Motorola Moto G7 Plus preview: betaalbare smartphone is completer dan ooit

Thomas Haenen
8 februari 2019, 10:52
7 min leestijd
Motorola Moto G7 Plus preview: betaalbare smartphone is completer dan ooit

Motorola brengt dit voorjaar liefst vier nieuwe toestellen uit in de Moto G7-reeks. Wij probeerden de Moto G7 Plus, met vlotte hardware, optische beeldstabilisatie en kleine notch, alvast uit.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Motorola Moto G7 Plus preview

Deze maand brengt Motorola alweer voor het zevende jaar op rij nieuwe toestellen uit in de Moto G-reeks. Daarmee is het één van de langstlopende productseries in de mobiele wereld. Terwijl veel fabrikanten om de paar jaar hun aanbod compleet vernieuwen, houdt de Moto-reeks het nog steeds goed vol.

Dat is waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan de smartphones die in de reeks zijn verschenen. Ieder jaar weer weet Motorola ons te verrassen met uitgebreide, krachtige maar nog altijd betaalbare Android-smartphones. Hoewel er ieder jaar wel wat schoonheidsfoutjes zijn, biedt de Moto G-reeks nog altijd zowat de beste prijs-kwaliteitsverhouding van alle Android-fabrikanten.

Met de vier toestellen uit de Moto G7-reeks, die vanaf deze maand in Nederland te koop zijn, heeft Motorola de lat dan ook alvast hoog gelegd voor zichzelf. Android Planet mocht voor de release alvast de Moto G7 Plus proberen, en kon ook kort met de Moto G7, G7 Play en G7 Power aan de slag. Dit is onze eerste indruk.

Motorola Moto G7 Plus preview

Design en scherm

Motorola heeft de Moto G7 Plus uitgerust met een flink 6,2 inch-scherm. De fabrikant heeft de randen rond het beeld echter klein weten te houden, waardoor het toestel redelijk goed met één hand te gebruiken is. Bovenaan het beeld zit een kleine inkeping waar precies de selfiecamera in past. Links, rechts en onder het beeld zit nog wel een smalle rand, dus helemaal voorkantvullend is het scherm niet.

Qua design en afwerking is de Moto G7 Plus eigenlijk nauwelijks te onderscheiden van een peperduur toptoestel. De achterkant glanst en voelt stevig aan. Er is een kleine uitstulping voor de dubbele camera, met daaronder een vingerafdrukscanner verwerkt in het Motorola-logo. Fijne extra: in de doos zit standaard een transparant hoesje voor je toestel. Je bent dus gratis beschermd tegen krassen en valschade.

Het scherm zelf ziet er ook goed uit. De full hd-resolutie levert een pixeldichtheid op van 405 pixels per inch, meer dan scherp genoeg. Het is lekker helder, en ook in de zon nog goed afleesbaar.

motorola moto g7 officieel

Hardware: vlot en uitgebreid

De Snapdragon 636-chip die in de Moto G7 Plus zit is meer dan vlot genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Uitgerust met acht cores van 1,6GHz, waarmee apps als WhatsApp, Google Maps en Netflix vloeiend moeten draaien. Dat komt deels ook doordat Motorola de G7 Plus uitgerust heeft met een ruime 4GB werkgeheugen. In onze review komen we uitgebreid terug op de prestaties, maar het toestel laat een goede eerste indruk achter.

Ingebouwd vind je 64GB opslagruimte, waarvan ongeveer 50GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is meer dan genoeg voor een heleboel foto’s, video’s, apps en muziek. Het toestel is tevens dualsim én heeft ruimte voor een micro-sd-geheugenkaartje, mocht je toch meer nodig hebben.

Accu: heel snel opladen

De Moto G7 Plus heeft een accucapaciteit van 3000 mAh. Dat is redelijk standaard in deze prijsklasse. Volgens de fabrikant is het genoeg voor een volle dag zonder opladen, al hebben we dat nog niet kunnen testen. In onze review komen we er op terug.

Wel bewonderenswaardig is het feit dat de G7 Plus wordt geleverd met een snelle oplader van 27 Watt. Daarmee zit de accu in minder dan een half uur alweer voor 60 procent vol. Het is een krachtigere oplader dan je bijvoorbeeld bij de iPhone XS (5 Watt) of Samsung Galaxy S9 (18 Watt) krijgt.

Camera: beter maar niet de beste

Achterop vind je een primaire camera van 16 megapixel, die voor het eerst in de Moto G-reeks is uitgerust met optische beeldstabilisatie. Dat zorgt ervoor dat je video minder trilt als je filmt. Er is ook nog een tweede lens van 5 megapixel die vooral als dieptesensor dient. Daarmee kun je een bokeh-effect toevoegen aan je foto’s in portretmodus.

Motorola zegt de camera’s grondig verbeterd te hebben ten opzichte van vorig jaar; vooral in situaties met weinig licht moeten de foto’s mooier zijn. Onze eerste foto’s zien er goed uit, maar we houden wel een slag om de arm. Maak je binnen of met weinig licht een foto, dan maak je best mooie, kleurrijke foto’s – mits je de camera stil houdt.

Foto gemaakt met de Motorola Moto G7 Plus

Een klein beetje beweging zorgt al snel voor onscherp beeld, terwijl felle lichtbronnen voor overbelichting of veel tegenlicht zorgden. Daar lijkt camera van de Moto G7 Plus niet altijd even goed mee om te gaan. Al met al zijn de foto’s iets beter dan we normaal in deze prijsklasse zien, maar verwacht geen enorme sprongen.

Software: Android Pie met leuke extra’s

De volledige Moto G7-reeks draait op een licht aangepaste versie van Android 9.0 (Pie). Het is geen Android One, maar de verschillen met stock-Android zijn minimaal. Dat zorgt ervoor dat de interface er opgeruimd en rustig uit ziet. Vrijwel alle features van Android Pie zoals de nieuwe gebarenbediening zijn ook op de Moto G7 terug te vinden.

Ook heeft Motorola een sterk pluspunt in handen met de ‘Moto Acties’, een set kleine maar handige opties die bepaalde acties net wat makkelijker maken. Zo kun je instellen dat de zaklamp aan gaat als je het toestel schudt, of dat je een screenshot maakt zodra je het scherm aanraakt met drie vingers. Het zijn slimme features waar je snel aan gewend raakt, en die je al gauw mist zodra je weer overstapt naar een ander toestel.

Motorola’s achilleshiel blijft het updatebeleid. De fabrikant garandeert beveiligingsupdates tot twee jaar na de release, maar slechts ééns per kwartaal. Ook zal er maar één grote update verschijnen: naar Android Q, dat dit najaar verschijnt.

Voor een instapmodel als de Moto G7 Play valt dat prima te verdedigen. Smartphones in die prijsklasse krijgen vrijwel altijd beperkte updates. Maar bij de Moto G7 Plus, die voor 299 euro over de toonbank gaat, is de situatie al iets lastiger. Voor hetzelfde geld koop je ook een Nokia 7.1 of Galaxy A8, die maandelijkse updates en twee grotere updates krijgen. Het is voor consumenten kiezen tussen hardware en software: Motorola biedt iets betere specificaties, concurrenten ondersteunen de software langer.

Conclusie Moto G7 Plus preview

De Moto G7 Plus maakt een hele sterke eerste indruk. Motorola heeft zijn sterke punten van voorgaande jaren alleen maar verder verbeterd. Het design is strak en doet niet onder voor veel duurdere smartphones, de razendsnelle oplader zorgt ervoor dat je nooit voor een lege accu komt te staan en optische beeldstabilisatie is een hele fijne upgrade voor de camera.

In het verleden moest je nog flinke compromissen maken als je koos voor een goedkopere smartphone. Dat is tegenwoordig steeds minder het geval. Natuurlijk, de camera is wat minder goed dan op een toptoestel en ook het updatebeleid moet beter. Maar voor het dagelijks gebruik biedt de Moto G7 Plus eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een aangename gebruikservaring, plus een handvol hele nette extra features.

Ook getest: Moto G7, G7 Play en G7 Power

Ook de andere drie toestellen in de reeks hebben we kort kunnen proberen. De Motorola Moto G7 Play is het instapmodel van 149 euro, maar weet voor die prijs nog steeds een hele overtuigende smartphone neer te zetten. Het scherm is wat kleiner, de camera’s minder goed. Ook is het design niet glanzend, maar mat kunststof. Wel voelt het nog steeds stevig aan, werkt de hardware verrassend vlot en soepel en is de software net zo compleet als op de andere toestellen.

De Moto G7 Power is het accumonster, uitgerust met een accu van 5000 mAh. Dat is liefst 2000 mAh meer dan er in de andere Moto G7-toestellen zit. Het zou genoeg moeten zijn voor twee of zelfs drie dagen zonder opladen. Ondanks die grote accu voelt de G7 Power nauwelijks zwaarder aan dan de andere toestellen.

De ‘gewone’ Moto G7 komt tot slot het slechtst uit de verf. Niet dat het een matig toestel is, zeker niet. Maar met een adviesprijs van 249 euro zit hij precies tussen de Power en Plus in. Voor een paar tientjes minder krijg je een veel grotere accu en sterk vergelijkbare hardware. Voor een paar tientjes méér krijg je een betere camera. Dit model valt daardoor een beetje tussen wal en schip.

Lees het laatste nieuws over Motorola

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G7
Motorola Moto G7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu