De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Motorola Moto G7 Play review: compacte budgettelefoon overtuigt

Michel van 't Klaphek
17 april 2019, 19:22
6 min leestijd
Motorola Moto G7 Play review: compacte budgettelefoon overtuigt

Reviewscore

8

De Motorola Moto G7 Play biedt op papier een hoop smartphone voor weinig, maar weet hij die belofte ook waar te maken? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Motorola Moto G7 Play review

Dit jaar brengt Motorola vier toestellen in de G-serie uit: de Moto G7, G7 Power, G7 Plus en G7 Play. Laatstgenoemde is de goedkoopste van het kwartet, maar doet op papier weinig onder ten opzichte van de overige drie. Zo heeft het toestel een snelle processor, genoeg opslag en draait hij op de nieuwste Android-versie. Toch laat het toestel een paar steekjes vallen. Welke dat zijn lees je in deze Motorola Moto G7 Play review.

Stijlvol design en handzaam formaat

Toen ik het betaalbare toestel voor het eerst aanzette viel mij een ding direct op: de notch. De inkeping aan de bovenkant van het scherm is ontzettend breed. Persoonlijk vond ik de afwerking van de Moto G6 Play, de voorganger, mooier. Daartegenover heeft Motorola de notch wel maximaal gebruikt door er zowel een selfiecamera als flitser in te verwerken, wat je zelden bij toestellen in deze prijsklasse ziet.

motorola moto g7 play review

Verder maakt de G7 Play een uitstekende eerste indruk. Het toestel voelt stevig aan, oogt stijlvol dankzij de mat afgewerkte behuizing en ligt lekker in de hand. De vingerafdrukscanner op de achterkant is tactisch geplaatst, waardoor je ‘m op de tast kunt vinden. De achterste cameraheuvel steekt een beetje uit, dus moet je het toestel met een beetje beleid op tafel leggen.

Scherm niet gemaakt voor Netflix

De Motorola Moto G7 Play heeft een 5,7 inch-scherm, dat lekker compact aanvoelt. Dit komt omdat het display met zijn verhouding van 19 bij 9 langwerpig is. Toch is de G7 Play geen aanrader voor het kijken van Netflix-films en YouTube-video’s, omdat de resolutie (1512 bij 720 pixels) te wensen overlaat. Beelden ogen daardoor wat korrelig.

De kijkhoeken zijn daarentegen wel goed, waardoor het scherm altijd goed afleesbaar is. Ook de maximale helderheid is voor een toestel uit deze prijsklasse prima. Wel duurt het soms even voordat het scherm zich aanpast aan de hoeveelheid omgevingslicht. Zo moet je af en toe met je ogen knijpen als je het toestel ‘s ochtends gebruikt, omdat het scherm veel te helder staat.

Hardware: uitstekende specificaties

Qua prijs-kwaliteitsverhouding zit het bij de Motorola Moto G7 Play wel snor. Het toestel beschikt over een rappe Snapdragon 632-processor, 2GB werkgeheugen en 32GB aan uitbreidbare opslag. De Android-installatie neemt zo’n 9GB in beslag, waardoor je nog 23GB over hebt voor apps, foto’s, muziek en meer. De hoeveelheid werkgeheugen is wat krap, maar bij normaal gebruik heb je hier niet enorm veel last van.

motorola moto g7 play review

De Moto G7 Play is snel genoeg voor apps als Facebook, Instagram, YouTube en om op het internet te surfen. Ook grafisch veeleisende games als Cure Hunters en Stardew Valley draait de telefoon zonder problemen. Alleen wanneer je meerdere veeleisende programma’s naast draait, merk je dat de G7 Play af en toe wat traag wordt. Het toestel heeft overigens geen nfc-chip. Je kunt dus niet draadloos afrekenen bij de supermarkt. Wel beschikt het toestel over dualsim.

Software zonder poespas

Bij uitkomst draait het budgettoestel op Android 9.0 (Pie), de nieuwste versie. Zo kun je als eerste aan de slag met nieuwe functies zoals gebarenbediening, App Actions en Digitaal Welzijn. Het is daarom jammer dat beveiligingsupdates achterblijven. Op moment van schrijven draait de Moto G7 Play de patch van december 2018, van ruim vier maanden geleden dus.

Motorola belooft de Moto G7 Play twee jaar te ondersteunen en elk kwartaal een patch uit te brengen. Bovendien krijgt de Play één grote Android-update: die naar Android Q. Het is echter de vraag wanneer deze verschijnt, want Motorola neemt doorgaans ruim de tijd met het uitbrengen van grote Android-upgrades.

Een fijne toevoeging is gezichtsherkenning. Op die manier kun je het toestel ontgrendelen door eventjes in de voorste camera te kijken. Vervolgens voel je een trilling wanneer de Moto G7 Play je ‘herkent’. Meestal werkt gezichtsherkenning prima, maar ontgrendelen via de vingerafdrukscanner gaat in de praktijk net iets sneller. Het is bovendien een stuk veiliger, omdat de gezichtsherkenning alleen de frontcamera gebruikt.

Camera’s overtuigen niet

De Motorola Moto G7 Play maakt degelijke foto’s, maar niet meer dan dat. Aan de achterkant zit een 13 megapixel-camera die wordt bijgestaan door een flitser. Overdag, met genoeg natuurlijk licht, zijn de foto’s goed genoeg om op Facebook en Instagram te plaatsen.

Wel moet je uitkijken dat ze niet overbelicht raken. In de avonduren geldt het tegenovergestelde: foto’s zijn dan snel onderbelicht. De flitser doet zijn werk, maar maakt het beeld snel ‘korrelig’.

De voorste camera van 8 megapixels is goed genoeg voor een leuk zelfportret op zijn tijd. De foto’s zijn meestal scherp genoeg en bevatten details, maar weten niet te overtuigen. Een pluspunt is dat de selfiecamera over een flitser beschikt, al doe je er verstandig aan deze niet teveel te gebruiken. Dit kun je een toestel van deze prijsklasse echter niet kwalijk nemen. Wanneer je echter veel om fotokwaliteit geeft, kun j de Moto G7 Play beter overslaan.

Uitstekende accuduur

Over de accuduur ben ik wel enthousiast. Op papier is de 3000 mAh-accu misschien niet gigantisch, maar toch kon ik de G7 Play makkelijk twee dagen op één volle lading gebruiken. Dit komt omdat het scherm een relatief lage resolutie heeft, en displays meestal de grootste energieverbruikers van een telefoon zijn.

motorola moto g7 play review

Daarbovenop heeft het voordelige toestel een usb-c-aansluiting. Dit is absoluut een pluspunt, omdat veel van zijn concurrenten het nog met een micro-usb-poort moeten doen. Snelladen is helaas niet aanwezig en Motorola levert de G7 Play met een langzame 5 Watt-adapter.

Het duurt daarom zo’n twee uur om de 3000 mAh-accu helemaal vol te krijgen, maar dan kun je er wel even tegenaan. Toen ik bij wijze van uitproberen anderhalf uur lang YouTube-filmpjes liet afspelen met het scherm op volle helderheid, nam het batterijpercentage maar met 14 procent af.

Conclusie Motorola Moto G7 Play review

De Motorola Moto G7 Play is een uitstekende budgettelefoon. Het toestel heeft een stijlvol design, compact formaat en is lekker snel in gebruik. Ook over de accuduur zijn we te spreken, evenals het feit dat hij de nieuwste Android-versie draait. Tot slot heeft het toestel enkele leuke features, zoals gezichtsherkenning en ben je met twee simkaarten maximaal bereikbaar.

Aan de andere kant is het scherm van de goedkope Motorola matig en zal de opzichtige notch sommigen in het verkeerde keelgat schieten. Wanneer je dit door de vingers ziet en nooit Netflix op je telefoon kijkt, haal je met de Moto G7 Play veel smartphone voor weinig in huis.

Kopen en alternatieven

Ben je na het lezen van de review enthousiast geworden over de goedkope Motorola? Een losse Moto G7 Play kost zo’n 139 euro. Ook kun je de Moto G7 Play met abonnement aanschaffen, waarbij je keus hebt uit alle providers. Check onderstaande vergelijker voor alle deals.

Een alternatief is de Nokia 5.1, die een beter scherm heeft en maandelijks beveiligingsupdates ontvangt. Ook de iets duurdere Moto G7 Power, met beter display, meer werkgeheugen en forsere accu, is een aanrader. Meer over deze Moto-telefoon lees je in onze uitgebreide Moto G7 Power review.

Motorola Moto G7 Play

Motorola Moto G7 Play prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto G7 Play prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G7 Play
Motorola Moto G7 Play

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu