De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Motorola Moto G4 review: indrukwekkend en groot budgettoestel

Wouter Nijsen
17 juni 2016, 15:22
6 min leestijd
Motorola Moto G4 review: indrukwekkend en groot budgettoestel

Reviewscore

8,5

De Moto G-serie staat al jaren bekend om zijn  uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Of het vierde toestel aan de hoge verwachtingen weet te voldoen, lees je in deze Moto G4 review.

Lees verder na de advertentie.

Het testmodel voor deze Moto G4 review is ter beschikking gesteld door Coolblue.

Herkenbaar design

In 2012 werd Motorola door Google overgenomen, dat het merk weer sterk wilde maken. Dat lukte onder andere door de Moto G-lijn te introduceren, een reeks smartphones die zich kenmerkt door  een uitstekende prijskwaliteit-verhouding Ă©n een kale versie van Android. Lenovo, dat het bedrijf in 2014 overnam van Google, heeft met de Moto G4 besloten niet veel aan de succesformule te veranderen, maar wel een aantal grote verbeteringen door te voeren.

moto g4 review

Wat nauwelijks  veranderd is, is het design van de Moto G4, dat lijkt op dat van de Moto G (2015) en hierdoor een beetje saai en zakelijk oogt. De Moto G4 is met een dikte van 9,8 millimeter wel een stukje dunner dan zijn voorganger (11,6 millimeter), terwijl het grotere scherm (waarover later meer) er niet voor heeft gezorgd dat het toestel zwaarder (155 gram) is geworden. Het toestel ligt lekker in de hand en voelt degelijk aan.

Waar de derde generatie Moto G nog IPx7-gecertificeerd was, is de Moto G4 alleen nog spatwaterbestendig. Dit is geen enorme ramp, maar betekent wel dat je voorzichtiger met de smartphone moet omspringen  wanneer het bijvoorbeeld flink regent. Ook zal hij een plons in het toilet waarschijnlijk niet overleven.

Het design van de Moto G4  is een beetje saai

Het ontwerp is verder vrij simpel gehouden. Aan de rechterkant zitten de power- en volumeknoppen, terwijl de bovenkant plaats biedt voor de hoofdtelefoonaansluiting. Aan de onderkant vind je de micro-usb-poort, met daarnaast een gleufje om de achterkant van het toestel te verwijderen. Hier kun je twee simkaarten én een micro-sd-kaartje plaatsen, maar gek genoeg zit de accu stevig vastgeschroefd. Dat is jammer, want hierdoor is de accu niet te verwisselen.

Groter scherm en snelle hardware

Waar vorige Moto G-toestellen door een relatief klein scherm nog compact waren, is dit bij de nieuwe Moto G4 compleet anders. Met het 5,5 inch-scherm is de smartphone een ware phablet geworden, wat lang niet iedereen zal aanspreken. Het toestel is gewoonweg minder handzaam, zeker als je kleinere handen hebt. Een wat opmerkelijke keuze, waarmee Lenovo de trend van steeds grotere smartphones van de laatste jaren lijkt te willen volgen.

moto g4 review

Over de kwaliteit van het scherm zijn we echter erg te spreken. Er is gekozen voor een ips-lcd-display met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Net als bij de Moto G (2015)  zijn de kijkhoeken in orde en komen kleuren goed tot hun recht, maar spiegelt het scherm wel iets bij direct lichtval. De pixeldichtheid is met 401 ppi ruim voldoende en zorgt ervoor  dat beelden lekker scherp ogen. Ook de helderheid van het scherm is prima en kan bovendien flink worden opgeschroefd.

moto g4 review

Ook aan de binnenkant hebben de nodige veranderingen plaatsgevonden. De Moto G4 beschikt over een vlotte Snapdragon 617-chip met een octacore-processor, snellere gpu (Adreno 405) en 2GB RAM. Over de prestaties van de hardware kunnen we kort zijn: die is gewoon dik in orde. De Moto G4 hapert niet of nauwelijks, multitasken is geen probleem en bij het swipen door de interface zijn geen vertragingen merkbaar. Bovendien draaien games als Slither.io en Hearthstone soepel. De Moto G4 bewijst dat een smartphone van 229 euro bij normaal gebruik niet minder hoeft te presteren dan een toestel dat  honderden euro`s meer kost.

In tegenstelling tot de Plus-versie heeft de Moto G4 geen vingerafdrukscanner, waardoor je het toestel dient te ontgrendelen met de knop aan de rechterkant en een patroon of code. Een klein gemis, maar begrijpelijk gezien de prijs.

Kale versie van Android

Motorola-toestellen worden geprezen om het feit dat ze op een stockversie van Android draaien. Bij de Moto G4 is dit niet anders, wat betekent dat er geen overbodige apps en bloatware meegeleverd wordt, en je dus een kale versie van Android 6.0.1 (Marshmallow) hebt. Lenovo heeft wel een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de software, maar die zijn best handig en hoef je natuurlijk niet per se te gebruiken.

In de meegeleverde Moto-app vind je ‘Acties’, waarmee je gebaren als snelkoppelingen kunt instellen. Zo kun je het toestel bijvoorbeeld twee keer schudden om de zaklamp te activeren, of ervoor kiezen dat de Niet storen-modus wordt ingeschakeld als je het toestel met het scherm naar onderen op tafel legt.

Android Marshmallow voelt enorm fijn  aan en introduceert bovendien de energiebesparende functie Doze, de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en Google Now on Tap. Opvallend is dat de Moto G4 ook het adoptable storage ondersteunt; een functie die bij bijvoorbeeld de Galaxy S7 ontbreekt. Met adoptable storage kun je een micro-sd-kaartje gebruiken als interne opslag. Verder is het  aannemelijk dat de smartphone straks ook een update krijgt naar Android N.

Camera en accuduur

Net als zijn voorganger beschikt de Moto G4 over een 13 megapixel-camera met sensor van Sony. De camera presteert echter beter en maakt voor een budgetsmartphone uitstekende foto`s. Kiekjes  geschoten in de buitenlucht zien er indrukwekkend uit, waarbij kleuren waarheidsgetrouw worden geproduceerd en er veel detail zichtbaar is. De autofocus werkt snel en met gemak wordt er een fraai scherptediepte-effect gecreĂ«erd.

moto g4 review

Ook de 5 megapixel-frontcamera doet zijn werk goed: hij maakt scherpe selfies en is geschikt voor videogesprekken. Daarnaast is de camera-app verbeterd, waardoor opties overzichtelijker worden weergegeven  en je met een swipe naar links of rechts kunt schakelen naar het menu of de galerij. Video`s worden opgenomen in 1080p met een framerate van 30 beeldjes per seconden. Tof is de slowmotion-modus, waarbij de resolutie wordt teruggeschroefd naar 540p om beelden in 120 fps op te nemen.

Het grotere formaat van de Moto G4 heeft als voordeel dat er een grotere accu in past. Met de 3000 mAh-accu haal je met gemak het einde van de dag, ook als je veel op het internet surft  en regelmatig een game speelt. Bij normaal gebruik kun je zo’n anderhalve dag op een volle acculading vooruit.

Nieuw is de ondersteuning voor het zogeheten TurboPower, waarmee je volgens Motorola de telefoon  in een kwartier voldoende  oplaadt om ‘m  hele dag te kunnen gebruiken. Helaas wordt de benodigde snellader niet met de Moto G4 meegeleverd. Dat is vervelend, vooral omdat de Moto G4 op de `normale` manier nogal traag oplaadt. Tijdens onze testperiode moest de telefoon soms meer dan vijf uur aan het stroom voordat hij volledig was opgeladen. Geen probleem als je je smartphone `s nachts aan het stroom legt, maar even snel opladen voordat je de deur uit gaat zit er dus niet in.

De Moto G4  kan snel worden opgeladen

Conclusie Moto G4 review

Met de Motorola Moto G4 levert Lenovo weer een budgettoestel af met een ongekende prijskwaliteit-verhouding. Hoewel het grotere formaat niet iedereen zal aanspreken, zijn de prestaties van de interne hardware, accu en het scherm uitstekend. Andere pluspunten zijn de camera`s en het stock-Android waarmee het toestel geleverd. Het design is nog steeds wat saai, maar voor iets meer dan 200 euro is er bijna geen betere smartphone te vinden dan de Moto G4.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G4
Motorola Moto G4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu