de onaangeroerde Android-versie voelt bijna aan als een smartphone van Google zelf. Naast de klok-widget op het homescreen is er dan ook niets terug te vinden dat geen Google- of Android-app is.

De Moto G4 Play loopt voor nu nog op Android 6.0 Marshmallow. Dat betekent dat functies zoals Google Now on Tap, het herziene permissiemodel en Doze gewoon naar behoren werken. Volgens Lenovo wordt de G4 Play volgend jaar bijgewerkt naar Android 7.0 Nougat, waardoor je straks ook de splitscreenmodus en de vernieuwde versie van Doze op het toestel kunt gebruiken.

Camera: goed genoeg

Lenovo heeft de Moto G4 Play voorzien van een 8 megapixel-camera aan de achterkant en een 5 megapixel-camera aan de voorkant. In de praktijk betekent dit dat je aardig kunt videobellen en een paar redelijke plaatjes kunt schieten, maar dat je voor belangrijke shots beter een echte camera kunt gebruiken.

Motorola Moto G4 Play review

Wanneer er voldoende licht aanwezig is, kun je met de camera aan de achterkant prima foto’s maken. De camera gaat echter niet zo goed om met grote verschillen in licht, waardoor je voor een goede foto zorgvuldig moet zijn om overbelichting te voorkomen.

De camera-app is precies zoals we die gewend zijn van Motorola: snel en simpel. De app is snel geopend en laat je direct vanaf het hoofdscherm de belangrijkste instellingen aanpassen. Voor uitgebreidere instellingen veeg je naar rechts, maar zelfs dan heb je nog geen volledige controle over de camera. Hiervoor zul je een losse camera-app moeten downloaden.

Wat opvalt is dat de camera van de Moto G4 Play full-hd-video’s kan schieten. Deze optie ontbrak op de Moto E3, terwijl deze ook een 8 megapixel-camera aan boord had. Desondanks zijn video’s niet al te scherp, ondanks de hogere resolutie. Dezelfde belichtingsproblemen die we bij foto’s zagen steken ook hier de kop op.

Accu: langer dan een volle dag

De Moto G4 Play is voorzien van een riante accu van 2800 mAh. Dat lijkt op het eerste gezicht niet erg indrukwekkend, maar in combinatie met de relatief zuinige Snapdragon 410-processor haalden we indrukwekkende tijden. Zelfs met intensief gebruik wisten we anderhalve dag aan gebruik uit het toestel te trekken. Een gebruiker die zijn smartphone maar lichtjes gebruikt, kan de twee dagen gemakkelijk halen.

Net zoals andere Moto-toestellen heeft ook de G4 Play een accubesparingsmodus aan boord. Je kunt ervoor kiezen om de modus handmatig aan te zetten via de accu-instellingen, of deze automatisch in laten schakelen als je accuspanning onder een bepaald percentage valt. In deze modus gaat de accu wat langer mee, maar wordt het toestel wel behoorlijk langzaam.

Conclusie Moto G4 Play review

De Moto G4 Play van Lenovo is een degelijke smartphone die je veel waar voor je geld biedt. Het toestel vormt een gulden middenweg voor mensen die iets krachtigers dan de Moto E3 zoeken, maar de Moto G4 net iets te duur vinden. Ondanks de ietwat verouderde hardware en tegenvallende camera blijft de G4 Play een van de betere toestellen in zijn prijsklasse. Vooral de software en accuduur vallen in positieve zin op, al hadden we gehoopt op net iets meer vernieuwing.

Motorola Moto G4 Play kopen

In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Motorola Moto G4 Play met abonnement. Ook is het natuurlijk mogelijk om de Moto G4 Play los te kopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G4 Play
Motorola Moto G4 Play

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu