De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Eerste indruk: Motorola Moto X4 is meer van hetzelfde

Wouter Nijsen
1 september 2017, 21:45
4 min leestijd
Eerste indruk: Motorola Moto X4 is meer van hetzelfde

Ook Lenovo is dit jaar aanwezig op IFA 2017 met onder meer een nieuwe smartphone. De Motorola Moto X4 lijkt een prima midranger te zijn, maar echt onderscheidend is het toestel niet.

Lees verder na de advertentie.

Motorola Moto X4 preview

In een donkere fabriekshal toonde Lenovo, dat het Motorola-merk tegenwoordig onder zijn hoede heeft, de nieuwste smartphones in de Moto X-lijn. De laatste smartphones uit deze reeks, de Moto X Style en X Play, verschenen in 2015 en werden goed ontvangen. Toch komt er twee jaar later pas een opvolger: de Motorola Moto X4.

Inmiddels is het lastig bij te houden welke Motorola-telefoons er precies zijn. Alleen dit jaar bracht Lenovo al de Moto C Plus, Moto E4, Moto E4 Plus, Moto G5, Moto G5 Plus, Moto G5S, Moto G5S Plus en Moto Z2 Play uit, en later dit jaar komt daar dus nog de Moto X4 (en Moto Z2 Force) bij. De Moto X4 zit qua specificaties en prijs iets boven de G5S en G5S Plus, al zijn de verschillen minimaal.

Luxe design en dubbele camera

Gelukkig is de Motorola Moto X4 wel gemakkelijk van andere Moto-toestellen te onderscheiden. De smartphone heeft een behuizing van glas en metaal, die fraai oogt en lekker in de hand ligt. De telefoon voelt duidelijk een stukje luxer aan dan andere Moto-telefoons. De behuizing is overigens stof- en waterdicht, waardoor het geen probleem is om de Moto X4 tijdens een regenbui te gebruiken, of als je de telefoon per ongeluk in het toilet laat plonzen.

motorola moto x4 preview

Klein minpuntje: de achterkant van de Moto X4 is nogal gevoelig voor vingerafdrukken en vettigheid, waardoor de telefoon al binnen no-time vol zit met vlekken. Wel is het toestel beschermd tegen krasjes door het laagje Gorilla Glass op de achter- en voorkant.

Prima hard- en software

Als gezegd mikt Lenovo met de Moto X4 op het middensegment en daar zijn de specificaties dan ook naar. Onder de motorkap zit een Snapdragon 630-chip met een octacore-processor, die op papier een fractie sneller zou zijn dan de chip van de Moto G5(S) Plus. In de korte periode dat we de smartphone konden testen, voelde hij simpelweg vlot aan. Met 3GB RAM is bovendien voldoende werkgeheugen aanwezig om meerdere apps te starten en te multitasken.

De Moto X4 heeft nog geen Android 8.0

Een andere fijne eigenschap van Moto, de kale software, zien we ook bij de X4. De smartphone draait op Android 7.1.1 (Nougat) met de Moto-launcher en Moto-app. Verder blijft Lenovo trouw aan stock-Android, zodat de software soepel aanvoelt en relatief snel kan worden geüpdatet. Hoewel Motorola-telefoons sinds de overname door Lenovo minder vaak en snel van updates worden voorzien, verwachten we wel dat de Moto X4 straks wordt bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo).

Dubbele camera met geinige functies

Een belangrijke eigenschap van de Moto X4 is de dubbele camera aan de achterkant. De camera (12 + 8 megapixel) gebruikt twee lenzen om mooiere plaatjes te produceren en ze een scherptediepte-effect te geven. Handig, vooral omdat je na het maken van een foto kunt aangeven op welk punt je de focus legt. Tijdens onze previewsessie konden we de camera nog niet uitgebreid testen, maar hij lijkt prima te werken.

motorola moto x4 preview

Verder beschikt de camera over een aantal extra features. Geinig is bijvoorbeeld de ‘Landmark Detection’-functie; maak je foto van een bekend punt in een stad, dan toont de X4 de bijhorende Wikipedia-pagina. Ook laat de camera-app je visitekaartjes inscannen en deze direct toevoegen aan je contacten. Op papier handige toevoegingen, al vragen we ons af hoe vaak je ze daadwerkelijk gaat gebruiken.

De frontcamera schiet selfies in 16 megapixel-camera, heeft een speciale panoramamodus en een functie om kiekjes in het donker te verbeteren.

Conclusie Motorola Moto X4 preview

De Motorola Moto X4 is een degelijke midranger met een fraai design, vlotte hardware en soepele software. Ook is het netjes dat Lenovo de smartphone voorziet van een dubbele camera, iets wat we steeds vaker tegenkomen in deze prijsklasse.

Hoewel we een positief gevoel overhielden aan onze eerste momenten met de Moto X4, vragen we ons wel af of de smartphone wel onderscheidend genoeg is. De telefoon lijkt op een licht verbeterde Moto G5(S) Plus en is maar een paar tientjes duurder. Door alle andere toestellen die dit jaar zijn verschenen, wordt het voor consumenten er in ieder geval niet makkelijker op.

De Motorola Moto X4 is vanaf 31 september verkrijgbaar in Nederland voor 379 euro. Het toestel is onder meer te reserveren bij Belsimpel en komt in twee kleuren: zwart en blauw. Lenovo maakte tijdens zijn IFA-presentatie ook bekend dat de Moto Z2 Force, een high-end smartphone met een stevig scherm, naar Nederland komt voor 849 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto X4
Motorola Moto X4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu